Paastoaminen ja muita lukijakysymyksiä

paastoaminen

Katsoin dokumentin paastoamisen terveyshyödyistä. Mitä mieltä sinä olet paastoamisesta?

Yle lähetti tosiaan erinomaisen dokumentin, joka kannattaa ehdottomasti katsoa Areenasta, ellet sitä ole vielä nähnyt. Paasto on mielestäni mitä mainioin juttu, jolla voi todella helposti edistää omaa hyvinvointia ja parantua jopa sairauksista.

Meidät on opetettu uskomaan sitä, että meidän tulisi syödä koko ajan jotain. Virallinen taho korostaa jatkuvaa syömistä, kuten myös ruokateollisuuden mainokset. Toki monille sopii tiuhempi ateriarytmi ja sitä tämmöisessä tapauksessa kannattaa noudattaa, mutta yleisellä tasolla esimerkiksi välipalojen tärkeyttä on liioiteltu rankasti.

Ihmisiä tulisi opastaa syömään omien tarpeiden mukaan. Tässä tulee jälleen esiin se ainoa toimiva lähestymistapa asiaan, eli itsensä kuuntelemisen tärkeys. Meidän ei kuulu syödä lounasta aina klo 12 tai iltapalaa klo 21. Syö sitä vastoin silloin kun sinulla on tarvetta syödä, mutta syö silloin mahdollisimman laadukkaasti. Vältä siis jatkuvaa napostelua, joka on nykyaikana hirmu yleistä.

Ja muista sekin, ettei aterian tarvitse olla etiketin mukainen. Jos mielesi tekee aamulla raskaampaa ateriaa, niin voit aivan hyvin syödä aamupalaksi vaikka pihvin. Ei se ole millään tapaa väärin. Ja jos runsas päivällinen ei iske yhtään, mutta mielesi tekee kuitenkin hieman jotain syödä, niin tee vaikka se aamusmoothie päivälliseksi. Meihin on jostain syystä iskostunut tietty malli aterioiden suhteen, jota noudatamme kuin suurempaakin totuutta, ilman mitään järkiperäistä syytä. Tuosta kannattaa vapautua!

Jos palataan vielä paastoamiseen, niin siitä on sanottava se, että paaston haittavaikutuksia on tuotu esiin ylimitoitetusti. Paasto on mitä luonnollisin juttu ja sopii useimmille perusterveille ihmisille loistavasti!

Paaston tuomia terveyshyötyjä on mm.

 • Laihtuminen
 • Kroonisen tulehduksen väheneminen
 • Vireystilan kohoaminen
 • Veren insuliinipitoisuuden lasku ja parantunut insuliiniherkkyys

Jos haluat koittaa paastoamista, niin kohtalaisen lyhyet paastot on hyvä menetelmä tutustua aiheeseen. En suosittele mitään, mutta esimerkiksi viikoittain yksi noin 24 tunnin paasto (aamusta aamuun) on hyvä lähestymistapa asiaan.

Tämänkaltainen lyhyehkö paasto tuo monia samanlaisia terveyshyötyjä kuin mitä pidempikin paasto. Lisäksi lyhyehkön paaston jälkeen voi ruveta syömään melko normaalisti, eikä tuohon siis tarvita mitään sen ihmeellisempiä paaston lopetuksia tai mitään vastaavaa, mihin pidempien paastojen jälkeen tulee kiinnittää huomiota.

Toki on selvää ettei paasto sovi kaikille yhtä hyvin kuten useimmille sopii. Etenkin naiset voivat huomata paastoamisen tuovan jotain ei toivottuja sivuvaikutuksia. Jotkut asiantuntijat sanovat, ettei naisten tulisi paastota ollenkaan, mutta tällaiset puheet kannattaa jättää omaan arvoonsa. Jokaisen täytyy itse selvittää se, että millä tavoin paastoaminen toimii vai toimiiko ollenkaan.

Syön kohtalaisen runsaasti viljoja, koska mielestäni ne sopivat minulle. Leivän suhteen olisin kysynyt hiivasta. Monessa eri lähteessä sanotaan, että hiivaleivän sijaan tulisi suosia taikinajuureen leivottua leipää. Mikä siinä leivässä olevassa hiivassa on sitten niin haitallista?

Ei mikään. Leivinhiiva (Saccharomyces cerevisiae) kuolee yli 50 asteessa, joten kun leipää paistetaan monesti yli 200 asteessa, niin ei siitä leivän pienestä hiivamäärästä ole ainakaan yhtään mitään haittaa. Tuskin se hiiva siellä mahassa mitenkään herää henkiin. Korjatkaa toki jos olen väärässä.

Monet tosin sanovat, että taikinajuureen leivottu leipä on maultaan parempaa, mutta kun itse en ole leipää enää pitkään aikaan juuri syönyt, niin en osaa sanoa asian suhteen juuta tai jaata. Lienee kuitenkin melko varmaa, että taikinajuuri tuo leipään maun, mitä hiiva ei tuo. Hiivan avulla leipään taas voidaan saada kaiketi monen mielestä parempi rakenne.

Voiko ravitsemuksen valinnoilla vaikuttaa endometrioosiin?

Endometrioosi on varsin yleinen sairaus, johon liittyy keskeisesti krooninen tulehdus. Koska tämä tauti koskettaa todella monia naisia, niin tulen palaamaan aiheeseen tulevaisuudessa laajemmin.

Vastaus tuohon kysymykseen on, että kyllä voi! Monet voivat saada apua jo hyvin pieneltä tuntuvista ruokavaliomuutoksista, kuten vehnän, sokerin, maidon ja prosessoidun ruoan vähentämisellä / poisjättämisellä. Tähän kun yhdistetään hyvät rasvat, sekä monipuolinen antioksidantti- ja kuitupitoinen ruokavalio, niin on miltei ihme jollei muutosta parempaan suuntaan tapahdu. Eikä pidä unohtaa myöskään ravintolisiä, kuten astaksantiinia, magensiumia, krilliöljyä ja C-vitamiinia.

7 KommenttiaKommentoi

 • Hei,
  Tämä ei varsinaisesti liity postaukseesi, mutta osaatko sanoa, miksi New Chapterin tuotteita ei voi tällä hetkellä tilata iherb:sta Suomeen? Yritin tilata kalaöljykapseleita ja sinkkiä mutta tilausvaiheessa kone herjaa kummankin tuotteen kohdalla: ”At this time, due to regulations, this item is not allowed to be shipped to your region.” Ennen on siis onnistunut ongelmitta.. Onko sinulle/muille käynyt vastaavasti??

 • Moi Nea,

  En osaa sanoa, mikä tuossa on syynä. Eli jostain syystä New Chapter on estänyt heidän tuotteiden tilaamisen Suomeen iHerbin kautta. Jos kuulen asiasta jotain lisää, niin laitan kommenttia tähän ketjuun.

 • Kiitos paljon! Tilaanpa tuota ehdottamaanne astaksantiinia. Ja tuosta New Chapterista, niin se kun myytiin jollekkin monikansalliselle yritykselle, jolla on yhteyksiä lääkefirmoihin, niin netistä luin, että siksi on estetty myös toimituksen joihinkin maihin.

 • Kiitos Tanja. Näin tuo asia todennäköisesti on. Procter & Gamble on se yritys, mille New Chapter pari vuotta sitten myytiin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista