Matala-asteinen tulehdus

Krooninen matala-asteinen tulehdus on saanut viime aikoina myös Suomessa yhä kasvavaa huomiota osakseen. Ja syystä, sillä matala-asteinen tulehdus ja siihen liittyvä hapetusstressi ovat rikoskumppaneita, jotka on yhdistetty liki kaikkiin sairauksiin. Onkin sanomatta selvää, että matala-asteisen tulehduksen ehkäisyyn on syytä kiinnittää erityishuomiota.

Tulehduksesta puhuttaessa on tärkeää ymmärtää akuutin ja kroonisen tulehduksen ero. Akuutti tulehdus on kehon luontainen reaktio haitallisiin ärsykkeisiin. Eli se on meidän luonnollinen suojautumisyritys poistaa vahingollisia tekijöitä. Lisäksi akuutti tulehdus käynnistää parantumistapahtuman kudoksissa. Jos tulehdusta ei olisi, niin esimerkiksi haavat eivät koskaan paranisi. Tulehdukseen liittyy aina vapaat radikaalit,  joiden tarkoitus on nujertaa mm. haitallisia mikrobeja. Vapaat radikaalit mainitaan usein negatiivisessa yhteydessä, mutta niillä on siis myös oma tärkeä roolinsa terveytemme suhteen.

Krooninen tulehdus merkitsee asteittaista muutosta tulehduskohdan toiminnassa. Kudoksen tuhoutumista ja paranemista tapahtuu yhtaikaa, mutta tämän lisäksi vapaat radikaalit hyökkäävät myös ympäröiville terveille alueille. Eli tässä tapauksessa hyödyllisistä vapaista radikaaleista tuleekin meille haitallisia, jotka vahingoittavat soluja ja kudoksia ja paikalle tulee lisää valkosoluja, jotka edelleen lähettävät lisää vapaita radikaaleja. Tilannetta voi verrata metsäpaloon, joka on riistäytynyt käsistä.

Matala-asteinen tulehdus on pahimmillaan hiljainen, mutta tehokas tappaja. Tällä tarkoitan sitä, että matala-asteinen tulehdus voi jyllätä ihmisessä vuosikausia, ilman sen suurempia varoitusmerkkejä tai sitten mahdollisia varoitusmerkkejä ei ymmärretä yhdistää matala-asteiseen tulehdukseen. Lopputulos voi kuitenkin olla sitten hyvin karu, kuten esimerkiksi sydäninfarkti tai syö­pä. Nykyään terveystarkastuksien yhteydessä mitataan kolesteroliarvoja, mutta paljon hyödyllisempää olisi tehdä CRP- ja hsCRP-määritykset, joiden avulla matala-asteinen tulehdus voidaan havaita.

Matala-asteisen tulehduksen takana voi olla monia eri tekijöitä, jotka kuitenkin usein linkittyvät elintapoihimme. Ratkaisevaa on se, että miten syöt ja liikut. Myös sillä on valtava merkitys, että kärsitkö kroonisesta stressistä, suolisto-ongelmista tai ylipainosta.

Jo pelkästään oikeanlaisella ravitsemuksella voi saada tämänkin asian suhteen aikaan ihmeitä. Tutkimuksissa ollaan havaittu, että jo varsin pienehköillä ruokavaliomuutoksilla tulehduksesta kertovaa CRP arvoa voi vähentää kolmanneksella laihtumattakin. Kun ruokavalioon panostaa hieman enemmän ja hyödyntää oikeanlaisia ravintolisiä, niin tulokset ovat varmuudella vielä paljon parempia.

Mustikat ehkäisevät matala-asteista tulehdusta

Kotimaiset marjat on mitä parhainta ruokaa matala-asteisen tulehduksen ehkäisyä ajatellen.

Matala-asteisen tulehduksen ehkäisyssä toimii parhaiten antioksidanttipitoinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti ja monipuolisesti kasviksia. Lisäksi on tärkeää ymmärtää välttää mm. puhdistettua sokeria ja huonolaatuisia rasvoja. Monesti myös maidon ja gluteeniviljojen, etenkin vehnän välttäminen on varsin perusteltua. Tärkein yksittäinen neuvo on se, että kiinnitä syömäsi ruoan laatuun huomiota yleisellä tasolla. Kokonaisuus ratkaisee.

Nykytiedon valossa matala-asteisen tulehduksen ehkäisyssä kannattaa ehdottomasti hyödyntää  mm. tiettyjä maustekasveja ja ravintolisiä.

 • Kurkuma+mustapippuri
 • Inkivääri
 • Astaksantiini
 • Kalaöljy
 • Sinkki
 • Seleeni
 • D-vitamiini
 • Lääkinnälliset sienet – (Pakuri, reishi ja cordyceps)

Näistä haluan nostaa esiin erityisesti kurkuman ja astaksantiinin, jotka omaavat tutkimusten valossa todella voimakkaita anti-inflammatorisia vaikutuksia. Suosittelenkin jokaiselle säännöllistä kurkuman ja astaksantiinin käyttöä jos haluat ehkäistä matala-asteista tulehdusta.

23 KommenttiaKommentoi

 • Hyvä ja tärkeä kirjoitus, mutta maitotuotteet näyttäisivät tutkimusten mukaan oleva neutraaleja tai jopa anti-infammaattorisia. Sama täysjyväviljan kanssa. Vehnä tekee tästä ilmeisesti poikkeuksen, joten sitä ei välttämättä kannata nauttia runsain mitoin. Sen sijaan runsas punaisen lihan käyttö näyttäisi lisäävän tuledusta. Omia tuntemuksia toki kuunnellen.

 • Minulla on keliakia ja olen syönyt ohjeen mukaan jo muutaman vuoden. Olen kuitenkin kärsinyt jatkuvasta väsymyksestä ja nyt minulta otettiin rauta arvot.. Hemoglobiini on normaali mutta ferriini (ja muut raudan varastoarvot) matalat. Pelkään että se on merkki siitä että suolistossani on jokin vialla edelleen? Luuletko että uniongelmani voivat myös johtua rauta tasoista? Kiitos!

 • Hei Minna,

  ”Selittämättömän väsymyksen” takana voi tietysti olla monia eri tekijöitä, mutta usein taustalta voi löytyä erilaisia suolisto-ongelmia, joista yleisin ongelman aiheuttaja on vuotava-suoli. Yksityiskohtaisemman vastauksen antamiseen tarvitsisin enemmän lisätietoja tilanteestasi.

 • Talikko-> ”Uutinen” on sitä tyypillistä HS-tasoa mitä asian tiimoilta odottaa saattaa. Tuon uutisen luettua saattaa moni suomalainen jättää D-vitamiinilisän syömättä, joka on paha virhe. D-vitamiinilisän nauttiminen on ihan välttämätön juttu meille suomalaisille. Siitä ei voi edes kiistellä. Ja annosten on myös oltava riittävän suuria. Tietysti liika on aina liikaa. Mutta mikä on liikaa, niin se on kokonaan toinen juttu.

  Tuohon Tanskalaistutkimukseen liittyen voin todeta sen, ettei siitä voi vetää oikeastaan yhtään mitään suurempia johtopäätöksiä, koska D-vitamiini on niin laaja aihealue ja liikkuvia tekijöitä on paljon.

  Mikä on sitten se itselleen sopiva määrä D-vitamiinilisän suhteen, niin siihen löytyy vastaus verikokeista (http://huslab.fi/ohjekirja/1220.html). Jos kaksi henkilöä nauttivat molemmat esimerkiksi 50 mikrogramman edestä D-vitamiinilisää päivässä, niin heidän D-vitamiinitasot voivat olla hyvinkin erilaiset. Siksi jokaisen olisikin hyvä käydä mittauttamassa omat D-vitamiinitasonsa esimerkiksi joka toinen talvi ja tämän perusteella sitten tehdä tarvittavat korjaustoimenpiteet.

 • Näkemykseni tähän (ja miksei muihinkin) vitamiinitutkimuksiin, olisi erittäin tärkeää tuoda ilmi mikä, mistä saatu ja miten valmistettu vitamiini on kyseessä. Laboratoriotuote vs. mahdollisimman luonnollinen vitamiini, voi olla huima vaikutus terveyteen ja tutkimuksen tulos voi muuttua huomattavasti.

 • Kyllä tuo olo oikein laadukas tutkimus. Olisi hyvä tähdätä välille 50-100nM/l. Optimi olisi noin 70nM/l.

 • ruokalistaa mitä ostaa kaupasta??? 😮 tuntuu että ettei tiedä ostaako leipää vai hedelmiä vai luomua vai mitä… kun teet iherb suosituksia(joka on tosi hyvä juttu kiitos siitä!:)) niin voisitko myös suositella tavallisesta ruokakaupasta mielestäsi hyviä ja hyväksi koettuja tuotteita?:)

 • Tämä on mielenkiintoinen aihe. Monella kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivällä on myös matala-asteista tulehdusta. Miten se liittyy mielestäsi kilpirauhas-lisämunuais-akseliin? Monesti myös keliakia ja hypotyreoosi yhdistyvät. Ja raudan puute kulkee kokonaisuudessa mukana. Oletko kirjoittanut aiemmin kilpirauhasen häiriöistä?

 • Kiitos kommenteista!

  Mitä ostaa-> Olen aiheesta kirjoittanut aiemminkin, mutta voisin ottaa tuon jälleen uuteen käsittelyyn.

  Marika-> Hyvä kysymys ja laaja sekä mielenkiintoinen aihe! Kilpirauhasen vajaatoiminta ja lisämunuaisten uupumus kulkevat usein käsi kädessä. Matala-asteinen tulehdus voi linkittyä tähän ongelmaan monella tapaa. Matala-asteinen tulehdus vaikuttaa mm. HPA-akselin toimintaan, jonka seurauksena kortisoli on kroonisesti koholla ja lopulta lisämunuaiset voivat alkaa sitten piiputtamaan. Lisämunuaisten uupumuksen yhteydessä korostetaan stressinhallinnan tärkeyttä ja aivan syystä, mutta yhtä tärkeää olisi puhua myös matala-asteisen tulehduksen nujertamisesta.

  Olen kirjoittanut kilpirauhasen vajaatoiminnasta, mutta olisi syytä kirjoittaa kokoaan uusi postaus aiheesta. Tämä on to do -listalla monien muiden juttutoiveiden lisäksi…

 • Heps,

  Jos pähkinät säilyttää muovirasiassa jääkaapissa, niin kuinkahan nopeasti tuo mahdollinen kosteus on ongelma? Härskiintyminenhän tapahtuu nopeasti, mutta entäs homehtuminen? Yleensä olen säilyttänyt pähkinät jääkaapissa suljetussa muovirasiassa ja syönyt pois parin viikon sisällä. Homehtuukohan ne tuossa ajassa?

 • Erittäin hyviä postauksia jälleen! Toivoisin Iherb-tuotesuosituspostauksia jatkossa myös enemmän. Mukavaa kevättä!

 • Nimetön-> Varmasti säilyy hyvin nuo pähkinät parin viikon ajan tuolla jääkaapissa, eli ei kannata olla asian suhteen huolissaan.

  Tanja-> Kiitos paljon kommentista ja aurinkoista kevättä myös sinulle!

 • Koin melkoisen ahaa -elämyksen lukiessani Nujerra akne oppaasi. Olen kärsinyt täysi-ikäisestä saakka jatkuvasti pahenevasta aknesta, mutta johon en ole vielä suostunut mitään lääkärin määräämää syömään.

  Olen noudattanut seitsemän viikkoa ohjeitasi tähän mennessä, ja muutokset ovat huimia. Harmi kun tähän ei voi liittää kuvaa! Mutta kunnes akneni on kokonaan nujerrettu, lupaan pistää sinulle sähköpostia jos vaan löydän osoitteesi. :)

  Olin muuten ensin pari-kolme viikkoa gluteenittomalla ruokavaliolla mutta käytin täysrasvaisia maitotuotteita. Kolmannella viikolla siirryin täysin maidottomalle ja iho alkoi parantua silmissä! Painoakin on pudonnut 6,5kg tähän mennessä. Uskon siis vahvasti tuohon matala-asteiseen tulehdustilaan elimistössäni, minkä juurikin maito ja gluteeni saavat aikaan. Olen todella innoissani tästä muutoksestani, mihin tässä vielä päästäänkään! Mutta jo näistä muutoksista olen kiitollinen sinulle ja jakamallesi informaatiolle. :)

 • Hei Eerika,

  Todella mukava kuulla, että olet saanut Nujerra Akne oppaasta apua! Tämänkaltaisia palautteita on aina mukava saada ja ne ovat minulle tosi tärkeitä.

  Tuo sähköpostiosoitteeni on jarkko@raikasweb.com

 • kuinka tärkeänä pidät kalaäöjyä? tilasin tuota suosittelemaasi huippulaadukasta kalaöljyä :) tajusin tilattuani että d vitamiini jota käytän sisältää myös turskanmaksaöljyä… sekin on tuota suosuttelemasi deetä. miten nyt toimin… onko otettava toinen d vitamiini käyttöön vai miten?

 • Piia-> Yleisellä tasolla pidän kalaöljyn käyttöä varsin perusteltuna ja hyvänä ratkaisuna.

  Voit mainiosti käyttää samaan aikaan tuota turskanmaksaöljyä sisältävää D-vitamiinia, että myös varsinaista kalaöljyvalmistetta.

 • Hei! Kun tuonne iherbbiin kirjoittaa noita tuotearvosteluja niin näkeekö ne lukijat minun henkilötietoja?

 • tiitu-> Voit muokata tällä sivulla niitä tietoja, mitä muille profiilistasi näkyvät: https://secure.iherb.com/myaccount/publicprofile

  Eli voit muuttaa siellä esimerkiksi haluamasi lempinimen ja sen, että näkyykö sinun henkilökohtainen iHerb alennuskoodi muille. Sähköpostiosoite tai muita vastaavia henkilökohtaisia tietoja ei muille näy.

  Tilaaja-> Yleisohjeena tuohon voin sanoa sen, että kannattaa noudattaa ravintolisien osalta purkissa annettuja ohjeita. Aina tapauskohtaisesti voi sitten miettiä isompaa tai pienempää annostusta, mitä purkissa neuvotaan.

  Itse säilytän avatut kalaöljypurkit jääkaapissa.

 • Hei! Olen 21-vuotias opiskelija ja olen huomannut crp arvojeni olevan jo muutaman vuoden 10 molemmin puolin kuitenkin alhaisimmillaan 8 ja korkeimmillaan 15. Lääkärit eivät kuitenkaan ole selvittänyt asiaa. Vatsaoireita ja lihaskipuja on vaihtelevasti. Osaisitko kertoa voisinko vaikuttaa ruokavaliollani arvoihin vai pitäisikö taas mennä lääkärin puheille? Kiitos ja hyvää syksynjatkoa!

 • Hei, Olen kuusikymppinen ja käytän rytmihäiriön vuoksi Marevania. Onko tuo Astaksantiini Marevanin kanssa yhteensopiva (esim. Omegat on kielletty)?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista