Nujerra väsymys

Osaatko sanoa mistä voisi johtua kärsimäni väsymys? Kärsin tästä väsymyksestä myös kesäisin, mutta en läheskään samassa mittakaavassa kuin talvella ja etenkin näin syksyisin. Tämä väsymys on hyvin epäsäännöllistä. Joskus voi tulla useampia hyviä päivä putkeen tai vastaavasti monta väsynyttä päivää. Nukun mielestäni riittävästi, ruokavalio on hyvällä mallilla ja syön reilusti D-vitamiinia. Liikuntaakin tulee harrastettua säännöllisesti. Lääkäri ehdotti masennuslääkitystä, mutta itse en tunne kaipaavani semmoista.

Erinomainen kysymys ja hirmu yleinen ongelma. On tietysti sanomattakin selvää, että väsymyksen syynä voi olla monia eri vaihtoehtoja, mutta haluaisin nostaa näistä pari juttua muiden yläpuolelle. Toinen on kilpirauhasen vajaatoiminta, jonka yleisenä oireena on juuri tämä ”selittämätön väsymys.” Kun kilpirauhasen vajaatoiminta saadaan hallintaan, niin usein tämä väsymys poistuu sen myötä.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan lisäksi on syytä nostaa pöydälle myös lisämunuaisten uupumus, joka jakaa aika vahvasti mielipiteitä. Virallinen lääketiede ei edes puhu mistään lisämunuaisten uupumuksesta, vaan äärimmäisistä tiloista, kuten esimerkiksi Addisonin taudista. Toisen koulukunnan mielestä lisämunuaisten uupumus on erittäin yleinen yleinen ongelma, josta kärsii jopa 80 prosenttia länsimaalaisista aikuisista jossain vaiheessa elämää. Yleisimpiä oireita ovat mm. väsymys, heikko stressinsietokyky, ärtyneisyys ja lihasheikkous.

Omaan korvaani teoria lisämunuaisten uupumuksesta kuulostaa varsin järkevältä ja tätä näkemystä tukee monien ihmisten kokemukset asiasta. Hoidosta puhuttaessa en kuitenkaan keskittyisi liikaa lisämunuaisiin vaan ennemmin kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja erityisesti stressinhallintaan. Oikeastaan ei ehkä kannattaisi aina edes puhua mistään lisämunuaisten uupumuksesta vaan ihan yksinkertaisesti stressistä, koska lisämunuaisuupumusteorian tärkein tekijä on juuri tuo stressi. Vaikeimmat tapaukset tosin voivat vaatia myös muuta hoitoa kuin pelkkää stressinhallintaa.

Tässä yhteydessä on syytä muistuttaa jälleen lääkinnällisten sienten hämmästyttävästä tehosta. Erityismaininnan ansaitsee Reishi ja Cordyceps, jotka tasapainottavat HPA-akselin (Hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaiskuori-akseli) toimintaa ja tätä kautta auttavat meitä hallitsemaan stressiä. Kaupan päälle saat myös monet muut Reishin ja Cordycepsin tuomat terveysvaikutukset.

10 KommenttiaKommentoi

 • Moikka! Usein nämä liittyvät yhteen, niin kuin sanotkin. Pohja molempien hoitamiselle on kunnon suoloissa ja riittävässä levossa. Lisäksi lisämunuaisen stressiin auttaa savi :-).

 • Nuin köykäsistä asioista en itselle ole saanut apua mitä P.P kertoi. Olen kärsinyt jo yli 30 v tästä alkaa ja pikku hiljaa vituttaa suomeksi sanottuna, kun ei tahdo auttaa mikään. Ei lio lääkityskään..toki olen ehkä puolessa välissä sitä reissua. Tällä hetkellä ihan mieletön turvotus taas, kun joku aika sitten pissasin ihan hirveästi ja kyljet alkoi näkymään ja vaatteet pyörimään päällä. Kun alkoi uudelleen turvotusta keräämään, niin jenkka kahvat, alavatsa ja reidet sai uuden muodon kajdessa vkossa. Reisiin tuli mieletön appelsiini-iho viikossa. Tällä tehkellä olen todella surullinen tuosta painon kertymisestä, koska sitä on muutenkin jo 35 kiloa liikaa.

 • Kiitos kommenteista! Kuten Myy tuossa totesi, niin joskus tämä paranemisprosessi voi olla pitkä tie kuljettavaksi. Tärkeintä on löytää ne itselleen sopivimmat ja toimivimmat välineet esimerkiksi stressinhallintaa ajatellen.

 • Lisamunuais uupuminen on erittain yleista nykyaan. Stressia on niin perkeleesti ja ruokalutottumukset on pain helvettia. Paivat pitkat litkitaan kahvia ja puristetaan lisaa tehoa jo uupuneista munuaisista :( Tottakai kaikki ( stressi,ravinnepuutokset,uni) vaikuttaa mutta jollain ihmisilla nama vaivat ovat menneet niin pitkalle etta voi menna kuukausia – vuosia ennenkuin munuaisiin palaa virta. Cordycepses on erittain hyva tahan vaivaan koska se sisaltaa adenosiineja mitka tehostavat munuaisten toimintaan ja palauttavat tata virtaa.
  Myos Reishi,Gynostemma,pakurikaapa,Schizandra auttavat tahan mainiosti.

 • Tsemppiä Myy, mulla on kilpirauhasasiat vasta aukeamassa, oireita on ollut jo ainakin yli 10 vuotta. Kaikki kilpirauhasongelmathan ei näy normi lab.kokeissa, vasta nyt tiedän tämän, oma EKG:ssä huomattu hidas syke avasi silmät etsimään lisää tietoa. Nyt pitää saada lisämunuaiset toimimaan, olipa hienoa kun GynostemmaMies satuit täällä kertomaan näistä auttavista rohdoista! Tuosta Gynostemmasta tai Schizandrasta en ole ennen kuullutkaan, mitäs ne on? Mulla on tämä rT3-ongelma vissiin (käänteinen T3V), testaukset on kesken sen osalta mut Liothyronin on mullakin varmaan edessä.

 • Gynostemma on ”vahvin” terveytta ja pitkaikaisyytta lisaava adaptogeeni. myos todella halpa muihin adaptogeeneihin verrattuna.
  jos on aikaa ja kiinnostusta niin kannattaa kuunnella tuo podcasti jos et oikein tieda mista etsia tietoa internetista noin muuten.
  http://www.thebestdayever.com/news/podcast/podcast-70-truth-on-gynostemma/

  ja schizandra on marja joka tasapainottaa koko ruumiin toimintoja. ( kannattaa googlettaa ) suomestakin tata marjaa saa fitnessfirstilta ja iherbista yms.

  itsellakin ollut kilpirauhasen vajaatoiminta vuosia sitten kun olin viela nuori mies ja tiedan etta se johtui huonoista ruokailutottumuksista ja ravinnepuutoksista. Joka tapauksessa jos itsellani olisi viela tama kyseinen vaiva ja haluisin iskea kaikista kulmista. Ostaisin merilevia ( kelp , Dulce) koska ne sisaltavat luonnollista iodiinia ( ja paljon mineraaleja) mika on kilpirauhasen ruokaa.. Myos phytoplanktonista saa kaikki rakennuspalikat energia aineen vaihduntaan. toivottavasti jeesasi :)

 • Kiitos GynostemmaMies, kyllä jeesasi! Ehdinkin kyllä jo iHerbista tilata tuota teetä ja CafeCepsiä ym. Schizandraa täytyy vielä googletella ja kuunnella vielä uudelleen tuo podcast. Kelp on minullakin jo ollut käytössä jonkun aikaa, se jo paransi oloa, samoin lakritsijuuri. Varmaan myös lisämunuaiset on olleet kovilla. Pikku hiljaa tässä herätään eloon taas :)

 • Myylle pahoittelut vaivoista – en tarkoittanut, että vaivat poistuisivat yksistään noilla mainitsemillani asioilla, vaan että kunnon suola, savi ja riittävä lepo ovat pohja sekä kilpirauhasvaivojen että lisämunuaisen uupumuksen hoidossa. Eli molemmat tarvitsevat hivenaineita. Jos ja kun vaivat ovat kroonistuneet, tarvitaan varmasti muutakin – ja aikaa.

  Yleensä myös mm. munuaiset kaipaavat tukemista – olen huomannut, että välillä tosi paljonkin. Merisuolahan hoitaa myös niitä, mutta itse käytän vaihdellen kuuriluontoisesti myös nokkos- ja persiljateetä. Peltokorte- ja kultapiiskuteekin ovat hyväksi munuaisille. Esim. Valioravinnolla on hyviä ja monipuolisia yrttiteelaatuja. Lisäksi Jarkon aiemmin mainitsema omenaviinietikka on monipuolinen yleisapu tosi moneen asiaan. Toivottavasti vähitellen helpottaa!

 • @ PP ”Peltokorte- ja kultapiiskuteekin ovat hyväksi munuaisille”

  Tästä kiinnostaisi kuulla hieman lisää. Onko niistä siis hyötyä nimenomaan lisämunuaisten uupumuksessa jossa ne eivät itse kykene enää tuottamaan tarpeeksi kortisonia?

  Toistaiseksi luontaistuotelistalla mitkä tässä tilassa auttaisivat, olisi siis lakritsinjuuri ja ginseng.
  Eli nämä tukisivat kortisonin eritystä.

  Tai niin ainakin nimimerkki ”R” kertoo ao. sivun kommenttiosiossa:
  http://www.raikasweb.com/lisamunuaisten-uupumus

  Saman kommentin mukaan osa luontaistuotteista kuten esim. ruusujuuri toimisikin päinvastoin, kortisolin tasoa hillitsevästi.

  PS. voisiko joku kertoa että onko kortisoli ja kortisoni sama asia, kun molempia näytetään käytettävän?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista