Parempaa ruokaa

Olisi kiva jos kirjoittaisit jonkinlaisen listan tuotteista, joita suosittelet. Siis sellaisia tuotteita, joita saa ihan lähimarketista tai sitten nettikaupoista.

On tullut viime aikoina paasattua mm. rypsiporsaasta ja Valion litkuista, joten ehkä on vaihteeksi paikallaan tuoda kokemuksia myös niistä paremmista tuotteista, joita on mukava hehkuttaa. Meidän on aina syytä muistaa se, että meille myydään sitä, mitä ostamme. Eli se kaupan tarjonta on viime kädessä kiinni meistä kuluttajista. Olenkin kuullut, että nyt esimerkiksi Atria meinaa panostaa ilmeisesti ihan kunnolla luomuvalikoimaan, koska luomulihan kysyntä on niin suurta. Eli luomuinnostuksessa ei ole kyse mistään väliaikaisesta ilmiöstä, kuten lihanjalostajat vielä vähän aikaan sitten tiukasti väittivät. Samaan aikaan mm. vähärasvaisten kengänpohjajuustojen tarjonta on vihdoin supistumaan päin, koska niitä ei enää osteta entiseen malliin. Toivottavasti tilalle tulee pästöroimattomia täysrasvaisia juustoja.

Tästä kehityksestä voikin päätellä sen, että ihmiset alkavat heräämään ja ruokateollisuus joutuu pikku hiljaa myöntämään sen, ettei meidän kuluttajien koijaaminen ole enää niin helppoa kuin ennen. Yhä harvempi haluaa ostaa ”ruokaa”, jota on jatkettu vedellä ja lisäaineilla. Tästä ruokateollisuus on tietysti harmissaan, sillä ruoan väärentäminen on tosi kannattavaa bisnestä.

Vallitseva tilanne ei kuitenkaan ole vielä kovin ruusuinen. Jos ajatellaan vaikka tavallista S-markettia, niin aika harvassa ne oikeasti laadukkaat ja suositeltavat tuotteet siellä ovat. Nopeasti kun mietin, niin lista näyttää tällaiselta:

* Luomut (jos sattuu löytämään) HeVi-osastolta. Tosin esimerkiksi avokadoja voi huoletta ostaa myös ei luomuna.
* Pastöroimattomat juustot (marketista riippuen 0-5 vaihtoehtoa)
* Juustoportin luomukirnuvoi
* Luomukananmunat
* Kotimaiset pakkasmarjat
* Kotimaiset villikalat
* Pakastealtaasta voi löytää laadukasta lihaa, kuten poroa
* Luomuoliiviöljy

Siinäpä se lista alkaa melkein olemaan… Lihatuotteita löytyy kaupasta kuin kaupasta monta hyllymetriä, mutta ne laadukkaat tuotteet ovat aika harvassa. Itse haenkin lihat ja maidot pääsääntöisesti ilman turhia välikäsiä suoraan lähitilalta. Ainakin vielä kun se on sallittua. Kohtahan aidon maidon hankkimisesta tulee pimeää touhua, joten toivottavasti tuo lähitila suostuu myymään sitä tiskin alta.

Pakastealtaista voi tehdä aina välillä tosi upeita löytöjä. Marjojen ja hyvien lihojen lisäksi ainakin Lidlin pakastealtaasta voi onnistua löytämään esimerkiksi luomulaatuisia vihanneksia, jotka ovat vielä varsin edullisia!

Nettikaupoista käytän iHerbin lisäksi, Hyvinvoinnin tavarataloa, FitnessFirstiä, Vitaravinnetta ja Xocoa.

iHerb
iHerbin valikoimaa olen käynyt läpi Onnistuneet kaupat sivuilla.

Hyvinvoinnin Tavaratalo
Todella laaja valikoima, johon mahtuu paljon hyvää, mutta myös ei niin hyviä tuotteita. Tässä muutama suosikkituotteeni:
* Oliiviöljy
* Tomaattimurska
* Tomaattipyre
* Kookosmaito
* Paras kookosöljy, jota olen maistanut
* Cashew
* Steenbergin mausteet
* Puhdistamon valikoima (lähinnä MSM ja maca)

Xoco
Xocosta löytyy parhaat kaakaot ja pähkinät:
* Big Tree Farms THRIVE kaakaot
* Loistavat pähkinät

FitnessFirst
Todella laaja valikoima, josta en ole ehtinyt testaamaan kuin murto-osan:
* Jos tykkäät kuivahedelmistä, niin näitä voin suositella.
* Hyvä maca
* Erinomainen merilevä
* Ihan hyviä manteleita

Vitaravinne
Vitaravinne on ainoa kauppa, josta olen löytänyt kotimaisia luomulaatuisia hampunsiemeniä.

Ekokauppojen valikoima on parantunut ihan viimeisen vuoden aikana hurjasti. Osasyynä on varmasti se, että kilpailu on kiristynyt ja asiakkaiden laatutietoisuus on noussut. Toivottavasti tämä trendi saa jatkoa ja leviää myös markettien hyllyille.

18 KommenttiaKommentoi

 • Lidlistä saa hyviä luomupakastevihanneksia: pavut, herneet, kukkakaalit, parsakaalit, porkkanat samassa pussissa. Käteviä käyttää välillä ja kohtuu hyviäkin ovat.

  Nettikaupoista itse suosin:

  http://www.luomukauppa.fi/fi/

  Hinnat näyttäisi olevan kautta linjan edullisempia kuin muissa luomunettikaupoissa.
  Ja yli 80 euron tilaukset kotiovelle veloituksetta, nasta juttu!

 • Olen itsekin katsonut monta kertaa tuota Luomukaupan valikoimaa, mutta vielä ei ole tullut tilausta tehtyä. Vaikuttaa hyvältä!

  Noissa pakastevihanneksissa on se hyvä puoli, että niiden ravinteet ovat todennäköisesti paremmin tallella kuin ”tuoreessa” tuotteessa, jota saatetaan varastoida tosi pitkiä aikoja. Ja valitettavan usein nuo tuoreet luomut ovat tosi heikossa kunnossa… Tämä tietysti kaupasta ja kiertonopeudesta riippuen.

 • Jännä, että suosittelet Fitnessfirstiä.

  Meillä odotetaan edelleen FF:sta 12.12.2010 !!!! tilattuja saksanpähkinöitä, jotka jäivät puuttumaan silloisesta toimituksesta(lopussa, oli selitys ja varmaankin ihan totta). Pähkinät ilmaantuivat myyntiin tammikuun puolivälissä ja saimme kuin saimmekin kysyttyämme lupauksen niiden toimittamisesta.

  Tilasimme sitten samalla muutakin ja saimme tilauksemme helmikuun lopussa – kyseltyämme taas kerran jos toisenkin sen perään. Tilauksesta tosin puuttuivat ne saksanpähkinät yhä edelleen. Huoh.

  Nyt on taas sähköposteja laitettu ja saatu useampikin lupaus pähkinöiden toimittamisesta: ”alkuviikosta”, ”lähipäivinä” ja viimeksi puhuttiinkin jo ahtaajien lakosta.

  Helmikuun lähetyksessä oli cashewpähkinäpussi mennyt rikki ja se luvattiin korvata uudella. Ihme on, jos se tulee mukana sitten jos ja kun saksanpähkinät saapuvat.

  Tämän firman toimintaa ei siis todellakaan voi kehua – eikä suositella sieltä tilaamista kenellekään – paitsi jos sattuu olemaan se ”parempi pärstä”. Niitäkin täytyy olla, koska jotkut ovat kai saaneet tilauksensa ilman ongelmia…? Monet eivät.

 • Hei Anna-Mari,

  Itselläni on sujunut FitnessFirstin kanssa tähän mennessä kaikki hyvin. Tosin nyt viimeisin tilaus on myöhästynyt, mutta sain siihen mielestäni asiallisen selvityksen ja myöhästyminen luvattiin myös hyvittää…

  Tuo teidän tapauksenne kuulostaa tosi ikävälle ja on tietysti selvää, että sitä ei ole hoidettu heidän puolestaan niin kuin pitää. Jos vaikka joku FitnessFirstiltä lukee tämän, niin varmaan voi kommentoida tapausta…

 • Meitä on kovasti harmittanut FinessFirstin tapa toimia, sillä hinnat ovat kohtuulliset ja kotiin saakka tulleista tuotteista olemme tykänneet. Nykyaikaista kaupankäyntiä ei vain ole se, että asiakkaat joutuvat kyselemään ja potkimaan tilausta eteenpäin – eikä myöskään katteettomat lupaukset toimitusajasta. (Edelleenkin firma taitaa etusivullaan mainostaa 1-3 vrk:n toimitusta, lieneekö toteutunut kenenkään kohdalla?)

  Selittelyt firmalta sujuvat, sitä ei käy kieltäminen. Meistäkin ne kuulostivat jonkin aikaa asiallisilta. :/

 • Välillä korpee taas tää, kun luomu kurkut jne ei säily kovin pitkään, niin kaupat mielummin heittää ne sapuskat roskiin kuin myisi vähän halvemmalla.

  Lähi shittarissa tästä sanoin henkilölle joka tuota luomu hyllyä kopeloi. Sanoi, että ei voi halvemmalla myydä, kun luomu on kalliimpaa. No minä siinä kyselemään sitten, että jos ja kun kukaan ei niitä nahistuneita omenoita halua ostaa 3,5 €, niin eikö ne kannata laittaa vaikka 2 €, että menee kaupan kuitenkin. Ei kuulemma, kun luomu on kalliimpaa. Kysyin, että kuinka tuottavaa sen on, kun ne menee roskiin eikä saa sitä 2 €kaan kilolta, no ei se vastannut enää.

  Ilokseni huomasin lähi natsi siwassa, että luomu omenat oli jotain 2,5 € kilo paketoituna. Oli herkullisen näköisiä omppuja. Sittarin omenoiden hinta se aina vaan jatkaa nousuaan.

 • Itse olen huomannut sen, että K-ketjun liikkeissä nuo luomut ovat yleensä huonommassa kunnossa ja lisäksi huomattavasti kalliimpia, kuin S-ketjun kaupoissa. En tiedä onko tämä vain joku Pohjois-Karjalainen ilmiö vai onko tilanne sama myös muualla maassa…

  Siwassa luomuomenoita? Kehitystä on todellakin tapahtunut!

 • Meillä myös ongelmia FitnessFirstin kanssa, sovittiin nouto mutta meille ilmoittamatta paikka vaihtui jne.Eikä ilmeisesti olla ainoita jolla on ollut noudon(kin) suhteen probleemia. Myös erään tuotteen perään joutui kyselemään. Yhteydenpito kyllä toimi ja saimme runsaat hyvitykset. Silti jäi vähän paha maku suuhun ko. firman toiminnasta.

  Lisäaineista: moni valmistaja korvaa nykyään (osa aloittanut jo ennen tätä kohua) lisäaineet e-koodin sijaan kirjoitetulla versiolla joten tarkkana saa edelleen olla.

 • Kiitos kommentista S ja kiitos linkistä jonelle. Ilmeisesti noita toimitusongelmia on ollut sitten melko runsaasti. Toivotaan, että he saavat ratkaistua nämä ongelmat ja homma lähtee pelaamaan niin kuin pitää.

 • Eipä unohdeta hyvien ruokien listasta kotimaista kylmäpuristettua luomurypsiöljyä! Sitä saa monesta melko pienestäkin kaupasta ja käsittääkseni siinä on paljon paremmat rasvahapot kuin oliivissa. Myös kuivattuja tai säilöttyjä kotimaisia sieniä saattaa saada, mutta ne ovat niin kalliita, että poimin sieneni itse.

  Tampereelta saa Runsaudensarvesta ja Ruohonjuuresta kotimaisia luomuhampunsiemeniä ja luomuhärkäpapua. Varsinkin härkäpapurouhe toimii hyvin soijarouheen (/jauhelihan) korvikkeena. Molempia saa myös tilattua tai ostettua suoraan Tuusulasta Lassilan tilalta.

  Maidon kanssa ongelmoiville voin suositella Oatlyn luomukauramaitoa. Siinä on vain kauraa, vettä ja merisuolaa – ei siis mikään lisäainemössö kuten valitettavan monet vegaaniset tuotteet ovat. Laadukkaita soijamaitojakin on saatavilla. Kaikki tässä mainitut ovat meillä ahkerassa käytössä, mutta kaikkea paskaakin myllä kuluu kuten karkkia ja vaaleaa leipää.

 • Maalaispunkki-> Juu, tuo rypsiöljy jakaa vahvasti mielipiteitä ja itse kuulun siihen ryhmään, joka ei pidä rypsiöljyä oikein ihmiselle sopivana ravintona…

  Saako noita luomuhampunsiemeniä tilattua netin kautta suoraan tuolta Lassilan tilalta?

  Myy: Ok :)

 • Tuo Santsin linkkihän kuulostaa hyvälle!
  Jotenkin kyllä tuo Monsanto vetää silti mielen matalaksi…kuinka kauan edes voidaan missään päin maailmaa viljellä luomuna?! Saako tuollaista kauheaa yhtymää enää mikään pysähtymään. Jotenkin on vaikea uskoa luomun lisääntymiseen maailmalla, kun monsanto valtaa koko ajan enemmän alaa.

  http://www.tekniikkatalous.fi/kemia/article585504.ece

 • Lassilan tilan sivujen tilauslomake johti Oma maa-kaupan sivuille

  http://www.oma.mycashflow.fi/

  Se on kai se tuusulalaisten perustama lähiruokakauppa, mutta sieltäpä ei löytynyt haulla hampunsiemeniä. Olisivatko tilapäisesti loppu? Välillä sato on ollut huono. Härkäpapua ym. siellä oli kuitenkin tarjolla.

  Perustelut rypsiöljyn epäterveellisyyteen? Tai jos olet jo kirjoittanut aiheesta, niin sano mistä löytyy.

 • Rypsiöljyssä on paljon ongelmia, mutta keskeisin juttu liittyy sen suureen omega-6 pitoisuuteen. Emme pysty juurikaan hyödyntämään rypsiöljyn omega kolmosia, joten tuo rypsiöljy vain pahentaa “omega-epätasapainoa”, vaikka meille toisin uskotellaan.

  Oikeastaan maku kertoo jo kaiken. Kylmäpuristettu rypsiöljy ilman deodorisointia maistuu aivan kamalalle…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista