Mykoplasma

Mykoplasmat ovat erittäin pienikokoisia soluseinättömiä bakteereja, jotka voivat tunkeutua lymyämään ihmissolun sisään esimerkiksi nielussa tai keuhkoissa. Bakteeri tarttuu flunssan tavoin, eli käsien kautta ja pisaratartuntana.

Mykoplasma on vielä nykyäänkin hieman tuntematon ja epävarmuutta aiheuttava juttu lääkäreiden keskuudessa. Tästä johtuen merkittävä osa lääkäreistämme suhtautuu mykoplasmaan virheellisesti väheksyen ja monet potilaat jäävät kokonaan ilman tarvitsemaansa hoitoa.

Olen kuullut tarinoita siitä, että lääkärit eivät ole edes suostuneet selvittämään sitä, että onko pitkään jatkuneen oireilun taustalla mykoplasma. Syynä tähän voi olla se, että vain harva suomalainen lääkäri tietää miten mykoplasma tulisi hoitaa. Tämä ei ole lääkäreiden vika, vaan pääsyyllinen löytyy puutteellisista hoito-ohjeista.

Useimmissa tapauksissa mykoplasma ei aiheuta akuutin vaiheen (flunssan kaltainen oireilu) lisäksi sen kummempia ongelmia. Toki palautuminen normaalikuntoiseksi voi kestää joskus melko pitkääkin, mutta elämää se ei sinällään välttämättä kovin paljoa haittaa.

Aina asiat eivät kuitenkaan etene yhtä ruusuisesti, sillä mykoplasma voi pahimmassa tapauksessa tuoda mukana hyvin vaikean sairauskierteen, josta paraneminen on helpommin sanottu kuin tehty. Mykoplasman on todettu aiheuttavan mm. kroonista väsymysoireyhtymää.

Nämä vaikeammat tapaukset on yhdistetty virheellisesti lähinnä vain urheilijan vaivaksi, mutta kyllä niitä esiintyy myös ihan tavallisilla ihmisillä. Urheilijan kohdalla tuo mykoplasma tulee esiin selvemmin, koska se saattaa vaikuttaa voimakkaasti suorituskykyyn ja palautumiseen. Suomalaisurheilijoista mykoplasman kanssa ovat painineet esimerkiksi Tero Pitkämäki ja Anssi Koivuranta.

Miten mykoplasmainfektio todetaan?
Jos menet kertomaan pitkän sairastelun jälkeen tavalliselle terveyskeskuslääkärille, että epäilet kärsiväsi mykoplasmasta, niin et todennäköisesti tule saamaan mitään vastakaikua lääkäriltä.

Lääkäri saattaa todeta, että kyseessä ei ole mistään suuresta ongelmasta ja se paranee kyllä helposti itsestään. Näin minulle on kerrottu monen mykoplasmasta kärsineen potilaan suusta.

Jos käy hyvin ja lääkäri ottaa sinut vakavasti, niin valitettavan usein diagnoosin tai viimeistään hoitotoimenpiteiden suhteen tehdään virheitä.

Jotkut lääkärit voivat tehdä diagnoosin pelkästään potilaan kertomuksen perusteella. Tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi:

 • Astman kaltaiset hengitystieoireet
 • Poikkeava väsymys
 • Lihas ja nivelkivut
 • Syke normaalia korkeampi
 • Heikko palautuminen
 • Monet tavalliseen flunssaan liittyvät oireet

Lähes poikkeuksetta lääkärit kuitenkin haluavat vielä varmistaa asian vasta-ainetesteillä:

 • IgM – Pääasiassa tuoreen infektion merkki.
 • IgG – Pääasiassa vanhan tartunnan merkki, mutta voi olla subkliininen jos arvo on yli 100

Vasta-ainetestien tulkinta ei ole aina kovinkaan helppoa. Tässä nousee avainasemaan lääkärin ammattitaito ja potilaan kokonaistilanteen oikeanlainen arviointi.

Mykoplasman hoito
Kuten alussa totesin, niin mykoplasman hoito on meillä Suomessa retuperällä. Satu Ojalaisen ja muiden mykoplasmaan erikoistuneiden lääkäreiden mielestä yleisesti käytössä oleva ”kolmen viikon antibioottikuuri” on lähinnä huono vitsi jos ongelmallisesta mykoplasmasta halutaan eroon.

Asiaan perehtyneet lääkärit hoitavat potilaitaan usein monen kuukauden mittaisilla antibioottikuureilla ja tämän lisäksi erilaisin ravintolisin.

Pitkät antibioottikuurit tehoavat melko usein, mutta tuovat mukanaan myös ei toivottuja sivuvaikutuksia, kuten pitkillä antibioottikuureilla tapana on.

Minulla on ollut ilo todistaa paria tapausta, joissa hyvin vaikea mykoplasma ollaan saatu kuriin ilman raskaita antibioottikuureja ja ainoastaan luonnollisia menetelmiä käyttäen.

Tässä hoidossa keskeisessä roolissa on mykoplasman heikentäminen ja oman immuunijärjestelmän kouluttaminen uuteen uskoon, jonka avulla mykoplasma saadaan lopulta taltutettua.

Keskeisenä osana on tietysti terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, jonka lisäksi käytetään melko laajaa arsenaalia erilaisia rohdoksia ja ravintolisiä, joista tässä muutama poiminta:

 • Pakuri, Reishi, Cordyceps ja monet muut lääkinnälliset sienet
 • Cat’s claw
 • Mehiläisten keräämä siitepöly
 • Serrapeptidaasi
 • Karstaohdakkeen juuri
 • Japanintatar
 • Chinese skullcap
 • Eleuthero
 • Houttuynia
 • Sida acuta
 • Mullein
 • Suuret C-vitamiiniannokset
 • D-vitamiini
 • B-vitamiinit

Haluan korostaa erityisesti sitä, että pelkästään antibioottien varaan mykoplasman hoitoa ei pidä missään tapauksessa rakentaa. Tätä mieltä ovat kaikki asiaan perehtyneet lääkärit, sillä pelkkä antibioottien popsiminen ei paranna mykoplasmaa, vaan siihen tarvitaan myös oma immunologinen paranemisreaktio.

Muista, että jos syöt antibiootteja, niin ole tarkkana mitä rohdoksia syöt samanaikaisesti. Esimerkiksi pakuria ei saa käyttää antibioottikuurin yhteydessä. Eli keskustele asiasta lääkärisi kanssa.

Yhteenveto
Mykoplasman ehkäisyssä ja hoidossa on avainasemassa meidän immuunipuolustuksen vahvistaminen. Jos se puoli on kunnossa, niin mykoplasma aiheuttaa todella harvoin ongelmia.

Jos kärsit pitkäaikaisesta sairastelusta, jonka oireet voivat viitata mykoplasmaan, niin hae apua. Käytännössä tämä ei tarkoita tavallista terveyskeskuslääkäriä, koska he eivät tiedä mykoplasmasta ja sen hoidosta riittävästi. Etsi siis käsiisi ammattilainen, joka tietää asiasta.

Asiaan perehtyneet lääkärit määräävät mykoplasman hoitoon usein pitkän antibioottikuurin ja erilaisia ravintolisiä. On kuitenkin hyvä tiedostaa se asia, että jopa hyvin vaikea mykoplasma on mahdollista saada tehokkaasti kuriin myös ilman raskaita antibioottikuureja. Toivottavasti yhä useampi lääkäri huomioisi tämän asian eikä ajattelisi antibioottihoitoa välttämättömänä…

115 KommenttiaKommentoi

 • Hienoa, että tartuit tähän aiheeseen. Mikä on näkemyksesi mykoplasman ennaltaehkäisystä (onko se mahdollista) ja siitä että aika moni suomalainen urheilija taudin on kärsinyt nahoisaan? Oma perstuntuma on se, että suomalaisten urheilijoiden ravitsemus/elämäntavat eivät ole vaaditulla tasolla ja tästä johtuen immuniteetti on heikko viholaisten hyökkäyksille.

 • Hei Hanna,

  Kyllä mykoplasma on ennaltaehkäistävissä. Jos oma vastustuskyky on kunnossa, niin mykoplasma ei todennäköisesti tule aiheuttamaan mitään ongelmia.

  Tuo tuntumasi voi olla valitettavan oikea. Yleisellä tasolla suomalaisten huippu-urheilijoiden ravitsemuksen taso on melko heikolla mallilla. Yleisenä ongelmana on heikkolaatuinen ja yksipuolinen ruokavalio, jossa on lisäksi monia ongelmanaiheuttajia, kuten hyvin runsas maitotuotteiden käyttö. Lisäksi moni urheilija syö aivan liian vähän.

  Tämä tietysti aiheuttaa monenlaisia ongelmia ja voi osaltaan altistaa sairastumiselle. Ei se ole mitään sattumaa, että suomalaisurheilijat ovat niin usein sairaana ja etenkin arvokisoissa. Viimeisin esimerkki tästä oli Sotshi. Suunnilleen joka toinen suomalaisurheilija valitti jostain sairaudesta kun samaan aikaan mm. ruotsalaiset olivat koko kisojen ajan terveinä.

  Onhan se valitettavaa, että uhrataan valtavasti harjoitteluun, mutta sitten niinkin oleellinen asian kuin ravitsemus on retuperällä. Onneksi yhä useampi urheilija on tajunnut ruveta kiinnittämään näihin asioihin enemmän huomiota ja ruvenneet etsimään tietoa muualta kuin virallisista ravitsemussuosituksista tai niiden perusteella ravitsemusvalmennusta tekeviltä henkilöiltä.

  Olen varma, että jo seuraavissa talviolympialaisissa tilanne on paljon parempi.

 • Moikka!
  Minulla on ollut jo vuoden nenä tukossa ja olen lähes päivittäin (ehkä 3-4 kertaa viikossa) käyttänyt Otrivin tai vastaavaa nenäsuihketta ja tiedän, ettei sitä saisi käyttää yli 10pv, mutta nenä on tukossa enkä saa esim. iltaisin unta, jos kärsä tukossa. Enpä onneksi muita lääkkeitä käytä, mutta tämä harmittaa, koska nyt olen nenäsuihkeriippuvainen ja satuin lukemaan, niin ne voivat aiheuttaa vakaviakin haittavaikutuksia. Miten pääsen tästä kierteestä eroon ja miten saan palautettua nenän normaaliksi? Nyt varsinkin nenän limakalvot ovat kuivat. Elän muuten terveellisesti ja nautin supefoodejakin lähes päivittäin. Onko sinulla antaa jotain tuotevinkkejä millä tämä saataisiin ratkaistua?

 • Artikkelissa ei kerrottu sitä, mistä mykoplasma on peräisin. Mikrobiologi Garth Nicolson on sanonut, että rokotteet sisältävät mykoplasmaa. Häntä on kehotettu olemaan hiljaa asiasta, lisäksi jotkut ovat tuhonneet Nicolsonin ja hänen vaimonsa laboratorion.
  http://www.youtube.com/watch?v=7W4tu5qgaWA

  Mielenkiintoista on se, että Yhdysvaltain biologisen sodankäynnin tutkimuslaitoksen tutkija omistaa patentin mycoplasma fermentans-patogeeniin.

  http://pirona.fi/?p=850

 • Kiitos kommenteista!

  Elänterveellisesti-> Aivan ensin pitäisi saada selville, että mistä tuo nenäsi tukkoisuus johtuu. Syitä tähän voi olla monia, kuten allergiat, sisäilmaongelmat tai vaikka nenän polyyppitauti.

 • Tästä olen kerran käynyt lääkärissä, niin hän vain määräsi anbioottikuurin, jota en tietenkään ostanut vaan nautin reilusti ”luonnon anbiootteja” kuten mehiläistuotteita (propolis, hunaja ja royal jelly). Sanoi, että polyyppeja ainakaan ei ole. Allergiatestissäkin olen ollut ja siellä oli kaksi heinälajia, jotka saattavat aiheuttaa, mutta kun aloitin MSM:n ja Aloe Veran käytön niin allergiat katosivat. Ainoa ongelma voi olla sisäilma, mutta talossa ei ole hometta ja esimerkiksi sisäilmaa puhdistavia huonekasveja on aika reilusti varsinkin olohuoneessa. Itse veikkaan, että ongelmana on juuri tuo nenäsuihkekierre, miksi nenä nyt on tukossa. Alunperinhän lähdin suihketta käyttämään heinänuhan takia.. Tutkailin Iherbin nasal spray valikoimaa, niin en tiedä olisiko siellä jokin sopiva tuote tähän, että nenän limakalvot palautuisivat normaaleiksi.

 • Elänterveellisesti

  kuulostaa hirveen tutulta, ite kokeilin käsikauppa suihkeet läpi ja lääkäri kirjoitti paria stydimpää suihketta eikä mikään auttanut kuin hetkellisesti, näin meni melkein kaks vuotta. minäkin hain ja hain syitä enkä uskonut sisäilman olevan ongelma mutta kun huomasin nenä ongelmien kasaantuvan talviaikaan jolloin ei pysty kunnolla tuulettamaan ni rupesin koluamaan nurkkia läpi ja sattumalta löysin että homehan (mustahome) se oli se syypää. helpotti välittömästi kun korjasi ongelman.

  ehdottomasti, poissulje ensin sisäilmaongelmat 100% varmuudella, sitten vasta etsimään syytä muista tekijöistä.

 • Hei Jarkko, tosi hyvä kirjoitus (aivan minulle luultavasti ajankohtainen).

  Sairastin 2 vuotta sitten luultavasti mycoplasman: monta kuukautta yskää, maku- ja hajuaaisti meni vähäksiaikaa täysin. Yskä hävisi ja maku- ja hauaisati palasivat tilalle jäi yli puoli vuotta kestävä kurkku kipu. Juokin lääkäriltä toiselle. Lopulta tehtiin myckotesti joka oli negatiivinen mutta IgG oli 127. Kurkkukipu hävisi vähitellen. Tilalle tuli järkyttävä jalkojen särky ja yhtäkkinen 40-asteen kuume. PET-kuvauksessa löydettiin laajentuneita imusomukkeita. Mutta kun yhdestä piti ottaa koepala sitä ei enää ollutkaan. Yhdessä välissä oli sitten vaginan bakteeriinfektio (kuullemma kaikki mahdolliset bakteerit). Krooninen poskiontelotulehdus jylläsi ja onteloa suurennettiin ja kysta poistettiin. Nyt on taas jalkasäryt palanneet (ei niin kovina) ja mutta niskasärky on hirveä – ei auta buranakaan – akupunktiosta on hetkellinen hyöty. Iholle ilmestyy välillä yksittäisiä hurjasti kutiavia pieniä näppylöitä kuin myös oli silloin pari vuotta sitten, jotka häviävät päivässä. Epäilen, että mycko jyllää taas.

  Asun Turun seudulla ja en ole guuglettamallakaan onnistunut löytämään yhtään funktionaaliseen lääketieteeseen perehtynyttä lääkäriä täältä päin tai muutakaan mycon asiantuntijaa.

  Kysyisin nyt sinulta, kun kerroit parista tapauksesta, jotka olivat saaneet mycon kuriin ilman pitkiä antibiottihoitoja, että mitä konsteja he ovat käyttäneet.

  Toisekseen kun luettelit listan kokeiltavista aineista; niin olisiko sinulla jotain vikkiä miten niitä tulisi käyttää.

  Olen perusterve, enkä ennen tätä juuri koskaan sairastanut edes flunssaa.

  Alkaa kyllä nyt olla melkoinen stressikin päällä kun on koko ajan puolikuntoinen.

 • Moi LN,

  On täysin mahdollista, että kärsit mykoplasmasta. Yksi asia mikä tuli myös mieleen on borrelioosi… Kannattaa ilman muuta mennä jatkotutkimuksiin ja selvittää mistä oireilusi johtuu.

  Mykoplasman antibiootiton hoito perustuu kolmeen askeleeseen:
  1. Ruokavalio kuntoon
  2. Rohdokset/ravintolisät
  3. Riittävä lepo (tärkeää etenkin urheilijoilla)

  Toki nuo kolme asiaa ovat tärkeitä myös siinä tapauksessa jos mykoplasmaa hoidetaan antibiooteilla.

  Kysyit funktionaaliseen lääketieteeseen perehtynyttä lääkäriä Turun seudulta. Sirpa Alifrosti tai Kristina Laakko voisivat olla hyviä vaihtoehtoja.

 • Hei nyt tuli labratulokset ja mycosta ja kaikki muut olivat negatiivisia paitsi tuo IgG arvo joka oli noussut aikaisemmasta 127:tä 228, eli myco jyllää taas jossain. Lääkäri kirjoitti tietty 10 pv:n antibioottikuurin.

  KUN KERROIT:
  Minulla on ollut ilo todistaa paria tapausta, joissa hyvin vaikea mykoplasma ollaan saatu kuriin ilman raskaita antibioottikuureja ja ainoastaan luonnollisia menetelmiä käyttäen.

  Voisitko kenties kertoa minkälaisella luonnonmukaisella reseptillä kannattaisi nyt yrittää asiaa hoitaa.

  Olisin tosiaan erittäin kiitollinen.

 • LN,

  Minä olen kärsinyt nyt vuoden verran mykoplasmasta, joka aiheutti minulle syksyllä kroonisen väsymysoireyhtymän. Söin 5 antibioottikuuria, joista ei ollut mitään apua, olivat kaikki liian lyhyitä. Itse hoidan tällä hetkellä mykoplasmaa Olive Leaf Extractilla (Seagate) annoksella 6 kapselia päivässä jaettuna kahteen erään. Tässä yksi tutkimus luonnollisista ”antibiooteista”, joista osa on laboratorio-oloissa tehonnut soluseinättömään mykoplasmaan: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3517410/#!po=63.3333

 • KK, Kyllä, olet oikeilla jäljillä. Monet mykoplasman kannat on luotu laboratoriossa. Yhdysvallat on luonut ne osana biologista sodankäyntiä, ja sitten ne ovat joko vahingossa tai tahallisesti päässeet leviämään. Tässä lisää luettavaa aiheesta, jos jotakuta kiinnostaa: http://www.whale.to/m/scott7.html

 • Josmo, mistä tuota Olive Leaf Extractia saisi helpoiten tilattua? Vai löytyykö luontaistuotekaupan hyllyltä?

  Itse sairastin mykoplasman puolitoista vuotta sitten. En älynnyt taudin vakavuutta tuolloin vaan palasin urheilemaan kahden viikon antibioottikuurin päätyttyä vaikka pieniä kurkkukipuja oli vielä taudista jäljellä. Ihmettelin kuukausitolkulla huonoa palautumista rasituksesta ja ihmeellistä uupumista kesken urheilusuorituksen. Mutta suomalaisen miehen sinnikkyydellä ajattelin vain että siitä se hiljalleen helpottaa. Nyt puolitoista vuotta myöhemmin olen joutunut jättämään kaiken korkeasykkeisen harjoittelun pois, sillä jo kevyt lenkkeily (alle puoli tuntia 6km/h) nostaa sykkeen 140 kieppeille ja palautuminen kestää usean päivän. Töissä rappusien nouseminen tuntuu olevan jaloille liikaa vaikka painoindeksini on <24. Jalat ovat jatkuvasti maitohapoilla ja vaikka pidän viikon tauon kuntoilusta, lihakset tuntuvat kipeiltä, aivan niin kuin rasituksen jäljiltä.

  Nyt lueskeltuani näitä kokemuksia netistä ajattelin kokeilla jotain vastustuskykyä ja kehon yleisvointia parantavaa luontaistuotehoitoa. En usko uuden antibioottikuurin auttavan, joten jos on vinkkejä muustakin kuin tuosta Olive Leaf Extractista niin mieluusti kuulisin.

 • Arnold,

  Itse tilasin suoraan valmistajalta, koska heiltä saa toisen purkin kaupan päälle. Ihan halpaa tuo ei siltikään ole ja päälle tulee vielä suomen päässä tullin ottama alv-maksu (taisi olla noin 10 euroa). Tässä osoite: http://seagateproducts.com/product/222/Olive-Leaf-Extract-450mg-250-V-Caps-.html
  Myös muilta valmistajilta, kuten Solgarilta saa Olive Leaf Extractia, ja tätä voisi ehkä löytyä myös suomesta luontaistuotekaupasta. Itse päädyin Seagateen, koska tämä valmistaja kasvattaa itse omat oliivipuunsa, valvoo niitä ja kerää talvisin sadot eikä pistä mitään fillereitä tai kemikaaleja kapseleihin.

  Tässä esite tuosta Olive Leaf Extractista, jossa on myös mukana kertomus yhdestä henkilöstä, jolla oli 3 eri mykoplasma-kantaa veressä ja joka parani 3 ja puolen kuukauden päästä tällä valmisteella: https://secure.seagateproducts.com/images/uploads/pages/File/townsend-letter-may.pdf

  On vaikeaa sanoa mikä valmiste auttaa. Itse kokeilin aikaisemmin Neem Leaf Extractia ja Oregano Leaf Extractia, joista en kummastakaan huomannut apua ainakaan lyhyemmällä ajalla. Nämä olivat liuosmuodossa.

  Ongelmasi kuulostavat täysin mykoplasman aiheuttamilta. Itsellä ei myöskään keho palaudu rasituksesta ja syke on jatkuvasti korkea, varsinkin jos vähänkin tekee jotain, esim. ruokailun jälkeen. Minulla mykoplasma aiheutti myös alhaisen verenpaineen, finnimäistä ihottumaa rinnassa, vatsassa ja jaloissa sekä pistelyä ihon alla. Myös nivelkivut ja lihasnykimiset ovat arkipäivää. Olen miettinyt että alhainen verenapaine ja korkea syke liittyisivät myös jotenkin lisämunuaisten uupumukseen, jota pitkään jatkunut infektio aiheuttaa.

 • Josmo, kiitokset paljon vinkistä. Taidan tilata tuota Olive Leaf Extractia minäkin. Puhdas luonnontuote näyttää olevan ja rohkaisevia lausuntoja tuotteesta näyttää olevan sekä verkossa että tuossa esitteessä.

  Laitahan tietoa tänne, jos koet saavasi apua tuosta tuotteesta. Näyttää siltä että mykoplasmasta on tullut yhä yleisempi ja varmasti moni kaipaisi enemmän tietoa muistakin hoitokeinoista kuin toistuvista antibioottikuureista.

  Minullakin muuten on lihasnykimistä tai ehkä enemmänkin kramppeja. Jalkapohjat kramppaavat usein iltaisin nukkumaanmennessä. Niihin olen saanut hienoisesti apua syömällä magnesiumia mutta ei se ongelma täysin ratkennut ole. Melkeinpä jatkuva väsymys unohtuikin mainita edellisessä viestissä. Uskomatonta kuinka paljon unta nykyään tarvitsee, 8 tuntia yössä ei tahdo riittää. Päivisin kaipaisi silti päiväunia ja monesti iltaisin töiden jälkeen olo on niin väsynyt että on pakko ottaa iltaunet. Eikä se tunnu vähentävän yöunien tarvetta lähes ollenkaan.

  Minäpä laitan tänne myös kokemuksia, jos tuolla tai jollain toisella luontaistuotteella saisin oireet vähenemään tai katoamaan.

 • Hei!

  Kiitos hyvästä kommentoinnista.

  Kirjoitan hieman laajemman yhteenvedon mykoplasman hoidosta tämän kevään aikana.

  Uskon, että LN ja monet muut, joita mykoplasma koskettaa, voivat saada tuosta kaipaamaansa lisätietoa…

 • Hei Jarkko ja muut
  Luen äärimmäisellä mielenkiinnolla tätä käymäänne mykoplasmakeskustelua. Tyttäreni, 10 v, on nyt sairastanut 6 viikkoa mykoplasmaa kovien oireiden kera. Nielu on kipeä, pää särkee, olo on voimaton ja väsynyt. Mykotestit otettiin 10 sairauspäivän jälkeen, koska osasimme epäillä tätä. Onneksi testit olivat vesiselvät (igG 331 ja igM positiivinen),jottei ole tarvinnut siitä vääntää lääkärien kanssa. Nyt 3vkon zeclar-ab:n ja lri Ojalaisen päälle määräämä 3,5 kk:n mittaisen doximycin-ab:n kuuria 3 vkoa syötyä, tyttö on mennyt kauhean huonoon kuntoon. Lääkärin kanssa sovittiin viikon paussista antibiooteista, jotta nähdään ovatko huimaus ja entistä kovemmat päänsäryt lääkkeiden aiheuttamia. Niin oletamme. Viikon paussin jälkeen olisi kuitenkin tarkoitus jatkaa taas joko vanhalla doximycinillä tai uudella roxithromycinillä. Olemme hakeneet neuvoa vitamiineihin ja hivenaineisiin ihan luontaistuotekaupasta. Nyt olen sitä mieltä, että tarvitsisimme jonkun lääkärin, jolla olisi kokonaisvaltaisempi näkemys terveyteen. Kaikki vinkit funktionaalisesta lääkäristä, joka olisi hyvä vaikean mykoplasman hoidossa, otettaisiin kiitollisuudella vastaan (Hki,TRE, Kotka ja kaikki siltä väliltä käy). Entä mitä tiedätte otsoniterapiasta mykon hoidossa? Voi olla, että Jarkon luettelemat rohdoskasvit ym. Otetaan meillä kokeiluun. Tyttö olisi saatava edes koulukuntoon ennenkuin henkinen lama painaa totaalisesti tytön maahan tämän sairastelun keskellä. Ps. Miksi osasimme epäillä mykoa ja vaatia testejä? Koska tyttö sairasti 4 kk samoja oireita lievempänä 2011-2012 talvella ja lopulta olimme lähes varmoja, että takana oli myko, vaikka testit jäi silloin ottamatta.

 • Hei Kaisa

  Itse olen nyt syönyt 2 Azithromycin 250mg kuuria (2 tabl kerralla, kuurin kesto yhteensä 6pv) ei auttanut.

  Joten TK lääkäri määräsi Roxitromycin Sandoz 150mg 1 aamulla ja 1 illalla kuurin kesto 10 päivää. 8 päivän kohdalla alkoi kurkku turvota ja tuli lieviä nielemisvaikeuksia. Oireet aluksi lievenivät mutta nyt jalkasäryt ja vetämättömyys ovat taas palanneet.

  Kävin akupunktiossa, oikein akupunktiolääkärillä (lievittää mielestäni oireita pikkuisen ainakin).

  Ko Akulääkäri (hoitanut paljon mycopotilaita) ihmetteli miksi minulle oli määrätty Roxithromysiiniä vaikka Azithromycinkään ei auttanut.
  Ovat kuullemma melkein sama lääke mutta vaikuttavat aineet vaan pikkuisen eri.

  Hän käski lopettaa Roxithromycinin (1 tabu jäljellä) Ja määräsi Doximed 150mg.

  Kertoi vielä, että hänellä on ollut potilas taannoin, joka menetti haju ja makuaistinsa Roxin takia pysyvästi.
  Itsellänikin olen huomannut maku ja hajuaistin heikkenemistä (esim. kahvi ei tuoksu eikä maistu kahville ym).

  Potilas nosti kanteen lääkefirmaa vastaan ja voitti jutun sai korvauksia 40 000MK, tuohon mennessä vastaavia tapauksia oli ollut Suomessa 40 kpl. Kuinkahan paljon niitä nyt onkaan. Ko lääkkeen käyttöselosteessa tästä haittavaikutuksesta asiasta ei puhuta halaistua sanaa.

  Lääkäri vielä ihmetteli miksi ko. lääkettä saa edelleen myydä Suomessa.

  Apteekissa sanottiin, että ko haittavaikutukset ovat ilmenneet ehkä niin harvoilla ettei asiaan ole sen takia puututtu.

  Eli kaikille ei ilmeisestikkään tule tollasia haittavaikutuksia.

  Ajattelin vaan tässä kertoa tämän Kaisalle ja kaikille muillekkin tiedoksi jos joskus törmäätte kyseiseen lääkkeeseen, että tallaista voi ilmetä.

  • Olipa mielenkiintoista lukea kirjoituksesi. Tosi oudosti on lääkkeestä kerrottu, koska jos yhdellekkään tulee oireita, niin se pitää laittaa lääkkeen mukana tulevaan ohjeeseen, jossa lukee myös haittavaikutukset. Täällä taistellaan mycoplasman aiheuttaman keuhkoputkitulehduksen kanssa. Lk

 • Kiitos Jarkko ja LN vastauksista. Olen päättänyt itse olla yhteydessä kansalliseen lääkeinformaatiokeskukseen ja kysellä doximycinistä ja roxithromycinistä turvallisuusasioita, erityisesti lapsen käyttämänä. Kumpaankin lääkkeeseen liittyy selosteenkin mukaan kasvuikäisten kohdalla ns. riskejä. Nyt aloitan funktionaalisen lääkärin metsästyksen ja aion vakavasti tutustua mykoplasman hoitoon ilman antibiootteja.
  Mielenkiinnolla odotan Jarkon laajempaa katsausta mykoplasman liittyen.

 • Käykääpä lukemassa http://www.olliruuskanen.fi, jossa lääketieteen proffa vähättelee mykoplasman olemassaoloa ja kroonisen muodon esiintymistä. Kirjoitin hänen blogiinsa kommentin, muttei proffa ole antanut sen tulla läpi. Tyttäreni tilanne, josta aikaisemmin kirjoitin on edennyt ikävästi. Tyttö on ollut sairaalassa sisäänotettuna ja tutkittavana. Nyt on tilanne se, että hänellä on paljon hermostollisia oireita. Sairaalan infektiolääkäri totesi tytöllä olevan väsymysoireyhtymän sopivat oireet. Monta tutkimusta ja lääkäriä on edessä.

 • Kaisa,

  Jos tarkotit hänen ”Mysteerinen Mykoplasma” kirjoitusta, niin minä en hirveästi vähättelyä siinä huomannut. Olli on ihan oikeassa siinä että PCR-testi on paljon luotettavampi testi mykoplasmalle, mutta sitä ei suomessa jostain syystä tehdä. Siinä olen Ollin kanssa eri mieltä että mykoplasman vasta-ainemäärien tulisi muka nousta 2-4 viikon aikana tehtävässä kaksoistestissä, sillä esim. minulla vasta-ainemäärä on pysynyt suunnilleen samoissa lukemissa kokoajan ja igM on ollut positiivinen jokaisella testikerralla. Negatiivinen igM ei myöskään tarkoita sitä että mykoplasmaa ei olisi elimistössä, jos vasta-aineita löytyy yli raja-arvon.

  Minulle esim. syksyllä yksityinen infektiotohtori kiven kovaa väitti että Mykoplasma ei voi aiheuttaa kroonista väsymysoireyhtymää, sydänoireita ja hän vielä lisäsi ettei se ole sen vakavampi tauti kuin perus kausiflunssa. Kuulemma myös ei estä työntekoa jos ei ole kuumetta. Tämä oli minusta kovaa vähättelyä.

 • Lisään äskeiseen kirjoitukseeni, ettei tule väärinymmärryksiä, että olihan artikkeli siis hieman vähättelevä, mutta jokainen muukin lääkäri johon olen törmännyt, on omannut hieman vähättelevän mielipiteen mykoplasmasta. Johtuu varmaankin vain siitä etteivät tiedä asiasta ja nojaavat aina siihen että ”ei ole tutkimustulosta, ei voi olla olemassa”.

  Minulle esim. tuo edellisessä viestissäni mainitsema infektiotohtori sanoi, että minulla ei ole koko mykoplasmaa. Tämä pelkästään sen takia kun vasta-ainemäärä ei ollut noussut kaksoistestissä merkittävästi. Tämä siitäkin huolimatta että vasta-aineita oli ja igM oli positiivinen, ja kaikista tärkein, eli oireita oli paljon, olivat pahat (ovat edelleen) ja viittasivat täysin mykoplasmaan.

 • Olen samaa mieltä Josmo, että tuossa tekstissä oli ihan asiaa, mutta myös tätä suomalaisten lääkärien perusasennetta mykoplasmaa kohtaan eli sitä, mistä sinäkin kirjoitat, että kun ei tiedetä, niin sitä ei ole olemassa. Eniten minua ärsytti se, että tällaisissa kirjoituksissa unohtuu se kärsimys, mitä seuraa, kun mykoa ei testata tai testituloksia ei osata tulkita eikä hankalaksi äityvää mykoa osata hoitaa. Kaikesta tuosta on minunkin tyttäreni tilanne lähtöisin. Toki minua ärsytti myös se, että proffaa niin kauheasti huolestutti väärät mykodiagnoosit, mutta todellakin unohti ne väärät negatiiviset diagnoosit, joista monet voivat johtaa jonkun nuoren ihmisen monen unelman tuhoutumiseen.

 • Tervehdys!

  Todellakin on ihmeellinen tauti kyseessä. Helmikuussa otettiin ensimmäiset arvot jotka näytti n.350 iGg, ja tähän määrättäniin doksisykliiniä 10 päivää. Hetkeksi helpotti mutta kuurin jälkeen muutaman treenin kanssa jysähtikin oikein kunnolla… Hetkellisestä rasituksesta tuntui että sai sonkinlaisia rytmihäiriöitä ja rupesi pyörryttämään. Tästä syystä siis uudestaan testeihin ja tälläkertaa iGg arvot hieman yli 400. Tähän 1kk Montelukast ja Roxithromyciniä 30 tablettia syklittäin otettuna. Kauankohan vie arviolta että pääsee taas kunnolla liikkumaan? Nyt noin 3 viikkoa mennyt tästä toisesta antibiootti satsista.

 • Mietteliäs,

  No sitäpä ei taida osata kukaan sanoa. Kannattaa nyt vain levätä ja tukea immuunijärjestelmää. Tietysti kävelylenkkejä voi tehdä, mutta ei mitään rasittavampaa, sillä mykoplasma pahenee rasituksesta. Mycoplasma Pneumoniae -kannan leviäminen elimistössä saadaan ilmeisesti estettyä/hidastettua käyttämällä arginiinia, mutta jotkin muut mykoplasma-kannat sitävastoin leviävät: http://jcm.asm.org/content/5/3/378.full.pdf

  Oma veikkaukseni on, että osalla sairastuneista saattaa olla Pneumoniae-kannan lisäksi muitakin mykoplasman kantoja elimistössään, kuten Fermantans, mutta näitä muita kantoja ei taideta suomessa missään tutkia.

  Mykoplasma toimii vähän samalla tavalla kuin Borrelioosi, eli jos se löydetään heti taudin alussa, bakteerin ollessa verenkierrossa tai solujen päällä, se on helppo parantaa antibiooteilla, mutta sen jälkeen mykoplasma menee solujen sisälle ja näin ollen antibiootit sekä luonnolliset ”antibiootit” pystyvät mykoplasman bakteereja tappamaan ainoastaan silloin kun bakteeri on siirtynyt solun sisältä verenkiertoon. Tämän takia monissa maissa mykoplasmaa hoidetaan jopa vuosia kestävillä antibiootti-kuureilla. Harvemmin sitä vain osataan etsiä alussa, sillä oireet voivat silloin olla vielä melko lieviä.

 • Entäs havupuu-uutejuoma? Itse vedin kyseistä litkua kuukauden ajan 3dl päivässä, joka vei yli 2kk kestäneen mykoplasman kokonaan. Ei mitään halpaa lystiä, mutta näin urheilevana ihmisenä olin iloinen ettei tarvinnut olla liikkumatta tuon kauempaa.

 • Hei. Täällä kanssa mykoplasman kanssa taisteleva..tällä hetkellä kolmas antibioottikuuri menossa…jos on fyysisesti ollut rankka niin on henkisesti myös..kivasti odottelen tietopakettiatästä taudista selviämiseen!! tsempit kaikille taudin kanssa kamppaileville.

 • Hellustiina,

  Mielenkiinnosta kyselen. Paljonko sinulta löytyi verestä mykoplasman vasta-aineita?
  miten pitkiä antibioottikuureja olet saanut ja oletko huomannut mitään eroa olotilassa kuurien aikana?

 • Josmo, eka arvo oli 97 ja seuraava oli noussut eka antibiootin jälkeen 114. Ensimmäiseksi sain 2 vko doximycin kuurin, ei mitään muutosta kuukauden odottelin ja olotilassa ei merkittävää muutosta, jonka jälkeen lääkäri päätti että kokeilaan toista kuuria, sain ketek nimisen antibiootin ja 2vko kuuri, lisäksi määräsi precosaa otettavaksi. olo hieman korjaantui, mutta kaukana terveestä olotilasta kuitenkin. Nyt on menossa tavanic niminen lääke ja kesto 2-3 vko. Huomenna 2 vko täynnä ja punnitsen jatkanko 3. Väsymys vähän vähentynyt tän viimeisen kuurin aikana..mut kroppa ei tunnu vielä ihan kunnossa olevalta..5kk on nyt kaikenkaikkiaan mennyt diagnoosin saamisesta. Epätoivo meinaa iskeä, ajattelin kyllä vielä kokeilla tuota funktionaalista!!

 • Nyt on kolmas kuuri syöty ja seuraksi saatu rytmihäiriöt…ai että mä odotan sitä päivää kun tää soluseinätön bakteeri tajuaa hävitä mun kropasta. Nyt olen vedellyt havupuu-uute juomaa…regulattia ja paljon cvitamiinia..

 • Hei! Kiitos mielenkiintoisesta aiheesta. Itse sairastin mykoplasman aiheuttaman keuhkokuumeen 2011. Hoitona 8 pv antibiootti. Keuhkokuume lähti. Mutta, sen jälkeen olen ollut enemmän tai vähemmän sairas oikeastaan koko ajan. Itse olen epäillyt vaikka mitä mm kilpirauhasen vajaatoimintaa ja vaikka mitä, mutta syy ei ole selvinnyt. Oireina mm. ajoittain aktivoituva ärsyttävä yskä johon ei auta mikään, välillä ”hinkuva hengitys” näissä kohtauksissa, järkyttävä väsymys, vetämätön olo, huono lihaskunto, jatkuvasti vaivaavat rytmihäiriöt, nopeutunut syke, päänsäryt jne jne. Nyt lääkäri löysi minulta mykoplasman (testit 3 kk välein, omasta syystäni) ja aina vain aktiivinen tulehdus päällä. Tiedä kauanko tuota olen sitten sairastanut. Nyt sain antibiootin päälle. Itse olen onnellinen että se annettiin, jospa olisi jotain toivoa tästä toipua elämään takaisin. Tämä väsymys ja vetämättömyys on ihan kauheaa. Rinnalla syön kyllä monenlaisia ravintolisiä, ja mm maitohappoja ja suuren määrän d-vitamiinia. Enkä siis ole mikään urheilija, vaan ihan tavallinen kaduntallaaja, 43 vee. Voi vain toivoa että tästä oikeasti pääsee joskus eroon..

 • Olen käyttänyt nyt arginiinia (L-Arginine) viikon ajan lisäravinteena ja olen saanut siitä huomattavan avun väsymykseen + mieli on selkeämpi. Olen ottanut 1 grammaa 2-3 kertaa päivässä. Tuossa aiemmin laitoin myös linkin tutkimukseen, jonka mukaan Arginiini hidastaa/estää Mycoplasma Pneumoniae -kannan leviämisen kehossa.

  Arginiini tuottaa typpioksidia, laajentaa verisuonia sekä helpottaa verenkiertoa.

 • Edelliseen kommenttiini sen verran, että piristi viikon, mutta sen jälkeen en ole huomannut vaikutusta. Tuon kanssa pitäisi ilmeisesti syödä myös lysiiniä, että arginiini – lysiini suhden pysyy tasassa.

 • Onpa hyvä että en ole yksin tämän todella kiusallisen vaivan kanssa. Varsinkin Katrin kokemukset kuulostavat samoilta kuin minulla, sillä erotuksella että minä en sairastanut keuhkokuumetta, pelkkä keuhkopussin tulehdus riitti. Mykoplasma minulla todettiin 2012 loppuvuodesta, sitä hoidettiin 2 viikon antibioottikuurilla, jonka jälkeen lääkärit ovat vain todenneet, että se on hoidettu ja pitäisi olla ohi. Astmatestejä on tehty, vatsahappoihin annettu lääkettä, ettei reflux ärsyttäisi kurkkua, mutta eipä ole vaivoihin auttanut. Minullakin sama lista vaivoja eli: ajoittain aktivoituva ärsyttävä kuiva yskä johon ei auta mikään, ääni jatkuvasti käheä, välillä yskin keltaista limaa kurkusta, krooninen väsymys, vetämätön olo, huono lihaskunto ja ylipäätään lenkkeilykin on muuttunut mahdottomaksi kun syke nousee 150:een jo pienestä hölköttelystä.

  Maaliskuussa sain tältä palstalta vinkin Josmolta Olive Leaf Extract:sta. Tilasin sitä jenkkilästä 2 purkkia yhden hinnalla, ja söin kuuriluontoisesti 2 kuukautta, 4 tablettia aamuin ja illoin. Valitettavasti kuurin loputtua ollaan takaisin alkupisteessä. En ole huomannut kuurista olleen apua. Lisäksi olen syönyt D-vitamiinia, C-vitamiinia, Sinkkiä, Magnesiumia, mutta mikään ei auta. Multivitamiinivalmisteet ovat jonkin verran piristäneet oloa mutta kurkkukivut eivät häviä mihinkään. Mykoplasma tuntuu olevan tiukassa, se tuntuu hengityksessä koko ajan, lääkärille olen valittanut että ylähengitysteissä tuntuu koko ajan kummalliselta, ilmeisesti jonkinlainen pieni tulehdustila siellä on tai jotain.

  Toivottavasti joskus saadaan jaettua tämän palstan kautta jokin hoitokeino, jolla sairaudesta pääsisi eroon. Ja jos joku paranee ihan itsekseen, niin sekin olisi kiva tietää, että olisi jotain toivoa paranemisesta. :(

 • Moi kaikille!! minä kävin funktionaaliseen lääketieteeseen opiskelleen ravintoterapeutin luona ja suosittelen lämpimästi kokeilemaan! vitamiinivalmisteissakin on paljon eroa..nyt olen hänen opeilla mennyt 2 vko ja olo ajoittain ollut suht ok…toki edelleen on väsymystä, rytmihäiriöö, äänenkäheys ja limaisuutta..mut vilunväristykset ja lihaskivut hieman hellittäneet! ja olen huomannut et joku päivä jo luulen et jokohan se ois tässä niin seuraava on taas huonompi..urheillut en ole hyötyliikuntaa ja työssäkäyntiä lukuunottamatta mitään kohta puoleen vuoteen!! koville ottaa ja odottelen myös paranemis kertomuksia..jotain toivoa selviytymiseen ja parantumiseen!! voimia kaikille

 • Joo, enpä itsekään tuosta Olive Leaf Extractista apua saanut. Ei taida olla olemassa mitään yksittäistä yrttivalmistetta joka tämän parantaisi. Joskus allergiakautena kokeilin Cordycepsia (MRM valmistajan) ja sain siitä hengitykseen apua. Itsellä ei tässä mykoplasmassa ole pahemmin hengitystieoireita ollut, mutta muita oireita senkin edestä.

  Pitäisi kyllä omaltakin kohdalta noi vitamiini- ja hivenainepuutokset selvittää.

 • Hei taas. Ihan mielenkiinnosta kyselen, että niillä joilla ollut rytmihäiriöitä…niin onko tutkittu tarkemmin( ultraa tai holtteria) ja onko annettu lääkitystä?!

 • Hei! Hellustiinalle että on ollut rytmihäiriöitä ja rintakipua mutta ei olla sen tarkemmin niitä tutkittu.

  Edellesiin omaanpäivitykseen että 30 tablettia roxithromyciniä syklittäin ja sain uudet tulokset mykoplasmasta viimeviikolla.. MypnAbG 424… Antibiotteja ei voinu enää antaa kun tullut niitä niin popsittua ja niistä tarkoitus pitää nyt hetken taukoa. Hiljalleen rupeaa nyppimään kun ei antibiootit vaikuta millään tavalla

 • Mietteliäs, sehän tässä taudissa onkin kaikkein ihmeintä kun ei ne antibiootit oikein tunnu auttavan. mulle myönsivät beetasalpaajan rytmihäiriöihin, toivon vaan et on ohimenevä vaiva eikä jäis lopuksi ikää vaivaamaan!! mä olen nyt kokeillut tota pakuria , olotila tekee aaltoliikettä..mutta periksi en anna!!

 • Hellustiina, Ohi menevää se on ilmeisesti ollut kunhan vasta-aine arvot laskee. Itsellänikin Pakuri-havupuu-uute menossa, minkä lisäksi d-vitamiini, sinkki+magnesium, kalaöljy, c-vitamiini.. Oikein ”periksi ei anneta !” Kyllä tämä joskus loppuu =)

 • Kannattaa miettiä myös kuparilisää jos syö paljon sinkkiä, sillä sinkki laskee kehon kuparitasoja. Nämä kannattaa ottaa eri aikaan päivästä.

  Mulla oli Myko vienyt rautatasot hyvin alas ja nyt on menossa Floradix kasvipohjainen rautaliuos-valmiste.

 • Hei!
  Suorituskykyni laski viime kesänä huimasti ja flunssa oireet jatkuivat pitkin kesää. Harrastan paljon urheilua ja lääkärini epäili mykoplasmaa, tulokset näyttivät tuoretta infektiota. Söin 10 päivän kuurin ja perään 15 päivän kuurin, sillä oireet palasivat heti ensimmäisen kuurin loputtua. 4kk olin tekemättä mitää liikkumista.
  Sitten aloin pikkuhiljaa urheilla ja liikkua ja olo oli mitä mainioin loppusyksystä, kunnes vedin itseni loppuun koulussa, töissä ja treeneissä joulukuussa. Minulla todettiin kurkunpääntulehdus , mutta lääkekuurin jälkeen olo ei helpottanut. Makasin kaikki päivät vain sängyssä. En jaksanut tehdä mitään. Lääkäri otti taas mykoplasma arvot jotka olivat koholla. Sain lääkekuurin ja olin muutaman kk kokonaan kotona ja huilasin. Sitten aloin taas urheilemaan ja kevät ja alkukesä menivät loistavasti. Hengitysvaikeuksista ei ollut tietoakaan.
  Nyt kesällä sain flunssa ja olin kipeänä ekaa kertaa mykoplsaman jälkee. Tauti pitkittyi ja on nyt kestäny vajaan kk. Kurkku on taas koko ajan kipeä ja flunssa ei lopu millään,suorituskyky olematon ja käveleminenkin hengäsyttää, vireystilakin on laskenut….
  Olen alottanut juomaan taas pakurikääpäteetä ja syön terveellisesti. Kannattaisiko hakeutua taas lääkäriin? En haluaisi uutta antibioottia jälleenkerran. Olen nimittäin tammikuussa astumassa varusmiespalvelukseen ja pelkään terveyteni puolesta ettei se kestä, mikä olisi aivan valtava pettymys. Nyt pitäisi vastustuskyky saada kohilleen!?

 • Väsynyt,

  No koitan vastailla jotain kun ei muutkaan ole vastanneet.

  Pakuripäätee on varmasti hyväksi ja kannattaa jatkaa sen juomista ja noita Jarkon suosittelemia voi kokeilla. Kissankynsi (varsinkin Now Foodsin Cat’s Claw Extract) on tehokas vastustuskyvyn nostattaja ja kun sitä ottaa esim. ensimmäisten kausiflunssan oireiden alettua, flunssa saattaa jäädä siihen (näin ainakin itsellä käynyt aikaisemmin). Minä käytän tätä kokoajan Mykoplasmaan kaksi kapselia päivässä nostamaan vastustuskykyä ja ilmeisesti antibakteerillisia/antiviraalisia ominaisuuksia tällä myös on.

  Oreganoöljy on toinen, jolla on todistetusti mykoplasman kasvua rajoittavia/hidastavia ominaisuuksia. Cordyceps auttaa hengittämiseen, eli sitäkin voi kokeilla jos haluaa. Propolis saattaa auttaa ylähengitystieoireisiin, mutta tästä ei minulla ole kokemusta.

  En osaa ottaa kantaa kannattaako antibioottia syödä. Jos olet aikaisemmin siitä saanut apua, on mahdollista että saat nytkin, mutta siitä huolimatta mykoplasma saattaa taas myöhemmin rasituksesta aktivoitua.

 • Vihdoin ja viimein Igg arvot ovat lähteneet laskuun ja laskeneet n. tasolle 380.(2kk sitten oli vielä 424)
  Tämä tapahtui vasta sitten kun olin syönyt 6kk antibiotteja putkeen ja lääkäri totesi että antibiootteista on pidettävä nyt tauko. Tämän tauon alkaessa päädyin kokeilemaan serrapeptaasia, cats clawia ja pakuria+c-.d-vitamiini sekä tauriinia.
  En tiedä oliko edellämainittujen lisäravinteiden/rohtojen ansiota että arvot lähti viimein laskuun vai se että lääkäri kielsi nostamasta sykkeitä yli 120 antibiooteista tulleiden rytmihäiriöiden takia ja sai todella lepoa vai mikä, mutta viimeinkin tuntuu että tämäkin homma alkaa näyttämään vihreätä valoa =)

 • Hei kaikille!

  Kiitos aktiivisesta keskustelusta.

  Kirjoittamani mykoplasma-opas julkaistaan 30.8 osoitteessa mykoplasma.fi.

 • Kiitos hyvästä oppaasta. Tulipa opittua taas paljon uusia asioita.

  Pisti muuten silmään, että sivulla 37 kohdassa ”monissa Aasiassa” puuttuu ilmeisesti sana välistä.

 • Kiitokset Jarkolle oppaasta luettu on ja itsellekin jäi paljon uutta takaraivoon;)
  Kiinnostuksesta kyselen, miten muilla kanssa sairastajilla menee, onko vihreetä valoa näkynyt tunnelin päässä?! Täällä pöpö edelleen jyllää mutta arvo oli lähtenyt laskuun tosin ihan onnettomasti mutta laskuun kuitenkin, ei kuitenkaan antibioottia aloitettu tässä vaiheessa, joten jatkan luonnon rohtimilla ja yritän ajatella positiivisesti sairastelusta huolimatta…tämä on tuottanut eniten ongelmia viimeaikoina. Olen huomannut itselleni ainakin olevan avuksi aina tämän tilityksen tekemisen;) ja asiasta kolmanteen, onko muilla ollut kylmien käsien syndroomaa taudin aikana?! Stemppiä kaikille

 • Hellustiina,

  Mulla on ainakin tuota kylmäkätisyyttä, myös jalat ovat kylmät. Nämä olivat itsellä ensimmäiset oireet nivel/lihaskipujen/jumien kanssa. Nämä alkoivat 2011 kesällä ja sen jälkeen silmissä alkoi näkymään ”floatereita”, eli läpinäkyviä viivoja ja palloja, jotka varsinkin taivaalle tai muualle kirkkaaseen päin katsoaessa peittävät koko näkökentän.

  Vasta-aineita ei ole nyt juuri mitattu, mutta aikaisemmin useammankin kerran ja silloin olivat aina nousseet edellisestä kerrasta. Käytän tällä hetkellä serrapeptidaasi+nattokinaasi, kissankynsi, ruusujuuri, lakritsijuuri yhdistelmää vitamiinien ja probioottien lisäksi. Antibioottikuureja en ole syönyt enää viime talven jälkeen.

 • Hei kaikille,

  olen nyt noin 1,5 vuotta kärsinyt samankaltaisista oireista kuin yllämainituissa viesteissä (jatkuvaa kuumeilua, kurkkukipua, väsymystä, raajojen voimattomuutta, huimausta, ihon pistelyä, poskien kuumotusta). Mykoplasma diagnosoitiin 4 kk oireiden alkamisesta ja söin muutaman antibioottikuurin. Oireet helpottivat hieman kuurien aikana, mutta palasivat aina uudestaan viimeistään kuurien loputtua. Nyt olen noin vuoden verran ollut ilman sen kummempaa hoitoa ja vain toivonut oireiden poistumista itsekseen. Toisinaan on hetken aikaa (ehkä noin viikon verran) parempi olo ja sitten oireet taas palaavat voimakkaina. Välillä tuntuu, että aivotkaan eivät toimi kunnolla.

  Olen lueskellut näitä tarinoita välillä kauhuissani, välillä optimistisena. Itse en ole vielä aiemmin jaksanut osallistua keskusteluun. Joka tapauksessa, nyt minua kiinnostaisi kuulla miten esim. Mietteliäällä ja Hellustiinalla tällä hetkellä menee. Olisi todella hienoa kuulla, josko joku on lopulta tästä vaivasta toipunut. Meneekö oireilu lopulta itsekseen ohi, kuten lääkärit väittävät, vai pitääkö tässä sopeutua loppuelämän kestävään olotilaan?

  Omasta tilanteestani vielä sen verran, että minulta on poissuljettu sekä borrelioosi että MS-tauti plus muut ”vakavat” sairaudet. Kaikki veriarvot ovat kunnossa, eikä mitään muuta kuin mykoplasma ole missään vaiheessa löydetty.

  Optimistista mieltä kaikille!

 • Oletko syönyt fluorokinoloni antibioottikuurin (siprofloksasiini, norfloksasiini, ofloksasiini, levofloksasiini, grepafloksasiini tai trovafloksasiini) ja kärsit nyt pitkäaikaisista ja vaikeista jänne-, nivel- tai hermosto vaurioista?

  Tuotenimiä ovat mm. Tavanic, Ciprofloxacin, Norfloxacin, Avelox, Tarivid jne

  Lääkärit vähättelevät oireitasi eivätkä usko niitä tämän lääkkeen aiheuttamaksi? Tervetuloa mukaan.

  Jos asia koskettaa sinua tai lähiomaistasi, liity Suomen ensimmäiseen Facebook tukiryhmään ”Sano EI fluorokinoloniantibiooteille” ja jaa kokemuksesi kanssamme joille käynyt samoin.

 • Hei ananas,
  Minulla menee tällä hetkellä aika samalla tavalla kuin sinulla..välillä voi siis olla jo hieman oireettomampi ajanjakso, mutta sitten taas tulee jos jonniinmoista oiretta!! tällä hetkellä työterveydessä tarkkaillaan vointia omien tuntemusten mukaan( tarvittaessa siis käynti), mitään lääkettä ei ole. itse toivoin että verikoetta ja sydänfilmiä aina tsekkailtas aika ajoin..ja nyt olen yrittänyt kiinnittää tällä hetkellä huomiota sterssin minimoimiseen!! mut kiva aina kuulla muidenkin kuulumisia tietää että ei todellakaan paini yksin tämän paskiaisen kanssa. kuulutaan

 • Hei Elänterveesti!
  Kysyit viestin alussa nenän tukkoisuuteen apua. Apteekissa on myytävänä kertakäyttö ”teippiä” joka laitetaan yöksi nenän päälle. Itse olin pitkään koukussa Otrivin nenäsuihkeeseen, tällä teipillä pääsin eroon suihkeesta ja parin viikon kuluttua sain jo jättää teipinkin pois.

 • Moi vaan kaikki,

  Hellustiina ja Ananas, mitkä on fiilikset?

  En tiedä miltä AA kerhossa näyttää, mutta nyt tuntuu samalta; moi, oon Timo ja mulla on mykoplasma. Meikän tarina on Ananaksen kanssa samaa pituutta ja ei oo vielä minkäännäköistä valoa tunnelin päässä. Melkeen tulee semmonen fiilis ettei ole edes tunnelissa vaan luolassa ja pitäs kääntyä ympäri.

  Mun tarina alkaa elokuussa 13, jolloin sain Adeno viruksen. Olin silloin Lontoossa töissä ja asuin veljeni kanssa. Veljeni sai myös Adenon, sillä erotuksella että sain sydänpussintulehduksen siihen kaupan päälle. Noh, joskus maaliskuun kohdalla oli edelleen aika heikko fiilis, mutta magneettikuvat näytti että sydän ja keuhkot on ihan timmissä. Lopetin töissä ja tulin Suomeen. Ensimmäinen lääkäri yksityisellä puolella Suomessa ehdotti kilpirauhasta tai mykoplasmaa. Testit otettiin ja se vasta-aine-arvo oli koholla. Ei toimenpiteitä, pelkkää odotusta. Oireet oli lähinnä rintakipu, hengitysvaikeudet ja uskomaton väsymys. Veljeni kävi tässä vaiheessa ottamassa saman testin ja kärsii samasta, oireina enemmän hermostollisia juttuja ja väsymys. Jossain toukokuun puolella olo oli sen verran virkeä (toki rintakivut eivät kadonneet minnekään missään vaiheessa), että pääsin rakkaimman harrastukseni pariin; urheilemaan. Ilo oli parin kuukauden mittainen ja väsymys palasi elokuun alkupuolella. Otin yhden lyhyen antibioottikuurin (Zeclar tais olla 500mg) 14 päivää; ei apua. Takasin lääkäriin jonkin ajan jälkeen, nyt toinne antibiootti (Doximed 150mg) 30 päivää. Oon jossain 25 päivän paikkeilla nyt, mutta varsinkin tänään on ollut huono päivä.

  Ei oo kovin iloset tunnelmat, sen voin kertoa. Pikkasen harmittaa jos kerran tilanne on se, että tarpeeksi aikasin tämän huomaamalla olis voinu välttää pidentyneen ongelman…

 • Hei Timo:-) Minä kävin juuri sydänkontrollissa ja kaikki näyttäis olevan kunnossa. Lääkäri totesi että mulla olisi tämä kyseinen bakteeri aiheuttanut kroonisen tulehdustilan eli ei siis itse sitä aktiivistä pöpöä vaan sitä että elimistö on ns.korjaustilassa, jossa tapahtuu samanlaista kudoksen korjausreaktiota mitä tulehduksen korjauksessa eli keho on toisin sanoen stressitilassa..antibiootit voivat auttaa / nopeuttaa hieman tulehdustilan laskua mutta niissä on sit ne omat haitat..mulle ei annettu sitä antibioottia tällä kertaa. Tällä hetkellä yritän saada itseni mahdollisimman stressittömään elämään!! (helpommin sanottu kuin tehty)positiivisia ajatuksia sinulle ja toivottavasti valoakin alkaisi pikkuhiljaa näkymään, itse kullekin

 • Hellustiina, tuo korjaustila-ajatustapa kyllä selittää sen miksi ainakin mulla tulehduskipulääkkeet auttaa huomattavasti.

  Nyt ainakin tuntuu että ehkä tästä selvitään vaikka ei sitä valoa näykkään. Oon ollu sen verran onnellisessa tilanteessa ettei oo tarvinnu käydä töissä, on vaan voinu ottaa rennosti. Jaksamista!

 • Meillä tyttö 13.v,elinsiirtopotilas, jolla oli lievä hylkimis episodi keväällä, sai siihen ritumabin hoidon jonka jälkeen alkoi sairastelu kierre.todettiin mykoplasma keuhkokuume, johon söi 30 päivän kuurin doximediä, oireet palasivat korkealla kuumeella, yskä, crp 130, aloitettiin laajakirjoinen antibiootti, koska lääkäreiden mielestä ei voi olla mykoplasma koska se juuri hoidettu.crp laskussa, mutta vähän kuumeilee viellä, tänään sanoin lääkärille että epäilen mykän uusineen, ja hän kertoi että mykoplasma on hoidettu ei voi olla se, väittelin aikani hänen kanssaan siitä onko 30 päivän kuuri tappanut mykon..iltapäivällä hän huikkasi ovelta että on aloittanut doximedin uudelleen.ostin sanasolia pullon, mitä olet mieltä tästä tilanteesta? Kiitos.

 • Timo, sen oon huomannut että tämän taudin hoitamisessa tuntuu joka lääkärillä olevan oma mielipide..itse kokeilin nyt energiahoitoa ja mulla se ainakin auttoi ajattelemaan positiivisemmin tää tauti kun meinaa väkisinkin masentaa. Ens vko otetaan tarkistusverikoe katsellaan sit missä arvot menee. tää on selätettävissä

 • Töttöröö arvon mykoilijat. Täällä yksi lisää. Reilu 3 vuotta takana, eikä merkkiä parantumisesta. ”Lyhyesti” oma tarina. Eka pitkä, todella kova yskä. Joku 6 viikkoa. Ei jaksanut enää lopulta ees yskiä. Arvauskeskuslääkäri sitä mieltä et lähtee yskimällä. Oli huimausta ja selvä urheilusuoritusten heikentyminen. Sit tuli antibiootteja. Ei tehonnut. Kuulin tutulta mykosta ja vihjasin lääkärille. Sivuutettiin. Jossain vaiheessa vaadin antibiootin joka tehoaisi mykoon. Mutta ei auttanut. Söin myös refluksinärästyslääkekuurin. Peffejä puhalleltiin joka välissä. Spirometriat. Histamiini. Ym astmatestit. Kuvailtiin keuhkoja ja kuunneltiin. 2 vuotta kaiken kaikkiaan juoksin testejä. Vuoden kohdalla lopulta sain mykotestin ja tulos oli että on ollut joskus eikä siitä sen enempää. Astman etsintä siis jatkui. Välillä yritin kysyä mykoplasmasta mutta aina palattiin astmatestesteihin. Lopulta 2 vuoden jälkeen joku huonosti Suomea puhuva virolaislääkäri mulle sanoi että kaikki testit on tehty. Ei löydy syytä. Mutta mykoplasma voisi olla ja siihen ei ole hoitoa. Menee ohi ajan kanssa jos menee.
  Lopetin työt jossa altistun kivipölylle ja joskus puupölylle. Otin viime kesän huilin kannalta. Jos vaikka helpottais. Mut ei. Pienikin ponnistelu käynnistää semmoisen Tamimaisen virkayskän ”köh” tyyliin. Kovassa vauhdissa saatta tulla yskähdys joka toisella askeleella. Eli ihan järjetöntä. Syksy väsyttää aina mutta nyt tulee nukuttua liikaa ja voimat kokoajan vähissä. Kuulin lopulta yhdeltä urheilijalta että pitäisi välttää liikuntaa. Määräsin nyt myös itselleni urheilukiellon. En siis tee yhtään mitään tällä hetkellä. Yksikään lääkäri ei ole kolmen vuoden aikana neuvonut miten mykoplasmasta pääsee eroon. Vaikka olen kysynyt. Ja jos tää on oikeesti joku ihmisen laboratoriossa luoma tauti joka on päässyt karkuun niin huh huh. Oli niin tai näin niin toivon todella paljon julkisuutta tälle aiheelle jotta hoitokeinot löytyy että mekin päästäisiin vielä nauttimaan elämästä.
  Kiitos kanssakärsijöille avoimesta keskustelusta ja te jotka tätä luette ja taudin tunnistatte niin jakakaa oma tarinanne ja omat kokemuksenne. Mä voin kolmen kuukauden kuluttua kertoa riittääkö pelkkä lepo. Ihan en vielä mitään varmaa hoitokeinoa tästä keskustelusta bongannut vaikka kasa kaikkea olikin. Luenpa seuraavaksi sen mykoplasma.fi sivuston.
  Kiitos myös ylläpitäjälle ja ammattilaisille.

  • Hei Andy,
   Kiinnostaisi kuulla oletko päässyt eroon tuosta virkayskästä? Itselläni hyvin samat oireet reilun vuoden. Häiritsevimpänä kuiva kutittava yskä aina urheilun jälkeen. Mykoplasma todettu ja ”hoidettu” 10 vuotta sitten, silloin jäi flunssasta päälle kova yskä, erityisesti iltaisin, vuoden verran yskin ennen kuin mykoplasma löytyi. Nyt mietin, että onkohan tämä vieläkin sitä, vaikka yskä on ihan erityyppistä kuin silloin. Viime syksynä ja nyt taas uudestaan pitkittynyt yli kuukauden mittainen flunssa, jossa lähinnä oireena kevyttä lämpöilyä iltaisin ja päänsärkyä. Ja urheilun jälkeen tuo kuiva yskä, mutta nyt sitä ei ole niin paljon, kun en ole voinut urheilla kun aina on vähän lämpöä ja vetämätön olo.

 • Andy, ikävä kertomus sullakin. Ehdottaman vaikeaksi tekee ainakin mulla tän se, että tavallaan mitään ”vikaa” ei ole. On vain rintakivut ja hengitysvaikeudet ja väsymys, mutta missään testissä ei tavallaan oo mitään mitä vois korjata. Välillä on hyviä päiviä, mutta paljon on myös huonoja.

  Vaikea on olla positiivinen ku tavallaan mun parhaat hetket urheilu-uran kannalta menee ohi, xboxia pelatessa. Työmaailmaankin olis joskus kiva päästä taas mukaan. Meen enemmän Hellustiinan ohjeiden mukaan; positiivisella asenteella ja rennosti (parhaani mukaan). Jos kerran keho on ”stressitilassa”, ei auta kuin auttaa sitä jaksamaan.

  Eiku jaksamista.

 • Timo just toi Että kun ei ole selvää ongelmaa tai edes varmuutta siitä onko mykoplasma. Testeissä ei näy mutta kentällä kuulee ja kropassa tuntee. Itse tulostin Jarkon mykoplasman hoito-ohjeet mykoplasma.fi sivustolta ja marssin niiden kanssa lääkärin puheille ens viikolla. Kävin jo kertaalleen siellä kääntymässä mutta sain uuden ajan kauemmas kun ei ole niin akuutti juttu. Kyllähän tän kanssa hengissä pysyy mutta ei tän kanssa ’elään pysty.
  Sinne liikunnan maailmaan tääkin kaipaa. Pelkkä tekemättömyyskään ei taida purra. Tällä hetkellä tuntuu että tauti yleistyy. Hyvä siinä mielessä että siihen kiinnitetään huomiota mutta ei tätä kellekkään toivo. Tsempit kärsiville.

 • Hei vaan taas kaikki kohtalotoverit. Täällä taas synkkäkausi menossa…välillä oli jo ihan virtaa ja jaksoi ajatella positiivisesti mut sit tuli taas takapakkia, ensi viikolla menen kontrolli verikokeeseen..toivottavasti alkais arvot olla laskussa. Mitä muille kuuluu?

 • Täällä menee vaihtelevasti. Alotin urheilun kaiken uhalla ja iltasin väsyttää aika reilusti. Hengittäminen on aika vaikeaa ja rintakivut on ihan samalla tasolla ku ennenkin. Eli ei etenemistä mihinkään suuntaan. Jostain syystä vielä kaupan päälle joku toinen flunssa kuukauden sisään menossa.

  Pitäs kanssa mennä kontrolli verikokeeseen, mutta taidan jättää väliin; usko loppunu siihen että niillä olis mitään väliä ( tai että tästä edes joskus pääsis eroon )…

 • Huonosti tuntuu menevän. Oireet tuntuvat pahenevan kuukausi kuukaudelta, varsinkin huimaus ja päänsärky ja tietysti se väsymys pahenee jatkuvasti.

  Omalla kohdalla tosiaan mykoplasman lisäksi löytyi myöhemmissä testeissä myös korkeat IgG-titterit Epstein-Barr ja HHV-6 viruksille. Luin että mykoplasma pystyy aktivoimaan latensseja viruksia. Viime syksyllä kehittyi krooninen väsymysoireyhtymä. Olen koittanut hyväksyä että tähän ei parannuskeinoa ole olemassa, sillä sairaus on yleensä elinikäinen.

 • Tänne eksyin selvittelemään oireitteni syytä.
  Vuosi sitten olin ”kuoleman porteilla” kovassa kuumeessa ja muissa flunssaoireissa. Flunssa jatkui ja jatkui ja lääkäri otti sitten verikokeita, jossa muut arvot ok, mutta mykoplasma-arvoista toinen oli negatiivinen ja toinen (IgG?) 553!
  Voiko tuosta korkeasta IgG arvosta päätellä jotain? Antibioottia söin 2vk ja olo parani hitaasti. Olin sitten kesällä jotenkuten kunnossa.
  Nyt on kuitenkin taas kaikenlaisia oireita kurkkukipua, yskää, pistelyä rinnassa, nivelkipuja, jalkasärkyä yms. yms. Nivelkipuja ollut oikeastaan vuositolkulla, eikä syytä löytynyt. En ole mykosta mitään maininnut, ehkä pitäisi? Lisäksi on ihmeellistä väsymystä. Mykoplasmaa vai masennusta??! Hermot menee!

 • Mikke,

  Mykoplasman IgM-arvo ei välttämättä nouse positiiviseksi (varsinkaan reinfektiossa) vaikka infektio on aktiivisena, ja sama koskee myös monia viruksia. Näin on käynyt myös monelle urheilijalle. Antibiootti on saanut aikaisemmin mykoplasmasi remissioon, mutta nyt se on luultavasti taas aktivoitunut.

  Voi olla että olet saanut esim. kausiflunssan, joka on myös mykoplasman aktivoinut uudestaan.

  Lääkäri voi sanoa että jos IgM on negatiivinen, niin aktiivinen infektio on poissuljettu, mutta tämä ei pidä paikkansa läheskään aina.

 • Heippa,

  valitettavasti täältäkään ei ole hyviä uutisia kerrottavana. Olotila on pysynyt samana. Väsyttää, turvotuksen tunnetta kurkussa, jatkuvia flunssan oireita, lämpöilyä, raajojen voimattomuutta ja huimausta. Surettaa. Sain lopulta Doximycin -antibioottikuurin niin pitkäksi aikaa kuin haluan vain syödä. Lääkäri ehdotti, että kokeilen esim. 4kk. Olen nyt syönyt muutaman viikon, mutta oireissa ei muutosta.

  Toivoisin vain, että kuulisin jonkun lopulta parantuneen tästä niin saisin itsellenikin hieman optimismia. Voiko tämä tosiaankin kestää loppuelämän…?

 • Täällä jotkut esimerkiksi Josmo ja joku muu sanoi, että jos mykoplasma havaitaan ajoissa, niin paranemistulos voi olla hyvä. Joillakin se on todettu vasta puolen tai vuoden kuluttua kun pöpö ensimmäisen kerran.
  Josmo mainitsi seuraavaa: ”Mykoplasma toimii vähän samalla tavalla kuin Borrelioosi, eli jos se löydetään heti taudin alussa, bakteerin ollessa verenkierrossa tai solujen päällä, se on helppo parantaa antibiooteilla, mutta sen jälkeen mykoplasma menee solujen sisälle ja näin ollen antibiootit sekä luonnolliset ”antibiootit” pystyvät mykoplasman bakteereja tappamaan ainoastaan silloin kun bakteeri on siirtynyt solun sisältä verenkiertoon. ”

  Kysymykseni kuuluu, että kuika nopeasti taudin iskiessä olisi hyvä mennä lääkäriin jotta tilanteen voisi vielä pelastaa? Eli jos se löydetään taudin alussa….minulla on ollut nyt kolme viikkoa outoja oireita ja vilunväsistys ja yskä ovat jääneet päälle. Alussa oli kovaa yskää, pari päivää kuumeilua ja sitten räkäistä yskää(vihreää), ja sitten yhtääkkiä tuli kurkku kipeäksi joka jatkuu nyt kuivan yskän, ja vilunväristysten kera sekä välillä alilämpöä jota minulla tavallisesti ei ole. Ja hengästyttää nopeasti. Onko vielä toivoa jos aloitan samani doksimyciini kuurin heti kolmen viikon jälkeen, että pöpö voisi AJOISSA hävitä? Kuka osaa vastata? Huomenna saan mykoplasma testin tulokset.
  Voisiko joku vastata kiitos että vieläkö on toivoa kun sairastuisesta on mennyt 3 viikkoa ettei pöpö ole ehtinyt mennä solujen sisään jotenkin.

 • Jari Savolainen,

  En ole varma käyttäytyykö Mykoplasma samalla tavalla tämän suhteen kuin Borrelioosi, mutta tämä oli vain oma epäilys johtuen siitä että pidemmillä antibioottikuureiilla tauti ollaan saatu kuriin, samoin kuin Borrelioosi. Asiaa ei ole tutkittu.

  Omalla kohdalla Mykoplasma ei aiheuttanut varsinkaan alussa ollenkaan ylähengitystieoireita, joten en osannut oireitani kyseiseen tautiin mitenkään edes yhdistää muuta kuin jälkeenpäin. Moni on saanut kuitenkin kuukausien päästäkin taudin kuriin 2-3 viikon antibioottikuurilla, esim. minulta Mykoplasman vasta-aineet ottanut laboratoriohoitaja sai kuulemma kyseisen taudin kuriin 7kk jälkeen 2 viikon doksimysiinikuurilla (hänellä oireet olivat lähinnä ylähengitysteissä).

  Omalla kohdalla muuten huomasin, että lisämunuaiset ovat huonossa kunnossa. Sekä aamun että iltapäivän kortisolitaso oli lähes viitearvojen alarajalla. Huono lisämunuaisten kunto voi aiheuttaa myös kilpirauhasen vajaatoimintaa.

 • Kiitos Josmo vastauksestasi.
  Miten huonossa kunnossa oleva lisämunuaisesi sinua vaivaa? Miten se oirehtii? Onko kipuja ja miten tajusit mennä tarkastuttamaan lisämunuais arvosi?
  Kuinka hoidat lisämunuaisia etteivät ne rasittuisi enempää? Mitä ruokaaineita tai muuta
  sinun täytyy varoa etteivät ne rasittuisi liikaa?

  Sanotko vielä koska sinulla ei ollut ylähengityustie ongelmia, kuinka miten tuo mykoplasma sinua vaivasi?
  Sitten kysyisin lopuksi seuraavaa: Kun saan huomenna kokeiden tulokset, mihin arvoihin minun pitäisi kiinnittää vastauksessa huomioni? Kysyn tätä siksi, koska minun lääkärini terveysasemalla ei juurikaan tiennyt mykoplasmasta paljoa, koska määräsi vain yhdet verikokeet ja joutui katsomaan Hussin sivuilta, millaisia kokeita otetaan. Joten se lääkärien tietämyksestä. Jouduin ihan väkisin vaatimaan kokeen itselleni. Enkä tiedä miten lääkäri niitä osaa tulkita. Minä en tiedä niistä mitään.

 • Jari,

  On aika vaikea sanoa mikä oire liittyy mihinkin. Itsellä on Mykoplasman lisäksi ilmeisesti myös Epstein-Barr virus aktiivisena, joka saattoi kroonisen väsymysoireyhtymän aiheuttaa. Yleensä lisämunuaisongelmat aiheuttavat esim. väsymystä, huonoa verenkiertoa, huonoa stressinsietokykyä, nopeaa sykettä, uniongelmia. Sekä liian alhainen että liian korkea kortisolitaso ei ole hyväksi ja molempia hoidetaan eri tavalla. En ole oikein täysin perillä miten omaa alhaista kortisolia voisi hoitaa, mutta mitä aiheeseen olen tutustunut, niin vaihtoehtona on joko kortisonihoito tai luontainen. Käytän omalla kohdalla luontaista, eli C-vitamiinia, B5-vitamiinia isompana annoksena, B-yhdistelmävitamiinia, pregnenolonia ja Adrenal Cortex -valmistetta. On epäselvää itselle onko Adrenal Cortex valmiste hyvästä samoin kuin adaptogeenit, sillä ne saattavat joidenkin mukaan aiheuttaa lisää stressiä huonosti toimiville lisämunuaisille. Adaptogeenit ovat kyllä hyödyksi jos on korkea kortisolitaso. Ruoka-aineista en osaa muuta sanoa kuin että kofeiinia ja muita piristeitä kannattaisi välttää tai käyttää vain vähän. Jarkko varmaankin tietää enemmän.

  Mykoplasma alkoi omalla kohdalla kovilla lihaskivuilla ja jumiutumisilla, kädet olivat kokoajan kylmät ja näköongelmia alkoi ilmaantumaan, kuten floatereita ja sumeaa näkökenttää. Myöhemmin tuli lisäksi kovaa väsymystä, aivosumua, ihottumaa, kurkkukipua, kuivaa kurkkua, nopeaa sykettä, sydämen tykytystä ja kehon palautumattomuutta rasituksesta.

  Mykoplasman IgM ja IgG -arvot sinulta varmaankin otettiin ja näistä IgM viittaa positiiviseen infektioon. Vaikka IgM olisikin negatiivinen ja IgG on reilusti koholla, kyseessä voi olla aktiivinen infektio. Jos näistä ei mitään löydy ja oireet jatkuvat, niin kannattaa ehkä lisäksi tutkia Keuhkoklamydian vasta-aineet, Epstein-Barr (HHV-4), HHV-6 ja Cytomegalovirus (CMV) -virusten vasta-aineet.

 • Soitin tänään itse terveydenhoitajalleni, kun mykoplasma kokeen tuloksia ei
  kuulunut. Terveydenhoitaja valitti, ettei osaa tulkita tuloksia joten lääkäri
  soittaa loppuviikosta.

  Mutta tässä olivat kokeeni tulokset. Mitähän nämä tarkoittavat?

  S -MypnAbG 194
  S -MypnAbM Negatiivinen
  S- MypnAb Näytteessä kohtalainen EI DIAGNOSTINEN mykoplasma
  Igg- titteri. Tuoretta infektiota epäiltäessä suositellaan uusinta
  tutkimus kahden viikon kuluttua.

  Mitä nämä tarkoittavat käytännössä?

 • Jari,

  Ensimmäinen arvo on Mykoplasman IgG-titteri, eli se kertoo vasta-ainetason ja toinen arvo IgM-titteri, joka kertoo onko kyseessä tuore (positiivinen) vai vanha (negatiivinen) infektio. Noiden tulkitsiminen on vaikeaa, koska testi ei ole kovin luotettava, mutta ilmeisesti olet saanut Mykoplasman ja aiemmin ja se saattaa olla nyt reaktivoitunut kun ottaa huomioon tämän hetkiset oireesi. Lääkärit välillä suosittelevat ottamaan kahden viikon päästä toisen testin, ja jos näistä jälkimmäisessä IgG-arvo on selvästi noussut ensimmäiseen nähden, kyseessä on aktiivinen infektio. Aina ei välttämättä asia kuitenkaan mene näin.

  Tietysti oireidesi taustalla saattaa olla esim. pitkittynyt flunssa tai influessakin.

 • Todella raskasta lueskella näitä kirjoituksia varsinkin, kun nyt kolme kuukautta on tautia sairastellut. En jaksa alusta loppuun selittää, miten olen näistä kuukausista yrittänyt selviytyä, koska liian monta samanlaista tarinaa täältä jo löytyy. Useampia antibiootteja on jo syöty ja sohvanpohjalla vietty lukemattomia päiviä. Tällä hetkellä suuurin ahaa-elämykseni on ollut, että älä mene enää työterveyteen tai terveyskeskukseen ellei ole jo etukäteen selvää, mitä sieltä tarvitsee.

  Kävin noin viikko sitten jo aiemmin täällä keskustelussa mainitulla lääkärillä ja aloitin olympiakomitean suosituksen mukaisen lääkityksen urheilijoille. Tästä käynnistä tuli kyllä hieman usko-rikkaampi olo.

  Omalla kohdalla tästä riivatun sairaudesta pahinta tekee se, että kaikki, mitä teen normaalisti, pitäisi pystyä nyt jättämään tekemättä. Jääkiekko, fyysisesti rasittava ammatti, laulaminen metalmusiikkia soittavassa yhtyeessä. Tämän lisäksi kotona esimerkiksi lumitöiden tekeminen tai kahden aktiivisen ja nuoren koiran väsyttäminen, jotka pitäisi saada valjakkoharrastustaan jatkamaan.

  Kun tässä näitä vitamiinipillereitä ja lääkkeitä syö nälkäänsä sohvan pohjalla niin aika masentavaa meininkiä.

  Hienoa olisi, jos täällä olisi edes yksikin kommentti, että joku on tämän taudin selättänyt. Ikäänkuin pieneksi toivon kipinäksi :-)

  Lupaan myös kertoa, miten nykyinen lääkitys on minun kohdallani toiminut, kunhan annetaan lääkkeille vielä aikaa vaikuttaa. Viikossa ei vielä ole juuri mitään tapahtunut, enkä sitä kyllä odottanutkaan.

 • Olen yrittänyt etsiä tietoa Mykoplasmasta kaikin tavoin ja onneksi vihdoin ”eksyin” tänne sivustolle. Minulla todettiin Mykoplasma vasta-aineiden nousu syyskuussa 2013 (arvo 147). Ensimmäiset oudot oireet olivat jo heinäkuussa, mutta luulin niiden olevan vaan pientä flunssaa. Elokuussa tauti iski päälle kovasti rankan liikunnan jälkeen ja hakeuduin lääkäriin. Työterveyslääkäri oli kartalla ja hän taju oireiden perusteella ohjata kokeeseen. Kun sain tulokset olin jo todella kipeä (hirvittävä väsymys, järkyttävä yskä). Kolme viikkoa makasin sairauslomalla ja söin 2 vahvaa antibioottikuuria. Kuurien jälkeen aloin syödä pakuria, erilaisia vitamiineja ym. Tuolloin luin netistä (sen mitä löysin) mm. keskustelupalstoilta, jossa ihmiset valittivat etteivät toivu tästä millään. Ajattelin että minä kyllä toivun, mutta toisin kävi :( Pikkuhiljaa kyllä olo koheni, mutta joulukuussa parin viikon täysipainoisen liikunnan (jumppaa, salia) harrastamisen jälkeen sairastuin taas. Myko hiipii takaisin yleensä ensin hillittömänä väsymyksenä, sitten alkaa yskä, keuhkot eivät toimi. Väsymys on niin uskomatonta, ettei sitä pysty edes selittämään. Joulukuussa sain niin pahat rytmihäiriöt että jouduin sairaalaan. Tästä jatkui kierre eli sairastuminen, antibioottikuuri, monta viikkoa toipumista, jonka jälkeen pystyin harrastamaan n. 2-4 viikkoa liikuntaa, kunnes taas sairastuminen jne. Olen syönyt varmaan 10 antibioottikuuria tänä aikana. Kesäkuussa 2014 työterveys vaihtui ja kohdalleni sattui lääkäri joka on hoitanut mykoplasma -potilaita ennenkin. Hänen mielestään olin syönyt turhaan antibiootteja, koska ongelma oli enemmänkin keuhkoissa, eikä niitä oltu hoidettu millään tavalla. Lääkäri laittoi asiat pyörimään ja lokakuussa sain ”vihdoin” astmadiagnoosin ja lääkitys voitiin aloittaa. Luulin tämän olevan pelastukseni, mutta ei se ihan niin mennyt. Pari viikkoa sitten alkoi taas kerran samat oireet ja hakeuduin lääkäriin, kun en töihin kyennyt mennä. Mykoplasma vasta-aine oli nyt normaali, mutta Trombosyytit ja Lasko koholla kuten on ollut koko ajan. Saattoihan tuo viimekertainen olla tavallista flunssaakin, mutta oireet ovat ihan samanlaisia kuin tässä on jatkuvasti ollut. Rytmihäiriöt ja väsymys ovat järkyttävät. Nyt taas parempi olo. Tämä jatkuva sairastelu käy kyllä psyyken päälle ja kroppa kaipaa liikuntaa, mutta kun vähän rasittaa itseään, niin sairastelukierre alkaa taas alusta. Eli edelleen jatkuvaa sairastelukierrettä, liikunnan harrastaminen lähes mahdotonta, elämän laatu on kärsinyt. Otan mielelläni vastaan kaikenlaisia neuvoja ja vinkkejä, jotta saan elämäni takaisin!!!

 • Lisäten vielä aiempaan kirjoitukseeni. Kiitokset tekijälle ”Nujerra mykoplasma” -oppaasta. Tämän oppaan voisin luetuttaa myös mm. työkavereille, esimiehelle, jotka ihmettelevät jatkuvaa sairastelua. Onneksi nykyinen esimieheni on ymmärtäväinen.
  Tällä hetkellä oireina on hikoilu, sydämen muljahtelut, pulssin kiihtyminen helposti, nielun kipeys jne. Koska mykoplasma vasta-aine oli normaali niin lääkärin mielestä ei mitenkään voi mykoplasma aiheuttaa oireita. Kuten aiemmin totesin voi kyseessä tietysti olla tavallinenkin flunssa, mutta oireet ovat täysin samankaltaisia kun ovat olleet pitkään.

 • Mitä kaikille kuuluu?! mä olen taas huilitauolla töistä..lievää uupumusta. Uskomaton väsymys palasi, mykoplasma ed.matala positiivinen mut laskussa kuitenkin..tää on kyllä ollut kovin sairastamani tauti tähän mennessä..nyt toivois vaan et suunta jatkuis paranemisessa jo ylöspäin eikä tekis takapakkeja..niinkun toivon kaikille muillekkn tämän kanssa taisteleville..elastista lainatakseni katse eteen ja suupielet ylöspäin, tee vastoinkäymisitä voimaa

 • Ananas,

  Kiinnotaisi tietää oletko vielä syönyt doksisykliiniä ja oletko huomannut siitä olevan apua?

  • Hei, pitkästä aikaa täällä ja nyt on hyviä uutisia! Ensin vastaus kysymykseen, söin doximysiiniä 6kk mutta en huomannut mitään eroa oireissani. Tämän jälkeen luovutin. Oireilu oli samankaltaista ehkä vielä noin vuoden verran mutta viimeisen vuoden ajan oloni on kohentunut. En ole väsynyt, raajat kestävät paremmin ja flunssan oireet , esim kuumeilu, vähentyneet. Vieläkään en kestä kovin rankkaa liikuntaa mutta pystyn kuitenkin harrastamaan mm tanssia ja kiipeilyä. Jstkuva kurkkukipu vaivaa edelleen mutta elämä on muutoin niin paljon parempaa etten jaksa välittää!

   Optimismia siis kaikille. Toivoa on!

 • Mulla on reilu kaksi vuotta mykoplasmaa takana, välillä onneksi oireettomia jaksoja. Suurin oire on ollut ns. kuumat aallot, kuumeinen ja voimaton olo mutta ei kuumetta. Onko muilla näitä tällasia kuumia aaltoja, kuuma mutta ei hikoile?

 • Moi. Mulla on viime kuukauden ajan esiintynyt kummallisia oireita. Ensiksi heräsin siihen, että tuntui kuin henki ei kulkisi. Tämä jatkunut tähän päivään asti. Henki kulkee, mutta hengitän tiuhempaan kuin aiemmin. Poskeni ovat alkaneet punoittaa ja tuntuvat kuumilta. Kuumetta ei kuitenkaan ole. Tunnen oloni myös väsyneeksi. Kurkku tuntuu hieman karhealta ja olen saanut refluksimaisia oireita, kuten haanta makua suuhun.

  Voiko tämä johtua mykoplasmasta?

 • Hei,

  sairastin mykoplasman loppuvuodesta 2013, tauti äityi keuhkokuumeeksi ja lähti usean viikon antibioottikuureilla. Niiden lisäksi söin vitamiineja ja olin kuutamolla. Paraneminen vei usean kuukauden.

  Koin etten saanut lääkäreiltä apua ja mykoplasmaan purevat ab-kuurit varmuuden vuoksi. Minulla niistä oli apua, kuume laski kuurien vaikuttaessa ja tauon aikana nousi.

  Kunnon rakentaminen vei aikaa. Lähtöpisteessä en ole vieläkään.

  Pikemmin tilanne on tällä hetkellä epätoivoinen. Tunnistan oireet itsessäni taas. Kevät on ollut rämpimistä heikotuksen ja voimattomuuden kanssa, puhun näistä liittyen urheiluun. Parhaillaan olen kunnolla sairaana: kurkkukipu, yskä, raskas hengittää ja lihasheikkous. Väsymys on alati läsnä.

  Astmatestit otettiin edellisen sairastelurupeaman yhteydessä.

  Ongelmaksi koen etten tulle saamaan apua lääkäristä, jos sinne menisin. Olen jo luovuttanut.

 • Kiitos hyvistä vinkeistä ja on lohduttavaa lukea, että muilla on samoja vaikeuksia sairauden kanssa ja siitä ilmeisesti voisi parantua. Itse sairastuin lokakuussa 2014..Yskä oli kauhea, kuiva ja tunteja kestävä joka ilta. Luulen, että sain tartunnan alle kolme vuotiaalta lapseltani. Hän paraantui, kuten muut perhessä. Mutta minä ja mummo vaan yskittiin. Kolmen antibioottikuurin jälkeen olo ehkä helpottui. Mutta minun on syötävä päivittäin 20 mg Kestox antihistamiinia. Söin sitä koko talven niin en yskinyt. Nyt keväällä ilmaantui iho-oireet. Olisiko se antibioottikuurien vika? Kutiavat hirveästi. Pieniä punaisia näppylöitä selässä ja muualla. Vai olisiko hiivatulehdus? Vaikeaa on huilata kolmen lapsen kanssa.. Ja treenata tekee mieli. Paino kun tässä vaan nousee. Täytyy kokeilla C-vitamiini kuuria seuraavaksi.

 • Joanna74, kutiavaan ihottumaan voi olla monta eri syytä. Omalla kohdalla sen luultavasti aiheuttaa Mykoplasman uudelleen aktivoima Epstein-Barr virus, eli herpesihottumaa. Hiivan liikakasvu voi aiheuttaa myös kutinaa, mutta myös itse Mykoplasma voi aiheuttaa ihottumaa:
  ”Vesicles and bullae (blisters), petechiae (small purple spots due to bleeding into the skin) and urticarial rashes (hive-like) have also been described in association with M. pneumoniae infection.”

  Antibiootti voi tietysti aiheuttaa myös sivuoireita, mutta useimmissa tapauksissa ne poistunevat kuurin loputtua. Omalla kohdalla doksisykliini aiheutti kuurin aikana rintakehän alueen punoitusta. Fluorokinoloni-antibiooteista on kyllä joillekin tullut pahojakin pysyviä oireita.

 • Moikka! Olen ammattitannsija ja joulukuusta alkaen olen ollut huonona. Jotka ovat ilmeisesti kroonistuneet. Väsynyt olo *krapula ” tyylinen fiilis treenien jälkeen.. Lihas kireydet huono metabolismi… Rasvaa keryy ala selkään sekä lonkkiin. Pää kiipeee treenien jälkeen mutta ei kuumetta! Todettu verikokeissa ei ole borreoloosia mutta on joku krooninen infektiotauti. D rauta ja fer ja magnesium arvot hyvät . Todettu tuore mycoplasma…. Noin 1 kuukausi sitten olin lääkärillä koska oli kova yskä ja nuha joka ei lähtenyt pois. Huonovointisuutta oli joulukuussa joka aamu ( noin viikon) sen jälkeen olin sängyssä 3 päivää niin väsynyt etten päässyt ylös sängysta ja en saanut syötyä…

 • lupasin tänne kirjoittaa, miten oma myko etenee. nyt 10 kuukautta sairastettu, mutta lääkärin ohjeiden mukaisesti olen elänyt ja olo kokoajan paaranemaan päin, mutta tuskallisen hiljaisesti. Viimeiset pari kuukautta olen jo käynyt säännöllisesti salilla ”kun hyvältä tuntuu” -menttaliteetilla ja tehot nousee kyllä pikkuhiljaa ja voimatasot paranee. Minkäänlaista kestävyysharjoittelua hyötyliikuntatasojen yläpuolella ei keuhkot kestä. keuhkot käytännössä enää oireilee. kilometrin, kun juoksee niin siinä tulee stoppi eikä uskalla pidemmälle. Kävely, reipaskin, onnistuu.

 • Meillä oli kuusi vuotta sitten 1-vuotiaalla mykoplasma joka löytyi koko kesän yli jatkuneen yskän jälkeen.käytin yhdellä luonnonlääkärillä joka sanoi että mykoplasma lähtee a-vitamiinilla.ja on myös hyvä kaikille keuhko ongelmaisille.silloin määräsi meille apteekin BION-3.oireet alkoivat heti helpottamaan.eikä vaiva ole sen koommin palautunut.tämän hetkisen oman tieto taidon jälkeen valitsisin kuitenkin luonnollisen a-vitamiinin bioteekin super-A.nykyään suurella osalla ihmisistä luonnollisen a-vitamiinin puute.kun kaikki peloteltu synteettisen a-vitamiini kokeiden tuloksilla,jotka syöpää aiheuttavia.luonnollinen a-vitamiini erittäin tärkeä silmille ja keuhkoille.lisäksi esim.porkkanoissa on a-vitamiinin esiastetta joka monellaksan ihmisellä ei pääse muuttumaan a-vitamiiniksi esim.kilpirauhasongelmien vuoksi.mutta jos mykoplasma ongelma niin suosittelen kokeilemaan.jompaa kumpaa..

 • Manuka-hunaja kuulemma tehoaa mykoplasmaan. Annostuksesta en ole varma. Ainakin alkuun kuulemma kai jopa 6 teelusikkaa päivässä. Manukaa on monenlaatuista ja on tärkeää, että purkissa lukee UMF-merkintä ja luku on vähintään 15, mielellään korkeampi. Kallis tuote on ja sitä ei saa joka paikasta. Helsingissä ainakin muutamasta luontaistuotekaupasta saa.

 • Hei onko mycoplasma hävinnyt, vai onko löydetty kunnon hoito, kun ei oo kirjoituksia? 90-luvulla sairastin keuhkoputkentulehduksen ja kamalan yskän, joka kesti monta kuukautta. Söin antibiotteja monta kuuria. Samalla stressiä töissä. Olin tosi väsynyt, mutta sairaslomat lyhysiä. Sen jälkeen jäi kova väsymys pitkäksi aikaa, rytmihäiriöt ja rintakivut paheni ja hengenahdistus, nämä on vaan pahentunut. Nyt äidilläni mycoplasman aiheuttama keuhkoputkien tulehdus, Doximycin ja ventoline. Tietääkö joku kunnon lääkkeen tähän? Olisin neuvoista kiitollinen, kun meinaa tukehtua tuohon yskimiseen. Perjantaina ei vielä saanut kuuria, koska CRP ei ollut paljon koholla, tuo sairaus ei nosta tulehdusarvoja, jota ei näytä kaikki lääkärit tietävän. Kamalaa tämä on katsoa, kun en voi muuten auttaa, kun nostaa ylös kun yskän puuska tulee. Antibiootti puree aikanaan, jos puree, eilen sai kuurin. Ja tietenkään apteekissa ei ollut Doximediä, jota lääkäri kirjoitti. Apteekit on nykyään, kuin pikku kyläkauppoja, kun sieltäkään ei saa mitä haluaa, pitää ostaa ei oota, siksi vältän niissä käyntejä. Kyllä ennen apteekista sai mitä lääkäri määräsi. Terv. Väsynyt

 • Jäi sanomatta, että se 90-luvulla sairastamani tauti oli mycoplsma bakteerin aiheuttama hk lääkäri otti verikokeet, joista totesi sen.

 • Terve vaan kaikille kohtalotovereille.

  Itsellä on erittäin vahva epäilys siitä että on mykoplasma. Tämä on nyt kolmas kerta 10vuoden sisään kun flunssasta jää lämpö ja muut ikävät oireet päälle. Lämpöilyä, niskojen ja päänsärkyä ja väsymystä. Kunto todella huono ja pieni kävelylenkkikin jo tuntuu hirmuiselta treeniltä. Kun olen ollut kunnossa parempina jaksoina treeni sujuu hyvin ja kunto kohdallaan. Nyt taas syksyllä sairastin flunssan ja oireet jäi päälle.
  Tuntuu sille että jos päivät malttaisi maata sohvalla ja välttää täysin fyysistä rasitusta, olo olisi parempi.

  Työterveyslääkäri otti verikokeet, kaikki ok ja mykotesteissä alle 10 arvot.

  Mitäs seuraavaksi?

 • Epätietoinen,

  Tutkittiinko myös keuhkoklamydia? myös normaali flunssa voi pitkittyä jos taustalla on jatkuvasti stressi-tila (lisämunuaiset kovilla).

 • Ananas, Timo..miten teillä menee? Täällä nyt 2 vuotta takana ja nyt ollut hieman energisempi jakso… verikokeet otettu viimeksi 9kk sitten ja silloin ainakin arvot samassa. Otin keväällä parin kk huolitauon töistä, nyt onneksi jaksanut sen jälkeen olla jo töissä. Urheiluharrastukset on jääneet minimiin, kävelyä, joogaa ja muutamia lihaskuntoliikkeitä tehnyt että kestäisi edes vähän kunnossa. Rytmihäiriöt vaivaa edelleen, mutta hieman vähemmän kuin ennen ja järkyttävimmät väsymiskohtauksetkin vähentyneet eli aavistus vissiin parempaan suuntaan menossa. Vuoden ajan olen käynyt säännöllisesti vyöhyketerapeutilla, joka antaa hoitojen yhteydessä myös homeopaattisia lääkkeitä. Myöskin akupunktiolla saatu hyviä tuloksia lihaskipuihin;) sellaista tänne.

 • Josmo:
  Ei tutkittu. Nyt tuli sellainen muutos matkaan että otin yhteyttä ihan mykoplasmaa hoitavaan lääkäriin ja hän kehotti ottamaan uusiksi nuo mykoplasma kokeet. Ensiviikolla käyn niissä ja katsotaan sitten eteenpäin. Lomalla tuli lepäiltyä reilusti ja olo tosiaan kohenee koko ajan mitä enempi malttaisi levätä. Selvästi vähenee ne ns. ylikunto-oireet mitä enempi makoilee ja rasittaa fyysisesti itseään.

 • Epätietoinen,

  No se kannattaisi ehkä myös tutkia. Keuhkoklamydia on vähintään yhtä yleinen kuin Mycoplasma Pneumoniae ja aiheuttaa samantapaisen oireiston. Ylikunto-oireiden perusteella myös kortisolitaso ja ehkä myös DHEA olisi hyvä tutkituttaa, koska nämä bakteerit monesti aiheuttavat lisämunuaisten uupumuksen tai vajaatoiminnan. Nämä tietysti vain omia ideoita.

 • Mycoplasma / keuhkoklamydia sairastettuna 3 kertaa ja nyt hoidettu menestyksellä

  mies 57 v

  Alla oleva ohjeistus on haettu ravintoterapeutilta (7 vuoden yliopisto tutkinto) ja kansainvälisistä tutkimuksista / tuloksista aina Nobel palkinnon saajan tutkimuksista.

  Sydän lääkäri sai ”hikarin” koko asiasta kun kysyin eikö häntä kiinnosta sairauden syy ja oikea hoito eikä vain oireiden rajaus joita ohjaa THL ainoana oikeana totuutena kolestrolilääkkeillä.

  Mycoplasma aiheutti sepelvatimotulehduksen / tukoksen 90% + pallolaajennus
  ********************************************************************************
  Ensin 2 kk Doximycin kuuri = ei juurikaan apua.

  Sitten uusi hoito

  3 x 500 mg c-vitamiinia eli jaettu 3 osaan per vrk

  1000mg Lysiiniä

  d-vitamiinia suihkeena 2 x 75 yksikköä tai 150 yksikköä (ei haittaa 3 kk kuurina)

  Arginiinia 500mg (Pitää olla Lysiiniä 2 x enemmän kuin arginiinia)

  Eskimo kalaöljyä 1 kapseli vrk (EPA- DHA ja omegat kohdilleen)

  Kromia 50 yksikköä

  Sinkkiä 50 yksikköä

  Mustaherukan siemenöljy 2 kapselia vrk

  Folaattia ( Ei foolihappoa mistään hinnasta) Solgar tuote

  B-vitamiini jossa ei synteettistä foolihappoa mutta kaikki muut B-vitamiinit

  Solgar 40+ maitohappobakteeri joka ilta

  Joka aamu aloitetaan 5 dl vettä jossa sitruunan mehua
  1 iso porkkana, omena ja banaani
  sitten kaurapuuroa, tattaripuuroa tai munakas rehujen kera

  Lounas kasviksia + kalaa tai kanaa

  Leipä gluteeiinitonta

  Oliiviöljyä joka päivä ruokiin

  Kaikki keinotekoiset sokerit ja margariinit / rasvat pois

  100mg aspiriinia jos sydän vaivoja

  Seuratkaa 4 viikkoa ja ole paranee silmissä ….

  Itse koettu koska sydän lääkäri antoi lopuksi kommentin että ei osaa ravintojuttuja

  Kiinnosti vain Kela korttiin erityiskorvaus kolestrolilääkkeelle ( kokonaiskolestori on 4.4
  hdl 1.04, LDL 2,3 ja Trigyseridit 3,6 )
  E-EPA tiputti Triglyseritit 3 viikossa 4->> 1,7 tasoon) joten sekin kunnossa

  Hän ei tuntenut pätkääkään Kollageenin puutoksesta johtuvia verisuonitauteja
  c-vitamiini, lysiini, proliini , samat ovat osana mycoplasma herkkyydelle.

 • Moi palstalaiset!
  Minullakin todettiin joulukuussa mykoplasma, tauti on tuttu entuudestaan, entiseen eroa vain se että se on poikkeuksellisen raju ja arvaamaton. Igg arvoksi mitattiin muistaakseni 407. Taudista ikävän tekee se, että se muistuttaa olemassa olostaan jatkuvasti. Dozimycin 100mg olen syönyt kevään aikana yhteensä noin 5viikkoa. Kuurin aikana olo helpottuu, mutta antibiootin loppumisen jälkeen oireet palaavat. Oireita ovat. Mm kylmät kädet ja jalat, vapina. Myös lämmönsäätelyssä olen huomannut olevan häikkää. Tuntuu kuin olisi kuuma, mutta hiki ei tule millään. Viimeisimmän kuurin lopetuksessa tulee puolitoista viikkoa ja päässä on todella usvainen olo. Valkosipulilla olen kokenut olevan jotain apua oireisiin. Välillä saattaa tulla kokonainen viikko, jolloin olo tuntuu jokseenkin normaalilta, mutta sitten oireet palaavat.Alan olla erittäin väsynyt ja jopa peloissani tämän vihulaisen takia. Toivoisin kuulevani muilta tarinoita taudin talttuttamisen loppuvaiheessa. Entä onko kilpirauhaslääkkeistä kenties ollut apua?

 • Hei!
  Kiitos palstasta ja kommenteista!
  Itsellä todettiin juuri myko, mutta nyt oireita taaksepäin miettiessä luulen että se on voinut olla jo parikin vuotta. Luettuani nyt näitä kroonistuneiden ihmisten stooreja en ottanut minulle määrättyä 10vrk ab vaan etsin nyt osaavaa lääkäriä (saa vinkata kiitos) kun ainakaan muutamat eivät ota enään uusia potilaita. Atoopikkona mietin myös tätä yrittivaihtoehtoa, onko Suomessa ketään siihen erikoistunutta jolle pääsisi kanssa? Onko kukaan ollut hoidossa esim Saksassa BCA-klinikalla? Laitoin sinnekin spostia mutten saanut ainakaan vielä vastausta. Tai oletteko vedelleet yrttikuurit omin päin? Kiitos!!

 • omppu, Chim-Fluox (Aviva tarvittaessa) on mielestäni paras hoito krooniseen mykoplasmaan ja muihin infektioihin.

  • Tehoaako tuo Chim-Fluox myös kroonisiin viruksiin?
   Itselläni on mykoplasman igg vasta-aineet ollut pidempään koholla, mutta varsinaiseksi syylliseksi osoittautui ainakin Cytomegalovirus, lukemat erittäin korkeat. Myös muita viruksia löytyi. Alan tosin juuri saamaan yrttihoitoa näihin. Vuosien sairastelut takana ja kunto on ollut todella huono.

   • Hanna,

    Jos on varaa, voit kokeilla tilata yhden paketin Chim+Fluox molempia ja kokeilla vaikuttaako se. Suurin osa, joilla krooninen infektio on taustalla, tuntevat kyllä vaikutuksen (itse tunsin heti ensimmäisen Chim-paketin oton jälkeen). Itse käytin 2kpl 28 päivän kuuria ja ainakin kurkkukivun vei mennessään. Jos olisin paremmassa rahatilanteessa, voisin kokeilla pidempäänkin. Nuo eivät ole mitään halpoja.

    Saamasi yrttihoito voi kyllä olla myös tehokas, mutta ehkä tämä voisi olla sitten toinen vaihtoehto, jos se ei toimi. Samaan aikaan näitä hoitoja ei saisi käyttää.

    Seuraavalla sivulla on kattavat ohjeet liittyen noihin. Ilmeisesti sivusto oli juuri hyökkäyksen kohteena: http://www.lyme-symptoms.com/

 • Josmo, kiitos vinkistä. Täytyy pitää tuo yhtenä vaihtoehtona, jos muut konstit ei tuota tulosta. Rahaa hoitoihin joka tapauksesa menee. Kaikki vinkit on kyllä kullanarvoisia.

 • Hei,

  Täällä ei ole vähään aikaan ollut keskustelua mykosta, mutta ajattelin silti jakaa oman kokemukseni mykosta. En oo toista foorumia kroonistuneeseen mykoon löytänyt, joten tänne laittelen viestiä.

  Itse olen oireillut ”epämääräisesti” kolme vuotta. Oireet alkoivat 2014. Oireisiin kuului voimakas uupumus, joka lievittyi viikossa sekä kuumottelut. Elikkäs tunsin itseni kuumeiseksi, mutta mitattavissa ei kuitenkaan ollut kuumetta. Oireiden voimakkuus aaltoili: välillä tunsin, että nyt sairaus on selätetty ja seuraavana päivänä taas fiilis, että oon kipeänä. Tällaisia 1kk kestäviä kipujaksoja oli 2 vuonna 2014.

  Lähdin aina pikkuhiljaa liikkeelle, takaisin reenien pariin. Ihmettelin, omaa peruskunnon heikkenemistäni, joka oli tyypillistä ko. kipujaksolle. Hengästyin huomattavan helposti. Reenaamista ja aktiivisuutta pystyi pitämään yllä noin 4-6kk ja sitten oireet taas uusi.

  Vuonna 2015 kipujaksoja ei ollut ollenkaan. Sen sijaan minulle tuli rytmihäiriöt, jotka todettiin hyvälaatuisiksi lisälyönneksi. En myöskään pystynyt enää saamaan ”keuhkoja auki”, oli jatkuvasti tukkoinen olo, johon liikunta ei auttanut. Liikunta päinvastoin pahensi oloa. Luovuin liikunnasta ja pyrin hoitamaan vain pakolliset, eli työt.

  Loppuvuodesta 2015 olo alkoi hieman helpottumaan ja ajattelin, että ehkä sitä voisi palata reeni maailmaan. Ennätin reenaamaan 3 kk ja sitten alkoivat uudelleen oireet: uupumus, kuumottelu, kokemus että oon kipeänä, hengästyy helposti/ osa peruskunnosta lähti pois. Jaksoa kesti taas noin kuukauden. Sitten takaisin sorvin ääreen. Toinen kipujakso, identtisillä oireilla oli nyt elokuussa 2016 ja älysin ajatella, että syy voisi olla ropassa. Lisäksi kyseisenä kesänä oli todettu positiiviset kammion lisälyönnit holtterissa ja ultralla poissuljettu rakenteelliset viat sydämestä.

  Oon ollu elämäni aikana kova tekemään, joten aikasemmin oon laittanut oireet mielenterveyden piikkiin, vaikka sinällään mitään mielenterveyden diagnoosia mulla ei ole ollut/ tai oireita. Ajattelin aina, että nyt oon tehnyt liikaa töitä ja uupumus johtuu siitä. Vuonna 2015 mulla tutkittiin tilannetta astmana, mutta mitään ei löytynyt. Kotiin siis vaan.

  Osasin nyt epäillä mykoplasmaa, koska kaverin miehellä diagnosoitiin myko ja oireet oli turhan identtiset mun oireiden kanssa. Osasin hakeutua suoraan urheilulääkärille, joka ottaisi tilanteen tosissaan.

  Menin Helsingin Diacoriin Harri Hakkaraiselle. Hakkarainen opetti meille hieman Vierumäellä ja sen jälkeen olen seurannut miehen uraan. Olen tyytyväinen ratkaisuun. Harri otti mut tosissaan. Multa otettiin mm. täydellinen verenkuva, Immunoglobuliini m (IgM), mycoplasma pneumoniae vastaaineet.

  mykoplasma IgG oli 300, keuhkoklamydia igG 100 ja valkosolut normaalitasolla.

  Päätelmänä oli, että mulla ei labroja otettaessa ollut akuuttia tulehdusta, mutta neutrofiili/ lymfosyytti suhde oli niin korkea, että viittasi pitkittyneeseen ja ”kytemässä” olevaan bakteeri infektioon. Sekä mykoplasmasta että keuhkoklamydiasta tuli siis positiivinen tulos. Tohon mykoplasmaan se tosin totesi, että voi olla mikä tahansa muukin virus.

  Labrojen lisäksi mulle tehtiin rasitustesti, jossa seurattiin sykkeen kehitystä sekä keuhkokapasiteettia. Rasitustestin aikana mulla PEF arvot romahti ja hengityksestä oli kuultavissa vinkunaa. Lisäksi sykeet eivät palautuneet yhtään, testi vedettiin maksimisyketasoilla. Vinkuna viittasi limaan keuhkoputkien pinnalla. Ja hengitysarvojen romahtaminen rasitusastmaan, keuhkoputket spasmaa kovassa rasituksessa.

  Lisäksi mun piti mittailla ortostaattisia sykkeitä kotona sekä pitää päiväkirjaa elämänrytmistä ja syömisistä. Ortostaattisten sykkeiden erotus oli 40-60 luokkaa. Tää oli haitta-asteella 4 (asteikko 0-5). (Ortostaattisella sykkeellä seurataan siis alipalautumista.) Harri tsekkas päivärytmin ja syömiset ja ne oli ok. Mulla syöminen ja tasainen päivärytmi: nukkumaanmenoaika, herrämisaika jne. on ollut kaiken jaksamisen perusta. Alkoholia ei voi kuvitellakaan nauttivansa. Voinnissa heti kyllä huomaa, jos esim. lounas siirtyy liian myöhäselle.

  Tokalla kerralla sain diagnoosin. Diagnoosiksi tuli: ”pitkittyneen infektion aiheuttama sympaattisen hermoston yliherkkyystila ja immunologinen alipalautuminen.” Mitä tarkottaa, niin bakteerit pääsee kytemään ja aiheuttamaan kokoajan niukkaoireista/ oireetonta infektiota ja se syö elimistön voimavaroja, heikentää palautumista työstä, fyysisestä, psyykkisestä rasituksesta, heikentää yöunen laatua jne. Lisäksi oon herkkä huonepölylle, siiteplylle ja saamaan viruksia, bakteereita, koska keuhkoissa olevat värekarvat ovat liman peitossa, eivätkä näin pääse kuljettamaan ”pöpöjä” pois.

  Hoitolinjaus on tällä hetkellä liman poistaminen keuhkoista, jotta yliherkkyystila helpottaisi. Lisäksi söin alussa 15 päivän antibioottikuurin. Nyt tärkeää on, että toipumista tuetaan säännöllisellä elämänrytmillä sekä riittävällä ravitsemuksella. Elämänrytmi ja ruokailu ajat vaikuttavat suuresti palautumiseen. Unen laatua tuetaan melatoniinilla.

  Itse opiskelen parhaillaan urheiluravitsemusta ja sieltä opin, että pitkällinen negatiinen energiatasapaino = liian vähäinen syöminen, altistaa pitkittyessään ylähengitystieinfektioille. Kannustaisinkin kaikkia syömään rittävästi! Täällä puhutaan hienosti erilaisista rohdoista ja ruoka-aineista, mutta syömisen perusteista ei ole esimerkiksi puhuttu. Kuten riittävästä syömisestä. Itse valmennan ja teen ravitsemusohjausta ja varsinkin monien naisien kohdalla on tilanne se, että ei vaan syödä riittävästi.

  Mulla on ollut vatsaongelmia pitkään, turvotusta. Aikanaan jätin ruoka-aineita kokeilumielessä pois ja turvotusongelmat poistui. Ongelmana vain oli, näin jälkikäteen huomioituna, liian vähäinen energiansaanti, joka jatkui pitkään. Tää on saattanut altistaa ja ylläpitää infektiokierrettä (näin itse diagnosoituna.) Nyt syön ärtyvän suolen oireyhtymän suosituksen mukaisesti ja olen saanut vatsavaivoja kuriin. Lisäksi lekurissa on poissuljettu keliakia ja paksusuolisairaudet.

  Omassa ruokahalussa on tapahtuntu selkeä muutos: syön nykyään huomattavasti enemmän, mitä aikaisemmin. Mulla onkin tapahtunut energiankulutuksen lisääntymistä, mikä voi olla alipalautumisen yksi oireista.

  Sinällään, jos kiinnostaa, omaa alipalautumista, autonomisen hermoston ylikuormitustilaa voi itseltään havainnoida vastaamalla seuraavaan kyselyy. Pisteytä vastauksesi asteikolla 0 – 5 ( 0 = ei oiretta, 5 = todella paha haitta). Laske lopuksi pisteet yhteen. 17 pistettä on raja-arvo. Mä sain 27 pistettä ja sitä piti lekuri jo huomattavana.

  Pisteytä:
  – helposti väsyvä
  – ärtyisä
  – huonosti nukkuva
  – ruokahaluttomuus
  – laihtuminen
  – hikoileva
  – kosteat kädet
  – päänsärkyä
  – sydämentykytystä
  – nopea leposyke
  – vilkastunut aineenvaihdunta
  – kohonnut ruumiinlämpö
  – viivästynyt sykkeen palautuminen
  – jyrkkä hengityksen tihentyminen
  – vähentynyt stressinsietokyky
  – huono koordinaatiokyky
  – lyhentynyt reaktiokyky
  – käsien vapina
  – levoton/ depressiivinen mieliala

  Mikä fiilis ittellä nyt sitten on? Noh, helpottavaa on ollut, että syyksi löytyi virus/ bakteeri, eikä vika oo ns. korvien välissä. Harrilla käynnistä mulle jäi toiveikas olo. Nyt täytyy vaan olla maltilla. Sinällään uskon, että tää on pitkä prosessi, mutta toivoisin, että pystyisin sen verran kuntoutumaan, että töitä voisin tehdä.

  Tsemppiä kaikille!

 • Hei.

  Täällä kanssa yksi mykoplasman ”uhri”. Jo vuonna 2011 ollessani yläasteella ”paloin loppuun” – väsymys kokonaisvaltaisesti, sydänoireet yms. Olen taitoluistelija, joten taistelin näitä oireita vastaan enkä tiennyt mistä on kyse. Kun ei suju niin sitten lisätään harjoitusmääriä… Onpa järkevää. Loppujen lopuksi oli kuitenkin pysähdyttävä ja annettava kehon levätä. En muista tästä ajasta kovinkaan paljoa. Muistan vain että olin tosi paljon kipeänä. Mitään testejä ei otettu, ajateltiin vaan että perus flunssaa niin minkäs teet. Luultavasti tällöin mykoplasma on jo jyllännyt kehossa.

  Kolme edellistä vuotta on ollut samaa rumbaa. Vaihdoin koulua urheiluopistoon, minkä mukana tuli lisääntynyt stressi sekä treenimäärien suuri kasvu. Metsäretkellä tulin kipeäksi ja sen jälkeen sairastelin lähes läpi vuoden. Olin todella väsynyt ja stressaantunut, sydänoireita, lämpöä yms yms. Treenasin silti välillä ja koulussakin oli paljon liikuntaa, vaikka saattoi olla lämpöäkin??? En enää siinä vaiheessa pystynyt edes kuunnella itseäni ja oloani kun oli kestänyt jo niin kauan. Pahinta tässä tosiaan oli se että olen huippu-urheilija eli odotukset korkeella, treenimäärät suuria ja tavoite koko ajan takaraivossa. Ja sitten kun ei päässytkään kunnolla treenaamaan niin ottihan se aika paljon. Olin suoraan sanoen aivan loppu. Silloin otettiin ensimmäistä kertaa mykoplasma ”testi” ja arvo oli 80 ja negatiivinen. Eli mykoplasma ns. kroonistunut, jos oikein olen ymmärtänyt?

  Nyt pari seuraavaakin vuotta olen sairastellut todella paljon. Oiken kunnon sairastelukierre. Vastustuskyky heikkenee tauti taudilta eikä keholla ole oikein voimia parantaa itse itseään. Viime kevät ja kesä oli jo hieman parempia. Vain vähän sairastelua. Tämän koko ajan olen kuitenkin treenannut, ja varmasti juuri kehon huonon tilan plus tämän harjoittelun yhteensovitus eivät ole olleet paras mahdollinen asia. Myös todella paljon unta tarvitsen koko ajan ja tuntuu, että elämässä on nyt todella vaikeaa löytää tasapainoa. Todella kauan on siis mennyt tästä mykoplasmasta palautuessa.

  Osteopaatilla olen käynyt säännöllisesti, mikä on varmasti osaltaan auttanut paranemisprosessia – aktivoi kehoa parantamaan itsensä yms. Mm. pari kertaa immuunijärjestelmä ei ole toiminut kunnolla. Suosittelen siis ehdottomasti osteopaattia auttamaan kehoa paranemaan.

  Todella mielenkiintoista lukea täältä kommentteja ja tietoa, kun sitä ei ole kovinkaan paljon ollut esillä. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää että onko mykoplasma kuinka paljon vaikuttanut mm. suorituskykyyn, sykkeisiin yms. Ja tosiaan olen vasta 20v eli mykoplasma on jyllännyt jo tosi nuoresta asti. Ja aina kaikki ihmetelleet miten urheilija voi sairastaa näin paljon.

  Myös poikaystävälläni oli todella paha mykoplasma, mikä näkyy tällä hetkellä eniten limaisuutena sekä lihaksiston heikkoutena – paljon venähdyksiä ja revähdyksiä sekä sairastelua. Hän on myös urheilija.

 • Heippa kohtalotoverit!
  Täällä myös eräs todennäkösesti mykoa sairastava. Yli 4 viikkoa mennyt kovassa yskässä + pientä lämpöä ja viim. pari viikkoa lisäksi flunssassa. CRP arvot olleet kokoajan normaalit. Viikko sitten diagnoosina poskiontelontulehdus ja keihkoputkentulehdus, lääkkeenä nyt 8 pv doxitin 150 mg. Mykotestin tulos noin 2 viikon sairastamisen jälkeen=lgM vaste negatiivinen S-mypnAbG=108* EIU(<45). Osaako joku tulkita tarkemmin? Ymmärrän että kyseessä vanha infektio ja ilmeisesti vasta-aineet koholla?Menen huomenna uuteen testiin.

  Aioin ottaa myko oppaan ravintolisät ja ruokavalion käyttöön, kiitos niistä 😊Onko hyviä suosituksia funktionaalisesta mykölääkäristä pk-
  seudulla? Entäs tehonneesta oksitoonihoidosta?

  Hurjasti tsemppiä kaikille arkeen!

  Katja

 • Heippa!
  Kerron oman kokemukseni mycosta.
  Olin edellisen vuoden syönyt erääseen leikkaukseen vaativaan sairauteen monen monta vahvaa antibioottia (6tbl päivässä). Sitten leikattiin, tulehtu useampaan kertaan ja aina avattiin uudestaan. 3kk en kävellyt kipujen takia (8tbl tramalia päivässä kipuun). Pico-laitteella viimenään parantu 3viikossa leikkausalue.
  Sain uuden työpaikan heti parantumisen jälkeen ja ehdin olla kk töissä kun sain flunssan. Rajun yskän jatkuessa 5viikkoa menin työterveyteen. Astmaa epäilivät. Jäin ilman hoitoa ja siitä alkoi pompottelu eri lääkäreille.
  Töiden jälkeen nousi kuume 38, hengitys oli raskasta, en jaksanut lapsi sylissä kävellä autolta sisälle. Illat nukuin. Yskin yskin yskin. Öisin oksensin limaa. Kävin lääkärissä joka viikko. Määrättiin yskänlääkettä, otettiin keuhkokuvat.. ei mtn missään. menin useampaan kertaan kesken työpäivän työterveyteen kun en saanut henkeä ja puhuin sana kerrallaan. Annettiin avaavaa ja helpotti. Astmaa epäilivät mutta asian eteen ei tehty mtn. Sain avaavaa kotiin sekä kortisonia. Auttoivat 10minuutiksi. Laskin jossain vaiheessa että 72yötä Olin yskinyt. Istualtani nukuin. Voi aviomiesraukkaa..
  Sitten otettiin mycotestit. Negatiivinen mutta vasta-aineet 358. Olin kuulemma hiljattain sairastanut sen. Tilanne oli vieläkin sama!! Voimat alkoivat loppua kuumeilun, yskimisen, Liman oksentamisen yms takia. Töissä kävin mutta muun ajan nukuin. Mies hoiti lasta yksin kun en pysynyt hereillä. TYÖterveys laittoi sydämen ultraan ensiapuun jossa siihen ei suostuttu.
  Viimenään sain nuorelle lääkärille ajan jolta vaadin kahta antibioottia 14päivän kuurina. Olin etsinyt tietoa netistä ja niillä sen pitäisi lähteä. Ja ensin lähtikin kuume. Yskä jatkui mutta hillitymmin. Kk päästä olo oli suht normaali. Mutta sen jälkeen kun saan flunssan niin toisena päivänä keuhkoja polttaa ja yskin pahan makuista keltaista limaa. Menee heti keuhkoihin kaikki taudit. Mutta jää kyllä viime talven influenssaB tuolle mycolle kakkoseksi enkä toivo sitä kenellekään. Työterveyteen en ole sen jälkeen mennyt!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista