Mansikkavaroitus

Kinometionaatti, fenbutatinaoksidi, metiokarbi, heksitiatsoksi, atsinfossimetyyli, dimetoaatti, lambda-syhalotriini, mevinfossi, malationi, metiokarbi, fenmedifaami, klopyralidi, gyfosaatti, simatsiini, dikvatti, lenasiili, metamitroni…

Siinä listaa mansikan viljelyssä käytetyistä torjunta-aineista. Näitä aineita ruiskutellaan mansikkapelloille jopa 10 kertaa kesässä. Ei olekaan sattumaa, että Eviran mukaan suomalaiset saavat viljojen jälkeen eniten torjunta-ainejäämiä mansikoista. Kun huomioidaan se, että kuinka vähän loppujen lopuksi kuitenkin syömme mansikoita, niin ymmärtää helposti sen mistä tässä on kysymys.

Kävin aamulla ostamassa torilta tuoreita muikkuja. Siinä jonottaessa ihmiset rupesivat puhumaan näistä mansikan viljelyssä käytetyistä myrkyistä. Kommentteja tuli mansikoiden oudosta hajusta, niiden aiheuttamasta päänsärystä ja jopa kuumeilusta. Eräs rouva kertoi tuntevansa mansikanviljelijän, joka ei suostu syömään myyntiin kasvattamiaan mansikoita. Karua kieltä, jonka totuuspohjaa en epäile yhtään.

Eli pitäkää huolta siitä, että syötte ainoastaan luomulaatuisia mansikoita! Nykyään tarjolla näyttää olevan enenevissä määrin mansikanmyyjiä, jotka markkinoivat marjojaan viljellyksi ilman torjunta-aineita. Tämä on varmasti hyvä vaihtoehto jos luomua ei ole tarjolla.

16 KommenttiaKommentoi

 • Kävin juuri eilen poimimassa n. 15 kg mansikoita ihanalta Sunilan luomutilalta Hämeenkyröstä. Ja nyt kun luin tuon tekstisi, en kyllä taida tavallisia enää ostaa lisäksi, vaikka alunperin vähän ajattelin.. Kiitos!

 • Hei,

  Myös itse kävin poimimassa viikonloppuna luomumansikoita. Todella mukavaa puuhaa, jonka kruunasi mielenkiintoiset keskustelut luomuviljelijän kanssa.

  Tuosta torjuna-aineidein käytöstä on varmasti hyvä mainita se, että jotkut viljelijät käyttävät niitä enemmän ja jotkut huomattavasti vähemmän. Eli ei-luomulaatuisissa mansikoissa voi olla huomattavia eroja. Mutta kuluttajan on tietysti täysin mahdotonta tietää, että mitä tavaraa suuhunsa pistää jos syö jotain muuta kuin luomua. Luomukontrolli on tiukka, kuten tiedetään.

 • Olisipa ihana löytää täältä lähitienoolta joku luomu maunsikanviljelijä. Ei tosiaan enää kovasti vesi herahda kielelle, kun noiden markettien mansikanmyyjien kojujen ohi kävelee.

 • Kiitos hyvästä postauksesta!

  Yritin löytää tuolta Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton sivustolta luomumansikkatilan myös täältä päin, mutta en onnistunut, joten googlasin lisää (luomutila+mansikka). Tässä joitain tuloksia muidenkin iloksi:

  http://koti.netplaza.fi/~paula/kotikokkeli/marjamaa.html
  http://212.213.8.8/testi/luomutori_test/index.html
  http://www.luomulaituri.net/index.htm

  Täältä http://mansikkamaalta.blogspot.com/ muuten luin, että luomutiloillakin on luvallista käyttää joitain torjunta-aineita:

  ”…minkäänmoisia torjunta-aineita emme käytä, emme edes niitä, joiden käyttö luomutiloilla on sallittua. Niinpä mansikkamme eivät suuta kirvele!…”

 • Hei Kimmo,

  Kiitos kommentista. Toin esiin oman tietoni, käsitykseni ja mielipiteeni asiasta.

  Mitä tulee tuohon markkinointiin, niin markkinoin luomua aina kun siihen on mahdollisuus. Mitään kytköksiä minulla ei ole suuntaan tai toiseen, joten tämä markkinointi on täysin vilpitöntä.

 • En ole moneen vuoteen masikkaa ostanut. Se on mun mielestä euron myötä muuttunut aika hintavaksi. Nyt mulla on kolmatta vuotta takapihalla omat mansikat. Riittää mun tarpeisiin ihan hyvin.

 • P.P – Kiitos loistavista linkeistä!

  NetKissa – Itse en ole mikään fanaattinen mansikkafani vaan käännän katseet mielummin villimarjojen puoleen. Tosin onhan se mansikka hyvänmakuinen marja. Ei siitä pääse mihinkään. Oma mansikkamaa olisi kyllä kiva!

 • Mielenkiintoinen aihe, mutta kirjoitus herätti mielestäni enemmän kysymyksiä, kuin vastauksia, varsinkin jos huomioidaan blogistin kunnianhimoinen tavoite:

  ”Tavoitteenani on lisätä ihmisten tietoutta ja korjata vääränlaisia uskomuksia, joita ihmisille syötetään.”

  Eli väittämäsi:

  ”Ei olekaan sattumaa, että Eviran mukaan suomalaiset saavat viljojen jälkeen eniten torjunta-ainejäämiä mansikoista.”

  Viitsitkö sitten laittaa linkin tai viittauksen, mistä moisen tiedon olet saanut?

  Ja jatkoa:

  ”Siinä jonottaessa ihmiset rupesivat puhumaan näistä mansikan viljelyssä käytetyistä myrkyistä. Kommentteja tuli mansikoiden oudosta hajusta, niiden aiheuttamasta päänsärystä ja jopa kuumeilusta. Eräs rouva kertoi tuntevansa mansikanviljelijän, joka ei suostu syömään myyntiin kasvattamiaan mansikoita. Karua kieltä, jonka totuuspohjaa en epäile yhtään.”

  Et epäile kuulemasi tarinan totuuspohjaa, mutta olet kuitenkin blogistina sitä mieltä, että haluat ”korjata ihmisten uskomuksia”.

  Oletko vakavissasi..?

 • Hei Mikko,

  Kiitos kommentista!

  ”suomalaiset saavat viljojen jälkeen eniten torjunta-ainejäämiä mansikoista”

  Jos en ihan väärin muista, niin luin tuosta jostain lehdestä. Sen tarkempaa lähdettä en osaa tähän antaa.

  Tämä artikkeli ei varmasti korjaa ihmisten uskomuksia suuntaan tai toiseen (en tiedä tekeekö sitä mikään kirjoitukseni), mutta hyvä, että edes pientä keskustelua syntyy.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista