Nivelreuman nykyaikainen hoito

Nykyaikainen virallistettu nivelreuman hoito on verrattavissa siihen, että yritetään sammuttaa tulipaloa bensalla. Sairas ihminen tehdään entistä sairaammaksi tunkemalla hänet täyteen toinen toistaan kovempia myrkkyjä, joita joissain piireissä kutsutaan myös lääkkeiksi. Moni reumapotilas onkin todellinen kävelevä lääkekaappi, josta tietysti lääkeyhtiöt ovat varsin mielissään.

Suomalainen nivelreumaa sairastava potilas ei todennäköisesti kuule lääkäreiltään ruokavaliohoidoista yhtään mitään. Tämä siksi, että lääkäriseura Duodecimin asiantuntijoiden laatimissa Käypä hoito- suosituksissa todetaan aika selvästi, ettei ruokavaliolla ole mitään merkitystä reumanhoidossa. Tämä on aika ihmeellistä, sillä on olemassa runsaasti näyttöä siitä, että oikeanlainen ruokavalio on kaikki kaikessa, jos halutaan parantua nivelreumasta.

Nivelreumahan on autoimmuunisairaus, jossa elimistön immuunijärjestelmä hyökkää nivelkudosten kimppuun ja lopulta tuloksena on tulehdus ja nivelten rustojen tuhoutuminen. Syytä nivelreuman aiheuttajalle ei runsaista tutkimuksista huolimatta ole onnistuttu selvittämään. Erilaisia teorioita on kuitenkin paljon. Jotkut ovat sitä mieltä, että immuunijärjestelmä on vain ruvennut tunnistamaan normaalit solut vieraiksi ja hyökkäävät tämän jälkeen niitä vastaan. Joku toinen taas uskoo, että kaiken takana on herpesvirus. Itse epäilen, että syy on eri tekijöiden summa, mutta merkittävää roolia taustalla näyttelee nanobakteerit tai oikeastaan kalkeuttavat nanopartikkelit, jota termiä käytetään kai nykyään hieman mieluummin, kuin tuota nanobakteeri-nimitystä.

No oli aiheuttaja sitten mikä tahansa, on meillä olemassa runsaasti erilaisia ruokavalioon liittyviä juttuja, joiden avulla nivelreumaa sairastava potilas voi päästä vaivoistaan. Jos itselläni olisi nivelreuma, niin kiinnittäisin huomiota seuraaviin asioihin.

1. Gluteeniviljat pois. Yllätys, yllätys. Siellä missä viljat, niin siellä myös ongelma… Eikä tämä sääntö tee poikkeusta myöskään nivelreuman suhteen. Esimerkiksi runsaasti reumapotilaiden kanssa tekemisissä ollut (hyvä ja omilla aivoilla ajatteleva) lääkäri Rauli Mäkelä on todennut, että yleisimmin niveltulehduksia aiheuttava ruokaryhmä on gluteiiniviljat.

2. MSM!

3. Riittävästi D-vitamiinia.

4. Valkoinen sokeri kokonaan pois ja tavallisen pöytäsuolan tilalle raffinoimaton merisuola.

5. Inkivääri ja kurkuma osaksi jokapäiväistä elämää. Ovat sen verran tehokkaita tulehdusten hillitsijöitä.

6. Perusteellinen tankkaus, jossa voi käyttää apuna esimerkiksi laadukasta viherjauhetta, hampunsiemeniä, parapähkinöitä, fulvic acidia, macaa, runsaasti hyvää C-vitamiinia jne…

7. Maadoittuminen

8. Zeoliittisavi

9. Riittävästi laadukasta kalaöljyä tai vaikka krilliöljyä

10. Myös yrttien puolelta voi löytyä runsaasti apua. Kurkuma ja inkivääri tuossa tulikin jo mainittua, mutta suosisin myös erityisesti immuunijärjestelmää vahvistavia lääkinnällisiä sieniä, kuten vaikkapa pakuria ja reishiä. Muita hyviä yrttejä reumapotilaille ovat esimerkiksi ashwagandha, gotu kola, pau d’arco, cat’s claw, yucca…

11. Muita tärkeitä ja huomioitavia juttuja ovat laadukas vesi, runsaahko raakaravinnon määrä, paljon laadukkaita hapatettuja ruokia ja yhtenä huomionarvoisena juttuna on mainittava myös stressin välttäminen.

45 KommenttiaKommentoi

 • Hyvä lista Jarkko! Lisäisin tuohon vielä suoliston kunnon parantamisen, esim. laadukkaat probiootit, kuidut ja mahdollisten ruoka-aineyliherkkyyksien tunnistaminen. Toki mainitsemasi gluteeniviljat usein voivat auttaa tähänkin vaivaan.

 • Tuota listaa noudattamalla pääsee eroon varmasti monesta eri sairaudesta.

  Lupailit taannoin kirjoittaa kalsiumista. Onko tämä juttu tulossa milloin?

 • Tässä vielä joitakin juttuja, joista voi olla apua:

  1. Keinorasvojen vaihtaminen luonnonrasvoihin (voi, kylmäpuristettu kookosöljy, siemenet, pähkinät, mantelit, avokado, oliiviöljy, jne.). Kannattaa välttää margariineja ja kevytlevitteitä sekä yleensä tuotteita, jotka sisältävät kovetettua tai osittain kovetettua kasvirasvaa (eli transrasvoja).

  2. Valmisruokien, lisäaineiden (erityisesti aspartaami ja natriumglutamaatti) ja kevyttuotteiden välttäminen. Luomutuotteita tulisi suosia.

  3. Maito –> raakamaito, pähkinä- ja siemenmaidot.

  4. Riittävä antioksidanttien, kivennäisaineiden ja vitamiinien saanti (hedelmät, vihannekset, marjat, juurekset, jne.).

  5. Kaakaotuotteet (raakakaakaojauhe, kaakaonibsit, kaakaopavut, kaakaovoi).

  6. Lääkinnälliset sienet.

  7. Lihasten aktivointi kohtuullisella liikunnalla.

 • P-> Toden totta! Tuohon kun lisää vielä nuo Heikin huomioimat probiootit ja Anden mainitsemat jutut, niin siinä alkaa olemaan aika kova paketti kasassa…

  Kalsium-asiaa on luvassa näillä näkymin maanantaina… Aikataulu hieman venähti asian suhteen.

 • Oletko, Jarkko, muuten käsitellyt piakkoin voimaan tulevaa EU-direktiiviä, joka rajoittaa yrttien ja luontaistuotteiden myyntiä? Tästä direktiivistä (2004/24/EC) liikkuu paljon ristiriitaista tietoa enkä enää tiedä mitä uskoa. Toisaalla sanotaan, että direktiivi tulee siirtämään kaikki luontaistuotteet apteekkiin ja karsimaan niiden määrää rajusti, toisaalla taas kerrotaan että direktiivin tarkoitus on vain määritellä mitkä luontaistuotteet on rinnastettavissa lääkkeisiin. Mistähän tästä asiasta löytäisi luotettavaa infoa?

 • Luin listan ja hyvältähän se näytti mutta muutama kohta ei oikein auennut minulle.

  Kohta 2.MSM sekä kohta 7. maadoittuminen = mitä

  Kertokaa tietämättömälle.

 • Mikä olisi sopiva annostus MSM:lle reuman hoidossa? Vaikuttaako MSM tulehdusarvoja alentavasti? Suuri kiitos hienosta artikkelista!

 • Kurkuman käyttöön kaipaisin myös hiukan tarkennusta: millaisia määriä ja missä muodossa? Voisiko kurkumaa nauttia esimerksi veteen sekoitettuna päivittäin? Anteeksi kun näitä kysymyksiä tuli näin monta :)

 • Minäki heitän lisää kysymyksiä, ootko koskaan kuullu näistä magneettituotteista? Nikken- merkkisten tuotteiden esittelyn kävin tässä viime viikolla kuuntelemassa, ja kovasti kyllä kehuivat (niinku nyt kauppiaat aina) tuotteitaan. Niilläkin oli hoidettu reumaa ja saatu hyviä tuloksia? Itsessään kenkiin laitettavat magnettipohjalliset tuntu olevan jo iso muutos.
  Onkohan nuo oikeasti totta vai ihan huuhaata?!
  Heidän mukaan niissä on ns. maan magneettia, eli jotenki erilaista mitä näissä tavallisissa magneeteissa, eli niillä ns. vahvistetaan sitä maan omaa magneettikenttää, kun ihmiset tosiaan on sen 90% sisätiloissa päivästä, saadaan se magneettikentän terveyshyödyt sisällekin.
  Sanoivat että se aktivoi mm. hermosolujen toimintaa, parantaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, vaikuttaa solukalvojen toimintaan voimistavasti ym. ym..en muista enää edes kaikkea.
  Tuotteilla pystyi hoitamaan astmaa, lihasjäykkyyksiä, kipuja, nopeuttaman haavojen paranemisia, parantamaan migreeniä,
  Siellä oli myös yks nainen joka oli käyttäny näitä tuotteita jonku aikaa ja oli saanu nistä kovasti helpostusta astmaan.
  Musta se kuulosti kyllä ihan mielenkiintoiselta, käyppä kurkkaamassa
  http://www.nikkenwellbeing.fi/

  Heillä lisäksi laitteita, joilla pystyy hapettamaan ja ionisoimaan hanaveden, sekä puhdistamaan siitä klooria ja lääkejäämiä yms.

  Sen kyllä tiiän, että kaikilla magneettituotteilla ei ole mitään vaikutusta, mutta nämä kuulosti ainaki mun korvaan erilaisilta..en oikein tiiä mitä mieltä olis, tekis mieli saada ihan oikeita kokemuksia muiltaki ihmisiltä, eikä vain kuunnella kauppiaiden kehumisia. 😉

 • Kiitos hyvistä kysymyksistä M!

  MSM:n suhteen on ehkä syytä selventää ja avata hieman tuota nanobakteeriteoriaa, joka on siis vain teoria, eikä välttämättä mikään ehdoton totuus. Omasta mielestäni tämä teoria on kuitenkin ainakin maalaisjärjellä ajateltuna varsin järkeenkäypä ja toimiva.

  Tutkimusten mukaan nanobakteerit hakeutuvat kehossa sellaisiin paikkoihin, joissa niiden elämä olisi mahdollisimman helppoa. Nanobakteerien suosikkipaikka onkin nivelet, missä verenkierto on heikkoa ja immuunijärjestelmän toiminta vaatimattomampaa. Nanobakteerit rupeavat rakentamaan itselleen suojakuorta kaikenlaisesta moskasta, kuten kalkista ja raskasmetalleista. Toki immuunijärjestelmämme sitten hyökkää tällaista toimintaa vastaan, mutta usein tehottomasti, johtuen mm. tuosta nanobakteerien rakentamasta” suojakilvestä”. Tuloksena voi olla siis tulehdus, joka aiheuttaa sitten kasan ongelmia.

  Kun alamme purkamaan tätä ongelmaa, niin ensin olisi syytä murtaa tämä suojakuori, jossa tehokkaina muurinmurtajina toimivat mm. MSM ja vaikka tuo zeoliitti. Tähän kun yhdistetään vielä immuunijärjestelmän vahvistaminen ja parempi ruoka, on ikävä ongelma voitettavissa.

  Toki MSM:llä on myös muita vaikutuksia, joista voit lukea esimerkiksi täältä: http://www.finnmsm.fi/msm_edut.html

  MSM:n annostuksen suhteen en uskalla sanoa ainakaan mitään ehdottomia lukuja, sillä kaikki riippuu kaikesta. Kannattaa aloittaa hyvin vaatimattomalla annostuksella, kuten vaikkapa puoli teelusikallista päivässä. Sitten tätä annostusta voi alkaa pikku hiljaa nostamaan tuonne ylläpitoannostuksen tasolle, joka voi olla esimerkiksi 1-3 teelusikallista päivässä. 1 tl MSM:ää painaa noin 5 grammaa.

  Toki suuremmatkin annostukset ovat aina mahdollisia, mutta näitä pitää sitten miettiä aina tapauskohtaisesti.

  Kurkuman suhteen parasta tavaraa on tietysti tuore kurkuma, jota tosin ei ainakaan täältäpäin löydä mistään. Hyvälaatuinen (luomu) jauhettu kurkuma on ihan ok vaihtoehto, jota voi käyttää monipuolisesti ruoanvalmistuksessa. Itse tykkään nauttia myös näitä New Chapterin kurkumakapseleita, joita voin suositella lämpimästi jokaiselle: http://www.iherb.com/New-Chapter-Turmeric-Force-60-Softgel-Capsules/75?at=0

  Myöskään kurkuman käyttömäärien suhteen on vaikea antaa mitään selvää ohjetta. Sanotaanko nyt vaikka näin, että reilusti, mutta ei sitä kuitenkaan kannata naama irvessä vetää suoraan maustepurkista… Kurkuma kannattaa muuten nauttia aina mustapippurin kanssa, sillä se tehostaa sen vaikutuksia moninkertaisesti!

 • Moi Puutarhuri!

  Itselläni ei ole noista magneettijutuista mitään kokemusta, enkä ole edes asiaan juurikaan tutustunut. Toki siihen on aina välillä tullut törmättyä, mutta en ole sitä sen kummin tutkinut sillä silmällä. Eli en oikein pysty sanomaan asiasta yhtään mitään… Jos jollakin on asian suhteen jotain näkemyksiä, niin kertokaa ihmeessä.

  Vedenkäsittelylaitteita on tosiaan tarjolla laaja kirjo. Kyllä niillä varmasti on mahdollista parantaa tavallista hanaveden laatua, mutta itse suosittelen ehdottomasti etsimään ennemmin laadukasta lähdevettä, joka on aina se paras ratkaisu…

 • Moi!

  Voisitko antaa lisää tukea väitteillesi (”on olemassa runsaasti näyttöä siitä, että oikeanlainen ruokavalio on kaikki kaikessa, jos halutaan parantua nivelreumasta”). ”Asiantuntijuutesi” ei oikein muutoin vakuuta, jos et perustele tarkemmin. Mutu-tuntuma kun ei ole tiedettä.

 • Olen samaa mieltä,että mutu-tuntuma ei ole tiedettä.Kuka vaan voi nettiin kirjoittaa mitä vaan,lääkkeet ovat kuitenkin melkoisen tarkkaan tutkittuja ja lääkärit melkoisen hyvin koulutettuja.
  Reuma on sairaus jonka oireet vaihtelevat hyvinkin paljon sen mukaan onko sairaus aktiivisena vai ei.Joskus oireet voivat olla jopa vuosiakin pois,tullakseen taas takaisin.Useimmiten kuitenkin lyhyempiä aikoja.Siitä en tiedä onko tutkittu,mutta omat ja tuttujen reumapotilaiden kokemukset kertoo näin.
  Magneettituotteet olivat kai jossain vaiheessa myyntikiellossakin,kun niitä oli mainostettu terveysvaikutteisena tms ilman virallisia tutkimustuloksia.Tästä en ole kyllä varma,voi olla huhuakin.

 • Minulla sekä MSM, että fulvic acid aiheuttavat kipujen ja jäykkyyden pahenemista. Diagnoosini on selkärankareuma. Tulehdusarvot ovat olleet korkeat yli 20 vuotta – kolminumeroisia, lukuunottamatta satunnaisia jaksoja (yhteensä kalenteriaikana n. 2 kuukautta). Maksa ja munuaiset ovat verikokeiden mukaan kunnossa, Hb jatkuvasti alle 100. Lääkärin määräämät lääkkeet melkoisen vahvoja (uusia biologisia etc.)

  Oireet tulevat heti seuraavana päivänä ko. troppien nauttimisesta. Olen koittanut pienentää annosta (MSM: 1000mg -> 300mg, fulvic acid: 0.25 x korkillinen), mutta kroppa ei vaan tunnu sietävän noita aineita, kun toimintakyky vähenee huomattavasti. Kannattaako jatkaa?

 • Hei ll-m,

  En voi suositella mitään koska en ole lääkäri. Joten en voi neuvoa muuta kuin kuuntelemaan omia tuntemuksia ja tehdä päätös tuolta pohjalta.

  Molemmat ovat melko vahvaa tavaraa ja etenkin MSM voi aiheuttaa aloittelevalle käyttäjälle ikäviä sivuvaikutuksia. Siksi onkin järkevää käyttää alkuvaiheessa hyvin pientä annostusta, jota sitten rupeaa pikku hiljaa nostamaan.

 • Käsittämätöntä juttua, oletteko tietoisia siitä, että reumassa nivelkalvo, ja luu söpyvät tulehduksen seurauksena, jos lääkkeitä ei käytetä, ei siihen mikään ruokavalio enää auta, jos asennetaan keinoniveliä. Pitäisi kieltää tälläiset puppua jutut, ja ns. lääkärien levittämät paskapuheet!Helppo puhuu kun ei ole kyseessä omat nivleet!

 • Itse pääsin omista reumaoireista eroon, kun laitoin Kossilan ohjeilla ruokavalion perusteelliseen remonttiin. Tämä siis tapahtui noin 15 vuotta sitten eikä sen jälkeen ole tarvinnut reumasta kärsiä.

 • Olen sairastanut ihon punahukkaa (DLE) sekä B12 vitamiinin imeytymishäiriötä (Atrofinen Gastriitti) noin neljä vuotta. Kumpikin pohjautuu autoimmuunisairauteen ja ilmeisesti kytkeytyvät toisiinsa. Kumpikin vaiva on pysynyt hyvin kurissa ja lievänä mm. säännöllisesti pistetyn B12 vitamiiniruiskeen avulla. Nyt joululomalla puhkesi yskä sekä samanaikaisesti nivelsärky sormien nivelissä. Yskä lähti, mutta särky ja turvotus nivelissä jäi. Tällä hetkellä tilanne on se, että reuma-arvot ovat kohonneet ja odotan tarkempia verikokeita ja reumapolille menoa. Ei yhtään hauska tilanne. Sormet ei aamulla taivu mihinkään ja polvet ja päkiät arat ja jäykät.
  Erityisesti kypsyttää se, että olen käyttänyt mm. pakuria, macaa, lucumaa, siemeniä, kasviksia, intiaanisokeria, merisuolaa säännöllisesti jo kaksi vuotta. Näitä en aio jättää, vaikka reumadiagnoosi ilmeisesti tulee. Kiinnostaisi vain tuo perusteellisempi ruokavalioremontti, vaikka lääkityksen ohessa. Mikä se lääkitys sitten lieneekään.
  Mikä tuo Kossilan ruokavalioremontti oikein on?

 • Hei Timo,

  Hannu voi varmaan kommentoida tarkemmin tuota hänen ruokavalioremonttiaan, mutta se mitä itse Kossilan kirjoista olen lukenut, niin aika tiukilla ja osittain varsin kyseenalaisilla ohjeilla siellä mennään. Suurta roolia näyttelee käytännössä lihaton, vähärasvainen ja runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio, joka sisältää paljon lisäravinteita.

  Kossilan (Pentti) kirjoja löytyy ihan kirjastosta ja niissä on kyllä paljon hyviäkin pointteja, kunhan osaa hieman suodattaa lukemaansa.

 • Hei!

  Suosittelen kaikille reuman hoidosta ruokavalion avulla kiinnostuneille Rauli Mäkelän kirjaa Reuma ja Niveltulehdukset. Luin sen ja sain vajaassa kahdessa kuukaudessa ruokavaliomuutoksen jälkeen reuman oireettomaksi.

  Suomessa lääkärit reumapolilla melkein naureskelevat kun näistä ruokavalioasioista kertoo ja täälläkin tuntuu olevan epäileväisiä. Itse olen kuitenkin elävä esimerkki siitä, että reuma on täysin hoidettavissa ruokavalion avulla. Ja meitä on paljon muitakin.

 • Mielenkiintoisia näkemyksiä. Minulla märkivien suuhaavojen vuoksi lääkäri tutkii syitä allergiasairaalassa ja mehiläisessä. Olen sokerin mätöllä pilanut terveyttäni. Muuten syön gluteenitonta ruokaa paitsi viime pääsiäisestä tähän päivään, seurauksena selkä, polvi ja sormitulehdukset. Kipeitä ovat enkä pysty polvien ja selän vuoksi lainkaan juoksemaan. Aloin syömään gluteenitonta ruokaa 5 vuotta sitten ja sain selkäkivut aisoihin. Kuitenkin suutulehdukset pysyivät ja pahenivat. Kun olen nyt syönyt ”normaalisti” oireeni nivelissä ovat pahentuneet. Minulla ei ole diagnostisoitu reumaa mutta reumaattiset oireeni ovat nyt tulleet takaisin. Koska minä olen allergiasairaalassa tutkimuksien alla en tiedä pitäisikö lopettaa viljatuotteiden käyttö vaikka se vääristäisi tutkimustuloksia. Juuri näiden tutkimusten vuoksi aloin syömään normaalisti ja nyt on paikat kipeänä. Mitä tulee ravitsemusesimerkkeihin uskon että gluteeniton ruoka auttaa reumassa mutta ei välttämättä paranna taipumusta reumaan. Vesimeloni on suurta herkkua jota suosittelen lämpimästi, monipuolinen neutraali vitamiini ja nestepommi.

 • Aloitin pelkästään vehnättömän ruokavalion ja se toimii minulle. Olen jättänyt lääkkeet, edes kipulääkettä en tarvitse. Pitkään jatkuneet kiputilat loppuivat ja nyt on elämä ihanaa!

 • Onko kellään kokemusta ASU(avokado soija saippuoimaton) ja 5-Loxin lisäravinteista nivelrikon hoidossa?

 • kovasti joka paikassa kurkumastakin puhutaan. vaan onkos siinä kaupan maustepurkissa sitä ehtaa sisältöä jäljellä ollenkaan? ja netissä kun lukee niin jostain Hessasta voi saada kurkumaa. enpä pääse hakemaan, oisko Lahdessa vastaavaa kauppaa mistä sitä saisi? voisi olla muuten kokeilun arvoinen. Toisaalta kun kotiin tulee luontaistuotekauan mainos niin tulee mieleen kun niin monenlaista mainostetaan, että se ja se auttaa siihen jne, luulisi että kaikki taudit lähtee eikä sit enää vanhene eikä edes kuole kun kaikkia napsii…hehehee..

 • Sinulta on varmasti tätä kysytty jo useasti, mutta miten priorisoisit 11. kohtaista luetteloasi henkilölle, joka on todellinen noviisi näissä asioissa?

  Suurin osa seikoista on sellaisia, joista en ole tavallaan kuullutkaan. Enemmän kun näistä yritin lukea, niin tuli tunne, ettei voi syödä yhtään mitään.

  Mutta mitkä olisivat sellaisia helppoja seikkoja kokeilla, joista voisi mahdollisesta olla jotain hyötyäkin niveltulehduksiin tms. reumalle tyypillisiin oireisiin?

 • Hei SH,

  Itse koittaisin ihan ekana tuota viljojen poisjättämistä. Hyvin monet ovat saaneet apua vaivoihinsa jo pelkästään siitä, että ovat jättäneet viljat pois ruokavaliosta…

  Monien kohdalla myös perusteellisempi ruokavalioremontti voi olla paikallaan. Eli kaikki yliprosessoitu ruoka pois ja tilalle ”aitoa ruokaa”. Lisäravinteista suosisin erityisesti MSM-jauhetta ja laadukasta kalaöljyä.

 • Hei, minulla todettiin nivelreuma 4 viikkoa sitten, oma lääkäri ihmetteli käsien vapinaa, ja laittoi eril kokeisiin, No lopputuloas oli nivelreuma – ranteissa sormissa ja kantapäissä sekä sormissa, muuten kaikki on ok , sain CELRBREX nimistä lääkettä, jolle olin todella allerginen,
  2 päivää ensiavussa ja teholla, nyt on allergia helpottanut ja saan lääkkeitä, jotka ovat todella myrkkyjä, sitten popsin kortisonia kuin karkkeja, reumalääkärin ohjeet, ( on kunnon monotolicoctailit) syön lääkkeitä tammikuun loppuun, sitten ajattelin siirtyä Biologisiin reumalääkkeisiin Enbrel, onko teillä kokemuksia? Olen syönyt kalaöljyjä 6 vuotta, nyt olen siirtynyt Vihreä simpukka öljyyn/ 100 kertaa enemmän Omega 3 ja 6 kuin kalaöljyssä ( Perna canalicus) nyt ei ole kipuja hieman jomotusta. Minä olin niin tottunut särkyyn ja vapinaan, etten edes ajatellut koko asiaa, Nivelreuma, mistähän sen on saanut?

 • Sain 2vuotta sitten nivelpsori diagnoosin. Tämä on jo toinen autoimmunisairaus minulla ja sisaruksillani on jokaisella omat autoimmunisairautensa kuin myös äidilläni ja sedälläni. Lähiomaislla oni on siis 6-7 erilaista autoimmunisairautta! Miniua hoidettiin ensimmäisen taudin kohdalla kortisonilla kaksi vuotta ja kärsin lukuisista sivuoireista. Kaksi vuotta sitten nivelpsoria hoidettiin rankoilla hoidoilla sairaalassa, joista sain vielä kamalampia sivuoireita: verenpaine 105/156, päänsärky, masennus, lihoaminen ja hiusten lähtö. Lopetin puolen vuoden jälkeen hoidon toisen reumalääkärin suosituksesta ja aloin etsiä toisenlaista hoitokeinoa. Lääkärini määräsi burana Slowta ja Voltarenia.

  Lopulta kyllästyin ja päätin kokeilla viljatonta elämää. Aluksi tuntui hankalalta kun aina tuli syötyä leipää tms. ja kahviloissa oli vain tarjolla viljatuotteita, mutta palkitsevinta oli kun kaikki tulehdukset sekä nivelsäryt katosivat kokonaan. Kerran erehdyin juomaan olutta ja ihmettelin seuraavalla viikolla tulehtuneita somiani jotka nivelten kohdalta punottivat, kunnes tajusin juoneeni viljaa. Kokeilemalla lääkkeitä menetin paljon rahaa, terveyteni ja hiuksia, mutta kokeilemalla viljatonta ruokavaliota saavutin terveyden. Ihan todella dieetti kokeilu ei maksa mitään eikä duodecim saa siitä penniäkään, mutta saattaa antaa nopeankin avun. En ymmärrä miksi ihmiset eivät kokeile ensin yksinkertaisempaa dieettihoitoa eli yksinkertaisesti lopeta viljan syöntiä kokonaan, vaan suostuvat mielummin lääkäreiden lääkekokeiluihin. Ei ole mitenkään epäterveellistä olla syömättä viljaa, mutta se vasta epäterveellistä onkin että syötetään kokeilumielessä myrkkyjä josko ne tehoaisivat…Olen ollut täysin oireeton 6kk vaikka pahin vuodenaikakin on nivelreuman osalta eletty! Tehkää mitä lystäätte terveydellänne ja parjatkaa rauhassa, mutta minä nautin elämästäni ilman viljaa ja ilman särkyä :)! Elämä on täynnä valintoja, tämä olo oli helppo valita.

 • Paniikki,
  innostuin superfoodeista 2 vuotta sitten. Kaikkea yllä suositeltua on mennyt päivättäin, pieniä lepotaukoja toki olen pitänyt ja elimistö on mielestäni saanut mitä Olli Postin ja Jaakon mukaan kaipaa. MUTTA polvi kipeytyi 6 kk aloituksen jälkeen ja nyt mulla on reumadiagnoosi. Miten tässä näin kävi?

 • minulla kilpirauhasen vajaatoiminta ja kun se on pahentunut on niveloireetkin pahentunut tosi pahaksi,reumageeni minulla on mutta muuten ei mukamas reumaa..paljon tutkimuksia löytyy että kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaisi reumaa varsinkin pelkällä thyroxin lääkityksellä(armour thyroid niminen tuote sisältää kalsitoniini nimistä luita vahvistavaa ainetta jota siis terve kilpirauhanen erittää ja vajaatoiminnassa ei eritä..)

 • Minulla todettiin neljä kuukautta sitten nivelreuma. Olen 28 vuotias urheileva äiti. Lääkkeet eivät oikeastaan ole vaikuttaneen yhtään, mutta viikko sitten ostin Rauli Mäkelän kirjan Reuman luonnonmukaisesta hoidosta ja jätin maidon, gluteeniviljat, perunan ja lihan kalaa lukuunottamatta pois. Muutamassa päivässä helpotti oireet, vieläkin on mutta pystyy ainakin nukkumaan.. On ihan järkyttävää miten reumaklinikalla oikein neuvotaan syömään leipää ja juomaan maitoa ”ettei tule osteoporoosia”, vaikka se on ihan nykytutkimuksia ja jo 70-luvulla tehtyjä tutkimuksia vastaan. Niin propagandaa kaikki.

 • Isällä todettu selkärankareuma ja itsellä selän oireilu alkoi noin 7v sitten.Iriitit on todettu… Pronaxen ollut välillä paljon käytössä. Nykyään olen 34v ja kohtuu aktiivisesti urheileva salibandyä, juoksua, lihastreenausta. Välillä pienemmät oireet ja välillä suuremmat. Selän kiputilaa voisi kuvailla että koko yläselkä on tulehduksen alla ja lihasjumit ja vajavaiset liikeradat pahassa vaiheessa haittaavat elämää.Nukkuminen aika vaikeeta kun selkä oireili kunnolla.

  Kuitenkin tuossa joku aika sitten tuli selviteltyä ja mietittyä miten voisi ruokavaliota muuttaa. Yksi suuri muutos tuli tehtyä kun kohtuu terveellisesti muutenkin syö. Eli vaihdoimme perheessä homogenoidun maidon pois ns luomumaitoon homogenoimattomaan vaihtoehtoon.

  Muutos oli iso ja sen huomasi noin 2vko:ssa. Kämmenet meni lattiaan ja koko yläkropan liikeradat alkoivat palaamaan. Tossa jokunen kuukausi sitten en saanut edes sormia lattiaan ja kivut olivat kohtuu pahat. Nyt tarkkailen edelleen mitä maitotuotteita käytän ja jos tällä pienellä muutoksella on niin suuri vaikutus ainakin minun elämän laatuun ajattelin tulla siitä kertomaan.

 • En kyllä ole sitä mieltä, että nivelreuman aiheuttaisi vain ruokavaliot. Äitini suvussa on periytynyt nivelreumaa ainakin äidinäidin äidiltä lähtien. Itse sain tietää, että minulle todennäköisesti tulee jokin reumasairaus, kun tutkivat minua 23-vuotiaana. Myöhemmin sitten alkoivat reumavaivat ja nyt 72-vuotiaana en pysty kävelemään enää kuin pikkumatkoja hissuksiin.

 • Äidilläni diagnosoitiin vaikea nivelreuma 80-luvun alussa. Jo silloin hänen reumalääkärinsä ehdotti kasvisruokaan (paljolti raakatuokaa) siirtymistä sekä suomalaisten viljojen ja maitotuotteiden poisjättämistä. Tarkan ruokavalion rinnalla äitini toki on käyttänyt rankkaa lääkehoitoa. Hän on itse kuitenkin huomannut, että jos joskus on livennyt ruokavaliostaan, kivut muuttuvat nopeastikin pahemmiksi.

 • Ei kannate odottaa, että kun suvussani on reumaa, niin minullekkin se tulee ja pysyy, eikä sitä voi estää.
  Kun muutat ravintotottumuksia, voit helposti välttää sairastumiset.
  Antti Heikkilänkin neuvot viittaavat tällaiseen ajatukseen.

  Eli viljat ja maito ainakin pois. Samoin punainen liha ja sokerimössöt pannaan.

  Itse olen saanut ison avun kaikenlaisiin vaivoihin ruokaremontilla.

  Lääkkeet ehkä poistavat oireita, mutta syihin ei puututa. Paranemista ei voi odottaa, jos syy jää hoitamatta.

  Ilman lääkkeitä voi tulla toimeen, kun ravinto on oikeanlaista.

  Ota selvää, kokeile ja kuuntele kroppaasi. Siitä se lähtee…toipuminen.

 • MSM- jauheelle allerginen, siinähän on rikkiä. Kos olet allerginen sulfalle, olet todennäköisesti myös MSM:lle…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista