Mikä ihmeen astaksantiini?

Olen törmännyt monessa yhteydessä astaksantiiniin liittyvään hehkutukseen. Mitä mieltä sinä olet astaksantiinista? Onko ostamisen arvoinen ravintolisä vai ei?

Astaksantiini on tosiaan yksi viime vuosien puhutuimmista ravintolisistä. Eikä suotta, kun huomioidaan astaksantiinin käytön tuomat terveysvaikutukset ja vakuuttava tutkimusnäyttö. Voidaankin sanoa, että kyseessä on ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista ravintolisistä mitä tarjolla on.

Astaksantiini on terpeeneihin kuuluva ksantofylli-karotenoidi. Kuten monet karotenoidit, se on rasvaliukoinen pigmentti. Viljelemällä astaksantiinia voidaan tuottaa Haematococcus pluvialis -mikrolevästä, jonka pigmenttipitoisuus on 40 g/kg kuivapainosta. Astaksantiinia tuotetaan myös synteettisesti petrokemikaaleista.

Luonnollisia astaksantiinin lähteitä ovat mm. äyriäiset ja lohi. Olet ehkä joskus miettinyt sitä, että mistä lohen lihan punertava väri oikein johtuu. Tämä lohen lihan punertavan värin takana on nimenomaan astaksantiini. Esimerkiksi Itämerellä villinä elävät lohet syövät pääravinnokseen silakkaa ja kilohailia, jotka puolestaan syövät planktonäyriäisiä, jotka sisältävät astaksantiinia. Merenelävissä astaksantiini on sitoutuneena eliöiden lihaksiin ja kehon pinnalle, joka selittää punertavan värin. Viljelty lohi saa punaisen värinsä rehuun lisätystä synteettisesti tuotetusta astaksantiini-pigmentistä.

Astaksantiini on luonnon tehokkaimpia antioksidantteja. Sen terveyttä edistävät vaikutukset selittyvät kykyyn toimia solukalvolla ja suojella soluja. Astaksantiinilla on ainutlaatuinen molekyylirakenne ja sen ansiosta astaksantiini pystyy läpäisemään solukalvon sekä asettumaan lipidikerrosten väliin suojaamaan solua sekä sisäpuolelta että ulkoa.

Astaksantiiniin liitetyt terveysvaikutukset ovat varsin huimat ja näistä astaksantiinin terveyttä edistävistä vaikutuksista on myös runsaasti vakuuttavaa tutkimusnäyttöä. Tässä muutama poiminta siitä, miten astaksantiini voi parantaa hyvinvointiamme:

 • Voimakkaita tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia
 • Ehkäisee DNA-vaurioita
 • Parantaa auringonsietokykyä ja vähentää riskiä palaa auringossa
 • Edesauttaa suoliston hyvinvointia
 • Edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
 • Voimakas vapaiden radikaalien neutralisoija
 • Suojaa sydän- ja verisuonitauteja vastaan
 • Vähentää silmien väsymistä
 • Ylläpitää joustavaa ja nuorekasta ihoa ja voi tuoda apua monenlaisiin iho-ongelmiin, kuten akneen
 • Nopeuttaa palautumista fyysisestä rasituksesta

Astaksantiini on siis ravintolisä, jonka käyttöä voin suositella lämpimästi. Markkinoilla on tarjolla melko kivasti hyvälaatuisia astaksantiinivalmisteita. Itse tykkään tällä hetkellä käyttää Nutrexin BioAstin astaksantiinia. Nutrexin astaksantiini sisältää Cyanotechin valmistamaa BioAstin astaksantiinia, joka on tuotettu mikrolevästä. Cyanotech on maailman suurin ja arvostetuin astaksantiinin tuottaja ja heidän tuotantomenetelmät ovat kaikin puolin kunnossa. Lisäksi myös esimerkiksi Mercolan valikoimasta löytyy varsin laadukas astaksantiini, jota voin suositella.

BioAstin

Astaksantiinin annostuksen suhteen on paljon erilaisia näkemyksiä. Jotkut puoltavat suuria, jopa 20 mg suuruisia päivittäisiä annostuksia, kun taas toisten mielestä jo 2 mg päivässä on riittävästi. Oma näkemykseni asiasta on se, että astaksantiinin suhteen 4-10 mg päiväannos on hyvä, eikä suuremmista annostuksista välttämättä ole juurikaan hyötyä. Itse syön päivittäin 2 Nutrexin BioAstin 4 mg astaksantiinikapselia, eli yhteensä 8 mg astaksantiinia päivässä. Astaksantiini kannattaa nauttia ruokailun ja yhteydessä, jotta astaksantiinin imeytyminen olisi mahdollisimman tehokasta.

37 KommenttiaKommentoi

 • Käytin taannoin kaksi purkkia Healthy Originsin Astaxanthinia, toisen purkin söin 4 milligramman päiväannoksella ja toisen 8 milligramman. Mitään näkyvää apua en kyllä tuosta huomannut, mutta en väitä silti etteikö se toimisi. Jonkin verran on varmasti kuitenkin väitetyt terveyshyödyt ja hype nostaneet tuon valmisteen hintaan, sillä se oli ennen paljon halvempaa.

 • mahtava astaksantiini! reenitehot nousee kattoon! tosin olen syönyt healty originsin astaksantiinia. tämäkin varmasti yhtähyvä,veikkaan että paempikin.

 • heippa! mahtavaa asiaa astaksantiinista. vaikutukset kieltämättä huomaa:) siitä painon nostamisesta vielä… kerron tähän miten päivän aikana suunnilleen syön. aamupala : kastanja näkkäriä pari kappaletta,kuppi kahvia,lautasellinen tattaripuuroa jossa päällä marjajauhetta ja pähkinöitä. joskus ruisleipäpala luomuvoilla.sitten otan myös lasin vettä ja d ja c vitamiinit. välipalaksi vettä ja opti msm jauhetta ja joku hedelmä (yleensä banaani) tämän lisäksi ehkä vielä vähän hapankaalta.lounaaksi joko gmo vapaata kanaa tai luomulihaa. hiilihydraattina bataattia tai vaihtelevasti joko riisiä tai myskikurpitsaa. harvoin perunaa(joskus kuitenkin) sitten otan loput vitamiinit ruuan päälle. jonkun ajan päästä keitän vihreää teetä tai yogi teetä. sinne sekaan raakahunajaa tai propolista.. granaattiomenamehuakin tulee siinä sivussa joutua. iltapalaksi monesti munakas raffinoimattomalla merisuolalla ja näkkäriä ja monesti smoothie. niin ja ruuan kanssa toki tummaa romaine salaattia,paprikaa,siemeniä,kurkkkua,avokadoa ja avokado macadamia tai oliiviöljyä kastikkeeksi. välillä salaatissa on myös rucolaa,persiljaa,sipulia…milloin mitäkin…. —-> jatkuu

 • smothieeseen tulee marjajauhetta (yleensä madre labsin acaita) kurkumaa,kurkkua,päärynää,kuivattua nokkosta,hunajaa,mustaherukkaa(kuivattua jauhetta),tuoretta inkivääriä(ennen laitoin suomalaisia pakastemarjoja..nykyään en uskalla kun ei tiedä kuka ja mistä ne loppujenlopuksi poimitaan) sitten välillä viherjauhetta( antaa kyllä melkosen pahaa makua :D) siksi otan mieluusti veden kanssa. niin ja luomukauramaitoa tulee pistettyä veden korvikkeena. tuo suosittelemasi viherjauhe amazing grass vaikuttaa tosi laadukkaalta,mutta mulle tulee siitä outo olo? vähän ajan päästä mahaan alkaa sattua ja alkaa kuumottaa ja uni ei meinaa tulla.. ihmeellistä kieltämättä. aikaisemmin käytin emerald balancea ja green+berries jotakin jauhetta iherbistä ( ah miten täydellinen maku( tosin tosi kallis…. tuo amazing grass vaikuttaa kyllä päällepäin aikapaljon laadukkaamalta kuin nuo kaksi muuta,joten ihme kun niistä tuli niin hyvä ollo. ja mahakaan ei tullut kipeäksi varsinkaan tosta greens plussasta ja tosta amazing grassista taas tulee vaikka siihen on lisätty probioottejakin…

 • onko siis jotain jota voisin tehdä toisin?? hedelmiä tulee syötyä n.3päivässä. massaa lihaksen muodossa olisi enemmän kuin hienoa saada. käyn salilla jokatoinen päivä ja pelaan tennistä kerran viikossa. niin ja painoni on siis 49-50 ja pituus 161. tämä voi kuulostaa normaalilta mutta lihasmassa on olematonta ja kylkiluut paistaa. tilasin suosittelemaasi proteiinia(mietin ton plant fusionin ja mercolan protskun välillä) ja kreatiinia voisin uskaltautua kenties testaamaan… kiitos jos jaksat vastata!:)

  • Siis ootko tyttö, kun oot noin pieni. Jos noin monipuolisesti ja rasvattomasti syöt niin sulta puuttu suomalaiseen geeniperimään sopiva maitorasva. Siis rasvaista maitoa kunnolla tankkiin, paras olis ihan homogenoimaton täysmaito sulle. Et tuu koskaan saamaan ees lapsia, jos ei sussa oo tarpeeks rasvaa. Kananmunia sun pitäs syödä jatkuvasti, ihan niin paljon kun haluut. Toivottavasti et syö margariinia, se on kenkälankkia, mikä on keinotekoisesti värjätty keltaiseksi, en tiiä millä aineella. Sulla on niin kova energiankulutus, että ilman kananmunia ja voita taikka ilman täysmaitoo sulle tulee sukupuolihormonien puutos. Mikä on sun rintojes koko? Ilmeisesti A joku 60, onko ees niin pieniä rintsikoita? Sun pitäs syödä kunnon lihaa. Ainoa mistä saat B12 vitamiinia (ehkä) on toi hapankaali. Naudanmaksaa sun pitäs syödä, susta tulee muuten sellanen pöpimummeli. Suosittelen sulle joka tapauksessa Mg, B-vitamiinia, D-vitamiinia 100 ug/pv ja kalanmaksaöljyä, ihan Möllerin halvinta oon itse käyttänyt.

 • Hei laiheliini-> Riittävästi kaloreita ja protskua terveellisistä lähteistä, oikeanlainen salitreeni ja tarvittava määrä lepoa. Tuossa lyhyt resepti millä onnistut varmasti.

  Ravitsemuksen suhteen kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti näihin seikkoihin, kun haluat optimoida lihasmassan kasvun.

  -Syö hieman enemmän kuin kulutat
  -Syö riittävän usein
  -Tarpeeksi proteiinia
  -Älä unohda treenin jälkeistä palautusjuomaa
  -Pidä ruokapäiväkirjaa – Kirjaa vaikka viikon ajalta kaiken mitä syöt ja kuinka paljon syöt. Tämän päiväkirjan tietojen avulla oikeanlaiset korjausliikkeet onnistuvat helposti.

  Aihe on kokonaisuudessaan sen verran laaja, että en rupea sitä tässä kommenttiosiossa tämän perusteellisemmin perkaamaan. Jos haluat tarkempia vinkkejä, niin laita minulle sähköpostia.

 • Hei Jarkko!

  Kysyisin opti-msm:n käytöstä. Yritin selvittää netistä, onko sen käyttö maksalle haitallista vai hyväksi. Olen syönyt n. 2 viikkoa alle 1 tl päivässä opti-msm:ää ja minulla on ns. ”normaalien alkuoireiden eli väsymyksen ja päänsäryn” lisäksi ollut kipua oik. kyljessä kylkiluiden alaosissa. Voi toki olla jotakin muutakin, mutta mieleeni tuli, voisiko olla kyse siitä, että maksa joutuu kovemmalle kuin tavallisesti puhdistaessaan elimistöä yhdessä msm:n kanssa… Osaatko sanoa, voiko msm olla maksalle haitallista, vai peräti hyödyllistä yleisen puhdistumisreaktion myötä?

 • markus-> En ole kyseistä tuotetta testannut. Hinta on aika hurja (noin 1 euro per kapseli)… Itse en ainakaan kyseiseen tuotteeseen rahojani laittaisi.

  Tuohon huuliasiaasi olen jo edellisissä kommenttiketjuissa antanut vastauksia. On sinun päätettävissä, että koitatko ”luontaisia hoitomenetelmiä” vai kortisonia vai molempia.

  Anu-> MSM on varsin turvallinen yhdiste. Eläinkokeiden valossa MSM ei ole maksalle haitallista.

  Tuo kuvaamasi oire kyllä sinällään voi liittyä maksaan, mutta todennäköisesti kyseessä on jostain muusta. Jos vaiva jatkuu pidempään, niin kannattaa varmuuden vuoksi mennä lääkäriin tarkempiin tutkimuksiin

 • Hyvä kirjoitus. Astaksantiini on vaikutuksiltaan käsittääkseni hyvin paljon C-vitamiinin kaltainen, joskin vahvempi.

  Osaatko Jarkko sanoa miltä maistuu härskiintyneet mantelit? Yleensä pussissa on useita manteleita, joissa on hieman sellainen kirsikkakarkin makuinen jälkimaku. Kaikissa tätä ei kuitenkaan ole.

 • Moi

  Suklaassahan on paljon kadmiumia ja lyijyä. Paljonko raakasuklaata uskaltaa siis syödä? Yleensä on ollut tapana syödä pari kertaa viikossa noin 50g.

 • Markus-> Spelt on parempi valinta kuin tavallinen vehnäjauho.

  Tero-> Nuo oudonmakuiset mantelit ovat karvasmanteleita. Ne kannattaa jättää syömättä.

  Suklaatako-> Ei tarvitse olla kadiumin ja lyijyn suhteen huolissaan, kun noin pienistä suklaan syöntimääristä puhutaan. Yleisellä tasolla myös raakasuklaan suhteen on hyvä muistaa kohtuus. Mielestäni raakasuklaa on hieman ylihypetetty herkku ja usein unohtuu se ettei raakakaakao ole aina kaikkien kohdalla hyvä juttu.

 • Voi paska, oikeasti? Siis maku on lievä, ei mitenkään paha. Niitä on yleensä ainakin puolet pussista ja olen vedellyt niitä ihan huoletta…

 • Tero-> Se kyllä kuulostaa oudolta, että puolet pussin sisällöstä olisi karvasmanteleita. Yleensä kilon pussissa näitä karvasmanteleita on ehkä 1-2 kpl jos sitäkään. Eli kyseessä on todennäköisesti sitten jostain muusta kuin karvasmanteleista. Karvasmantelin erottaa kyllä maun puolesta selvästi, eli ei niitä vahingossa tule syötyä.

  Riitta-> Tuo linkittämästi astaksantiini on ihan hyvä valinta. Ei tosin mielestäni ihan yhtä laadukas kuin Nutrexin astaksantiini.

 • Olen syönyt tuollaisia Adukin espanjalaisia luomumanteleita. Pussissa osa manteleista ei maistu juuri miltään, osa maistuu lievästi kirsikkaiselta, mutta hyvältä ja muutama manteli on tullut vastaan, jotka maistuivat todella karvaan kirsikkaiselta.

  USA:ssahan oli viime marraskuussa kohu kun Whole foodsin raaoista luomumanteleista oli löytynyt korkeita syanidi pitoisuuksia. Mantelit olivat Espanjalaisia ja Italialaisia. Pitäisiköhän rajoittaa noiden manteleiden syömistä?

 • Moro.Vetäisin purkillisen Nutrexin astaxantiinia,12mg kapseleita.Olen aika helevatan skeptinen tällaisten kanssa mutta tästä kyllä hyötyä.Eniten sen itsellä huomasin ihon kunnosta.Parasta kuitenkin näön terävöityminen,sen huomasi selvästi.

 • Tero-> Karvasmanteleita ei kannata syödä, mutta muuten mantelit toki ovat varsin hyvää ruokaa.

  markus-> Kyseinen saippua on kohtalaisen hellävarainen ihoa ajatellen ja tätä kautta se soveltuu esimerkiksi iho-ongelmaisten saippuaksi. Ei mitään hoitoa kuitenkaan kyseisen saippuan varaan pidä rakentaa.

  Nimetön-> Joo, kyllä astaksantiini on niitä ravintolisiä, joista monet huomaavat käytön tuomat hyödyt konkreettisesti.

  teen ystävä-> En ole kyseistä teetä koskaan maistanut, joten en osaa siitä sanoa sen enempää.

  Jos iHerbistä etsii laadukasta teetä, niin The Tao of Tean teet on erinomainen valinta! http://www.iherb.com/The-Tao-of-Tea

 • heips! tilasin amazing grass viherjauhetta ja tietenkin sitä makeaa versiota;) olen pitkään jo yökkäilemällä juonut alas mitä pahimman makuisia smoothie sekoituksia jonne oon tunkenut kaikkea terveellistä ja pahaa 😀 tuo viherjauhe on varmaan ihan ok? mitä mieltä muuten vehnäoraksesta? dr mercolalla on artikkeli vehnäoraksesta ja nercolakaan ei sen mukaan ole ihan niin vakuuttunut siitä…?

 • Parapähkinäpussissa on aina homeelta maistuvia pähkinöitä muutama kappale. Uskaltaako kuitenkin silti syödä samasta pussista pähkinät, jotka eivät maistu homeiselta?

  • Vie takaisin kauppaan se pussi ja sano, että haluat rahasi takasin. Jos niissä on hometta, ja jos haluat syödä ne, huuhtele home kuuman veden alla pois niistä ja sitten voit ne syödä. Jos haluat rahasi takaisin, niin vie ne takaisin kauppaan sellaisenaan ja pyydä uusi pussi tilalle. En kylläkään tajua yhtään syytä minkä takia suomalaisen pitäisi syödä parapähkinöitä, en tajuu. Eihän ne edes kasva Suomessa. Ei pähkinän rasva mitenkään erityisen terveellistä ole. Se on tulehdusta aiheuttavaa omega6-rasvaa. Sen liikakäytöstä johtuvat kaikki infarktit.

 • Äskeiseen kommenttiin sen verran, että olen itse huomannut saman. Now Foodsin parapähkinäpussissa noita hieman homeelta maistuvia ainakin omalla kohdalla pussissa on ollut lähes puolet. Olen kyllä syönyt nekin.

 • markus-> Nuo kookosvedet säilyvät ainakin pääsääntöisesti ihan hyvin avaamattomana huoneenlämmössä

  terveyshippi-> Vehnänorasmehu on mitä terveellisin juttu, jonka käyttöä voin suositella lämpimästi.

  Amazing Grassin tuotteet ovat varsin laadukkaita, eli niitä voi käyttää hyvin mielin.

  Sasu ja Josmo-> Pilaantuneita pähkinöitä ei tietenkään kannata missään tapauksessa syödä. Homeiset pähkinät voivat pahimmillaan sisältää aflatoksiini nimistä homemyrkkyä, joka aiheuttaa syöpää. Jos parapähkinäpussissa on selvästi homeisia pähkinöitä, niin kyseenalaistaisin koko pussin sisällön laadun…

 • mitä mieltä puhdistamon nokkosuutteesta ja ruusujuuri uutteesta? ja toi amazing grass viherjauhe paljon sitä voi syyä, kun ei lue mitään ohjetta, ellei sitten purkissa lue. en siis ole vielä sitä ostanut.

 • Luin että parapähkinöiden homeongelma johtuu usein säilytyksestä. Ne pitäisi säilyttää aina ilmatiiviissä pussissa tai astiassa. Now Foodsin pähkinät ovat muuten laadukkaita, mutta pussin sulkumekanismi hajoaa ainakin itsellä lähes heti. Pitää koittaa jatkossa laittaa ne purkkiin. Parapähkinöitä ei ikinä kannata ostaa irtonaisina.

 • Pakko vielä laittaa tänne kommenttia. Itse en ole vakuuttunut tämän mainitun astaksantiinin laadusta. Varsinkin gelatiini on arveluttava (tulee lehmistä) ja tietysti isoloidut vitamiinit eivät ole kovin hyvä juttu, koska eivät ne luonnossakaan esiinnyt koskaan yksinään, eli d-alfa-tokoferoli vaatisi kumppanikseen myös muut tokoferolit, ollakseen toimiva juttu.

  Tämä siis osin hifistely- ja osin terveysnäkökulmasta sanottuna.

 • Hei,

  kiitos mahtavasta astaxantiinipäivityksestä!

  Osaatko sanoa imeytyykö astaxantiini ihon läpi, onko siitä ulkoisesti käytettynä apua ihon hoidossa?

 • Jos syön ns. norjalaista lohta, etenkin graavattuna, niin sormenpääni alkavat halkeilemaan. Ihotautilääkärin diagnoosi on sormenpääihottuma. Lääkkeeksi sain kortisonisalvaa + yövoiteen. No, vaiva hävisi kun olen lopettanut kokonaan norjalaisen lohen syömisen.

  Summa summarun, epäilen sairauteni johtuvan tuosta synteettisestä astaksantiinista, joka on petrokemiallinen yhdiste ja jota lohille syötetään väriaineena.

  Voisiko mielestänne olla näin?

 • Punainen astaksantiini on nyt yhdistetty negatiivisesti norjan kassiloheen sen lihan värjäämiseksi punaisemmaksi. Eikö jutussasi mainittujen astaksantiinin terveyshyötyjen pitäisi tehdä lohestakin terveellisempää?

  ”Huimaa kasvutahtia selittää muun muassa lohille syötettävän rehun kehittyminen. Kasvua kiihdytetään entisestään antamalla ”valohoitoa”, mikä tarkoittaa että syksystä kevääseen altaita valaistaan tehovaloille. Tällä pidetään yllä lohien suurta ravinnonottoa ja se mahdollistaa kasvun myös talvella kylmän veden aikana.

  Rehuun lisätään muun muassa antibiootteja, loislääkkeitä ja väriaineita.

  – Kun puhutaan kassilohista, niin lähestyessä teurastamisikää niille annetaan rehussa astaksantiinia eli punaista väriä, Kalatalouden keskusliiton toiminnanjohtajan Markku Myllylä kertoo.

  Tutkija Eero Niemelä Luonnonvarakeskuksesta kertoo, että nykyisin kasvatettu kassilohi on tarkoin valikoitujen geenien yhdistelmä.

  ”Geenicocktailit” kuitenkin sairastuvat herkästi. Valtavissa kasvatusaltaissa erilaiset kalataudit ja -infektiot myös leviävät helposti. Sairaudet voivat siirtyä luontoon, kun kasvatuslohia pääsee karkaamaan verkkoaltaista.”

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/201612102200038748_uu.shtml

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista