Osteoporoosi – esimerkillistä medikalisointia

Osteoporoosi on näinä päivinä paljon huomiota keräävä sairaus, koska maassamme on kuulemani mukaan noin 400 000 osteoporootikkoa. Voidaankin sanoa, että Suomen on vallannut todellinen osteoporoosivillitys. Käydään hienoissa tutkimuksissa ja syödään tietysti kourakaupalla lääkkeitä. Lääkäritalot ja lääkeyhtiöt ovat hyvillään, sillä eipä rahan tekeminen voisi olla paljon helpompaa. Ensin hieman pelotellaan ihmisiä kuinka luut rasahtavat poikki ja sitten kerrotaan kauniita tarinoita siitä kuinka tutkimukset ja lääkkeet pelastavat kärsimyksiltä. Nerokasta.

Onhan se kiistatta todettu, että pienellä luun mineraalitiheydellä ja murtumilla on yhteys väestötasolla, mutta yksittäisen ihmisen kohdalla luun tiheyden mittaustuloksella on surkea ennustearvoa. Näin ollen kaikki luuntiheyden mittaukset ovat ainakin jonkinasteista humpuukia. Ylivoimaisesti merkittävin tekijä luunmurtumien taustalla on niinkin yksinkertainen asia kuin kaatuminen.

Osteoporoosista väitellyt dosentti Teppo Järvinen on todennut, että ”osteoporoosi ei aiheuta murtumia, vaan altistaa niille”. Kansanterveyden edistämisen näkökulmasta massiiviset tutkimukset ja avokätinen lääkitseminen on todella arveluttavaa toimintaa. On laskettu, että yhden murtuman estämiseksi tarvitaan tuhansia mittauksia ja lisäksi murtumien ehkäisyyn käytettävien lääkkeiden vaikutus on hyvin mitätön. Kun tähän lisätään vielä se, että millaisen laskun tämä leikki aiheuttaa veronmaksajille, voidaan puhua jo todellisesta vedätyksestä.

Osteoporoosivillitys on tyypillinen esimerkki yhteiskuntaamme riivaavasta medikalisoinnista, jossa lääketeollisuudella on valta luoda sairauksia tyhjästä. Määritetään vain muutama raja-arvo ja yhtäkkiä merkittävä osa kansasta on sairas. Lääketeollisuudella on niin paljon valtaa ja voimaa, että tämän kierteen pysäyttäminen on vaikeaa, mutta jokainen pienikin taisteluvoitto sodassa totuuden puolesta on merkittävä. Hyvä esimerkki tästä saatiin MOT:n loistavan kolesteroliohjelman myötä:
Paniikkia pukkaa
Tieto leviää kulovalkean lailla

4 KommenttiaKommentoi

 • Ja mielenkiintoisinta on se miten ne selittää sen, että kun maitoa juodaan täällä enemmän kuin missään ja siitä saa sitä mahtavaa d-vitskua ja silti luut rasahtelee ja osteopenia ja poroosi on, niin yleisiä!?

  Tai sen, kun täällä ei saa trans rasvoja kuin 2 g puskan mukaan pvässä ja voin ja kerman kulutus on ollut varmaan alhaisinta koko euroopassa ja sydäreitä ja muita vaan pukka hela tiden.

  Aika kyllästyttävää tuo jorgonia mediassa johon tuovat harvat pientä maustetta.

  Studio 55 oli aamulla A. Heikkilä ja jakson nimi raihnainen ruumis tai jotain vastaavaa.

 • Juu, nuo on kyllä varsin mielenkiintoisia yhtälöitä, joita viralliset tahot eivät suostu edes katsomaan… Mitä tarkemmin noudatattaa virallisia ravitsemussuosituksia, sitä sairaammaksi tulee. Milloinkohan tämä asia suostutaan hyväksymään?

  Kiitos vinkistä. Pitää vilkaista tuo ohjelma jossain välissä.

 • ”Mitä tarkemmin noudatattaa virallisia ravitsemussuosituksia, sitä sairaammaksi tulee. Milloinkohan tämä asia suostutaan hyväksymään?”

  Kun helvetti jäätyy tai lääke -ja ruokabisnes ei tuo herroille paksua lompakkoa valeista vaan palkka määräytyy vaikka sen mukaan lääkärillä miten hyvin potilaat paranee.

  Ruokabisneksessä raha määräytyisi taas miten terveellistä ruoka on oikeasti fysiologian mukaan, ehkä silloin tai sitten, kun tänne tulee puskan sijalle Berluskooni :)

  http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=207

  Nytkin nämä sairauden ja pahoinvoinninlaitos tyypit ja niiden kaimat itkee kuinka hyviä statiinit on, kun 1994 on tutkittu sitä tai tätä. Siinä ohjelmassa juurikin painotettiin, että vasta vuonna -95 saivat jotain rotia siihen lääketutkimis asiaan ja, että sen jälkeen tuloksilla ei ole voinut, niin paljoa kusettaa. No joka tapauksessa lääkefirmojen pallit on heilunut tiuhaan, kun ovat jääneet salailusta ja valehtelusta kiinni, kun eivät ole tutkimuksia julkaisseet vaikka on porukkaa alkanut lakoamaan.

  Siitä(kin) asianhaarasta koko kööri vaihtoon.

 • Lääkeyhtiöiden juoksupoikana toimiminen on ainakin taloudellisesti varsin tuottoisaa puuhaa. Pekka Puskan vuoden 2009 tulot oli 228 298 € . Tosin se on aika pieni osuus siitä summasta mitä Puska on teoillaan ja sanomisillaan tuottanut lääkeyhtiöille.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista