PCOS

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on tavallisin naisten hormonihäiriö, jota esiintyy noin 5–10 prosentilla naisista. Myös isompia prosenttilukuja on heitetty ilmoille ja villeimpien arvioiden mukaan jopa 20% naisista kärsii tästä ongelmasta.

Virallisesti sairauden varsinaista syytä ei tiedetä, mutta monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että PCOS saattaa olla perinnöllinen.  On myös todettu, että PCOS ja insuliiniresistenssi ovat usein yhteydessä toisiinsa. Todennäköisesti syy löytyy eri tekijöiden summasta, johon vaikuttaa perinnöllisten tekijöiden lisäksi erittäin vahvasti mm. ruokailutottumuksemme ja muut elintapamme.

PCOS voi olla erittäin merkittävässä roolissa todella monen naisen aknen taustalla ja yksi yleisimmistä PCOS-oireista on juuri akne. Muita tyypillisiä oireita ovat:

 •  Epäsäännölliset kuukautiset
 •  Liikakarvoitus
 •  Vyötärölihavuus
 •  Miestyyppinen kaljuus
 •  Lapsettomuusongelmat

Jos epäilee kärsivänsä munasarjojen monirakkulataudista, niin kannattaa hakeutua jatkotutkimuksiin. Oireyhtymästä kärsivillä näkyy usein ultraäänitutkimuksessa munasarjoissa helminauhamainen muodostelma munarakkuloita. Tosin pelkästään tämä havainto ei kerro koko totuutta, sillä munasarjarakkuloita voi esiintyä myös ilman PCOS:n muita oireita. Monesti tehdään myös hormonikokeet ja mitataan sokerinsietokyky, verenpaine sekä ja kilpirauhasarvot.

Hoitomuotoja on erilaisia, mutta ehdottomasti tehokkain ja suositeltavin hoito on oikeanlainen ruokavalio josta sokeri ja monet viljatuotteet on karsittu minimiin.  Hiilihydraattitietoisuus, laadukkaat rasvat ja yleisellä tasolla laadukas ruoka edesauttavat paranemista lähes poikkeuksetta. Yleensä lääkärit antavat PCOS-potilaille ohjeeksi noudattaa korkeahiilihydraattista ja vähärasvaista ruokavaliota, joka on ainakin omasta mielestäni suurin virhe, mitä hoidossa voidaan tehdä.

Tässä muita asioita, joihin on syytä kiinnittää huomiota:

 • Nauti riittävästi D-vitamiinia, koska tutkimukset ovat osoittaneet sen, että riittävän suuret D-vitamiiniannokset voi tuoda huomattavaa apua tähän vaivaan.
 • Yli puolella PCOS-potilailla on ylipainoa ja laihduttamisen myötä usein oireet helpottavat.
 • Muista liikkua riittävästi!
 • Rohdosten puolelta apua voivat tuoda lakrtisinjuuri, Reishi, Schisandra, Ashwagandha, Maca, Vitex ja Tribulus.
 • Nauti reilusti omega kolmosia.
 • Ravintolisien suhteen D-vitamiinin lisäksi nostaisin pöydälle erityisesti magnesiumin, sinkin, kromin, C-vitamiinin, astaksantiinin ja seleenin.
            

10 KommenttiaKommentoi

 • Heippa! Kiinnostaisiko sua tehdä vastaavanlainen juttu endometrioosista? Se on aika yleinen, itsellänikin vastikää todettu. Lääkkeenä toimii yhdistelmäehkäisyvalmisteet, jotka taas aiheuttavat monia muita vaivoja… (Itse esim odottelen tässä että jatkuuko niiden laukaisema migreeni ja joudunko lopettamaan)

  Olisi mielenkiintoista tietää, voiko ravitsemuksen valinnoilla vaikuttaa tähän sairauteen.

 • Kannatan Mariannen ehdotusta! Pakko sanoa tähän samaan yhteyteen, että olen vasta hiljattain eksynyt tänne blogiisi ja kahlannut tekstejä läpi. Mikä minut sitten tänne ajoi… No, akne tietysti. :( Olen muutenkin googletellut ja kaiken edellä mainitun tuloksena olen ollut nyt n. viikon ”ruokarajoitteinen” eli välttänyt gluteenia, sokeria ja maitotuotteita. Olisiko sinulla mielipidettä pariin asiaan: ovatko kaupan gluteenittomat kaurahiutaleet ok? Tykkään syödä kerran päivässä puuroa, niin että mukaan tulee iso kasa marjoja, mutten oikein tykästynyt tattaripuuroon… Entä soijajogurtti? Jotkut sanovat, että se on paha, koska vaikuttaa hormonitoimintaan. En ole itse asiaan perehtynyt. Rahkaa tms. en voisi syödä ja jos soijajogurttikin on pahasta niin en tiedä jääkö jäljelle mitään?! Tein itse gluteenitonta mysliä, mutta ei sitä oikein sellaisenaan viitsi popsia.

  Oma akneni on peruja e-pillereiden lopetuksesta, vaikka siitä on nyt kaksi vuotta. Iho on kiukutellut siitä lähtien, mitä osasin odottaakin. Tosin nyt on ollut ehkä jotain muutakin, koska kipeitä patteja on alkanut ilmestyä poskipäihin… Siksi haluan katsoa voisiko ruokavalio auttaa. Homeopaatillekin varasin ajan kosmetologin suosituksesta. Sinkki, D-vitamiini, opti-msm ja aloe vera-juoma ovat myös käytössä, nyt vajaan kuukauden eli tuloksia voisi odotella ajan myötä. Roaccutan on kyllä viimeinen oljenkosi ja e-pillereitä en halua syödä enää koskaan. Toivotaan, että saan apua näillä lempeämmillä keinoilla. :)

  Kiitos vielä inspiroivasta blogista!!!

 • Hei Kukkanen,

  Tarkoitatko tuota sivupalkin linkkiä? Äsken sitä testasin ja toimi ihan ok. Ilmeisesti ollut jokin hetkellinen häiriö?

 • Hei Tiina,

  Kiitos kommentista ja kysymyksistä!

  1. Olisiko sinulla mielipidettä pariin asiaan: ovatko kaupan gluteenittomat kaurahiutaleet ok? – Jos pitää yleistää, niin jättäisin kauran kokonaan pois, kun puhutaan aknepotilaista. Kaura voi sisältää gluteenia, koska monesti kaura käsitellään samalla linjastolla kuin muutkin gluteeniviljat. Tarjolla on myös puhdaskauraa, joka on varmuudella gluteeniton vaihtoehto. Mainittava on siitäkin, että kaura aiheuttaa monille aknesta kärsiville iho-ongelmia vaikka käytettäisiin puhdaskauraa. Mistä tämä johtuu, niin sitä en tiedä.

  2. Soijajogurtista en kovinkaan paljoa innostu…

  Suosittelen sinua lukemaan tuon uuden Nujerra Akne oppaan. Olen varma, että saat tuosta oppaasta vastauksia mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin etenkin tuota ruokavaliota ajatellen.

 • Tästä jutusta puuttuvat lähteet, joten en ihan usko noiden rohdosten tehoon.
  Mihin esim. perustuu väitteesi D-vitamiinin tehosta PCOS:n hoidossa? Ainakin tässä tuoreessa katsausartikkelissa todettiin, että riittävää näyttöä D-vitamiinin hyödystä PCOS:n hoidossa ei ole.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24044903

  Kirjoitin itse juuri jutun samasta aiheesta, ja siitä tulikin todella erilainen tähän verrattuna.

 • Hei Emilii,

  Kiva, että olit kirjoittanut aiheesta blogiisi.

  Mainitsemieni rohdosten tehon toimivuuden on moni nainen huomannut käytännön kokemuksen kautta. Itsellänikin on sähköpostissa runsaasti tarinoita tuon ikävän taudin nujertamisesta, joissa kyseiset rohdokset ovat olleet isossa roolissa…

  Monissa tutkimuksissa PCOS ja alhaiset D-vitamiinitasot on linkitetty toisiinsa. Tässä pari esimerkkiä:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19628650?ordinalpos=8&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21550088

  Kaikkea hyvää Emilii!

 • Kiitos linkeistä!
  Tuossa tosin tutkijat itsekin sanovat, että D-vitamiinilisän antoa pitäisi tutkia sen tehon arvioimiseksi.
  Mutta D-vitamiinilisää nyt voi suositella ihan kaikille! :)
  Sen sijaan yksittäiset tapaukset rohdosten tehosta eivät vakuuta. Kyseessä on saattanut olla joku muu samanaikainen elämäntapamuutos, joka on ollut se todellinen vaikuttava tekijä. Niinhän ne homeopaattisetkin valmisteet ”toimivat” joillain yksilöillä.

 • Jäin miettimään että onkohan tuo tribuluksen käyttö ihan viisasta? PCO:sshan LH-hormoni lisää testosteronin tuotantoa. Miksi sitä pitäisi buustata edelleen testosteronituotteella?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista