Miksi kaikki kiva kielletään?

Ensin meni pakuri ja kohta menee ashwagandha, Pau d’Arco ja kasa muita yrttejä kiellettyjen aineiden listalle. Onhan se aika outoa, että monia vuosituhansia käytössä olleita luonnontuotteita joutuu kerralla tämänkaltaisen ajojahdin uhriksi. Oletko kuullut kenestäkään, joka olisi kuollut sen seurauksena, että on juonut pakuriteetä? En minäkään, mutta olen kuullut aika monesta, joka on kuollut vedettyään riittävästi esimerkiksi laillista röökiä. Philip Morris muuten vastikään julkaisi osan niistä aineista, joita tuo heidän laillinen myrkkyputki sisältää (Casperille jälleen kiitos linkkivinkistä)…

Herääkin kysymys, että miksi? Eikö EU:n herroilla muka ole parempaa tekemistä? Vastaus on niinkin yksinkertainen asia, kuin raha. Ei kukaan päättävistä tahoista ole huolestunut yhdenkään kansalaisen terveydestä ja siitä mitä tapahtuu, jos vetää yrttiöverit. Rahanpyörittäjät (etunenässä lääkeyhtiöt) ovat vain ja ainoastaan huolissaan siitä, kun tämä uusi terveystrendi suosii häikäilemättömästi luonnon tehokkaimpia juttuja, joita ei voi patentoida. Jos GlaxoSmithKline omaisi patentin pakuriin, niin arvaa olisiko se Eviran hampaissa? Tai olisiko virkamiehet kieltämässä ashwagandhaa, jos Pfizerillä olisi yksinoikeus kyseiseen luonnonihmeeseen?

Muutama huolestunut lukijani on kysynyt sitä, että voiko näihin kieltoihin vielä jollain tavalla vaikuttaa. Ei niihin voi. Kiellot tulee ja niitä tulee tulevaisuudessa vielä paljon lisää. Tämä pakuri ja yrttipelleily on vasta alkusoittoa. Toki voit heittää nimesi johonkin adressiin, mutta se on vain kärpäsen surinaa korvissa. Ei niitä nimilistoja edes kukaan lue. Sitä vastoin voit käydä todellisiin toimenpiteisiin. Jos olet rahoissasi, niin hamstraa varastot täyteen yrttejä, jotka ovat pian kiellettyjä. Esimerkiksi monet tinktuurat säilyvät kevyesti 5-vuotta. Hanki niin paljon, että niistä riittää myös kavereille ja kavereiden kavereille. Ja mitä tulee esimerkiksi pakuriin, niin levitä omalla esimerkilläsi pakurin ilosanomaa. Kerro pakurin huikeista terveyshyödyistä sekä käyttövinkeistä ja anna pakuria tuttavapiirillesi esimerkiksi lahjaksi.

Näiden toimenpiteiden lisäksi, ainakin itse suuntaan katseet kasvatushommiin. Aivan ensimmäiseksi olisi tarkoitus opetella reishin kasvatukseen liittyvät salat. Ihan jo sen takia, että tuntuu turhauttavalta maksaa julmettua kilohintaa tuotteesta, jota pitäisi pystyä kasvattamaan ihan kotioloissa. Kerron kasvatukseen liittyvistä jutuista heti lisää, kunhan niistä jotain opin.

PS. Päätin järjestää pakurikiellon kunniaksi pienen kilpailun, jonka voittajalle lupaan lähettää itse keräämääni ja kuivattamaani pakuria. Määrältään sellainen satsi, että siitä ainakin muutaman viikon teet keittelee.

Lähetä osoitteeseen jarkko@raikasweb.com luomutiloja tai luomupiirejä, jotka eivät esiinnyt Terveydenjuuren sivuilla. Eniten uusia tietoja ilmoittanut voittaa kilpailun. Kilpailuaika päättyy 23.1.2011.

PPS. Kannattaa lukea Samulin juttua tästä Eviran pakurikiellosta.

            

18 KommenttiaKommentoi

 • Minuakin kiinnostaisi reishin kasvatus, mutta en ole onnistunut löytämään mistään sen itiöitä. Kerro ihmeessä jos löydät jostakin.

 • Moi,

  Olen saanut vinkin, että täältä saattaisi löytyä. En ole kuitenkaan ehtinyt tutustumaan sivuihin vielä sen tarkemmin. Tai oikeastaan asia on hieman jäänyt jo sen takia, kun en osaa saksaa käytännössä lainkaan. Eli jos joku saksaa osaava näkee tuolta helposti, että voisiko tuolta saada reishin kasvatukseen liittyviä juttuja, niin olisi huippua!

 • Onko jossain lista MITÄ kaikkea kielletään? Muuta kuin edellä on mainittu? Että tietäs ruveta hamstraamaan.

 • Tuossa on käytännössä kyseessä likimain kaikki ayurvediset yrtit ja traditionaalisessa kiinalaisessa lääketieteessä käytettyt lääkekasvit.

 • Tarkka lista olisi kyllä hyvä nähdä. Itse olen sitä yrittänyt etsiä, mutta turhaan. Jos joku tietää mistä nämä tarkat tiedot voi nähdä, niin laita infoa!

 • Stevia kosteuttaa ihoa ulkoisesti käytettynä, raakamaidossa kylvetään. Kai pakuria voi käyttää rentouttavan jalkakylvyn keittämiseen tai loistavana hiushuuhteena…? Huutava vääryys – miksi kukaan ei kiellä esimerkiksi kunnon pahiksia: kovetettua kasvirasvaa tai aspartaamia? Roistoruoat rehottavat ja supersankarisafkat tekevät urotöitään salaa maan alta. Iso BUUUUU nykymenolle.

 • Jos haluaa itse kasvattaa lääke..eikun siis jalkakylpysieniä niin kannattaa ehdottomasti tutustua herraan nimeltä Paul Stamets. Hän on kaikkien sienitieteilijöiden ”David Wolfe”.

  Stametsin sivuilta saa ostaa melkein kaikkien sienien valmiita kasvatuspaketteja. Eli Reishin saa helposti vaikka kasvamaan omalla takapihalla:

  http://www.fungi.com/plugs/index.html

  Samalla kannattaa katsoa Stametsin TED-esitelmä ”Six Ways Mushrooms Can Save The World”:
  http://www.ted.com/talks/paul_stamets_on_6_ways_mushrooms_can_save_the_world.html

  Toivoisi Eviran henkilökunnankin sivistävän itseään tuolla esitelmällä.

 • Tässä touhussa ei ole mitään järkeä!

  Tiedättekö mikä on esim. brahmin, tulsin, nokkosen, voikukan yms. kohtalo? Ilmeisesti mitään ei saa edes tilattua Suomeen kiellon astuessa voimaan?

  Järkyttävää. Ranskanperunoita ja lisäaineita vaan lisää, niin eiköhän maailman väkiluku saada laskuun.

 • Ansa -> Tuommoista vaihtoehtoa olen itsekin miettinyt. Uskon, että jotain kiertoteitä aina löydetään.

  Juttelin tänään erään ekokaupan pitäjän kanssa ja hän sanoi, että meinaa kyllä myydä kaikkea kiellettyä niin pitkään, ennen kuin ne joku viranomainen hänen kaupastaan vie.

  Casper – > Kiitos vinkistä!! Tuossahan voisi olla vaikka kimppatilauksen paikka?

  Nimetön -> Noista mainitsemistasi jutuista ainakin brahmi on varmasti kiellettyjen listalla.

 • ”Eli jos joku saksaa osaava näkee tuolta helposti, että voisiko tuolta saada reishin kasvatukseen liittyviä juttuja, niin olisi huippua!”

  Sieltä löytyy vain valmiita tuotteita tuohon liittyen…

 • Mielestäni molemmat ovat aika iskeviä nimiä! Pakurimöhkäleitä voisi myydä myös vaikka polttopuuna tai takan sytykkeenä. Mottihintakin olisi varmasti sen verran muhkea, että tuskin kukaan niitä sitten erehtyisi oikeasti polttamaan, Siinä olisi Eviran turha urputtaa…

  P.P -> Kiitos paljon tuosta infosta!

 • Ja näköjään tämä blogi on myös kiellettyjen listalla. Eipä enää duunipaikalta pääse tekstejäsi lukemaan.

 • Tämä oli viikon paras! Sisältö onkin niin vaarallista, että tuollaiset estot ovat paikallaan.

 • Mie ostin eilen 20kg Ayurvedisia jauheita eli
  -ashwagandha
  -brahmi
  -gokshura
  -amla
  -mucuna

  Näitä voisin sitten joskus myydä vaikkapa
  Hevosenperseen hoitoon ulkoisesti…

  jokainen saa nauttia ne sitten kuten parhaaksi näkee….

  Kiero savolaisuus elää sisälläni ja nautin siitäkin !!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista