Makkaraa ja maitoa

Voihan makkara
Kuluttajaliiton vertailussa selvisi, että muutamassa HK:n valmistamassa makkarassa ei ole lainkaan lihaa. Joku tietysti voisi sanoa tähän, että eikö makkaran alkuperäinen tarkoitus olekin juuri hyödyntää ne ”syötäviksi kelpaamattomat” tai vaikeasti hyödynnettävät osat eläimestä, jotka eivät kelpaa lihatiskiin. Voihan se olla, mutta jotenkin ainakaan minua ei yllättänyt se, että nuo lihattomat makkarat löytyivät juuri HK:n tuotteiden joukosta…

Meidän suomalaisten sanotaan olevan makkarakansaa. Tätä asiaa katsoessa on valitettavaa, että oikeasti laadukkaan makkaran löytäminen tavallisesta marketista on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Kotimaiset makkarat on työnnetty täyteen nitriittiä, natriumglutamaattia ja jotain muuta yhtä epämääräistä moskaa. Toki valoisiakin poikkeuksia löytyy, kuten Vataja, jonka valikoimista taitaa löytyä jopa täysin lisäaineettomia vaihtoehtoja. Vielä kun Vataja löytäisi jostain luomulihaa, niin alkaisi laatuasiat olemaan kunnossa..

Raakamaito kasvattaa suosiotaan!
Saloniemen tilan emäntä Riitta Saloniemi kertoo, ettei hän viisi vuotta sitten voinut kuvitellakaan sitä, että raakamaidosta tulee tämänkaltainen hitti. Todella upea juttu, joskin tähänkin ruokauutiseen oli jostain kaivettava elintarviketutkijan varoitukset ”raakamaidon kamalista vaaroista”…

Kannattaa lukea myös hesarin juttu, joka liittyy luomumaitoon. Tuosta uutisesta on pakko poimia huvittava esimerkki byrokratiasta. Luomusti rehuaan viljelevä Hannu Jokitalo ei nimittäin saa lehmiään luomun piiriin mm. siksi, koska navetassa on vääränkokoiset ikkunat.

Käypä hoito -suositukset
Hienoa, että mediakin uskaltaa pikku hiljaa heittää kritiikkiä näille vaarallisille hoitosuosituksille, jotka perustuvat pelkästään lääkkeisiin ja lääkkeisiin. Toki potilaita muistutetaan myös ”terveellisestä ruokavaliosta”, mutta todellisuudessa näitä kyseisiä ruokavalio-ohjeita noudattamalla sairastuu varmasti entistä pahemmin. Vai mitä sanot esimerkiksi näistä:

*Virvoitusjuomista valitaan aspartaamilla, asesulfaamilla tai sukraloosilla makeutettuja light-juomia.
*Leiville pehmeää 40–60 % kasvimargariinia
*Diabetespotilaalle joka aterialle 1-2 leipäpalaa. Vähintään 6 palaa päivässä.

Tulevia postauksia
Iiron kirjoittama loistava juttu herätti paljon kiinnostusta ja olen saanut asian tiimoilta runsaasti kysymyksiä. Tulenkin palaamaan aiheeseen tässä kevään ja kesän aikana useaan otteeseen, sillä tälle on selvästi kysyntää.

Myös sisäilmaongelmista, muovista, kemikaaleista ja maadoittumisesta olen saanut juttutoiveita. Näihinkin aiheisiin on tarkoitus palata ehkäpä jonkinlaisen asiantuntija-haastatteluiden muodossa…

         

2 KommenttiaKommentoi

 • Itse eksyin myös kuluttajaliiton vertailun ääreen maikkarin sivuilta.

  http://www.mtv3.fi/makuja/ajankohtaista.shtml?1322584

  Yhteenvedon helmi on kyllä 3. HK Kevyt Broilerilenkki, joka pääsee sekä kategorioihin paras kokonaisuus & alhaisin lihapitoisuus.

  Kiitos muuten loistavasta blogista, pari kuukautta sitten löysin ja päivittäin pitää tulla katsomaan mitä olet kirjoittanut ja mitä kommentteja tullut. Mielenkiintoisia ja hyvin kirjoitettuja juttuja, joista saa aina uusia ajatuksia oman elämän parantamiseen.

  Terveisin En aio enää koskaan palata entisten lempiruokieni pastan ja leivän pariin.
  VHH 9kk & -17kg

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista