Päivitä salaattisi uudelle tasolle

salaatti

Pieni kasa jäävuorisalaattia, kurkkuviipaleita ja muutama mauton tomaattisiivu. Tämä on se tyypillisin salaatti, jota monet syövät päivittäin.

Jäävuorisalaatti kurkkuineen ja tomaatteineen tuo ateriaan kivasti raikkautta ja myös kaunistaa annosta, mutta jos halutaan syödä oikeasti ravitsevaa salaattia, niin meidän on syytä tehdä päivitys käsitykseemme salaatista.

Kerron seuraavaksi muutaman vinkin siitä, että millä tavalla voit helposti päivittää melko ravinneköyhän lisukesalaatin todelliseksi terveyspommiksi, joka menee helposti yhdestä kunnon ateriasta.

 1. Etsi jäävuorisalaatin tilalle jotain parempia vaihtoehtoja. Jäävuorisalaatti on hyvin ravinneköyhää ruokaa, jonka kilohinta on laatuun nähden aika korkea. Valitse jäävuorisalaatin tilalle esimerkiksi tammenlehtisalaattia, villirucolaa, villivihanneksia, ituja, pinaattia, tuoreyrttejä tai vaikka keräkaalia.
 2. Opettele käyttämään avokadoa – Itse en voi kuvitella salaattia ilman avokadoa. Avokado tuo salaattiin ruokaisuutta, hyviä rasvoja ja myös kivan koostumuksen.
 3. Paljon kylmäpuristettuja öljyjä – Hamppuöljy ja oliiviöljy ovat erinomaisia valintoja minkä tahansa salaatin raaka-aineeksi. En siis puhu mistään parista tipasta vaan keskeisestä raaka-aineesta. Kun salaatissasi on riittävästi hyvää rasvaa, niin maun lisäksi monien yhdisteiden bioaktiivisuus ja myös imeytyvyys paranee.
 4. Sopivasti suolaa – Uudet viralliset ravitsemussuositukset jahtaavat suolaa kuin suurinta vihollista. Tämä kaikki ilman syytä. Hyvä laadukas suola ei ole kohtuullisesti käytettynä millään tavalla terveydelle haitallista, vaan asia on ihan päinvastainen. Kunnon salaatti ei onnistu helposti ilman laadukasta suolaa.
 5. Merilevät – Merilevien käyttö on ehkä se helpoin tapa tuoda salaattiin iso määrä erilaisia mineraaleja. Lisäksi maku menee uusiin ulottuvuuksiin, kun salaatissa on reilusti esimerkiksi dulsea.
 6. Hapankaali – Erilaisten hapatteiden käyttö on yksi parhaista ja edullisimmista terveysteoista jonka voit itsellesi suoda. Jos haluat esimerkiksi rakentaa immuniteettiasi vahvemmaksi, niin hapankaali on yksi parhaista ruoista tätä ajatellen. Jos et lähtökohtaisesti tykkää hapankaalista, niin kannattaa etsiä erilaisia vaihtoehtoja. Monet perusmarkettien hapankaaleista ei ole minustakaan kovinkaan mairittelevia maun suhteen. Sitä vastoin pienten tilojen tai itsevalmistetut hapankaalit ovat sitten maun ja monesti myös laadun suhteen ihan eri maailmassa. Ja kannattaa muistaa sekin, että se hapankaalin ominaismaku peittyy aika kivasti sinne salaatin joukkoon jos siitä hapankaalin mausta ei tykkää.
 7. Mausteet – Tuovat salaattiin makua, parantavat ravinteiden imeytymistä ja tuovat runsaasti erilaisia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Chili, inkivääri ja curry ovat omien salaattieni perusraaka-aineita. Tykkään käyttää paljon curryä, koska mielestäni kyseinen maustesekoitus on lähes nerokas synerginen kokonaisuus, joka sisältää mm. mausteiden kuningasta, eli kurkumaa ja sen sisältämän kurkumiinin vaikutusta tehostavaa mustapippuria.
 8. Spirulina – Proteiinia, K2-vitamiinia, karotenoideja, B-vitamiineja ja paljon muuta. Kun lisäät salaattisi sekaan edes hieman spirulinaa, niin viet samalla salaattisi aivan uudelle tasolle…
 9. Hampunsiemenet ja kurpitsansiemenet – Itse tykkään siitä, että salaatissa on myös jotain kovempaa pureskeltavaa. Siemenet tuovat salaattiin reilusti kuituja ja monia muita terveyttä edistäviä vaikutuksia.
 10. Maun mukaan valkosipulia, sipulia, kurkkua, tomaattia, juustoa, oliiveja jne. – Näiden avulla voit rakentaa salaatistasi juuri makusi mukaisen kokonaisuuden ja tehdä siitä entisestään ravitsevamman.

Salaattisi ei tarvitse tietenkään sisältää kaikkia edellä mainittuja raaka-aineita. Tärkeintä on, että tykkäät salaatistasi. Jos kuitenkin lisäät näistä kymmenestä ehdotuksestani salaattiisi edes kolme eri komponenttia, niin voit olla varma, että salaattisi päivittyy tasolle, joka edistää hyvinvointiasi huimasti!

yrtit

Tuoreyrtit tuovat salaattiin paljon herkullista makua ja lisäksi erilaisia terveyttä edistäviä vaikutuksia.

 

               

12 KommenttiaKommentoi

 • Hei!

  Pakko kysyä tätä kautta kun en löytänyt mistään sähköpostiosoitettasi ja silti olin lukevinani, että sinulle voi lähettää kysymyksiä. Eli onko tällainen yhteydenotto sähköpostitse mahdollista? :)

 • ”Pieni kasa jäävuorisalaattia, kurkkuviipaleita ja muutama mauton tomaattisiivu. Tämä on se tyypillisin salaatti, jota monet syövät päivittäin.”

  Näin on. Tätä salaattia on kaikissa laitoksissa eli päiväkodit, koulut ja vanhainkodit. Sekä myös ainakin erittäin monissa lounaspaikoissa ja erityisesti sairaaloiden ruokaloissa, joissa ruoka-annos maksaa 8,60€. Siis aivan järkyttävää rahastusta. Välillä tulee mieleen, että maksaako maksava asiakas potilaidenkin ruuan?

  Tämän takia syön harvoin töissä. Voita, kermaa ja rasvaa sisältäviä maitotuotteita ei ole koskaan, kun viralliset ravitsemussuositukset sanelee laitosruokaloiden rungon. Kananmunaa on vain ja ainoastaan pinaattikeiton kanssa kevytpöydässä.

 • Jännä juttu, sillä juuri tänään ajattelin lounaspaikkojen salaattipöytien antimien kökköä laatua. Ikävä kyllä me emme äänestä jaloillamme, vaan vierailemme noissa kurjissa Amicoissa päivä toisensa jälkeen, kun muutakaan ei ole.

  Listassasi uutta oli merilevä, jota en ole vielä kokeillutkaan salaattipuolella. Hapankaalta olen yrittänyt opetella, mutta vielä olen pikkaisen vaihessa sen kanssa.

 • Voitko kirjoittaa auki käyttämäsi curry-mausteseoksen sisällön, sillä curryllä ja curryllä on eroa – joskus huimastikin, joten kiinnostaisi kuulla, mitä käyttämäsi curry sisältää :).

 • Kiitokset, tuo Hyvinvoinnin tt:n linkki ei tosin enää toimi. Sonnentorilla olisi varmaan myös ihan hyvää curry-maustesekoitusta, muistelen käyttäneeni sitä joskus.

 • Hei Norppa,

  Itse tykkään käyttää raffinoimatonta merisuolaa. Tuota löytää esimerkiksi ekokaupoista tai hyvinvarustetuista marketeista…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista