Oikeaa lihaa Polvijärveltä

Lihalla ja lihalla on valtava ero. Tästä asiasta Daniela kirjoitti mainion postauksen, joka kannattaa käydä lukemassa.

Minulla on ollut ilo nauttia viime päivinä oikeaa, käsittämättömän hyvältä maistuvaa luomulihaa.

Kävimme helmikuun lopulla koko perhe Karhisten karjatilalla, joka sijaitsee Polvijärvellä. Tilan emäntä esitteli meille tilan toimintaa ja toki myös eläinten oloja. Karhisten Karjatilan eläimistä huolehditaan hyvin ja niille pyritään takaamaan mahdollisimman vapaa lajinmukainen käyttäytyminen. Emolehmät laiduntavat vasikoineen pitkän laidunkauden (jopa marraskuulle), jonka jälkeen ne siirtyvät pihattoon talvikaudeksi. Eläimet ruokitaan oman tilan pellolla luonnonmukaisesti tuotetulla rehulla.

Olin todella vakuuttunut kuulemastani ja näkemästäni. Eläimet olivat silmin nähden hyvinvoivia. Eläinten vapaasta meiningistä kuvaa hyvin se, että emäntä halusi esitellä meille vasta vähän aikaa sitten syntynyttä vasikkaa, mutta sitä ei meinannut ensin löytyä mistään. Tehotuotannossa eläimet ”asuvat” ahtaissa karsinoissa ja sieltä ei kyllä kukaan pääse häviämään.

Voin sanoa, että koko tilalla huokui lämpö, tasapainoisuus ja iloinen fiilis. Ostimme lähtiessämme mukaamme reilun laatikon luomulihaa. Tiesin jo ostaessani, että liha maistuu varmasti hyvältä, mutta kun laitoin suuhuni ensimmäisen haarukallisen oikeaa lihaa, olin myyty. Perusmarketin luomuliha maistuu ihan hyvälle, mutta tämä Karhisten karjatilan liha on kyllä ihan eri ulottuvuudesta.

Usein kuulee puhuttavan punaisen lihan epäterveellisyydestä. Itse olen varsin skeptinen näille väitteille. On toki selvää, että tehotuotetun eläimen sairas liha ei voi olla ihmiselle terveellistä. Yleensä nämä tehotuotantoeläimet ruokitaan maissilla ja soijalla, joka muuttaa lihan rasvahappokoostumusta haitalliseen suuntaan lisäten sen omega-6-rasvahappopitoisuutta. Kun tätä lihaa vielä uitetaan E621 liemessä, niin voitaneen puhua todellisesta myrkkypommista. Luomuliha sitä vastoin on ainakin omasta mielestäni todellinen terveyspommi, joka on mitä parasta ravintoa ihmiselle.

Monella kasvissyöjällä nousee varmasti jo niskakarvat pystyyn. Vaikka tämä postaus onkin aidon lihan ylistyslaulu, niin en missään nimessä halua dumpata lihatonta elämää. Itse kuitenkin olen tällä hetkellä (laadukkaiden juttujen) sekasyöjä, joskin aika kasvispainotteinen sellainen. En missään tapauksessa poissulje sitä mahdollisuutta, että tulevaisuudessa koittaisin lihatonta raakaruokavaliota, mutta tämä olisi todennäköisesti vain lyhytaikainen kokeilu. Ainakaan tällä hetkellä en näe mitään perusteita sille, miksi minun pitäisi elää ilman lihaa.

1 KommenttiKommentoi

  • Ihanaa, että tämmöistäkin tekstiä saa lukea! Olen jo niin masentunut, turhautunut ja ahdistunut tehotaloudesta, että en tiedä mitä teen. Eläimille kunnon lajinmukaiset sapuskat!! Vaatikaa tätä!!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista