Natriumglutamaatti – jokapäiväinen myrkkymme?

Valtion säädöstietopankki Finlexin mukaan arominvahventeet ovat aineita, jotka tehostavat elintarvikkeen omaa makua ja tuoksua. Yleisin suomessa käytetty arominvahvenne on E 621, eli natriumglutamaatti. Natriumglutamaattia löytyy esimerkiksi lähes jokaisesta HK Ruokatalon makkarasta tai leikkeleestä. Myös marinoidut lihatuotteet, valmisruuat ja liemivalmisteet sisältävät poikkeuksetta natriumglutamaattia tai muita arominvahventeita. EU-jäsenyys viisinkertaisti sallitun natriumglutamaatin määrän suomalaisruoassa. Ennen jäsenyyttä natriumglutamaattia sai olla enintään kaksi milligrammaa kiloa kohti, nyt kymmenen milligrammaa.

Lisäaineet mielletään yleisesti välttämättömäksi pahaksi, mutta tämä asenne ei ole natriumglutamaatin kohdalla välttämättä oikea. Natriumglutamaatti voi aiheuttaa päänsärkyä, suolisto-oireita, hermosoluvaurioita, masennusta, iho-oireita, ylivilkkautta ja rintakipuja. Raskauden aikana natriumglutamaatin käyttöä tulisi välttää, sillä koe-eläimillä sen on todettu aiheuttavan sikiövaurioita. Vauvojen ja pienten lasten ruuissa sen käyttö on kielletty kokonaan.

Vakavista haittavaikutuksista huolimatta, sai elintarviketeollisuus jyrättyä tahtonsa läpi ja natriumglutamaatin maine puhdistettiin tutkijoiden toimesta vuonna 1988, kun aine luokiteltiin vaarattomaksi lisäaineeksi. Kyseinen päätös sai 80-luvun loppupuolella valtavasti vastusta, mutta asiasta ei tuon jälkeen juuri keskusteltu julkisuudessa.

Onneksi 2000-luvun loppupuolella alkoi tapahtua. Espoon kaupunki näytti esimerkkiä ja päätti lopettaa natriumglutamaatin käytön kouluruuassa syyslukukauden 2009 alusta. Joulun tienoilla kuului todella hienoja uutisia. Osa suomalaisista lihajalosteiden tuottajista on päättänyt vähentää tai jopa poistaa natriumglutamaatin tuotteistaan. Tämä kertoo siitä, että kuluttajat ovat heränneet. Tai sitten natriumglutamaatista on selvinnyt uutta tietoa, jota meille ei ole kerrottu.

Soitin kesällä 2009 HK Ruokataloon ja kysyin, että miksi he lisäävät lähes jokaiseen lihatuotteeseensa varsin kyseenalaista natriumglutamaattia. Minua kiinnosti myös se, että minkälaisia tutkimustuloksia heillä on kyseisestä aineesta ja eikö olisi aiheellista kertoa tuotteiden pakkauksissa natriumglutamaatin käytön mahdollisista terveyshaitoista? Olin todella pettynyt kun en saanut mitään vastauksia. Minua lähinnä pompoteltiin henkilöltä toiselle.

Meidän perheessä arominvahventeet on ollut totaalikiellossa noin 2-vuotta. Lopetuspäätöksen jälkeen meni noin kuukausi ja huomasin kuinka suolainen maistui suolaiselle ja makea makealle. Ruoka sai makujen suhteen aivan uusia ulottuvuuksia.

8 KommenttiaKommentoi

 • KIITOS SINULLE

  MINÄKIN RUPESIN TUTKIMAAN ASIAA JA TOTESIN ETTÄ NS. PASKAA SYÖTTÄVÄT
  OLEN PETTYNYT HK TUOTTEESEEN

 • tarkoitat ilmeisesti että suomalaisilta pitäisi lailla kieltää punainen liha, tomaatit,merilevätuotteet jotka luonnostaan sisältävät runsaasti ko. ainetta. anteeksi vaan, mutta tulee jollainlailla mieleen 30-luvun saksa…..miksi alkoholi ei aiheuta juttua, kyseessähän on käymistuote hiivalla, taitaisi tulla paha parku….suolainen, makea, hapan, imelä…..ja viides maku…umami, käytetty kaukoidässä vuosituhansia ei aiheuta ongelmia, et ole oikein vakuuttava, mutta jatkuvaa menestystä..

 • Olet käsittänyt täysin väärin Punainenlisha ja tomaatit ovat ok, niissä ei ole teollisesti lisättyä syöpää ja aivosoluja tappavaa natriumglutamiittia tai hiivauutetta.

 • Punaisessa lihassa ja tomaatissa on natriumglutamaattia ihan luonnostaan. Mitä neuvoisit syömään, ettei sais ruoasta natriumglutamaattia???

 • Synteettinen natriumglutamaatti ja esimerkiksi lihassa esiintyvä, luontainen glutamaatti eivät ole sama asia. Tätä luontaista glutamaattia ei tarvitse pelätä millään tavalla.

 • Synteettinen ja luontainen natriumglutamaatti ovat kemiallisesti (molekyylirakenteeltaan) samanlaiset, joten vaikutuksien elimistössä pitäisi olla samanlaiset. eikö?

 • Kyllähän se vain niin on että tuli luonnosta tai prohvessorin kourista, niinkauan kun molekyylitasolla on rakenne sama niin on ne vaikutuksetkin samat. toki foliohatut rikkovat kemiallisesti tehtyjen aineiden sidokset, tehden niistä myrkkyä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista