Pahasti puskaan

Pekka Puska tunnetaan kansan syvissä riveissä lähinnä surullisen kuuluisasta Pohjois-Karjala projektista. Mies on saanut Rank-säätiön suurpalkinnon, joka myönnettiin hänen työstään suomalaisten ruokavalion muuttamisessa ja tämän muutoksen kansanterveydellisistä vaikutuksista sydän- ja verisuonitautien vähenemiseen. Palkinto on arvoltaan noin 100 000 euroa. Eli kaveri palkittiin käytännössä siitä, kun hänen johdollaan suomalaiset opetettiin syömään gluteeniviljoja, rypsiöljyä, margariinia sekä perunaa. Seuraukset ovat olleet lähes katastrofaaliset (diabetestilaston ykkösmaa), jonka satoa saamme ihmetellä vielä pitkään.

No, jokainen meistä aina välillä erehtyy ja se on ymmärrettävää sekä anteeksiannettavaa. Ja olihan toki Pohjois-Karjala-projektissa jotain hyvääkin. Kyseisen projektin ansiosta tupakointi väheni erityisesti Pohjois-Karjalan alueella jopa dramaattisesti.

Se on kuitenkin anteeksiantamatonta, että Puska on lähes toistuvasti otsikoissa, kun puhutaan terveyskatastrofeista. Listaan tässä ohessa joitain Puskan töksäytyksiä ja saavutuksia:

THL:n pääjohtajan Pekka Puskan mukaan viikottainen kasvisateria on koululaisille haitallista, koska kasvisruokaan on voitu lisätä rasvaisia juustoja.
Lähde

Pekka Puskan mielestä rokotteenvastustajat pitää hiljentää.
Lähde

Puska ja THL totesivat syksyllä 2009 rokotteen olevan täysin turvallinen. Nyt kun ihmisä rupeaa ”kaatumaan”, niin THL:n ylijohtaja Pekka Puska myöntää ettei rokotetta ole tutkittu tarpeeksi.

Ravintoasioissa on niin paljon kaupallisia paineita ja erilaisia mielipiteitä, että on äärettömän tärkeää, että kansalaisille kerrotaan, mikä on paras asiantuntijatieto. Ihmisethän sitten itse valitsevat mitä syövät.
Lähde

Varsin mielenkiintoinen toteamus, jota olen yrittänyt sisäistää. Ilmeisesti Puska tarkoittaa sitä, että kaupalliset paineet vaikuttavat asiantuntijatietoon, joten on kuluttajan omalla vastuulla mitä suuhunsa pistää?

Pekka Puska sai Pepsin vetämään sokerilimsat maailman kouluista.

Todellisuus on kuitenkin ihan jotain muuta.

Hyvä yhteenveto aspartaamista

Puskalla on lähes maaginen kosketus. Tuntuu siltä, että aina kun mies tekee tai sanoo jotain julkisesti, on seurauksena ongelmia. Viimeisimpänä todisteena tästä on tämä surullisen kuuluista H1N1-rokote, jota Puska ja THL markkinoivat varsin menestyksekkäästi, sillä jopa puolet suomalaisista otti rokotteen. Rokotteen haittoja on vaikea todistaa, mutta on todennäköistä, että kyseinen rokote on aiheuttanut jo nyt pahempaa jälkeä kuin itse sikainfluenssa.

Monet tahot ovatkin vaatineet THL:n väkeä ja Puskaa vastuuseen näistä H1N1-rokotteen aiheuttamista haitoista. Tämä vastuun perääminen on sikäli turhaa, että Suomessa päättäjät eivät joudu teoistaan vastuuseen. Tämä on kai joku lakiin kirjoittamaton koskemattomuus?

Toivotaan kuitenkin sitä, että Puska tajuaa kumppaneineen jo pikku hiljaa vetäytyä tehtävistään. Toisaalta sillä ei ole mitään väliä, sillä Suomessa kuten muuallakin maailmalla puhaltavat nyt uudet tuulet. Tämä uusi ”organisaatio” ei ole lääkeyhtiöiden vallassa, eikä sen tarvitse kumarrella ketään. Tässä ryhmässä ihmisiä autetaan vilpittömästi kohti terveellistä ja täysipainoista elämää, eikä tutkimustulokset tai tuhoava byrokratia ole sen esteenä. Joku kutsuu tätä ”uutta THL:ää” blogimaailmaksi ja joku toinen foodit skeneksi. Oli sen nimi mikä tahansa, niin se tulee tekemään vielä suuria asioita!

14 KommenttiaKommentoi

 • Hyvä postaus!

  Puska muistaakseni uhkasi viime syksynä, että ne jotka yrittävät vaikuttaa estävästi rokotteen ottamiseen (lähinnä median kautta) pitäisi saada myös vastuuseen estämisestään… tai jotain sellaista.

 • ”hänen johdollaan suomalaiset opetettiin syömään gluteeniviljoja, rypsiöljyä, margariinia sekä perunaa”. Yäks

  Tiedättekö mitä täällä syötiin ennen? Ite haluaisin opetella syömään uudestaan, mutta en osaa oikein muista laittaa kun kesäkasviksista ja yleensäkin Keski-Euroopan raaka-aineista.

  Jotain guuglailin juureksista jne mut mitään mullistavaa en löytänyt. Jos on kenelläkään perimätietoa tai omia oivalluksia niin olis tervetullutta, ees ruokalajien nimiä tai mitä yleensä jostain juureksesta tehtiin/tehdään jne.

  Muutenkin tuntuu että syön vähän liian tymäkästi kypsennettyä ruokaa – jos on osaamisga joko hapatetuista hajua tai raakaruoista niin pliis jakakaa : )

 • Käsittääkseni täällä syötiin läskisoosia, kaalia ja sen sellaista. Ja niitä parempia juureksia, kuten lanttua, naurista ja jotain mitä en tiedä.

  Ennen kaikkea, kaikki nämä olivat nykyistä tuhottomasti laadukkaampia. Jos teet Atrian aineksista ”saman” läskisoosin, se ei ole enää sama. Sanotaanko vaikka näin, että sun iso-isovanhempien aikana ei possua ruokittu torjunta-aineilla läpeensä kyllästetyllä GMO-soijalla….

  Parhaan läpileikkauksen sun iso-isoäidin ruokavalioon taitaa saada Lasipalatsin Maatilatorilla. Siellä maitokin on Kyytöstä, eikä tuosta ylijalostetusta ihmelehmästä. Ja leipä on aitoa leipää, ei kemianteollisuutta.

 • Ihan sama mitä syöt, kunhan siinä ei ole e-koodeja tai muita (merkkaamattomia) kemikaaleja.

  Jos se silti, ilman keinolisureita, maistuu edelleen syötävälle (tai jopa hyvälle), voit olla varma että se on Oikeaa Ruokaa.

  Näin toimimalla huomaat pian melkein nääntyväsi. (melkein) Kaikki kaupan raaka-aineet ovat laadultaan niin karmean surkeita, ettei niitä yksinkertaisesti saa alas ilman aromisuolaa.

  Joudut siis aika pian – ellet halua nääntyä – hakemaan ruokasi muualta kuin tutusta lähimarketista. (lähi)Marketit ovat valtion ja eviran suojelemia puolimonopoleja, jotka jokainen sivistynyt olento kiertää kaukaa (hätätapauksia lukuunottamatta)

  Jos se tarkoittaa, että joudut käyttämään kymmenen prosentin sijaan peräti 20-30% tuloistasi ravintoon, ei se mitään. Sun iso-isovanhemmat käytti yli puolet. Niillä ei ollut vaihtoehtoa. Sulla on. Käytätkö vaihtoehtosi kuten muut (telkkari, auto, diabetes, kalliit ”hienot” harrastukset), vai fiksusti (onnellisuus, suorastaan euforisen hyvä olo, elämä jossa nauttii joka hetkestä [ja joka suupalasta..])

 • Huh! Loistavaa tekstiä Ollilla.

  Ennen söimme aitoa ruokaa – nykyään syömme kemistejen kehittelemää tekoruokaa. Joku vanha pappa kertoi joskus siitä, kuinka esimerkiksi juuri tuo sika maistui ennen aivan erillaiselle kuin nämä viljalla sairastetut raukat. Nykyään hyvää sianlihaa on melkein turha edes yrittää etsiä ja jonkun niinkin yksinkertaisen elintarvikkeen, kuin raakamaidon haaliminen vaatii kohtuuttomia ponnistuksia.

  Maitotuotteista puheen ollen avauduin pari päivää sitten Valion suuntaan siitä, että heillä on valikoimissa 2 luomukermaa, mutta molemmat on pilattu iskukuumennuksella. Eli käytännössä tuo kerma on kai täysin ”kuollutta tavaraa”?

 • Markettien ylivalta Suomessa on aivan hävytöntä. Suorastaan rikollista toimintaa. Torikauppa kuihtuu kuihtumistaan ja markettien hyllyt pullistelevat enemmän ja enemmän tehotuotettua moskaa, viljaa ja sokeria. Pientuottajien tuotteita ei lähimarketista kannata etsiä, vaikka naapurissa olisi maailman paras luomutila, sillä markettien kaikki tavara tulee käytännössä ”keskusvarastolta”.

 • Miksi meidän pitäisi palata ruokateknologiassa kivikaudelle, kun ilmeisestikään web-designer Raikas ei ole vaatimassa vaikkapa tietoteknologian palauttamista aikaan ennen sähkön keksimistä? Kyllähän silloinkin hevosella pääsi ja pulloposti kulki. Ja ”hyvin” pärjättiin: elämäkin oli keskimäärin n. 20-30 vuotta lyhyempi kuin tällä nykylääketieteen ja ravitsemusteknologian ”kauhealla” aikakaudella. Eikä ollut diabetesta, tosin mitä nyt ruttoon, lepraan, ruokamyrkytyksiin, tuberkulooseihin ja espanjantauteihin ym. kuoltiin sankoin joukoin.

 • Hei Jari,

  Kiitos kommentista! Minulta juuri tänään kysyttiin tuota, että haluaisinko sitten elää jossain 60-luvulla, jolloin ruoka oli vielä aitoa. Vaikeita juttuja pähkäiltäväksi…

  Olen todella iloinen teknologian kehityksestä (tiettyyn pisteeseen asti), mutta mitä tulee ruokamaailman ”kehitykseen”, niin se on kyllä aika valitettavalla tolalla. Toki tässäkin kehityksessä on omat hyvät puolensa kuten esimerkiksi monet superfoodit, joita ei Suomesta voinut kuvitellakkaan löytävänsä vaikka 5 vuotta sitten.

 • Ihan hyvin voidaan palata ruokajutuissa kivikaudelle, ei siinä tarvitse muita juttuja unohtaa :) Otetaan vain parhaat palat käyttöön joka osa-alueella. Lisääminen, korvaaminen ja laadun parantaminen… vai miten se meni :)

  Hyvä blogi, Jarkko!

 • ”…Monet superfoodit, joita ei Suomesta voinut kuvitellakaan löytävänsä vaikka 5 vuotta sitten.”

  Onko tämä sitten sitä ”aitoa, oikeaa ruokaa”, että syödään toiselta puolelta maapalloa raahattua ympäristörikosta? Se on kieltämättä terveellistä, mutta onko se niin terveellistä, ettei voisi syödä sen sijaan kotimaisia marjoja, juureksia ynnä muita supereita tai terveellisiä, mutta vähemmän supereita ruokia, joita meillä on omastakin takaa? Minun mielestäni ei.

  Perusasiassa olen toki samaa mieltä.

 • Juu lyökää vaan Pekka Puskaa kuin vierasta sikaa.
  Tämä sivusto on ravinto-opillisesti täysin metsässä.
  Tietämättömyys ja ylimielisyys rehottavat.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista