Mitä syödä?

Moni hehkuttaa karppausta, mutta sitten vähintään yhtä monet tuomitsevat sen epäterveelliseksi. Asiantuntijat sanovat leivän ja rypsiöljyn olevan terveellistä, mutta sitten sinä ja monet muut haukkuvat tämän kaksikon ihan lyttyyn. Ketä tässä täytyisi oikein uskoa ja mitä minun tulisi syödä jos haluaisin oikeasti syödä terveellisesti?

Tähän on todella helppo vastata. Älä usko ketään muuta kuin itseäsi ja omia tuntemuksiasi. Itse olen tullut ”tunnetuksi” todellisena gluteeniviljojen vastustajana, mutta jos et kärsi mistään selittämättömistä vaivoista ja gluteeniviljoista tulee hyvä olo, niin en näe mitään syytä mikset niitä voisi syödä.

Sama juttu myös esimerkiksi karppauksen suhteen. Älä usko mihinkään mitä luet tai kuulet vaan kokeile itse. Joillekin hyvinkin vähähiilihydraattinen ruokavalio voi sopia mainiosti, kun taas jollekin toiselle se ei sovi yhtään. Meihin ei sovi mitkään ohjeet. Meidän ei kuulu syödä tai elää niin kuin joku auktoriteetti sanoo. Meidän kuuluu syödä ja elää niin kuin itse haluamme.

Eli älä usko kehenkään muuhun kuin itseesi. Vain sinä itse tiedät sen, että mikä ruokavalio sinulle sopii. Suosittelen rohkeasti koittamaan erilaisia variaatioita. Koita esimerkiksi viljatonta kuukautta. Varmasti yli 90% tätä koittaneista kokee hämmästyttäviä muutoksia olotilassaan ja jättää viljat kokonaan tai ainakin vähentää niiden käyttöä. Fiilistele myös mitä dramaattinen raakaruoan lisäys tuo elämääsi vai tuoko se mitään. Tunnustele mitä se saa aikaan jos vaihdat valkoisen sokerin hunajaan ja prosessoidun suolan aitoon raffinoimattomaan merisuolaan. Entä mitä tapahtuu jos jätät aamupuuron syömättä ja korvaat sen itse tehdyllä pirtelöllä. Koita rohkeasti uusia ruokia ja jätä vähintään yhtä rohkeasti niitä vanhoja tuttuja ruokia syömättä, mutta älä luovu mistään, mistä et oikeasti halua…

6 KommenttiaKommentoi

 • Totta! Olen karpannut useita vuosia, koska se sopii minulle. Kokeilinmyös kasvisruokavaliota, raakaruokaa ja ties mitä, mutta minun ruuansulatukselleni ei sopinut, elimistöni kaipaa lihaa ja lämmikettä.

  Kiinalaiset ja intialaiset ovat olleet jo vuosituhansia oikeilla jäljillä siinä, että kaikki ei sovi kaikille. Harmillista, että niidenkin tieteiden kehitys on pysähtynyt ja usein jopa vääristynyt tänne tuotaessa. Noudatetaan orjallisesti sitä, mitäkauan sitten vieraissa maissa on suositeltu ilman, että tehtäisiin tutkimusta mm. mitkä suomen luonnossa kasvavista ruuaista sopii millekin kehotyypeille sen sijaan, että orjallisesti pitäisi tuoda kaukaa kasveja, jotka ei meidän luonnossa kasva ja syödä niitä, koska ne tapainottavat jotain doshaa tms. Totta, että tasapainottavat, mutta varmaan lähiruuastakin löytyy kaikenlaista tasapainottavaa ja tervehdyttävää, joka sopii yhdelle, vaan ei toiselle.

  Joten ei jää muuta vaihtoehtoa kuin löytää oma tiensä ja kokeilla kaikkea avoimin mielin.

 • Kiinnostavia näkökulmia sinulla.
  Olen toipumassa päihdeongelmasta ja aion kääntää elämäni suuntss totaalisesti!
  Kotiuduttuani aloitan raakaravinnon ja ”superfood” tyylisen ruokavalion.
  Minulla on todella paljon pelissä eli elämäni ja haluan myös ruokatottumusteni kautta toimia ”oikein”?
  Olisi huippua, jos sinulla olisi jotain vinkkejä, kun Olli Postia ja kumppaneita en ole pystynyt tavoittamaan.
  Perttu Hytönen

 • Itse aloitin ”superfood tyylisen” ruokavalion kun huomasin että hallitsin niiden avulla päihteiden käyttöäni. Myöhemmin huomasin että se on ihan yleistä tietoa että runsas lehtivihreä auttaa hallitsemaan riippuvuuksia. Suosittelelen riippuvuuksien kanssa taisteluun chlorellaa, spirulinaa ja afa:a. Myös ORMUS supergreens on ehdoton suosikkini. Bonuksena näistä etenkin ormuksesta tulee ihan hyvät ”nousut” eli hyvä olo ja varsin nopeasti ja turvallisesti. Alkuvaiheessa ruokavalioon lehtivihreän dramaattinen lisäys tuo helposti krapulan kaltaisia olotiloja koksa kuonaaineita lähtee rutkasti liikkeelle elimistöstä. Puhdistumista ei kannata pelätä itse pidän sitä vaan rankaisuna vanhoista pahoista teoista :) Olemme sitä mitä syömme! Jos ladan osat lähetetään mersun tehtaalle niin vaikka insinööri taidot kasvavat ei sieltä enää mersuja tule! Eli mahdollisimman ravinne tiheää ruokaa sisälle!! Huippu lisä mikä usein unohtuu on SAVI! Kaikki nisäkkäät syövät savea!(paitsi ihminen nykyisin) Hyvä alku on varmasti toi Jarkon suosittelu lista iherbistä… Siihen kyllä lisäisin huippu omega tuotteen, D-vitamiinin (iso annos), kookosöljyn ja saven!

 • Kiitos Erkki kommentistasi, joka oli täyttä asiaa! Myös itse voin suositella jokaista koittamaan savea, joka on muuten varsin tehokas ase kalkkeutumista vastaan…

 • Jep!

  Itsenkuuntelu on hyvä juttu ihan kaikessa. Jätin jossain vaiheessa viljat, sokerin, perunan, pastat ym muut vähemmälle ja se sopi minulle hyvin. Oli ilo huomata miten syöminen muuttuu yksinkertaiseksi kun ei tee enää mieli itselle haitallisempia aineksia :) Tulee luonnollisesti valittua paremmin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista