Monsanto patentoi pian myös porsaan

Monikansallinen Monsanto yhtymä on maailman suurimpia maatalouskemikaalien tuottajia. Yhtiö on tullut tunnetuksi mm. aspartaamin, naudalle tarkoitetun kasvuhormonin ja erityisesti Roundup rikkaruohomyrkyn valmistamisesta. Myös Agent Orange on Monsanton kehittämä ja valmistama kasvimyrkky. Vietnamin sodassa kyseiseen myrkkyyn altistui 4,8 miljoonaa vietnamilaista, joista noin 400 000 menehtyi.

1900-luvun loppupuolella Monsanto rupesi panostamaan tutkimusvoimavarojaan geenimuunneltuihin maataloustuotteisiin. Yhtiön tavoitteena on kehittää ja levittää patentoimiaan siemeniä, sekä tätä kautta lopulta hallinnoida ihmisten ravinnonsaantia. Geneettisesti muunneltua ruokaa on ollut markkinoilla yli kymmenen vuotta, joista yleisimpiä ovat soija ja maissi. Yli 80 prosenttia kaikista GMO-viljelyskasveista viljellään eläinrehuksi ja vain harvoin kuluttajalla on mahdollisuus tietää millä hänen syömänsä eläin on ruokittu.

Kysyin kesällä 2009 luomuviljelijä ja kansanedustaja Kimmo Tiilikaisen näkemyksiä GMO-viljelystä.

-Suomessa ei ole sallittu kasvattaa geenimuunneltuja lajikkeita. Elintarvikkeissa on oltava merkintä, jos ainesosissa on mukana tuotuja geenimuunneltuja tuotteita. Tältä osin asiat ovat kunnossa. Sen sijaan maahamme tulee jo geenimuunneltua rehua lihan tuotantoon. Mielestäni se heikentää suomalaisen maatalouden puhdasta imagoa, vaikka GMO-rehujen käyttö esimerkiksi lihasioille ei ilmeisesti olekaan terveysriski kuluttajille, kansanedustaja Tiilikainen toteaa.

-Arveluttavinta on että GMO-viljely jalostaa tuholaisista ja taudeista entistä ärhäkämpiä ja johtaa siten kilpajuoksuun jalostajien ja tautien välillä. Luomutuotannon mahdollisuudet heikkenevät samalla. GMO-viljelmiltä tapahtuvat geenipaot ja risteymät luonnonvaraisten kasvien kanssa ovat myös riski. Jo nyt olemme helisemässä vieraslajien kanssa, jotka syrjäyttävät alkuperäisiä lajeja. Muunnellut geenit ja mahdolliset risteymät sisältävät saman riskin, mutta vielä suurempana ja sillä on väistämättä seurauksia luonnon ekosysteemeihin, kertoo Tiilikainen ja toteaa lopuksi että, maailman ruokapulaa ei ratkaista kestävästi GMO-viljelyä kasvattamalla.

Monsantolle ei tunnu riittävän edes se, että heillä olisi hallussa maailman siemenmarkkinat. Yhtiö nimittäin haluaa patentoida myös porsaan. Mikäli Monsanton patenttihakemus hyväksytään, antaa se yritykselle mahdollisuuden hallita porsaiden kasvatusta jopa maailmanlaajuisesti.

Greenpeacen artikkeli aiheesta
Dokumentti Monsantosta

      

6 KommenttiaKommentoi

 • Hei,

  Toivon, että heräisin unesta ja tajuaisin tuon olevan vain pahaa unta. Mutta ei se ole. Monsanto on jo nyt todistanut sen, että se on valmis tekemään mitä vain yhtiön tavoitteiden saavuttamiseksi.

  Tässä on muuten Antti Heikkilän mainio kirjoitus Monsantosta. http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=135

  Ja tuo dokkari kannattaa katsoa!

 • Hyvä ,että tämä asia tuodaan pöydälle.
  Käsittämätöntä, että GM rehulla ruokitaan eläimiä. Ikäänkuin myrkyt jotenkin suodattuisivat kanaan ja possuun eivätkö siirtyisi eteenpäin ihmiseen. Pelkästään tuo GM asia puoltaa luomun syöntiä. Täytyy asiasta hihnalla olevien pitää riittävästi meteliä ettei säädöksiä kevennetä ja sallita GM muuntelua jossain muodossa siinäkin. Uskon, että yhä useampien ihmisten valveutuessa tällaisten firmojen on jatkossa entistä vaikeapi saada hulluja visioitaan toteutettua.

 • […] Geenimuunneltu rehu valtaa rehuteollisuutta yhä kiihtyvällä tahdilla. Nyt alkaa olla viimeiset hetket vaikuttaa asioihin. HK, Atria ja Snellman ovat päätöksensä jo tehneet, mutta peliä ei ole aivan vielä kokonaan menetetty. Nyt tosin toimenpiteillä alkaa olla jo aika kiire. Ainakaan itse en halua, että lapseni joutuvat elämään Monsanto-maailmassa. […]

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista