Nauti auringosta!

Käsittämättömän upea luonto ja sieltä löytyvät herkut jaksavat hymyilyttää näin kesällä joka päivä, mutta omasta mielestäni se kesän kaikista kovin juttu löytyy taivaalta.

Ihoon osuvan ultraviolettisäteilyn vaikutukset voivat olla moninaiset. Ultraviolettisäteilyn tunnetuin ja samalla myös myönteisin vaikutus on tietysti D-vitamiinin tuotannon kiihottaminen. Vaaleaihoinen henkilö pystyy tuottamaan ihossaan melko huomattavan määrän D-vitamiinia jo lyhyen auringossa olon aikana. Tummalla henkilöllä tätä ihmevitamiinia muodostuu paljon vähemmän. Se johtuu siitä, että hänen ihossaan on enemmän melaniinipigmenttiä, joka pysäyttää ultraviolettisäteilyn.

Asialla on myös toinen puoli. Tummaihoiset nimittäin kärsivät huomattavasti vähemmän UV-säteilyn aiheuttamista mahdollisista haitoista. Säteily voi esimerkiksi hajottaa ihon kollageenia, joka pitää ihon kimmoisana ja kireänä. Nämä kollageenivauriot, jotka johtuvat normaalista vanhenemisesta tai ultraviolettisäteilystä, aiheuttavat rypyt ja ihon löystymisen. UV-säteily on yhdistetty myös DNA vaurioihin ja syöpään, mutta tästä on viime vuosina esitetty runsaasti myös täysin päinvastaisia mielipiteitä. Monet tutkijat pitävätkin auringon ja syövän yhteyttä varsin kyseenalaisena teoriana. Esimerkiksi arvostettu brittitutkija Veronique Bataille on todennut, että ihmisiä on täysin turhaan peloteltu auringonoton vaaroista. Auringon vältteleminen on itse asiassa suoranainen terveysriski. Harvardin yliopiston syövänehkäisyn professorin Edward Giovannuccin mukaan ”varjossa eläminen” voi olla jopa 30 kertaa suurempi syöpäriski kuin UV-säteilylle altistuminen.

Muistan taannoin nähneeni telkkarissa pienen uutispätkän, jossa vanhemmat ylpeinä kertoivat siitä, kuinka he pukevat lapsensa päästä varpaisiin, etteivät pienokaiset vain joutuisi kamalan auringon uhriksi. Itku ei ollut kaukana, kun katsoin tuota hölmöyttä. Auringolla pelottelu on noussut sellaisiin mittoihin, että vanhempien reaktio on tässä valossa helppo ymmärtää. Ei tarvitse olla kovin ihmeellinen ennustaja todetakseen, että nämä auringolta piilotetut lapset sairastavat todella paljon.

Vaatteiden lisäksi ihmiset turvautuvat auringolta suojautuakseen tietysti erilaisiin aurinkorasvoihin, jotka ovat eittämättä yksi nykyajan suurimmista vedätyksistä. Harva nimittäin tietää sen, että aurinkorasvojen käyttö lisää merkittävällä tavalla melanoomariskiä. Eli jos haluat välttyä melanoomalta, niin kannattaa jättää ne aurinkorasvat kauppaan. Lisäksi aurinkorasvojen sisältö on monesti varsin kyseenalaista tavaraa, jota en ainakaan itse suostuisi iholleni laittamaan.

On kuitenkin sanomattakin selvää, ettei kenenkään tule polttaa itseään auringossa. Se ei ole terveellistä. Tummaihoisilla on luonnostaan mitä loistavin suojakerroin, mutta myös vaaleaihoisilla on mahdollista kehittää itselleen toimiva luontainen UV-suojaus. Aurinkovoiteiden sisältämät varsin kyseenalaiset kemikaalit ovat ultraviolettisäteilyä heijastavia tai sitä imeviä. Lykopeeni, tomaattien sisältämä luontainen aurinkosuoja kuuluu jälkimmäiseen ryhmään, eli se tavallaan syö säteilyä. Vuonna 1995 Bostonin yliopisto julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan UV-säteily tuhoaa lykopeenia. Lykopeeni on eräänlainen marttyyri, joka uhraa itsensä suojellakseen sinua UV-säteilyn haitoilta. Tämän lisäksi sen on todettu olevan loistava ase esimerkiksi maksaa, keuhkoja ja eturauhasta uhkaavia sairauksia vastaan taistellessa.

Elimistö ei itse pysty valmistamaan lykopeenia, joten meidän on hankittava se syömästämme ruoasta. Paras ja tunnetuin lykopeenin lähde on tietysti tomaatti. Erityisesti kuumentamalla valmistetut tomaattipohjaiset kastikkeet, jotka nautitaan esimerkiksi oliiviöljyn kera on mitä upein keino tankata itsensä täyteen lykopeenia.

Minulla on parhaillaan menossa yksi mielenkiintoinen projekti ja sen lisäksi tämä kesä vie miestä niin kovasti, että on jäänyt tämä blogin kirjoittelu hieman vähemmälle. Toivon kaikille lukijoille oikein mahtavaa ja valoisaa keskikesän juhlaa! Nauttikaa luonnosta, valosta, vedestä, hyvästä ruoasta ja etenkin toisistanne…

16 KommenttiaKommentoi

 • Elä veriryhmäsi mukaan-kirjassa lytättiin tomaatit niiden korkean lektiinipitoisuuden vuoksi ja suositeltiin korvaavia lykopeenin lähteitä. Tästä ois kiva saada jotain keskustelua.

  Mielestäni olisi hyvä, mikäli tuollaisiin ”aurinkorasvat ovat melanoomariskiä”-tokaisuihin saisi jonkunmoisen viitteen.

  Ei siinä, hyvä blogi! :)

 • Kun valkoihoinen menee vaikka tropiikkiin, niin siinä ei kyllä tomaatit palamiselta estä… Itse en kestä tuntiakaan suomalaisen hellepäivän aurinkoa ilman voidetta.

  Huonolaatuiset aurinkovoiteet (jotka siis eivät suojaakaan auringolta) toki aiheuttavat melanoomaa, mutta korkealaatuiset ja hyvintestatut voiteet eivät syöpää aiheuta. Itse asiassa, parhaat aurinkovoiteet hoitavat ihoa muillakin tavoilla kuin pelkästään suojaamalla auringolta.

  Voisikohan tuon ”auringolla” sanan paikalle laittaa myöskin ”kemikaaleilla”, ”lisäaineilla”, ”lääkkeillä”, ”viljoilla”, jne?:

  ”Auringolla pelottelu on noussut sellaisiin mittoihin, että…”

  Kun lähtee sutta pakoon, vastaan tulee karhu. Vai miten se nyt meni. Kohtuus kaikessa.

  Hyvää kesää!

 • Moi,

  Tuo juttu oli sikäli hieman huonosti kirjoitettu, että siitä saattoi saada väärän kuvan… Tarkoitukseni ei suinkaan ollut väittää, että tomaatti ja sen sisältämä lykopeeni olisi yksittäinen ihmelääke UV-säteilyä vastaan. Halusin vain tuoda esiin sen, että aurinkorasvoja luonnollisempiakin vaihtoehtoja on ja niitä on runsaasti. Yksi toimivimmista jutuista lienee niinkin yksinkertainen asia, kuin riittävä D-vitamiinin nauttiminen sisäisesti. Ainakin monet hyvin herkästi palavat ihmiset ovat saaneet D-vitaminiin popsimisesta runsaasti apua ongelmaan.

  • asia on tosi aurinko on lääkettä ja sen välttely tyhmää . tietysti jos kärsii jostakin kuten aurinko-allergiasta tai on jokin muu este kuten vaikka olla albiini
   niin sen ymmärtää . oikea ruokavalio esimerkiksi vähä hiilari-pitoinen ja pidättäytyminen turhista sokereista myös auttaa ihoa ja on hyväksi terveydelle . yksinkertainen ja halpa lääke kaikkiin vaivoihin on käydä kaupassa ja ostaa tomaatti-pyrettä tai paneerattua tomaattia ja juoda tuote sellaisenaan tai lämmittää sitä keitoksi

 • Itse uskon täysin tuohon, että aurinkorasvan käyttö lisää melanoomariskiä, mutta kaipaisin myös lähteitä tutkimuksiin, niin tätä olisi helpompi perustella läheisille.

  Olen tänä kesänä käyttänyt kookosöljyä ja kaakaovoita aurinkovoiteena ja ne todella toimii. Olen ollut suorassa auringossa puolenpäivän aikaan ja saanut vain kaunista rusketusta, ihoni ei ole lainkaan ärtynyt tai palanut. :)

 • Jos aurinkorasvoja ei kannata käyttää, miten tällainen vaalea hipiäinen helposti palava suomalainen voisi sitten suojata itsensä palamiselta? Olisi etelän matka tässä edessä ja tarkoitus olisi istua uima-altaalla ymsyms paahtavassa auringossa. Onko D-vitamiinilla niin vahva suojaava vaikutus? Onko muita apuja?

 • tänä kesänä auringon kesto aivan eri luokkaa. foodit, erityisesti toco ja spirulina seka kotimaiset marjat jeesaa. huom. vaatii useamman kuukauden tankkauksen jotta saa tehoja.

 • Jarkko: ” Monet tutkijat pitävätkin auringon ja syövän yhteyttä varsin kyseenalaisena teoriana.”

  Tutkimusnäytön pohjalta evidenssi UV-säteilyn liikasaannin haitoista on vahva; ongelmana ovat toistuvat ihon palamiset ja UV-säteilyn kumuloituva vaikutus (elämän aikana saadut säteilyannokset). Toki auringon liiallinen vältteleminen on myös terveysriski (–> D-vitamiinin synteesi estyy). Itsekin olen nykyään hieman varovainen aurinkovoiteiden kanssa, mutta toisaalta aurinkorasvojen ja melanooman kausaliteetin (syy-seuraussuhteen) osoittaminen kaipaa vielä lisätutkimuksia väestötasolla (etenkin tieto annos-vastesuhteesta on puutteellista); korrelaatio on kyllä esitettävissä (esim. Halmetojan edellinen uutiskirje), mutta kausaatiosta tarvitaan lisää näyttöä.

  Seuraavalta sivulta löytyy muuten erinomainen tietopaketti aiheesta kiinnostuneille (varmasti parasta materiaalia, mitä asiasta on suomen kielellä saatavissa):
  http://www.stuk.fi/julkaisut_maaraykset/kirjasarja/fi_FI/kirjasarja7/ (ks. luvut 5-7).

  Jarkko: ”Erityisesti kuumentamalla valmistetut tomaattipohjaiset kastikkeet, jotka nautitaan esimerkiksi oliiviöljyn kera on mitä upein keino tankata itsensä täyteen lykopeenia.”

  Tomaatin kuumentamista korostetaan usein, mutta toisenlaista näyttöäkin on saatu; esim.
  http://www.ingentaconnect.com/content/bpl/jfds/2006/00000071/00000008/art00010.

  ”In the thermalstability study using a pure lycopene standard, 50% of lycopene was degraded at 100 ◦C after 60 min, 125 ◦C after 20 min, and 150 ◦C after less than 10 min. Only 64.1% and 51.5% lycopene was retained when the tomato slurry was baked at 177 ◦C and 218 ◦C for 15 min, respectively. At these temperatures, only 37.3% and 25.1% of lycopene was retained after baking for 45 min. In 1 min of the high power of microwave heating, 64.4% of lycopene still remained. However, more degradation of lycopene in the slurry was found in the frying study. Only 36.6% and 35.5% of lycopene was retained after frying at 145 and 165 ◦C for 1 min, respectively.”

  Konkluusio:
  ”Like in the pure lycopene model, the percentage of retained lycopene in tomato slurry decreased with time and temperature. This study suggested that lycopene is not stable when exposed to cooking temperatures above 100 ◦C. While microwaving and baking are less severe treatments that can degrade lycopene, frying could cause serious loss of lycopene in tomato.”

 • Foodeilla ja Jussi -> Spirulina on tosiaan varsin toimivaa ruokaa myös tämän asian suhteen. Auringonottoa ajatellen voi käyttää sekä sisäisesti, että ulkoisesti…

  Ande-> Kiitos arvokkaasta kommentista!

 • Kaukoidässä kasvava melko harvinainen gac-hedelmä (http://en.wikipedia.org/wiki/Gac) näyttäisi olevan melko mojova lykopeenin lähde – 70 kertaa tomaattia enemmän per gramma. Ja beta-karoteeniakin 10 kertaa enemmän kuin porkkanassa. :)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Lycopene kertoo parhaista lähteistä:
  Source μg/g wet weight
  Gac 2,000–2,300
  Raaka tomaatti 8.8–42
  Tomaattimehu 86–100
  Tomaattikastike 63–131
  Tomaattiketsuppi 124

  lykopeenia ei juuri kannata ostaa pillereinä kun normimarketista saa luomuketsuppia ja pyreetä edullisesti. 200 gramman tomaattipyree putkilo (ei-luomu) pitäisi lähteä alle eurolla. Siinä olis arviolta 20-25 mg lykopeenia.

 • Juu, nuo pillerit kannattaa jättää suosiolla sinne kaupan hyllyille ja suosia ennemmin vaikka tuota mainitsemaasi tomaattipyreetä…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista