Mahlaa, villivihanneksia ja rokotuksia

Viime torstaina Ylen A-talk ohjelmassa käytiin mielenkiintoista ja tärkeää keskustelua rokotteista. Saan viikoittain postia lasten vanhemmilta, jotka miettivät näitä rokoteasioita. Vanhempien päätös rokotusten suhteen ei ole aina helppo, kun toisella puolella jyrää ”virallinen totuus” ja toisella puolella sitten näkemykset rokotteiden haitoista.

Rokotteet ovat nykyään lääkeyhtiöille todella kannattava bisnes. Saammekin todistaa jatkuvasti uusien rokotteiden tuloa markkinoille. Monelle varmasti herää aina välillä kysymys, että onkohan tämäkin rokote nyt oikeasti tarpeellinen? Olemme ilmeisesti pian siinä tilanteessa, että saamme rokotuksia jotain päänsärkyä vastaan.

Olen kehottanut rokotusasioita tiedustelleita vanhempia tutustumaan huolellisesti eri näkemyksiin aiheesta. Esimerkiksi THL:n sanomisia ei kenenkään pidä niellä pureskelematta niitä ensin huolella. Jos rokotat lapsesi, niin on hyvä miettiä sitä, että onko kaikki tarjotut rokotteet oikeasti tarpeellisia.

Jos rokotusasiat kiinnostaa enemmän, niin kannattaa tutustua esimerkiksi Mercolan näkemyksiin aiheesta.

Mahla
Muistathan, että tällä viikolla eletään suurimmassa osassa Suomea sitä parasta mahla-aikaa. Mahlan keruu on helppoa ja todella palkitsevaa puuhaa. Tarvitset vain poran, letkun, keräysastian ja koivun, josta sinulla on maanomistajan lupa kerätä mahlaa.

Muista, että mahlan säilyvyys on varsin rajallinen. Mahlaa kannattaakin pakastaa, koska näin se säilyy pidempääkin hyvänä, eikä sen ominaisuudet juurikaan kärsi. Monilla onkin tapana täyttää marjoista tyhjentynyt pakastin joka kevät mahlalla ja juoda pakastetut mahlat sitten kesällä pikkuhiljaa pois ennen parhaan marja-ajan alkamista. Jääkylmä mahla onkin yksi parhaista kesäjuomista mitä tiedän.

Kuuntele tästä linkistä mahlanjuoksutuksen ABC.

Villivihannekset
Myös se herkullisin villivihannesaika alkaa kohta olemaan käsillä. Ainakin itse odotan jo kovasti sitä, että pääsen keräämään nuoria koivunlehtiä, nokkosesta ja maitohorsman versoista puhumattakaan. Jos tykkäät parsasta, niin et voi vastustaa maitohorsman versoja. Höyrytä tuoreet versot varovasti. Lisää ripaus suolaa ja reilusti voisulaa. Todellinen kevätherkku vailla vertaa!

Katso tästä lisää vinkkejä tulevaan villivihanneskauteen:

Kuvat lainattu Juhan sivuilta.

7 KommenttiaKommentoi

 • Hei Jarkko ja kiitos mahtavasta blogista!

  Olen kärsinyt kovasta stressistä koko kevään ja tähän on liittynyt myös pahaakin unettomuutta, uni ei vaan meinaa tulla silmään tai herään todella aikaisin. Miespuolisena huomaan myös libidon olevan kadonnut. Nyt alkaa kuitenkin stressi helpottaa ja ajattelin että josko ottaisin jotain superfoodia ihan vaikka kokeeksi tähän rinnalle. Macaa olen kuullut kehuttavan ja hainkin kaupasta jo Puhdistamon macaa. Tämän mainitaan kuitenkin energisoivan, joten eikö se ole vähän huono juttu unettomuutta ajatellen vaikka stressiä ilmeisesti helpottaakin? Juon päivittäin kuitenkin kolmisen kuppia kahvia ja otan aamuisin yhden vihreä tee kapselin. Näitä toki olen koittanut unettomuuden takia vähentää mutten ole kokenut siitä merkittävää hyötyä.

  Tai tuleeko mieleesi jotain muuta stressiin auttavaa superfoodia joka ei energisoi?

  Kiitos, jos jaksaisit vastailla!

 • Hei Uneton,

  Sinuna koittaisin ehdottomasti reishiä. Monilla se auttaa uniongelmiin ja vielä useimmilla stressiin. Hyviä reishituotteita löytyy esimerkiksi Four Sigma Foodsin ja Mushroom Sciencen valikoimasta.

 • Moi Rey,

  Tuo suola vaikuttaa oikein hyvälle!

  Ei tuo muoviin pakkaaminen ole oikein koskaan hyvä juttu, mutta ei sillä asialla kannata liikaa stressata.

  Maukkaita herkutteluhetkiä!

 • Jarkko hei,
  kirjoitit innostavasti mahlasta, siinä on sokereita, fruktoosia ja glukoosia, mitä arvelet, onko syöpäpotilaan viisasta sitä käyttää, koska cancer loves sugar? Kiitos hienosta blogista.

 • Hei hyönteisfoobikko,

  Ei tuo mahlan sokeri ole varmasti mikään ongelma kohtuukäytöllä. Sitä sokeria on siinä kuitenkin sen verran vähän…

 • Moi Jarkko! Olen miettinyt ihan pääni puhki tuota rokoteasiaa, erityisesti polio- ja jäykkäkouristusrokotteita. Pitäisikö ne vahvistukset ottaa lapselle vai ei? Kielsin ne jo kerran, olikohan se muistaakseni 4-v neuvolassa, mutta sitten joku rupesi puhumaan että jäykkäkouristus on oikeasti tappava tauti ja ainoa suoja sitä vastaan on rokote. Jotenkin tämä ei käy järkeen; miten muuten ihmiset olisivat selvinneet ilman rokotteita miljoonia vuosia, jos jäykkäkouristus tappaisi kaikki jotka saavat haavan? Ja eikö rokote anneta sairaalassa varmuuden vuoksi, jos tulee joku isompi tai likaisempi haava?

  Mitä mieltä olet erityisesti tuosta tetanusrokotteesta?

  Laitatko vastausta sähköpostiin =)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista