Pari sanaa reishistä

Pakuri alkaa olemaan meille monelle jo tuttu juttu, mutta sitä vastoin reishistä puhutaan yleisesti ottaen kovin vähän. Itsellenikin tuo reishi on pakuriin verrattuna melko uusi tuttavuus, mutta mitä enemmän siihen on tullut tutustuttua, niin sitä syvemmin olen siihen ihastunut.

Olen kuullut jossain yhteydessä mainittavan, että pakuri on yrttien kuningas ja vastaavasti reishi, eli lakkakääpä olisi yrttien kuningatar. Hieman kulttuurista riippuen joko pakuri tai reishi on se ykkösjuttu. Oli miten oli, niin mielestäni pakuri ja reishi on mitä upein pari, joka täydentää mukavasti toisiaan. Jos jompikumpi pitäisi nostaa ykköspallille, niin itse tykkään kyllä enemmän pakurista jo sen takia, kun sitä löytyy kotimaan metsistä. Reishissä on kuitenkin sellaisia ominaisuuksia, mitä pakurissa ei ole, joten onkin varsin perusteltua nauttia näitä molempia supersieniä.

Yli 2000-vuotta vanhassa kiinalaiseen lääketieteeseen perehtyvässä tekstissä luokiteltiin 365 erilaista ”lääkettä”. Ykköseksi nimettiin reishi, jota tuossa opuksessa kutsutaan Jumalten yrtiksi. Resihillä onkin todella vahva asema perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä. Tämä arvostettu sieni vahvistaa immuunijärjestelmää, ehkäisee ja jopa parantaa syöpää, edistää sydämen ja verisuonten terveyttä, lievittää stressiä, auttaa uniongelmiin ja ehkäisee allergisia reaktioita sekä tulehduksia. Lisäksi reishin on todettu auttavan lihaskipuihin ja niveltulehduksiin ja reishin onkin sanottu olevan yhtä tehokas juttu, kuin kortisoni, mutta ilman sivuvaikutuksia. Alan kuulostamaan kohta ostos-TV:ltä, sillä reishin vaikutukset ovat niin laajamittaisia. Ei olekaan ihme, että esimerkiksi monet AIDS ja MS-potilaat ovat saaneet valtavasti apua reishistä.

Mihin se reishin maaginen teho sitten oikein perustuu? Todennäköisesti yksi suurimmista tekijöistä on siinä, että reishi, kuten muutkin vahvat adaptogeenit pystyvät tasapainottamaan kehon toimintaa ja moduloimaan immuunijärjestelmäämme. Reishistä, pakurista ja monista muista lääkinnällisistä sienistä on löydetty runsaasti farmakologisesti aktiivisia aineita, joista tietysti myös lääkeyhtiöt ovat varsin kiinnostuneita. Itse olen varma siitä, että sienet näyttelevät merkittävää roolia, kun tulevaisuudessa tehdään jonkinlaisia lääketieteellisiä läpimurtoja syövän tai muun vakavan sairauden hoidon suhteen.

Reishin nauttiminen
Hyvällä säkällä voit onnistua löytämään reishiä ihan Suomen metsistä, mutta todennäköisyys tälle tapahtumalle on varsin pieni. Järkevintä onkin suunnata katseet ulkomaisiin verkkokauppoihin, kuten iHerbiin, josta on saatavilla esimerkiksi Mushroom Sciencen laadukasta reishiä. Tämä Mushroom Sciencen reishi on uutettu kuumassa vedessä, joten se on sellaisenaan käyttövalmista nautittavaksi. Pakurikääpä, reishi ja monet muut lääkinnälliset sienet on todella tärkeää liottaa kuumassa vedessä, jotta niiden parhaat ominaisuudet saadaan kaivettua esiin. Yksi hyvä tapa on keittää niistä teetä, jota voi sitten käyttää esimerkiksi pirtelöiden pohjana ja tietysti juoda sellaisenaan.

Tuo Mushroom Sciencen reishi on kapseleissa, jotka on ”helppo purkaa”. Minulla onkin tapana aina valuttaa tuo reishi ulos kapseleista ja heittää sitten tyhjät kapselit roskiin. Reishin maku voi tosin olla monelle aika haastava ja jos tuota makua ei onnistu piilottamaan esimerkiksi pirtelöiden sekaan, niin kapseleiden nauttiminen sellaisenaan on varmasti se paras ratkaisu.

Reishi kannattaa nauttia mahdollisuuksien mukaan aina C-vitamiinin kanssa, koska C-vitamiini tehostaa reishin lääkinnällisiä vaikutuksia. Monet MS-potilaat ovat kertoneet käyttävänsä reishin yhteydessä aina Lion’s Manea, koska ne rokkaavat aika kivasti kimpassa.

Oikean annostuksen suhteen kannattaa kuunnella itseään ja omia tarpeitaan. Olen lukenut, että jo 100 milligramman päivittäinen annos reishiä lisää vastustuskykyä. On kuitenkin selvää, että jos haetaan kunnon terapeuttisia vaikutuksia, niin annoskoot pitää olla huomattavasti suurempia. Tämä ei ole mikään suositus, mutta itse olen vetänyt noita Mushroom Sciencen reishikapseleita parhaimmillan noin 20 kapselin päivävauhtia. ”Arkikäyttöön” varmasti joku 2-3 kapselia, pari kertaa päivässä nautittuna on ihan hyvä yleisohje. Pakurin tapaan, voit nauttia myös reishiä pitkiäkin aikoja ilman pelkoa mahdollisista sivuvaikutuksista. Eli se sopii mainiosti päivittäiseen käyttöön.

Mahdollisten sieniallergioiden suhteen tulee olla tarkkana! Tiedän tosin pari tyyppiä, jotka ovat melko pahasti allergisia sienille, mutta eivät ole saaneet mitään oireita reishi- tai pakuriteestä. Mutta jokainen koittakoon omalla vastuullaan…

CocoVin yrtit
Soitin eilen CocoVille ja kyselin hieman heidän yrttiensä taustoista, kun tuotetiedoissa ei ole muuta tietoa kuin alkuperämaa. Kaikki CocoVin yrttituotteet (Ashwagandha, Brahmi, Tulsi) ovat CocoVin mukaan luomua, mutta luomumerkkiä niille ei ole vielä myönnetty.

Ja tsemppiä sinne CocoVin suuntaan. Eviran kanssa toimiminen vaatii kyllä jonkinlaista masokistista luonnetta…

Iloista viikonloppua!

6 KommenttiaKommentoi

  • Kiitos Jarkko! Omassa tuttavapiirissäni on yksi ms-potilas, jolle meinaan suositella neuvojasi. Olen törmännyt tähän reishi ja ms-juttuun aika useasti, joten siitä taitaa oikeasti olla jotain hyötyä.

  • Onko Nurmen reishi tuttu yritys kenellekään? Sieltä näyttäisi saavan reishiä melko edullisesti.

  • Olen kuullut tuosta ja kun taannoin yritin soitella kyseiseen firmaan ja selvitellä hieman laatujuttuja ja muita asioita, niin en saanut ketään kiinni. Varmaan joku 5 kertaa yritin soittaa ja sitten luovutin.

  • Hei
    Paljonkohan tuota cocovin jauhetta uskaltaa päivässä nauttia? Pussissa lukee max 3 grammaa. Entä mihin perustuu se, että reishi jopa ehkäisee ja parantaa syöpää? Onkohan tästä olemassa mitään lisätietoa. Olen kiinnostunut siksi, että lähipiirissäni on syöpään sairastunut.

  • Miten lakkakääpä ”käsitellään” , jos sellaisen löytää ?? Riittääkö pesu ja kuivatus ennen varsinaista käyttöä. Ja hävitinkö nyt jo terveellisimmän osan , kun pesin sen ruskean itiöpölyn kääpien päältä pois. Vastausta odotteleva.

  • Löysin kauniin lakkakäävän, keitän siitä teetä, minkälaisia mittasuhteita pitäisi käyttää teehen ? Muutaman palan n. puoleen litraan laitoin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista