Miksi en käytä rypsiöljyä

 1. Rypsiöljy maistuu pahalle – Makuasioista voi toki aina olla eri mieltä, mutta itse en ole koskaan pitänyt etenkään kylmäpuristetun rypsiöljyn mausta. Sen maku on jotenkin katkeran kitkerä ja todella hyökkäävä. En yhtään ihmettele, että monet ulkomaalaiset huippukokit ovat kummastelleet suomalaisten kokkien rypsiöljyn käyttöä. En ole vielä löytänyt ruokaa tai valmistustapaa, johon rypsiöljy makunsa puolesta sopisi.
 2. Rypsi allergisoi – Monet ihmiset kärsivät tietämättään rypsiallergiasta. En tiedä onko syynä rypsin viljelyssä käytetyt torjunta-aineet vai jokin muu rypsin ominaisuus, kuten korkea linolihappopitoisuus. Etenkin lasten kohdalla voidaan puhua todellisesta rypsiallergiaongelmasta, johon olisi syytä kiinnittää huomiota.
 3. Rypsiöljy ei sovellu paistamiseen – On käsittämätöntä, että rypsiöljyä suositellaan käyttämään paistamiseen. Jokainen tietää, että omega-3-rasvahapot eivät kestä kovinkaan hyvin kuumennusta, mutta ilmeisesti rypsissä on jokin taianomainen ominaisuus, jonka myötä sen sisältämät omega-kolmoset voivat mainiosti myös korkeammissa lämpötiloissa.
 4. Rypsin viljelyssä käytetty hermomyrkky on todennäköisesti yksi tekijä mehiläisten joukkokuolemien taustalla – Rypsin viljelyssä käytetty hermomyrkky on yhdistetty mehiläisten joukkokuolemiin. Tästä huolimatta Suomi vastusti ja vastustaa edelleen tämän hermomyrkyn kieltämistä, joka EU:n toimesta tehtiin. Ilmeisesti Suomen maa- ja metsätalousministeriön mielestä rypsin viljely on tärkeämpää kuin mehiläiset. Mielenkiintoista olisi tietää, että millä Suomen maa- ja metsätalousministeriö meinaisi hoitaa pölytyksen sen jälkeen kun mehiläiset ovat kuolleet.
 5. Ihmeellistä markkinointia – Rypsiä markkinoidaan meille ihmeellisenä elämän eliksiirinä. Jos rypsi on niin ihmeellinen asia, niin miksei sitä hehkuteta juuri missään muualla kuin Suomessa? Täällä kotimaassa rypsin markkinointiin käytetään joka vuosi paljon vaivaa ja rahaa. Korkealle arvostamani huippukokki Tomi Björck on rypsimaailman tuorein värväys. Björck hehkuttaa HK:n rypsiporsasta mainoksissa maailman laadukkaimmaksi sianlihaksi. Uskoo ken tahtoo. Itse en ole koskaan maistanut mitään niin huononmakuista lihaa kuin HK:n rypsiporsas on. Veikkaanpa ettei Björckin huippuravintoloissa todellakaan tarjota rypsiporsasta.
 6. Rypsiöljy pakataan lähes poikkeuksetta kirkkaaseen muovipulloon – Voisitko kuvitella ostavasi laadukasta oliiviöljyä tai punaviiniä kirkkaaseen muovipulloon pakattuna? En minäkään. Muovipullosta liukenee öljyn sekaan helposti kaikenlaista moskaa ja lisäksi herkästi pilaantuva rypsiöljy pilaantuu vieläkin varmemmin kun se saa muhia markettien valosaasteessa ilman kunnon suojaa.

13 KommenttiaKommentoi

 • Tervehdys Jarkko,

  Kirjoitin öljyasiaa aiheen ”Hyvästit flunssalle” kommenttiosioon.

  Lyhyesti: 70 % maailmalla myydystä ekstraneitsytoliiviöljystä on laimennettu muilla öljyillä ja tehoaineilla.

  Lähde: http://www.draxe.com/fake-olive-oil/

  Onko Jarkolla kokemusta tai oletko kuullut asiasta?

 • Moi Jarkko! Hyvä juttu ja luultavasti suureksi osaksi totta, ainakin maun suhteen. Kaipaisin kuitenkin lähdeviitteitä väitteidesi tueksi. Näin juttu olisi uskottavampi.

 • Kiitos kommenteista!

  Varmasti tuota oliiviöljyn väärentämistä tapahtuu, mutta kuinka laajamittaista se on, niin sitä voi vain arvailla.

 • Minusta lähdeviiteet ovat olennaisia silloin kun käydään tämän tyyppistä keskustelua. Kirjoittaja ei vaikuta uskottavalta saati asiantuntevalta, jos lähteet puuttuvat.

 • Erinomainen kirjoitus. Rypsiöljy ei toisaan maistu hyvälle. Eikö se kerro jo aivan kaiken rypsin sopivuudesta ihmistavinnoksi? Äitini reumaoireet helpottivat huomattavasti kun hän lopetti runsaahkon rypsiöljyn nauttimisen pois. Tulehdusta se rypsi aiheuttaa. Eläinkokeissa on todettu myös aiehuttavan sydänongelmia.

 • Iso kiitos kommenteista!

  Emilii-> Olet oikeassa. Näin tuo asia pitäisi maalaisjärjellä ajateltuna mennä, mutta jostain syystä monet pääsevät rypsiallergiasta eroon vasta siinä vaiheessa kun myös rypsiöljyn käyttö on jätetty kokonaan pois.

  Voi tietysti olla mahdollista, että tuohon öljyn sekaan jää 2S-albumiineja tai sitten kyseessä on jokin muu rypsin ominaisuus, jota voi sitten vain arvailla. Tutkijat eivät ole vielä löytäneet tälle ilmiölle mitään varmaa vastausta.

 • Minä käytän rypsiöljyä kerran vaan kerran vuodessa, vappuna munkkien paistoon. 😉 Siihen se sopii, mihinkään muuhun ei… ts. en ole löytäny parempaa munkinpaistorasvaa, vaikka oon muitakin yrittäny kokeilla? Ei olis sulla vinkkejä? Ja kylmäpuristettu se vasta kamalaa oli! Kerran erehdyksessä tuli sitä ostettua ja paistettua munkit sillä, syömättä jäi!
  Lasten ollessa pieniä ja hieman pienikasvuisia, neuvolassa kehottivat laittamaan rypsiöljyä puuron sekaan, jotta saavat rasvaa. Ihan kumma ajatus! Ei tullu laitettua, ihan oikea voi on parempaa. :)

 • Ellen-> Jos vain kerran vuodessa munkkeja paistat ja mielestäsi tuolla tulee hyvät munkit, niin tuskin siihen tarvitsee muuta tilalle etsiä. Jos kuitenkin haluat paremman vaihtoehdon, niin kylmäpuristettu kookosöljy ei liene ainakaan huono valinta.

 • Hei Jarkko ja lukijat!

  Itse olen viimeaikoina siirtynyt hampunsiemenöljystä pellavansiemenöljyyn. Jälkimmäisessä on melko huikea määrä omega3:sta ja varmasti omiaan painottamaan 3&6 suhdetta painottamaan. Onko itselläsi kuinka paljon tietoutta tai tiedossa hyviä julkaisuja kyseisistä öljyistä? Suomessa myydyistä kalaöljyistä olen kuullut aika paljon ristiriitaista. Olisiko sinulla tiedossa jotain laadukasta tuotetta Suomen markkinoilla?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista