Mistä aloittaa?

Sain sähköpostiini hyvän kysymyksen siitä, että mistä kannattaisi aloittaa jos haluaa tutustua ”superfoodeihin”. Ollin blogissa on tätä samaa asiaa käsitelty runsaasti, mutta tuon oman näkemykseni tähän soppaan. Listaan ohessa 5 askelta, jotka jokaisen on helppo toteuttaa ja kaiken lisäksi se ei maksa juuri mitään. Kaikki askeleet eivät varsinaisesti liity ”superfoodeihin”, mutta vaikutukset ovat todella superia.

1. Lisää vihannesten ja marjojen syöntiä. Helpointen tämä onnistuu nauttimalla erilaisia viherpirtelöitä, joiden pohjana toimivat salaatti ja marjat.

2. Vähennä gluteeniviljojen syöntiä. Suomessa saattaa olla jopa 2-3 miljoona gluteenille herkistynyttä ihmistä. Voi vain arvailla kuinka merkittävän osan nykyajan sairauksista saisi kuriin lopettamalla leivän syömisen.

3. Vaihda tavallinen suola raffinoimattomaan merisuolaan. Ruoka on nykyisin mineraaliköyhää, joten kunnon suola on meille todella tärkeä asia.

Kävin muuten noin kuukausi sitten mittaamassa verenpaineeni. Syön suolaa todella paljon, mutta verenpaineeni olivat ihanteelliset. Eli ainakaan minulla raffinoimattoman merisuolan käyttö ei vaikuta verenpaineeseen negatiivisesti.

4. Lisää ruokavalioosi hyviä rasvoja. Paljon kylmäpuristettua kookosöljyä, pähkinöitä ja oliiviöljyä. Myös luomuvoita ja kermaa voi nauttia hyvällä omallatunnolla. Äläkä unohda laadukasta kalaöljyä! Tärkeintä on välttää härskiintyneitä rasvoja sekä transrasvoja.

Huolehdi siitä, että kierrät markettien pähkinähyllyt kaukaa. Markettien pähkinät ovat lähes järjestään härskiintyneitä, koska niitä ei säilytetä pimeässä ja viileässä. Pähkinät eivät säily huoneenlämmössä kuin maksimissaan 2-3 kuukautta. Kotimaisista maahantuojista minulla on erityisen huonoja kokemuksia Makrobiosin pähkinöistä. Ne ovat ainakin omalla kohdallani olleet aina sekundaa. Jos haluat varmistua pähkinöidesi tuoreudesta, niin voin suositella Vitaravinnetta, jonka myymät pähkinät säilytetään pimeässä ja alle 15 asteen lämpötilassa.

5. Jos haluat ostaa jotain purkkikamaa, niin ensimmäiseksi ostokseksi suosittelen laadukasta (luonnollista) C-vitamiinia. Seuraavaksi suuntaisin katseet jonkinlaiseen viherjauheeseen, joista oma henkilökohtainen suosikkini on tämä.

Toki myös muita ”superfoodeja” kannattaa kokeilla, mutta muista kuunnella itseäsi. Esimerkiksi maca ei sovellu läheskään kaikille.

Kesällä suosittelen kuitenkin kaikkia suuntaamaan askeleensa lähimpään metsään ja keräämään superfoodit sieltä pöytään.

12 KommenttiaKommentoi

 • Ostin juuri pussillisen kuorittuja saksanpähkinöitä ja olivat aivan hirveitä. Muistan, kun lapsena meillä syötiin aina joulun alla kuorellisia pähkinöitä pähkinäsaksien avulla. Nuo ilmeisesti säilyvät kuorittuja paremmin, mutta enpä ole noita enää mistään löytänyt.

 • Hei Timo,

  Mielenkiinnosta kysyn, että mistä ostit pähkinät?

  Nuo saksanpähkinät ovat todella herkästi pilaantuvia. Tuo kuori varmasti on oivallinen suoja pilaantumista vastaan.

 • Järvenpään Saiturinpörssistä. Harmi juttu, kun kaupassa on isot valikoimat pähkinöitä, siemeniä ja mausteita, mutta jos laatu on tuota luokkaa niin pakko muutkin jättää väliin.

 • Tää voi olla ilmiselvää, mutta sisältääkö vehnänorasuute gluteinia vai voiko sitä surutta popsia menemään?

 • Hei Toni,

  Itselläni ei ole kokemusta vehnänorasuutteista, mutta jos tuo uute on valimistettu 100% vehnänoraasta, niin ei siinä ole sitten gluteenia.

  Tuo mainitsemani vehnänorasjauhe on gluteeniton.

 • Hei! Olen etsinyt luomulaatuisia vehnänorastabletteja tai kasviperäisissä kapseleissa olevaa vehnänorasta, mutten löytänyt niitä Suomesta kuin yhdestä verkkokaupasta (kapselit). Tarkastin Iherbin valikoiman ja sieltä löysin joitakin, sekä tabletti- että kapselimuodossa olevia vehnänoras-tuotteita. Pystyisitkö suosittelemaan jotain tiettyä valmistetta (Iherbista tai kotimaan valikoimista jos sellaisia nyt on)?
  Kiitos :)

 • Samoin kyselen saako tuota Ormus Supergreensiä Suomesta vai pitääkö se tilata ulkomailta?

 • Hei Nelli,

  Kapselimuodossa noita on tosiaan hieman vaikea löytää. iHerbistä olisi saatavilla esimerkiksi tällainen vaihtoehto: http://www.iherb.com/Sweet-Wheat-Freeze-Dried-Wheat-Grass-Juice-Powder-180-Vegan-Caps/36181

  En tosin omaa tuosta kyseisestä tuotteesta mitään kokemuksia, joten en näin uskalla sitä suositella.

  HealthForcelta on saatavilla Vitamineral Green niminen tuote myös kapseleina: http://www.iherb.com/HealthForce-Nutritionals-Vitamineral-Green-Version-5-400-VeganCaps/19407

  Tuossa on tosin vehnäoraan lisäksi myös paljon muita raaka-aineita, eli se ei välttämättä ole se juttu mitä etsit.

  Ormus Supergreensiä löytyy myös täältä kotimaan markkinoilta: http://www.fitnessfirst.fi/fi/sun-warrior-ormus-supergreens-454g.html

 • Hei taas,
  tein 12.6. tilauksen iHerbiin eikä lähetystä kuulu vieläkään.. pitäisikö huolestua tai alkaa kysellä paketin perään? Ymmärsin että Suomeen lähetys kestäisi n. 8 päivää.

 • Hei Nelli,

  Ei mitään huolta. Normaalisti tuossa toimituksessa menee kahdesta neljään viikkoon. Joskus myös kauemmin…

 • Ok, kiitos, hyvä tietää. Luulin iHerbin sivujen perusteella että lähetys olisi huomattavasti nopeampi. No, jään rauhassa odottelemaan Supergreensiä ja vehnänorastablettejani :)

 • Heippa!

  Kypsyttelen tässä ajatusta (hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ;)) maidottoman ja gluteenittoman ruokavalion kokeilusta. Toivoisin saavani siitä apua muutamiin oireisiin. No, asiaa tutkiessani osuin tänne blogiin, jossa näyttäisi olevan paljon hyödyllistä tietoa minulle. Mutta kysymys (varmaanki tyhmä sellainen) liittyy maidottomuuteen, enkä ole siihen vielä löytänyt vastausta. Nimittäin voin käyttö! Voiko voita käyttää, jos ruokavalio on maidoton? Vai onko se lähinnä kokeiltava sopiiko voi itselle vai ei? Vielä kysymys suolasta. Suosittelet käyttämään merisuolaa, joten käykö suolaksi mikä tahansa marketista saatava merisuola, vai onko niissäkin jotain eroja?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista