Pari sanaa D-vitamiinista

Olen saanut Suomessa vellovan D-vitamiinikohun myötä runsaasti kysymyksiä liittyen iHerbin D-vitamiineihin ja etenkin niiden luotettavuuteen.

Henkilökohtaisesti pidän iHerbin D-vitamiineja ainakin tunnetuimpien brändien osalta hyvin luotettavina. Yhdysvalloissa erilaiset riippumattomien laboratorioiden testit ovat lisäravinteiden osalta ihan arkipäivää. Yksi tunnetuimmista ja arvostetuimmista laboratorioista on ConsumerLab, jonka tekemiin testeihin voi jokainen tutustua maksua vastaan heidän kotisivuillaan.

Lisäksi näiden yhdysvaltalaisten lisäravinnefirmojen oma laadunvalvonta on vähintään korkeaa tasoa. Esimerkiksi Now Foodsin D-vitamiinierät käyvät ymmärtääkseni läpi kolme eri testiä, joista tuo D-vitamiinipitoisuus selviää.

Jos haluat varmistumalla varmistua syömäsi D-vitamiinin toimivuudesta, niin kannattaa mennä verikokeisiin, josta mitataan veren D-vitamiinipitoisuus. On hyvä muistaa, että yleensä terveyskeskuksissa näihin D-vitamiinitason mittauksiin suhtaudutaan varsin nihkeästi ja niihin pääsee pääsääntöisesti vain lääkärin lähetteellä. Lähetteen kyllä saa jos osaa perustella lääkärille tuon testin tarpeellisuutta. Paras ajankohta D-vitamiinitasojen mittaukselle on yleensä kevättalvi, koska D-vitamiinitasot ovat silloin alhaisimmillaan.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta on huomioitava se, että D-vitamiinitestissä oli tutkittu pääasiassa vain kuivatabletteja. Oleellisintahan näiden D-vitamiinivalmisteiden kohdalla on niiden imeytyminen. On ihan sama jos tabletti sisältää vaikka 200 mikrogrammaa D-vitamiinia jos se ei imeydy kunnolla. D-vitamiinin suhteen öljykapseleiden imeytyvyys on todettu monissa tutkimuksissa tabletteja paremmaksi ja itse suosittelenkin kuivatablettien sijaan mieluummin öljypohjaisia D-vitamiinivalmisteita. Todennäköisesti vielä parempi vaihtoehto on laadukas D3-suihke, joka imeytyy suurimmaksi osaksi jo suun limakalvoilta.

6 KommenttiaKommentoi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista