Mitkä luomuna?

Niin, mitkä syömästämme ruoasta olisi erityisen tärkeää nauttia luomuna? Yleensä kuulee mainittavan sen, että ulkomailta tuodut hedelmät ovat ne pahimmat myrkkypommit, mutta todellisuudessa suurimmat ongelmat löytyvät lähempää kuin luulemmekaan.

Torjunta-ainejäämien suhteen on maalaisjärjellä ajateltuna syytä tarkastella syömiemme ruokien määriä. Jos miettii vaikka keskimääräistä suomalaista kuluttajaa, niin hän syö vuositasolla huomattavan määrän perunaa, viljoja, lihaa ja maitotuotteita. Jos syö viikossa 3 kiloa perunaa ja 200 grammaa avokadoa, niin on melko selvää kumpi näistä kannattaa syödä luomuna. Tähän kun vielä lisätään se tosiasia, että kotimainen tehotuotettu peruna on todellinen torjunta-ainepommi, jota ruiskutellaan kesän aikana useaan kertaan. Sama asia viljojen suhteen.

Ulkomailta tuodut hedelmät ovat torjunta-aineiden suhteen ehkä todellisuutta huonommassa maineessa. Monessa tapauksessa kuorittavien hedelmien kuori antaa yllättävän hyvän suojan myrkkyjen suhteen, joten tilanne ei ole ehkä niin paha mitä kuvitella saattaa. Itse en kuitenkaan kovin mielelläni syö muita kuin luomulaatuisia hedelmiä. Tosin avokadoa lukuun ottamatta hedelmiä tulee käytettyä melko vähän, koska kotimaiset marjat ovat monessa mielessä niin paljon parempi vaihtoehto.

Syö mahdollisuuksien mukaan aina luomuna:
Kaikki pähkinät
Ulkomailta tuotu paprika (tunnetusti todellinen torjunta-aine kuningas)
Mansikat ja vadelmat
Kahvi
Viljat (leivät, jauhot ja kaljat)
Perunat
Lihat
Maitotuotteet
Kananmunat
Viinirypäleet
Päärynät
Persikat
Ulkomaiset tomaatit ja kurkut
Selleri

Myrkyttömyys on vain yksi tekijä, mikä tekee luomusta niin paljon paremman vaihtoehdon. Eroja on sen verran paljon, että oikeastaan luomua ja tehotuotettua ruokaa ei pidä edes verrata keskenään. Kyseessä on kaksi aivan erillaista tuotetta, kuten Matti Kykkänen luomulehden haastattelussa toteaa:

Toinen hyvä poiminta lehdestä:

Annalle voin vastata, että lihanjalostajien aivot ovat jäätyneet totaalisesti. Esimerkiksi HK ei runsaasta kysynnästä huolimatta edes suunnittele luomutuotteiden tuomista markkinoille… Onneksi löytyy myös poikkeuksia, kuten Pajuniemi ja Atria, joka käsittääkseni meinaa tuoda markkinoille lisää luomulihaa.

11 KommenttiaKommentoi

 • Atrian luomujauheliha vaikuttaa nenään ja silmiin melko kuralta.
  Kotikylän luomu jauheliha on todella hyvän ja raikkaan tuoksuista kuten myös kylkisiivutkin on suussasulavia.

 • Samaa mieltä Atrian luomujauhelihasta. En tosin ole sitä moneen kuukauteen syönyt, mutta silloin kun se tuli markkinoille, sitä ostin. Laatu oli ainakin silloin ala-arvoinen.

 • Kiitos blogistasi! Kaikista huippublogeista mieluiten ja suurimmalla innostuksella luen sun tekstejä. Kiitos niistä!

  Toivottavasti jatkat samaan malliin :)

 • Hei Olli,

  Kiitos paljon kommentistasi. Tuollainen palaute kyllä lämmittää kovasti mieltä…

 • Atrian luomujauhelihan olen itsekin todennut melko luokattomaksi; haisee ja maistuu omituiselle. Pajuniemen naudan luomujauheliha maistuu hyvälle, mutta se maksaakin sitten jo sen verran paljon, että ei meikäläisellä ole paljon varaa ostella. Oisko ollu melkeen 6 e/350 g paketti paikallisessa Cittarissa – ihanan kallista.

  Muita luomujauhelihoja en ole täällä paikkakunnalla nähnyt kuin nuo edellä mainitut. Kannattaisko siirtyä esim. Röngän perus jauhelihoihin vai pysytellä tuossa Atrian ”luomussa”? Mitä olette ostaneet, jos ei kunnon luomua ole saatavilla (tai rahat ei riitä esim. Pajuniemeen)?

 • Itse valitsisin ehdottomasti Röngän jauhelihan jos ja kun siinä on laatuasiat kohdallaan. En ole koskaan maistanut Röngän jauhelihaa, joten sikäli paha lähteä kommentoimaan. Kyseessä on kuitenkin ilmeisen laadukas tuote… Tietysti kannattaa selvitää, että onko lähialueella mitään luomutiloja, josta voisi saada hyvälaatuista luomujauhelihaa.

 • http://lihatukku-tamminen.com/tammi_tuot/p_img/01.jpg Tuossa olisi varmasti laadukas jauheliha. Noita Tammisen lihatuotteita on näkynyt paikallisessa Prismassa, joten voisi olla paikallaan kysellä ens kerralla siellä käydessä, että onko tuota pihvilihaa mahdollista saada valikoimiin.

  Rönkä on Kemistä ja se toimittaa lihoja ainakin Pohjois-Pohjanmaalle ja Lappiin. Laadusta (mitä lehmät syövät & elinolot) ei ole mitään tietoa, mutta ihan hyvän makuista jauhelihaa niiltä saa. Tuskin kuitenkaan ihan ”grassfed” -laatua…

  En ole löytänyt lähialueelta (alle 100 km) yhtään lihantuottajaa (jolla olisi vielä laatuasiat kunnossa), eikä minulla ole kunnon pakastinta suurempien määrien haalimiseen, joten olen joutunut tyytymään lähikauppojen tarjontaan. Varmaan parasta laatua edustaa täällä päin edellä mainittu Rönkä ja Tamminen (ei tosin lähituottaja).

 • Samppa: Ainakin meidän Prismaan (Tampere) on tullut Tammisen pihvinaudan lihojen lisäksi Tammisen luomulihaa (molempia on useammanlaista). Tähän asti oon suosinut Tammisen rotukarjaa, kun se on mun mielestä maultaan ja laadultaan yksinkertaisesti parasta (ja sinänsä eettistä, et rotukarja saa kasvaa hyvissä oloissa), mutta täytyy testata ens kerralla Tammisen luomulihaa. Katoin niitten nettisivuilta, niin siellä ei ollut tuotesivulla ollenkaan luomuja (?), mutta ajankohtaisissa oli mainittu luomulihat.

 • Samppa: Tammiselta saa kyllä myös luomulihaa! Ainakin meidän (Tampereen) Prismassa on usempaakin sorttia, ei ainoastaan jauhelihaa. Huomasin just pari viikkoa sitten, mutten vielä ole testannut. Tähän asti oon suosinut tuota Tammisen pihvinaudan jauhelihaa, koska se on mielestäni yksinkertaisesti parhaan makuista ja laadukkaan oloista ja lisäksi siinä mielessä eettistä, että rotukarja saa kasvaa hyvissä oloissa. Mutta pitääpä testata tuota luomujauhelihaakin.. Katoin, että Tammisen nettisivuilla ei vielä tuotteissa ollut luomua mainittu (?), mutta ajankohtaisissa on näköjään kerrottu.

 • Kiitos tiedosta Raisa! En ole nyt joutanut Prismassa käymään vähään aikaan, mutta tänään on suunnitelmissa käydä tarkastelemassa jälleen lihaosastoa ja tehdä hyviä löytöjä, myös muilta osastoilta.

  Tammisen luomu- ja pihvinauta kuullostavat molemmat hyvältä. Kunhan pääsisi tuosta Atrian ”luomusta” jotenkin eroon…

  Ps. Löysin alkuviikosta Cittarista Pirkan rotukarjan jauhelihaa. Oli kyllä hyvänmakuista ja suht. edullista. Tätä suosin toistaiseksi ellei noita Tammisen luomu/pihvi -lihoja löydy Prismasta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista