Odottamisen ihanuus

Minulla on jo pitkään ollut mielessä artikkelin kirjoittaminen liittyen raskausajan ruokailuun ja mahdollisien ongelmien ja vaivojen ehkäisyyn sekä niiden hoitoon. Nyt päätin ottaa härkää sarvista ja vihdoin toteuttaa tämän jutun. Kävin kuitenkin miettimään, että mikä minä olen neuvomaan naisia asian suhteen, sillä enhän minä käytännössä tiedä mitään raskausajan tuntemuksista ja käytäntöön liittyvistä jutuista. Teoriatietoa on saatavilla, mutta se toimiva käytännön tietämys ja tuntemus on kuitenkin ehdottomasti ratkaisevin juttu.

Päätinkin ottaa yhteyttä Sailaan ja kysyin häneltä, jos hän suostuisi haastatteluun, jonka tavoitteena on antaa vinkkejä raskausajan ruokailuun. Saila on kuudennella kuulla raskaana ja tunnetusti hänen tietämyksensä ravintoon liittyvistä jutuista on valtaisa. Saila suostui ilomielin pyyntööni ja tässä ne nyt ovat: Sailan vinkit odottajalle.

1. Olet varmasti monille blogini lukijoille tuttu Viidakkomiehen blogista, mutta kerro kuitenkin hieman itsestäsi ja taustastasi. Olet ymmärtääkseni ollut hyvin vakavasti sairas, mutta parantunut siitä ruokavalion avulla?

Olen jo pitempään ollut kiinnostunut terveellisestä ravinnosta ja kiitos äitini, sain ihan lapsesta asti vain kotiruokaa, eli einekset olivat kirosana jo silloin. Vegaanina olen elellyt n. 15 vuotta ja ilman viljaa/sokeria/hiivaa n. 10v. Luomua olen ostanut aina kun sitä on saanut tai muuten pystynyt ostamaan. Vaikka elinkin jo superterveellisesti, oireet korkeintaan helpottivat vähäsen. Vasta kun tapasin viidakkomiehen ja aloin raakaravinnolle ja löysin superfoodit, alkoivat nämä sairastamani taudit olla historiaa. Kokemiani oireita varmaan helpotti myös osaltaan -98 lähtien harrastamani jooga.

Taustakoulutukseni on ihan perinteisen lääketieteen puolelta. Olen patologiaan erikoistunut bioanalyytikko, eli tiedän aika paljon myös tästä perinteisemmästä lääketieteestä. Eläkkeelle pääsin ms-diagnoosin saatuani.

Olen siis haalinut tosiaan noita diagnooseja enemmän kun laki sallii, mutta tällä hetkellä mikään niistä ei vaikuta elämääni. Endometrioosiin sairastuin jo 20-vuotiaana, mutta ravinnon avulla oireet poistui tyystin. Endometrioosin takia mun ei pitänyt missään vaiheessa saada lapsia, mutta kuinkas kävikään.. Meni siihen jonkun aikaa ennen kuin ”tärppäsi”, mutta yllättävän helposti kuitenkin.. Ms-diagnoosi tuli 2005 30-vuotislahjaksi, vieden todella huonoon kuntoon. Olin pitkiä jaksoja sairaalassa ja vajaa 2 vuotta elin neljän seinän sisällä, kun en ulos päässyt. Nyt sekin on historiaa. Migreenistä ja allergioista (enää kaksi miljoonasta jäljellä) nyt puhumattakaan. Lääketieteen edustajat pitävät mun ja Ollin tarinoita tietysti sattumina…

Päädyin siis vastaamaan näihin kysymyksiin, koska olen lääketieteen ennusteista huolimatta raskaana (6. kuulla) ja tiedän ravinnosta yhtä ja toista :)

2. Jostain syystä ihmisten syömiset kiinnostavat minua mielettömän kovasti, joten on pakko kysyä, että mitä söit tänään aamupalaksi?

Heh. Oon siinä mielessä helppo (ja jonkun mielestä tylsä) mut syön aamulla lähes aina samaa smoothieta. Tykkään siitä vaan niin paljon. Eli aamusmoothieen menee vadelma-mustikka sekotusta 200-300g, lähdevettä, n. 1 dl sun warrioirin riisiproteiinia (chocolate flavor), msm:ää, carobia (erityislisä nyt raskauden aikana runsaan kalsiumin takia), macaa, spirulinaa, puolikas banaani, tocotrienolsia, camua camua, phytoplanktonia ja udo’s oilia. Näistä tulee vajaa litra todella hyvää smoothieta ja sillä pärjään nyt raskaana 5-6h ja normaalisti 8-9h

3. Tässä yhteydessä haluan onnitella tulevasta perheenlisäyksestä! Millä tavalla tämä raskausaika on muokannut ruokailutottumuksiasi? Onko sinulle syntynyt esimerkiksi jotain uusia intohimoja joihinkin tiettyihin ruokiin, vai onko syömisesi hyvin samanlaista kuin ennen raskautta?

Kiitos :) Jonkun verran raskaus toki on muuttanut ruokavaliota. Olin ennen 100% raakaravinnolla, mutta raskauden aikana ehkä oin 60%. Parasta raskaudessa on mielestäni se, että voi todella kuunnella mitä keho kaipaa ja noudattaa sitä. Se on helppoa käytännössä, sillä varsinkaan alussa en saanut yksinkertaisesti alas mitään, jota ei tehnyt mieli. Vaikka nyt enää ei ole pahoinvointia, en syö mitään ”sinnepäin ok-ruokia”, sillä olen jo pitkään tottunut syömään vain sitä joka maistuu hyvälle. Ok ei riitä.

Esimerkiksi alussa teki mieli vaaleaa leipää, jota en normaalisti ole syönyt kymmeneen vuoteen (siis ylipäänsä leipää). Joten söin sitä ja se auttoikin hyvin pahoinvointiin. Olen myös syönyt lämmitettyjä kasvisruokia. Eläinkunnan tuotteita en käytä edelleenkään. Hunajaa voisin käyttää, mutta varsinkin nyt raskaana se tuntuu aivan liian makealle.

Etukäteen odotin innoissani kaikenlaisia himoja, kun olen niistä kuullut, mutta ei niitä ole juurikaan ollut. Alun leipähimoa (jos se nyt oli suoranaisesti himo) lukuun ottamatta ei ole oikein ollut mitään erikoisempia mielihaluja. Jos jotain tulee, niin kuuntelen sitä kyllä mahdollisimman laadukkaalla tavalla (esim. luomuna). Useimmiten himot johtuvat jostain puutteesta/tarpeesta ja ilmeisesti kehossani ei näitä puutostiloja ole, koska ehdin ennen raskautta lähes vuoden ajan tankata kehoni täyteen supereita.

4. Minkälaisia yleisluontoisia neuvoja antaisit odottavalle äidille ravitsemusasioiden suhteen? Mitä juttuja olisi erityisesti hyvä suosia? Hyvät rasvat lienevät ainakin tärkeitä?

Hyvät rasvat on tosiaan tärkeitä. Itse en ensimmäiseen kolmeen kuukauteen saanut mitään rasvaista alas ja vähän huolestuinkin, mutta kyllä keho pitää juurikin noilla himoilla huolen tarpeistaan. Nyt olen ottanut vahingon takaisin ja juon jopa välillä rasvaa ihan sellaisenaankin. Hyviä lähteitä on mainitsemani Udo’s oli (varsinkin EPA/DHA versio), hampunsiemenet ja kookosöljy. Avokadosta saa myös hyviä rasvoja, kaakaovoista puhumattakaan. Tuota kaakaovoita voi tosin olla vaikea syödä jollei syö raakasuklaata, joten en sitä juurikaan käytä.

Taidan joka vastauksessa korostaa laatua, se nyt vaan on niin tärkeää. Ns. himoja voi noudattaa, mutta senkin voi tehdä laadukkaasti, kuten ostamalla mahdollisimman paljon luomua tai ainakin vaihtamalla perinteisen suolan hyvään ja valkosen sokerin hunajaan tai muihin sokeria parempiin vaihtoehtoihin, vaaleat jauhot täysjyviin ja durumvehnä spelttiin..

5. Kolme kovinta superfoodia odottaville äideille?

Apua, vaan kolme.. Phytoplankton, maca, tocotrienols (rice bran) ja kookosöljy. Neljäänkin tiivistäminen teki jo tiukkaa 😀 Valaatkin kasvavat phytoplanktonilla, joten se on optimaalista ravintoa odottaville. Siinä on kaikki, paitsi B12. Maca tukee ja tasapainottaa hormonitoimintaa ja etenkin jos on ollut keskenmenoja, niin se ylläpitää raskautta. Limakalvot ovat raskauden aikana kovilla, joten tocotrienols on aivan ehdoton siihen.

6. Onko mitään asioita, jota olisi kenties syytä erityisesti välttää? Alkoholi ja muut vastaavat jutut ovat tietysti itsestään selviä asioita, mutta onko mitään sellaista, jota ei esimerkiksi neuvolassa neuvota?

Kehon kuuntelu on nro. 1 ja se on onneksi raskaana normaalia helpompaa. En ole mistään varsinaisesti lukenut kieltoa raakasuklaaseen, mutta en vaan pysty syömään sitä kovin suuria määriä päivää kohden. Aiemmin saatoin elää monta päivää pelkkää suklaata syömällä, mutta nyt pari palaa per päivää riittää mainiosti. Tietääkseni kukaan ei ole koskaan tutkinut asiaa sen kummemmin, joten olen itse päätellyt, että suklaan sisältämät alkaloidit saattaa suurina määrinä aiheuttaa oireita raskaana oleville. Tosin jos raakasuklaa on herkuista suurin, niin kaakaon voi hyvinkin korvata carobilla ja saa näin kalsiumit kaupan päälle.

Raskaana tai ei, niin itse en käytä e-koodeja, joten ruuan laatu on tärkeä asia. Varsinkin hedelmissä ja vihanneksissa luomumerkintä kannattaisi pitää vähimmäisvaatimuksena. En myöskään suosittele, että käytät keholle kemikaaleja, joista onkin puhuttu viime aikoina mediassa. Rasvoista/meikeistä/saippuoista jne. löytyy kuitenkin nykyään suunnilleen jopa syötäväksi kelpaavia vaihtoehtoja. Ja jos raha on ongelma, niin iherbistä lähtee paljon hyvää halvalla.

Samalla on pakko mainita ne kalsium-pillerit. Niitä tyrkytetään neuvolassa (varsinkin jos on vegaani) kaksin käsin, mutta niitä ei missään tapauksessa kannata syödä. Kalsiumia saa ruuastakin samoja määriä, kunhan vaan tietää mitä syö. Ja ei, maitotuotteet eivät sisällä kovinkaaan paljoa kalsiumia. Itse käytän mainitsemaani carob-jauhetta (jolla on kätevä makeuttaa samalla jos sellaista haluaa). Chia-siemenet sisältää vieläkin enemmän kalsiumia ja niistä saa mainioita puuroja/hyytelöitä. Seesaminsiemenet sisältää myös suuren määrän, joten vaihtoehtoja löytyy. Kalkkipillerit aiheuttavat suonien kalkkeutumista ja sitä myötä edistävät suonikohjuja…

Toinen ”lääke” mitä neuvolat rummuttaa, on rautapillerit. Synteettistä rautaa, joka aiheuttaa oiretta jos toista. Alun huonon syömisen takia hemoglobiinini tippui vähän yli sataan, mutta nostin sen kuukaudessa n.140:een syömällä spiruliinaa, phytoplanktonia ja yrteistä valmistettua rauta-uutetta. Neuvolassa ihmeteltiin, että olinpas saanut raudan nopeesti ylös ilman pillereitä..

7. Suonikohjut ja raskausarvet ovat odottaville äideille arkipäivää. Onko sinulla antaa mitään käytännön vinkkejä näiden hoitoon ja ehkäisyyn?

Suonikohjuja en ole vielä onnistunut itse saamaan (olen siis 6 kuukaudella), joten henkilökohtaista kokemusta ei ole siitä, että mikä niihin auttaa, jos niitä tulee. Itse lähtisin mieluiten ennaltaehkäisemään. Eli hyvä ravinto ja liikunta (pitkään seisomista kyllä vältän, sillä siitä ei tule kovinkaan hyvä olo) ja myös kalkkipillereiden roskikseen heitto auttaa. Raskausarpien ehkäisyyn ja hoitoon kookosöljy on aivan ehdoton! Sitä voi laittaa kasvoille, kainoloon ja suuhunkin olen tuikannut, jos ikenistä on vuotanut verta. Ainoastaan silmien ympärille sitä ei kannata laittaa.

8. Myös raskaudenajan pahoinvointi on etenkin raskauden alkuvaiheessa melko yleistä. Onko sinulla antaa tähän liittyen mitään helpottavia ohjeita, vai onko nämä pahoinvoinnit vain kestettävä? Ja jos sinulla tulee mieleen mitään muita raskausaikaan liittyviä vaivoja ja neuvoja niiden korjaamiseen, niin kerrotahan myös niistä.

Kuten mainitsin jo aiemmin tuosta pahoinvoinnista, niin kohdallani siihen auttoi vaalea leipä. Lisäksi söin 2 tunnin välein, myös öisin. Phytoplankton auttaa, jos sitä saa vaan alas (tippakin suuhun saattaa riittää). Tosin itse en saanut sitä alussa alas edes tipan vertaa. Kaikki mikä tasottaa verensokereita auttaa, vaikken uskokaan että pahoinvointi tulee pelkästään verensokereiden heittelyistä.

Hiiva on myös aika yleinen seuralainen raskauden aikana korkeiden estrogeenitasojen takia. Normaalisti neuvon käyttämään kookosöljyä myös alapäässä jos on hiivaa ja moni tuttu onkin saanut avun siitä. Raskaana olevien limakalvot ovat kuitenkin niin herkät, että joillakin se saattaa tuntua ikävälle. Kannattaa tosin koittaa ennen kuin ostaa virallisia lääkkeitä. Hiivahan ei ole sikiölle vaarallista, kiusa lähinnä äidille, joten voi rauhassa katsoa, että meneekö se ruokavaliolla ja kookosöljyllä ohi. Itse suosin luomupuuvillaa alusvaatteissa ja jos siihen ei halua mennä, niin pesuaineen vähentäminen tai vaihtaminen varsinkin alusvaatteiden kohdalla voi auttaa. Pesupähkinät ovat hyviä tähän tarkoitukseen ja myöhemmin myös vauvan vaatteet voi pestä niillä turvallisesti. Ne sopii myös pähkinäallergikoille, jollainen itsekin olen (toinen allergia joka on toistaiseksi tallella).

Olen aika tietämätön useimmista vaivoista tai sitten vaan nautin niin paljon raskaudesta, että otan kaikki ilolla vastaan asiaan liittyvinä :) Liitoskipuja on tietääkseni todella monella. Itse kyllä tunnen, että paikat venyy, mutta ei ne kivuliaita ole. Joko olen onnekas tai sitten se johtuu käyttämästäni msm:stä. Se kuitenkin vaikuttaa voimakkaasti luihin ja niveliin sekä kipuunkin.

9. Mietitään hieman myös vauvan syntymisen jälkeistä aikaa. Äitien synnytyksen jälkeinen masennus on hyvin yleistä ja psyykkinen jaksaminen voi olla tiukoilla. Onko sinulla mielessä mitään täsmäaseita näiden ongelmien ratkaisemiseksi? Puolison merkitys on tietysti huomattava, mutta voisiko esimerkiksi yrttien parista löytyä jotain apua henkiseen jaksamiseen?

Tuosta ajasta en vielä henkilökohtaisesti tiedä, mutta itse varaudun siihen syömällä hyvin. Imetys kuluttaa hyvin paljon ja senkin aikana on tärkeätä turvata ravintoaineiden saanti, jotta äitikin jaksaa. Se kun on lapsenkin etu, jos ruokapankki pysyy kunnossa 😉 Wolfen mukaan mielen tiloihin yleisesti auttaa phytoplankton ja maca yhdessä. Lisäksi kannattaa pitää huoli siitä, että saa tarpeeksi D- ja B-vitamiineja. Erityisesti se B12 on hermostovitamiini. Pähkinöitä kannattanee välttää, jos on mielen ongelmia. Nuts make you nut 😀


10. Entä sitten tuo vauva-ajan ruokinta. Rintaruokinnan tärkeyttä ei varmasti tarvitse korostaa, mutta entä nuo kiinteämmät ruoat? Teillä ei varmaankaan Pilttiä tulla syömään?

Imetys on tärkeätä. Wolfen mukaan vuosi riittää ja kolme on ihan maksimi, jos elää tässä yhteiskunnassa (eikä viidakossa tms.) Itse en ole kuulemma suostunut puolen vuoden jälkeen imemään, joten niinkin voi käydä, että lopetuspyyntö tulee lapselta. Raakaravintoon on tarkoitus palata syntymän jälkeen, joten aika luonnollisesti lapsi seuraa perässä. Oli ruoka mitä tahansa, on tärkeää että laatuasiat on kunnossa. Käytännössä (sikäli kun lapsi niistä tykkää ja syö) aloitan muussatulla avokadolla yhdistettynä joko merilevään tai hyvään suolaan, chia-siemenistä tehtyyn puuroon, muussattuun banaaniin jne. Tuohon puuroon voikin sitten laittaa superia jos toista :) Mitään selkeätä viikkoruokaohjelmaa on mahdoton antaa, sillä mieltymykset ja tilanteet ovat hyvin yksilöllisiä. Puhtaaseen ruokaan pätee onneksi se, että sitä voi antaa lapsen syödä niin paljon kuin sen tekee mieli.

Imetykseen liittyen tuli vielä mieleen, että tuo kookosöljy on oiva apu rintojen hiiva ym. tulehduksiin. Kookosöljyhän tappaa kaikki bakteerit/virukset ja hiivat (sienet).

11. Olen varmasti unohtanut kysyä jotain erittäin oleellista. Kerrothan jos mielessäsi on jotain, jonka haluaisit jakaa muille odottaville äideille…

Aika hyvin olet onnistunut kysymään oleellisimmat. Se mitä en maininnut, kun puhe oli pitkälti ravinnosta, on veden merkitys (itse haettu lähdevesi), maadoitus ja puhdas ionisoitu hyvä sisäilma. Ne ovat meillä optimoitu myös kohdilleen. Varsinkin tuo lähdevesi vaikuttaa raskaudessa merkittävästi, sillä saan heti ummetusta jos se aito loppuu. Hätätapauksessa juon kaupan lähdevettä, mutta siinä ei ole bakteereja jotka sinne kuuluu, kiitos Eviran, joten se ei aja samaa asiaa. Kun tuosta suolesta tuli puhe niin, optimoin sen toimintaa syömällä joka päivä maitohappobakteereja. Minun lisäksi myös vauva saa jo nyt hyvän bakteerikannan. D-vitamiinia myös suosittelen varsinkin nyt talvella suomessa asuville/odottaville. Oma annostus on raskaanakin 125 mikroa päivittäin.

Myö B12-vitamiinin ottaminen purkista voi olla perusteltua, riippuen siitä mitä syö. Kasvikunnasta B12-vitamiinia ei oikein saa.

         

31 KommenttiaKommentoi

 • Kiitos Saila!

  Oikeastaan nuo Sailan loistavat neuvot voi tiivistää seuraavasti:

  1. Kuuntele itseäsi.
  2. Panosta laatuun.

  Tuo itsensä kuunteleminen ja laatuun panostaminen toimii toki loistavasti myös muillekin, kuin vain raskaana oleville.

  Rasvojen suhteen voin itse suositella erityisesti krilliöljy ja kookosöljy kombinaatiota…

 • -Maca tukee ja tasapainottaa hormonitoimintaa ja etenkin jos on ollut keskenmenoja-

  Voi kun joku olisi kertonut tuon jo 5 vuotta sitten. Olisi varmasti säästynyt monta itkua.

 • Kiitos Jarkko ja Saila. Yks asia jäi mietityttään. Kysymys siis Sailalle, miksei Jarkollekkin jos osaat vastata. Miks kookosöljyä et suosittele silmien ympärille? Olen pitkään lätränny sitä koko naaman ja siis silmien ympärille myös. Mitä suosittelet silmävoiteeksi?

 • ”Imetys on tärkeätä. Wolfen mukaan vuosi riittää ja kolme on ihan maksimi, jos elää tässä yhteiskunnassa (eikä viidakossa tms.)”

  Imetyksestä – Wolfe varmasti perustaa näkemyksensä johonkin, mutta omakohtaisen kokemuksen perusteella voin sanoa, että imetyksellä on hurjan suuri vaikutus vauvan/lapsen ravitsemukseen ja terveyteen vielä kolmannenkin vuoden jälkeen. Vaikka lapsi imisi äidinmaitoa vain vähän, ne ovat todellisia tehotippoja. Itseäni on tässä opettanut nimenomaan lapsi, omat aiemmat ajatukseni imetyksestä ja sen kestosta menivät sen myötä päälaelleen, onneksi :-).

 • Muistaakseni Wolfe sanoi jollain videollaan, että kookosöljy on liian paksua tavaraa herkälle silmänympärysiholle ja kaakaovoi on parempi vaihtoehto. En muista tarkkaan.. taitaa olla jo parisen vuotta, kun noita videoita tuli tuijoteltua. 😛 Omalle kasvoille kookosöljy on muutenkin liian paksua/epäsopivaa vaikka vartalolla toimii hyvin.

 • Tuskin Wolfe kiistääkään äidinmaidon terveellisyyttä, vaikkakin sanoi luennollaan että vuodessa saa kaiken tarvittavan. Yli kolmen vuoden imetyksellä tarkoitti enemmän sosiaalisia tekijöitä, ne tulee usein monessa yhteisössä vastaan tai tekee lapsen äidistä liian riippuvaiseksi. Itse tarkotus imettää niin kauan kuin maitoa riittää tai lapsi suostuu imemään, mutta tuskin yli kolmea vuotta. Tosin meillä ei laiteta lasta tarhaan/kouluun ym niin nuo sosiaaliset tilaanteet ehkei rajota niin paljoa.

  Ja mitä silmänympärysihoon tulee, niin kaakaovoi on kyllä tosi ehdoton siinä, niinkuin joku ehtikin jo mainita :)

 • ”Wolfen mukaan vuosi riittää ja kolme on ihan maksimi, jos elää tässä yhteiskunnassa (eikä viidakossa tms.)”

  Eli jos kerran WOLFE sanoo, niin sen on pakko olla näin? Entä jos Wolfe sanoisi, että kannattaa imettää 5 vuotta? Sinäkö sitten tekisit niin, vain koska joku muu sitä suosittelee?

 • Minulla on poika, joka täyttää kohta 5v. Voiko noin pienelle lapselle syöttää macaa vai pitäisikö vielä odottaa pojan kasvamista?

 • Olisi hauska keskustella Wolfen kanssa imetyksestä(kin). On totta, että länsimaisessa yhteiskunnassa sosiaaliset paineet ovat ihan toista myös tässä suhteessa. Imetys kuitenkin muuttuu lapsen kasvaessa: taaperon ja isomman lapsen imetys siirtyy vähitellen hyvin luontevasti vain oman kodin seinien sisälle.

  Mielestäni imetys ei voi tehdä lasta liian riippuvaiseksi äidistä, kun imetys on lapsentahtista. Uskon, että mitä tiiviimmän kiintymyssuhteen lapsi on saanut äitiinsä myös mahdollisen imetyksen myötä luoda, sitä vankemmin hän aikoinaan itsenäistyy.

  On pakko kommentoida vielä myös maidon riittävyyttä, koska aihe on sydäntäni lähellä :). Imetyksessä pätee kysynnän ja tarjonnan laki. Vauva huolehtii maidon tilaamisesta, joten maito kyllä yleensä riittää, kun vauva pääsee halutessaan rinnalle :).

 • Ihana lukea itse omilla aivoilla ajattelevien ihmisten kokemuksia raskausajasta! Kukaan ei voi kertoa sinulle miten pitää syödä ja elää. Neuvolassa ei ainakaan neuvoja saa. Nyt 1-vuotiaan kanssa on menty pitkälle maalaisjärjellä. Kuten raskausaikanakin.

  Oma ruokavalio oli jo itselle sopivaa ja optimoitua kasvisruokaa ennen raskautta. Kertaakaan ei ollut mitään hiivaa, limakalvo-ongelmia, mitään himoa, kertaakaan en voinut pahoin, yhtään en ollut väsynyt ja 1cm pituinen yksi raskausarpi taitaa olla navan alla. Ja mä oon 35. Lisäravinteista kikkailin Solgareilla minkä tarvitsi. Jotain kertoo se että kun vain vaihdoin magnesiumvalmistetta niin koin kahtena yönä ainoat krampit, ei koskaan ennen eikä jälkeen. Että aika tarkalla mentiin…

  Harmi että vasta raskausaikana aloin perehtyä superfoodeihin. En ole juurikaan uskaltanut niitä ruokavaliooni vieläkään imettäessä lisätä. Spirulinan kun lisäsin pari viikkoa sitten niin vaikutukset oli niin dramaattisen positiiviset, että en uskalla kuvitellakaan mitä kävisi jos joku ei sopisikaan. Jatkan ihmiskokeita parin vuoden päästä kun en enää imetä ja saan joskus nukkua enemmän…

  Loppuraskaudessa kiusasi korkea verenpaine joka on sukuvika ja jos en olisi pitänyt päätäni niin lääkärit olisivat käynnistäneet synnytyksen lääkkeillä. Sairaalaa, lääkäreitä ja neuvolaa täytyy pyrkiä kuuntelemaan, mutta itse tehdä päätökset aina.

  ”Luomuäitejä” tapaa täällä: http://www.ysv-foorumi.com/

  Ihanaa raskauden loppuaikaa Sailalle ja kiitos Jarkolle tästä haastiksesta! Toivon että tämä jaettaisiin neuvolassa pakollisena lukemisena kaikille =O)

 • Oli ilo lukea tämä! Olen yrittänyt pian vuoden tulla raskaaksi. Millainen ruokavalio voisi auttaa raskaaksi tulemisessa? Sairastan reumaa, joka tietysti omalta osaltaan saattaa raskaaksi tulemista pitkittää.

  ihanaa odotusaikaa, Saila!

 • Anskulle muutamia vinkkejä:

  * Ravinteita, ravinteita ja ravinteita.Tutustu, jos ei jo ole tutut sivut: http://www.superfoodit.com/

  * Kannattaa tutustua Pentti Kossilan tuotantoon. Miehen elämäntyönä oli parantaa reumasairaita, joten hän tietää asiasta paljon. Pienenä vartoituksen sanana on mainittava, että Kossilan kirjojen ruokavaliosuosituksiin on hyvä suhtautua pienellä varauksella. Mutta erinomaista ja etenkin viihdyttävää asiaan liittyvää tietoa niistä irtoaa.

  * Macasta (Hyvinvoinnin Tavaratalosta löytyvä Puhdistamon maca tai Sun Firen maca FitnessFirst-verkkokaupasta) voi olla apua.

  Olen myös usein törmännyt asian yhteydessä sellaiseen yrttiin, kuin Eucommia bark.

 • Kiinnostaisi enemmän tietää mikä tämä yrteistä valmistettu rauta-uute mahtaisi olla? Olen ainakin teinivuosista asti ollut taipuvainen anemiaan ja tavalliset rautatabletit ei oikein sovi vatsalle, joten olisi mielenkiintoista kuulla muista vaihtoehdoista.

 • Olen kuullut, että avokadoa ei saisi antaa paljoa pienelle lapselle. Eräs puolivuotias poika meni veltoksi ruokailun jälkeen… Syy selvisi myöhemmin. Isä oli syöttänyt hänelle ruuaksi kokonaisen muussatun Avokadon. Pieni lapsi voi tarvita avokadon rasvoja, mutta vain hitusen kerrallaan.

 • Ihanaa lukea vihdoinkin ruoasta tämän aiheen tiimoilta!

  Raskaus- ja imetysajan ravitsemuksesta olisi mukava kuulla lisää. Tuli kuitenkin mieleen kysymys macasta; Joissain macan käytöstä kertovissa ohjeissa sanotaan että sitä ei suositella hormonitoimintaa tasaavan vaikutuksen vuoksi raskauden ja imetyksen aikana.Synnytyksen jälkeen (eli 3kk sitten) laadukkaammasta ravinnosta sekä foodeista innostuttuani hommasin ekana macaa, ja mielestäni toimi hyvin, mutta kun joku kertoi että ei suositella niin lopetin käytön. Eli onko tasaava vaikutus positiivisesti tasaava, vai voiko siihen sitten liittyä jotain negatiivista?

  Suklaan (raaka sellaisen) syönnistä olen huomannut saman kuin Saila (ainakin siis imetysaikana) että ei ole suurina määrinä hyväksi, vaikka kyllä sitä himoitsenkin. 😀

  Onko maidontuotannon lisäämiseen muita hyviä ruokavinkkejä kuin kookosöljy? Tämä toimii itselläni tosi hyvin, mutta vaikka maitoa riittääkin, ei pieni lisä olisi pahitteeksi..

  Onnittelut Saila tulevan vauvan johdosta ja toivottavasti jaat jotain vinkkejä myös imetyksen suhteen sitten myöhemmin! :)

 • Voi olla tyhmä kysymys, mutta voiko Ohhiran probiootteja syödä raskaana ollessa vai onko Sailalla tai Jarkolla joku toinen hyvä probioottisuositus raskauden(kin) ajalle? Mietin vain, että onko Ohhirassa jotain, esim.yrttejä tai muita epäsopivia ainesosia? Jotenkin tässä aineiden ja ainesosien viidakossa menee ihan pää pyörälle, että mitä saa ja mitä ei, mitä kannattaa ja mitä ei…

  Kiitos hyvästä ja mielenkiintoisesta jutusta!

 • Jes kivaa että tästä puhutaan!

  Mä lopetin superfoodit raskauden alussa ihan varmuuden vuoksi (kun afrodisiakkeja tai muita hormonitoimintaan vaikuttavia rohtoja ei suositella). Menin lukemaan vähän turhan tarkkaan jotain Sinikka Piipon kirjoja mausteista ja yrteistä ja tuntui että melkeenpä mitään yrttejä ei saa käyttää…
  http://www.frantsilankehakukka.fi/extranet/ext/cms3/attachments/Onnellinen_odotus.pdf Virpi näyttäis olevan joistain jutuista eri mieltä, tossa on kyllä hyviä vinkkejä.

  Tulinkin aika kipeäksi ja paha anemia iski. Nyt jälkeenpäin tuntuu että olis voinut enemmänkin uskaltaa ottaa superfoodeja. Mulla iski kilpirauhasen vajaatoiminta mutta nyt synnytyksen jälkeen arvot ovat taas itsestään kohdillaan. Kilpirauhanen (ja koko ihminen) tarvitsee jodia, vaikka neuvolassa leviä kielletään raskauden aikana käyttämästä juuri jodin takia, jonkin verran kannattaa syödä, merisuolasta sitä ei saa tarpeeksi ja jodioituja suoloja ei kannata käyttää.

  Himoja mulla oli jonkun verran, lähinnä salmiakkiin, joka voi johtua matalasta verenpaineesta. Ruokahalu myöskin nousi loppua kohti, mutta lopussa ei mahtunut mahaan kerralla isoja annoksia. Suosittelen syömään usein ja pieniä annoksia.

  Luontaistuotekaupoista saa luontaista rautavalmistetta mehuina esim. Ferroforte (sis. myös b12 ja c-vitamiinit). Raudan imeytymistä tukee C-vitamiini, ja kupari. Sinkkiä myös kannattaa ottaa.

  Kalsiumia saa tosiaan myös ruuasta, mutta raskaus- ja imetysaikana vauva hyvin kyllä imaisee äidin kalsiumit. Suosittelen Homeocalc -nimistä valmistetta (luontaistuotekaupoista), jossa on hyvin imeytyvässä muodossa kalsium ja magnesium.

  Todellakin luomua ja laatua ehdottomasti mammoille ja vauvoille.

  Maidontuotantoa lisää mm. fenkoli, anis, tilli. Esim. Frantsilan Vauvan ilo -tee on hyvä ja on niitä muitakin valmiita mammateetä. Runsas veden juominen(lähdevesi) ja monipuolinen ravinto on tärkein. Kuulemma maustesalvia voi kuivattaa maidontuotantoa (lopetusvaiheessa voi olla toimiva).

  Supereita joita kannattaa käyttää raskauden aikana eikä pitäis olla afrodisiakkeja on ainakin spirulina(ei sisällä jodia kun on makean veden levä) ja msm. Macaa varmaan käyttäisin jos vielä tulen raskaaksi.

  Erilaisia öljyjä kannattaa kyllä tosiaan käyttää sisäisesti. Mulla pääsääntösesti käytössä hamppu, kookos, oliivi.
  Myös ulkoisesti kookosöljyä käytän ihan kaikkeen ja se on hyvä myös vauvan iholle.
  Kuismaöljy on ihan paras loppuraskaudessa alaselän hieronnassa ja synnytyksen aikana ja sitten jälkeenpäin palautumisessa. Läträsin sitä aika paljon ihan että pystyi käymään vessassa synnytyksen jälkeisinä viikkoina.

  Homeopatiaa suosittelen siihen synnytysrulianssiin. Esim Arnicaa voi syödä ennen synnytystä sen aikana ja jälkeenpäin. Se auttaa palautumaan ja estää repeytymästä. Kivunlievitykseen camomilla ja aconitum synnytyspelkoon. Käytin itse vain arnicaa ja camomillaa mutta meni niin hienosti kaikki että uskon että siitä oli apua.

  Nämä pari linkkiä siksi, että neuvolassa sanotaan mm. ”hengittämistä ei enää treenata täällä, kun se on ihan vanhanaikainen juttu. Jokainen kuitenkin unohtaa sen sitten tositilanteessa ja nykyään on kuitenkin nämä kaikki puudutusaineet.”
  Luomusynnytystä suosittelen äidin ja lapsen yhteyden muodostumisen ja imetyksen käynnistymisen tähden. Ja siihen kannattaa valmistautua. Doula oli ihan parasta lapsen isän lisäksi. Niistä lisää mm.:
  http://www.aktiivinensynnytys.fi/
  http://www.tampereennapapiiri.fi/

  Omaan intuitioon ja vaistoon kannattaa luottaa enemmän kuin mihinkään kirjoitettuun tietoon. Odottavalla äidillä on ekstraherkässä tuntosarvet. Oksitosiiniä kaikille äideille eli tehkää mikä on ihanaa. Mahdollisimman paljon hierontaa, jalkakylpyjä, rentoutumista, kaikkea hellivää ja hoitavaa. Siunatussa tilassa olevien naisten kuuluu saada jumalattaren kohtelua. Rauhoittuminen ja nukkuminen on hyvä juttu raskaana ollessa. 9 kk on tarkoitettu juuri sitä varten että ehtii sopeutua muuttuvaan elämäntilanteeseen.

  Mä vähän innostuin nyt kirjottelemaan. Itse koitin etsiä jotain tietoa näistä superfoodeista raskausaikana mutta ei oikein mistään löytynyt, kun onhan se vaikea tehdä tutkimuksia näistä asioista.

  Antoisaa raskausaikaa, synnytystä ja vanhemmuutta <3

 • Niin probioteista vielä että kyllä ihan vaikka hapankaalin käyttäminenkin on ihan hyvä keino saada maitohappobakteereja..

 • Niiin ja vielä yks: kuulemma kataja erityisesti katajan marjat on vaarallisia raskausaikana ja voi laukaista synnytyksen. On käytetty ”lapsen lähdettämiseen” eli aborttiin aikanaan…

 • Hei! Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta! :) Etsin vatsaystävällistä ja luonnonmukaista rautalisää. Teksti on kirjoitettu yli kaksi vuotta sitten, mutta olisiko mahdollista saada vielä Sailalta tieto, mitä tuotetta hän tarkoitti tällä: ”yrteistä valmistettu rauta-uute”.

  Kiitos hirveästi!!

  • Hei Jaana,

   Spirulina on yksi parhaimmista rautalähteistä… Nyt kesällä ei tietysti kannata unohtaa nokkosta!

 • Hyvä juttu! Minä en ole usklatanut macaa käyttää, 7. vko menossa, mutta ilmeisesti sitä kuitenkin uskaltaisi? Tuon spirulinan takia aloin tietoa hakemaan, kun olen lukenut ettei merilevä valmisteita saa käyttää jodin takia ja siinähän on sitä. Toisaalta siinä on taas sitä foolihappoa… on tämä vaikeaa.

 • Moi Maria,

  Spirulina ei sisällä juurikaan jodia toisin kuin usein virheellisesti luullaan. Esimerkiksi Finelin tiedot asiasta ovat pahasti virheelliset.

 • kiitos Jarkko, minä olin ihan kahden vaiheilla, että mitä nyt? mutta eiköhän tässä samoilla jatketa ja vähän macaa myös pirtelöön.

 • Henna olikin tätä jo kysynyt mutten löytänyt vastausta. Itse imetän 2 kk ikäisiä kaksosia ja olisin kiinnostunut voiko macaa käyttää? Tietoa löytyy todella vähän.. Maca kuitenkin tasapainottaa hormonitoimintaa. Voiko sillä siis olla negatiivisia vaikutuksia imetysaikana? Mielestäni macassa on ainoastaan positiivisia vaikutuksia imetystä ajatellen. Tosin en ole asiantuntija ja asiasta enemmän tietävät kommentoikaa! :-)

 • ”Kalkkipillerit aiheuttavat suonien kalkkeutumista ja sitä myötä edistävät suonikohjuja…”

  Kalkkeutuminen on valtimoiden ongelma, kun taas suonikohjut syntyvät laskimoihin, jotka eivät kalkkeudu. Myöskään valtimot eivät kalkkilisistä kalkkeudu, kun huolehtii riittävästä D-vitamiinin saannista.

 • Olipa paljon hyvin kerrottua asiaa! Kannatti lukea!
  Mutta olisi yksi kysymys johon en löydä vastausta; saako raskaana syödä hapankaalta ? :)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista