Mistä ne sydärit oikein tulee?

Malcolm Kendrick toi kirjassaan (Ei sittenkään kolesteroli) todella upealla tavalla esille stressin ja sydäntautien selkeän yhteyden. Meille on vuosikaudet rummutettu sitä, kuinka tietynlainen ruoka aiheuttaa sydäreitä ja piste. No onhan myös tupakasta varoiteltu, mutta oletko nähnyt virallisen tahon puolelta varoituksia olla stressaamatta? Ainakaan minä en ole tällaisia vinkkejä nähnyt ja se on varsin outoa, kun huomioidaan kylmät tosiasiat.

On olemassa tonnikaupalla vedenpitäviä tutkimuksia, jotka osoittavat, että esimerkiksi masennus, ahdistuneisuus, posttraumaattinen stressi ja tupakointi saavat HPA-akselin tasapainon järkkymään. Sen myötä häiriintyy aineenvaihdunta ja tämän jälkeen sydäntautiin kuolemisen riski kasvaa räjähdysmäisesti. Siihen ei tarvita kovia tai pehmeitä rasvoja. Ne ovat mitättömiä sivuseikkoja. HPA-akselin toimintahäiriöt ovat uskomattoman hämmästyttävällä tavalla yhteydessä sydäntauteihin. Jopa selkäydinvammasta kärsivillä potilailla on merkittävästi kohonnut riski kuolla sydäntautiin, koska selkäydinvammalla on todella suuri vaikutus HPA-akseliin.

Onkin käsittämätöntä, ettei tästä asiasta puhuta nykyistä enempää. HPA-akselin toimintahäiriöt on ehdoton avaintekijä sydäntautien taustalla ja useimmiten HPA-akselin tasapainoa järkyttää stressi. Jos haluat tietää asiasta lisää, niin suosittelen lämpimästi tuota Kendrickin kirjaa. Viimeistään sen luettua hahmottaa hyvin, kuinka kaukana ”virallinen totuus” on totuudesta.

Stressin ehkäisy

Vaikka et uskoisikaan minua tuon stressin ja sydäntautien yhteyden suhteen, niin olet varmasti kanssani samaa mieltä siitä, ettei se stressaaminen kuitenkaan mitään kovin terveellistä touhua ole. Eli ehkä on hyvä käydä läpi joitain työvälineitä, joilla stressistä voi päästä eroon.

Tärkeintä stressin ehkäistyssä on poistaa elämästään ne merkittävimmät stressin aiheuttajat. Jollekin se voi olla työ ja jollekin toiselle esimerkiksi ihmissuhteet. Kenenkään ei pidä pilata elämäänsä ja terveyttään työssä, jota inhoaa tai parisuhteessa, jossa ei ole rakkautta.

Muita vinkkejä, joiden avulla stressiä voi ehkäistä ja laukaista:

1. Seksi!
2. Meditaatio, jooga, yiquan. Etenkin tuo yiquan on todella huikea juttu!
3. Liikunta ja urheilu.
4. Puutarhanhoito, marjastus, kalastus, laulaminen, soittaminen, tanssiminen…
5. Sosiaalinen aktiivisuus.
6. Sopiva rutiinien rikkominen.
7. Yleinen positiivisuus ja luottamus – Odota saavasi elämältä ja ihmisiltä hyvää.
8. Vietä enemmän aikaa iloisten ja positiivisten ihmisten seurassa.
9. Elämänsä ympäröiminen innostavilla ja positiivisilla virikkeillä. Mieti erityisesti sitä, että mitä luet ja mitä katselet televisiosta.

Lääkkeitä luonnosta

Oikeanlaisilla yrteillä ja lääkinnällisillä sienillä voidaan saavuttaa jopa hämmästyttäviä tuloksia stressin hoidossa ja etenkin sen ehkäisyssä. Listaan seuraavassa omat suosikkini:

*Reishi – Itselleni reishi on se juttu! En voi kylliksi hehkuttaa tätä sientä. Kun tutustuin ”ulkomaisiin superfoodeihin”, niin kaakao oli ihan jees, maca oli jo tosi kovaa tavaraa, mutta kun sain käsiini reishiä, olin myyty. Sain siitä apua erityisesti noihin henkimaailman juttuihin. Reishi rauhoittaa mieltä, lisää elämäniloa, hoitaa sydäntä ja maksaa ja terävöittää ajatuksia. Monet stressipallot elävät sumussa ja toimivat kuin päättömät kanat. Juuri tämänkaltaisille reishi on mitä upein juttu. Myös pelkääville ja ylihuolehtivaisille tyypeille reishi voi tehdä ihmeitä. Voin suositella lämpimästi Mushroom Sciencen reishiä, joka on lajissaan laadukkain tapaus, mihin olen törmännyt.
*Ruusunjuuri
*Maca
*Ashwagandha
*Eucommia bark
*Schizandra

Alkoholi stressin hallinnassa

Menen seuraavaksi hieman harmaalle alueelle… Kun puhutaan terveydestä, niin alkoholi mielletään usein ainoastaan pahana asiana. Viime kädessä se on juuri sitä, mutta on sillä alkoholilla myös omat hyvät puolensa ja ehdottomasti sen parhaat hyödyt liittyvät stressin laukaisemiseen. Jokainen tietää alkoholin rentouttavan ja mielihyvää tuottavan vaikutuksen, jonka myötä hermot sulavat ja mieli lepää. Jäykästä stressipallosta tulee hetkessä iloinen karaokekuningas, joka laulaa kuin Eino Grön. Tai ainakin luulee laulavansa, mikä on tietysti tärkeintä.

Alkoholin suositteleminen stressin ehkäisyyn on kuitenkin hieman ristiriitaista. Jonkun mielestä se on melkein sama asia jos suosittelee potentiaaliselle pyromaanille harrastukseksi tulitikkuleikkejä. Avainsana on se kuuluisa ”kohtuukäyttö”. Eli homman pitäisi pysyä jollain tapaa hanskassa…

Kerroin aiemmassa artikkelissa siitä, kuinka haitallista on syödä stressaantuneena. Jos haluat optimoida alkoholinkäytön ajatellen stressiä, niin suosittelen nauttimaan alkoholia kohtuudella ennen ruokailua tai ruokailun aikana. Tämä siksi, että stressi ja syöminen on se kaikista pahin yhdistelmä. Rentouttava ruokaryyppy tai hieman punkkua aterioinnin yhteydessä, voi olla tietyissä tapauksissa todellinen terveysteko.

               

18 KommenttiaKommentoi

 • No omasta vaatimattomasta kokemuksesta voin sanoa, että lähes 40 v, kun on ollut ressissä ei sitä edes huomaa kuin nyt vasta, kun ressitasot on alkanut laskea. Kävin erään luontaishoitajan luona ja hän näki eri asioista, että kroppani on ressin vallassa. Mieli oli silti itsellä lepposan oloinen ja positiivinen joten pidin sitä vähän huuhaana, mutta pidin mielen auki sille, että niin saattaa olla.
  Liikunta ei todellakaan ole tehnyt MINULLE terää siinä vaiheessa, kun akutein aika oli päällä. Vaan aloin oireilla flunssilla, lisääntyneellä unen tarpeella heti liikuntasuorituksen jälkeen( sen 12 h yöunien ja päiväunien lisäksi), ei haluttanut ensinnäkään lähteä ja oli aika pakko pullaa jne jne. Rapiat 30v en pystynyt 100 m kävelemään ilman sitä tuntemusta, että syke on 200 ja sydän tulee rinnasta ihan sillä sekunnilla. Se oli aika järkytys, kun olen pienestä asti tottunut liikkumaan. Leposyke oli 80-90 välillä ja verenpaineet ihan hirveet 90/160 hyvinä aikoina. Tuntuikin kyllä, että saa sydärin. Hui. Lääkäri määräsi masislääkkeitä, laihdutus lääkkeitä ja mitä lie. Sanoin, että en ole masentunut vaan väsynyt enkä syö lääkkeitä, koska mulla on joku oikea vaiva joka pitää hoitaa pois. Söin liikaa juustoa kuulemma ja kun ne jätän pois, niin laihdun puoli kiloa vkossa. Juuston käyttöni oli silloin tällöin ehkä max 5 siivua vkossa.

  Ihan hirvittää lukea ja ajatella missä kunnossa sitä on ollut. Luulin, että olen laiska (läski), itsekuriton, huono kuntoinen jne jne vaikka olematon väärä ravitsemus, ressi, liika liikkuminen, väkivaltainen lapsuus jne oli ne ongelmat.

 • Hei Myy,

  ”että lähes 40 v, kun on ollut ressissä ei sitä edes huomaa kuin nyt vasta, kun ressitasot on alkanut laskea.”

  Stressi voi tosiaan olla aika taitava piiloutuja ja huomaamaton kaveri. Valitettavan usein stressiin herätään vasta siinä vaiheessa, kun sydämet alkavat paukkumaan tai muuten terveys reistailemaan. Tosin lääkärit tuovat vain harvoin tämän stressiasian esiin, kun noita sairauksia diagnosoidaan.

  Millä tavalla sinä olet Myy saanut tuon ”stressitason” laskemaan? Saitko apua tuolta luontaishoitajalta?

 • Tämä oli kyllä paras kirjoitus mitä olen vähään aikaan lukenut. Olen jo vuosikymmeniä ymmärtänyt stressin ja muiden henkisten ongelmien merkityksen sairauksien kehittymisessä. Ajatukset ovat paljon tärkeämpää ruokaa kuin se varsinainen syömämme ruoka. Rupeaakin ärsyttämään se miten joka paikassa toitotetaan ruokavalion merkitystä. Todellisuudessa sillä on viime kädessä varsin vähäinen merkitys. Erityisesti sydäntaudin yhteydessä.

 • Tuo HPA-akseli onkin uusi termi itselleni, pitäisikin lukaista tuo kiolesteroli kirja,
  Itsekin olen ollut jo pitkään sitä mieltä, että stressi on ihmisen pahin vihollinen terveyden saralla ja ainakin kaikki omat terveysongelmani juurtuvat sinne. Kroonisesta stressistä on vaan niin vaikea päästä eroon, jos sen keskellä on jo pitkään joutunut elämään.

  Joulun alla alennuksesta tarttui mukaan kirja Sokeri ja rasva (http://www.booky.fi/book.php?book_id=9789510311127). Kirjan ulkoasu ei kauheasti luvannut, mutta sisältö olikin positiivinen yllätys. Kirjasta löytyy myös luku stressi ja pikaruoka, jossa kerrotaan stressin nostavan kolesterolitasoa oikeasta ruokavaliosta huolimatta.
  Vaikka itsekin tiesin, että stressi sekoittaa elimistön hormonit ja sitä myötä kehossa vähän kaiken niin silti tämä tieto, että kortisoni ja adrenaliini aiheuttavat veren rasvapitoisuuden-sekä triglyseridien että kolesterolin-nousua oli kuin lamppu olisi sytytetty pään päälle. (: Lainatakseni kirjaa ”Stressi on kuitenkin fysiologinen reaktio, johon kuuluu rasvahappojen vapautuminen rasvakudoksesta vereen.” …Nykyihmisellä, kun stresi usein on kuitenkin suoritushakuista eikä fyysistä toimintaa->rasvahiukkaset jäävät vereen->lisäävät sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä.
  Myös kirjan sokeriasia tuntui kattavammalta kuin pelkästään sokeriin keskittyvä kirja Sokeripommi. Esim. seuraava oli joko itseltäni jo unohtunut tai mennyt ohi korvien ”Sokerin syöminen muodostaa vaaran, että veren rasvat lisääntyvät, ja tämä puolestaan aiheuttaa verisuonten kalkkiutumisriskin.”

 • Tilasin reishiä. Tuntuu kyllä aika hurjalta maksaa muutamasta grammasta tuollaista hintaa. Tuota kuitenkin kasvaa ilmeisesti villinä ihan reilusti ympäri pallon.

  Paljon tuota olisi hyvä syödä päivässä?

 • Tilastollinen yhteys ”tietynlaisella ruualla” ja sydäntapahtumilla on ainakin ihan kiistaton. En sitten mene kausaalisuhteista sanomaan.

  Minun lääkärikirjassa mainitaan, että stressi, ahdistuneisuushäiriöt ja masennus ovat haitallisia sydänpotilaalle ja että sydänpotilaan masennus tulisi aina hoitaa. Voimakas ahdistus voi aiheuttaa fyysisiä sydäntuntemuksia.

  Kalaöljy, tietyt antioksidantit, tryptofaani, buspironi sekä serotoniinin, noradrenaliinin ja dopamiinin takaisinotonestäjälääkkeet mm. tasapainottavat HPA-akselin toimintaa kemiallisesti. Minun nähdäkseni stressintunteeseen ei kuitenkaan auta kuin lepo ja irtaantuminen sen aiheuttajasta. Tämä vain ei nykyajan yhteiskunnassa oikein onnistu mitenkään. Jos esim. jätät stressaavan työsi, ei mene kauaakaan kun työttömyydestä/uuden työn hausta/uudesta työstä aiheutuu uusi stressi jne.

 • ”Millä tavalla sinä olet Myy saanut tuon “stressitason” laskemaan? Saitko apua tuolta luontaishoitajalta?”

  Tuo luontaishoitaja ei sitä lopullista niittiä arkkuun tuonut. Ehkä ajatuksen tasolla antoi sysäyksen eri tapaan suhtautua esim. homeopatiaan, siihen, että hullunkuriset oireet on oireita jostain eikä ”vikakorvienvälissä” jne.

  Mutta Olli P:n lukeminen, raakaruokailu (nyttemmin vähäisempää)kunnon ruokailu ylipäänsä ei mitään kaloreiden laskentaa ja pelkkää pupun ruokaa vaan rasvaa koneeseen ja protskuakin tarpeeksi(luomulihaa, riistaa, munia jne), syön vaikka ei teksi viikkoon mieli ruokaa, koska jotenkin kroppa jää ”koukkuun” syömättömyyteen ja se kostautuu kamalana väsymyksenä.

  Liikunnan minimointi (kun se oli todella tarpeellista!!!), edelleen se positiivinen elämän asenne, ne vitskut ja jotkut yrtit (esim.ashwagandha, oletko kuullut, että eu-alueella kiellettyjen listalla 1.4 alkaen!?) kilpparilääkitys (nyttemmin pyrin eroon siitä, kun hyötyjä ei enää tule ja kokeilen suola-savivedellä helpottaa tilannetta ei oireita ole ollut lopettamisen kanssa ainakaan vielä vaikka lääkitys on abaut 80% pienempi), piikkimatto, aloitan joogan, lakritsi lisämunuaisille ja kortisolille…aaa mitäs vielä. Silti en koe, että elämäni pyörisi pillereiden ja ruuan ympärillä 😉

  Ja tärkein ehkä se, että mulla menee tässä parantumisessa aikaa, mutta onhan mulla koko loppu elämä opiskella ja innostua uusista kujeista sen suhteen.

  Teen tasan, niin paljon, kun tuntuu hyvältä ja piste. Ei ylirehkimistä yhtään. Sain uneni keväällä sekaisin ja on vieläkin osittain, kun en luovuttanut vaan tein asioita liikaa. En mene lenkille jos en jaksa ja piste. En tiskaa jos en jaksa. Makaan hyvällä omallatunnolla jos siltä tuntuu vaikka kuka ajattelis siitä mitä tahansa. Jos tunnen tarvetta lepoon, niin se on silloin vaan niin. Opettelen elämään myös itseä varten :)

  En edes yritä laihtua, koska haluan parantua. Uskon ja toivon, että sitä kautta tulee laihtuminen ikään kuin kaupanpäälle. Mulla meni taas muutama pvä ihmetellessä Kaisa Jaakkolan paleo kick starttia ja halusin sen aloittaa, mutta en ainakaan 1 vaiheesta, koska hiilarit on keto asteella ja se ei hormoonivammasille käy. Kaikki kituilu vaan tekee olon kurjemmaksi ja turvottaa. Jostain dementian syövereista sitten välähti, että eihän mulla ollut aikomus laihtua ja se hössötys jäi pois.

  Nää oli hyviä huomioita
  1. Seksi!!!!!!
  2. Meditaatio, jooga, yiquan. Etenkin tuo yiquan on todella huikea juttu!
  3. Liikunta ja urheilu.
  4. Puutarhanhoito, marjastus, kalastus, laulaminen, soittaminen, tanssiminen…
  5. Sosiaalinen aktiivisuus.
  6. Sopiva rutiinien rikkominen.
  7. Yleinen positiivisuus ja luottamus – Odota saavasi elämältä ja ihmisiltä hyvää.
  8. Vietä enemmän aikaa iloisten ja positiivisten ihmisten seurassa.
  9. Elämänsä ympäröiminen innostavilla ja positiivisilla virikkeillä. Mieti erityisesti sitä, että mitä luet ja mitä katselet televisiosta.

 • Mahtavia kommentteja!

  Nimetön -> Minulta on mennyt kyseinen kirja kokonaan ohi. Vaikuttaa mielenkiintoiselta. Pitääkin saman tien katsoa, että löytyykö sitä kirjaston valikoimista…

  Itse olen kärsinyt kroonisesta stressistä vuosia ja jo tässä minun tapauksessani siitä eroon pyristely on ollut melko vaikeaa. Voin vain kuvitella mitä se on silloin, jos stressiä on kestänyt vaikka pitkälle toistakymmentä vuotta…

  Puh -> Suositusannoshan tuossa purkin kyljessä on muistaakseni 3 tablettia 2 kertaa päivässä. Kannattaa hieman kuulostella, että mikä määrä tuntuu sopivalta. Itse olen noita vetänyt parhaimmillaan 20 tabletin päivävauhtia. Tosin itse aina valutan tuon reishin noista kapseleista pois ja heitän kapselit sitten roskiin.

  Jari -> Joo, ei ruokavalion merkitystä voi tietenkään väheksyä. Itse kuitenkin uskon, että ruokavalio näyttelee sydäntautien suhteen sivuosaa. Siis ainakin jos puhutaan keskivertotapauksesta.

  Tuo kalaöljy oli mielenkiintoinen huomio. Nyt kun sen mainitsit, niin muista lukeneeni Tolosen? artikkelin aiheeseen liittyen. Pitää yrittää kaivaa se jostain esiin.

  Myy -> Kuulostaa hyvälle. Varmasti juuri tuo itsensä kuuntelu ja fiilistely on se ylivoimaisesti toimivin juttu. Tai siis toiseksi paras juttu seksin jälkeen 😉

  Itse olen huomannut sen, että jo hyvin pieneltä tuntuvat jutut voi tehdä ihmeitä…

  Juu, olen kuullut tuosta yrttien bannista. Pientä juttua olisi tarkoitus siitä jossain vaiheessa laittaa.

 • Asiasta kolmanteen. Mikä olisi hyvä magnesiumlisä(iherb)?
  Kaisa Jaakkolan blogissa oli näin:
  ”Magnesiumtason nostaminen voi auttaa monenlaisiin vaivoihin, aina autismista insuliiniresistenssiin. Yleisimmin ongelmana on imeytyminen ja magnesiumin hyödyntäminen. Kokemuksen kautta olen kerännyt runsaasti tutkimustietoa ja kokemusta magnesiumtason nostamisesta, jonka tuloksena kehitin Übermagin. Se on yhdistelmä neljää eri magnesiumkelaattia:

  Magnesiumtauraatti (50 mg)
  Magnesiumglysinaatti (50 mg)
  Magnesiumfumaraatti (25 mg)
  Magnesiumorotaatti (25 mg)

  HTN: Miksi juuri nuo neljä kelaattia?

  CP: Magnesiumtauraatti ei ole pelkästään kahden aineen yhdistelmä vaan ennemminkin täysipainoinen aminohappo-mineraaliyhdistelmä. Toisin kuin muut magnesiumvalmisteet, se hyvin harvoin aiheuttaa minkäänlaisia vatsaongelmia. Tutkimusten mukaan magnesiumilla ja tauriinilla on havaittu synergistisiä etuja. Magnesiumin avulla tauriini imeytyy tehokkaammin. Samalla tauriini voi korvata joitakin magnesiumin tehtäviä elimistössä silloin kun magnesiumtaso on alhainen. Tauriinin ja magnesiumin tiedetään optimoivan solun toimintoja ja erityisesti ylläpitävän sydämen lyöntitiheyttä. Molemmilla näistä ravinteista on myös rauhoittava vaikutus, samalla kun ne alentavat sympaattisen hermoston aktiviteettia. Tämä yhdistelmä toimii hyvin rauhoittumiseen”. Jne jne.
  http://kaisa.optimalperformance.fi/

 • Quantum Nutrition Labsin valmiste on paras, mihin olen törmännyt.

  Ei pidä unohtaa hampunsiemeniä, jotka ovat mitä parhain magnesiumin lähde. Ja toki myös raakakaakao on kovaa tavaraa. Huono valinta ei ole myöskään esimerkiksi laadukas viherjauhe, kuten esimerkiksi Sun Warrioirin Ormus SuperGreens.

 • No entäpä puhdistamattomasta merisuolasta valmistettu suolavesi? 1 tl / litra vettä, oletko tuosta kuullut? Siitä puhutaan täällä päin kovasti ja anoppini mm. on saanut siitä kovasti apua moniin eri vaivoihin. Siitähän saa myös magnesiumit ja kalsiumia ja paljon paljon muuta. Kirjoitappas siitäkin juttu, jos on sulle tuttu asia? :)

 • Laadukas suola on painonsa arvoinen kullassa! Kunnon raffinoimaton merisuola on monella tapaa aivan huikea juttu. Jo pelkästään sillä, että vaihdetaan tavallinen ”valkoinen suola” aitoon suolaan, saadaan aikaiseksi hämmästyttäviä terveysvaikutuksia. Eikä se käytännössä edes maksa mitään. Voikin kysyä, että miksi kaupassa edes myydään sitä vitivalkoista myrkkysuolaa, kun sen tilalla voisi tarjota jotain superterveellistä vaihtoehtoa…

  Kannattaa lukea: http://www.terveydenjuuri.fi/?page_id=185

  Eräs kansanparantaja on todennut suolasta seuraavaa:

  Siihen aikaan kun ei ollut pakastinta tai jääkaappeja, ja ruoka oli “tönkkösuolattua”, ihmiset olivat terveitä. Kun lääketeollisuus huomasi suolan terveenä pitävän voiman, halusivat he uudet suolasuositukset, jotta saataisiin potilaita.

 • Nimenomaan tuota tarkoitin. Meillä siirryttiin viime kesänä tuohon merisuolaan ruuanlaiton suhteen, tavallinen suola jäi käytöstä pois kokonaan, jo sillä saatiin mieheni verenpaineet laskemaan normaaleiksi. Itse juon myös tuota suolavettä, enkä kärsinyt raskausaikana ainoastakaan lihaskrampista, toisin kuin aiemmissa raskauksissa niitä oli koko ajan. Joten ei sitä tarvi olla edes sairas, kun sen vaikutuksen jo huomaa. :)

 • Erinomaisia stressiin pureutuvia kirjoituksia!!

  Alko on ihan hyvä stressilääke jos vain käyttäjä pysyy isäntänä. Itse olen kärsinyt stressistä pitkin elämää ja melko kauan onnistuin lievittämään sitä kohtuullisella alkoholinkäytöllä. Aika huomaamatta ne pari lasia viiniä vaihtuivat huomattavasti suurempiin määriin. Lopulta sitä huomasi olevansa viinan pauloissa. Nyt kuitenkin viinantonta elämää jo vuosia takana. Herkkää touhua joka sopii toisille ja toisille ei.

 • ”Voikin kysyä, että miksi kaupassa edes myydään sitä vitivalkoista myrkkysuolaa, kun sen tilalla voisi tarjota jotain superterveellistä vaihtoehtoa…”

  Viime aikoina supermarkettien ja pienempienkin ruokakauppojen suolavalikoimissa silmään on pistänyt se, että tarjolla on merisuolaa… Tai siltä se näyttää :-/. Kannattaa nimittäin tarkistaa, mitä ”merisuolaa” hyllyssä oikeastaan on, sillä lähes poikkeuksetta niissä on esim. paakkuuntumisenestoainetta tai jotain muuta mömmöä, joka ei kunnolliseen puhdistamattomaan merisuolaan kuulu.

 • Tänne ainakin ihan s-marketin valikoimiin on tullut tuo herbamaren merisuola, sitä oon tähän asti ostanu luontaistuotteesta, mut nyt sama siis vähän halvemmalla ihan ruokakaupasta. Eikä ainakaan siinä näyttäis olevan mitään ”ylimääräisiä”.

 • Itse en ole törmännyt Suomessa kuin kolmeen laadukkaaseen merisuolaan, jotka ovat Celtic Sea Salt, Urtekamin merisuolat ja sitten yksi suola, jonka nimeä en nyt millään muista. Kannattaa ostaa tuota Celtic Sea suolaa ja lähteä sen pohjalta vertailemaan muita laatuja. Tuosta saa hyvän käsityksen siitä, että mitä sen merisuolan tulisi olla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista