Perusteet kuntoon

Viime viikkoina olen saanut mahtavan paljon kysymyksiä liittyen suolaan, rasvoihin ja muihin perusteisiin. Tämä kertoo mielestäni siitä, että yhä useampi on heräämässä näiden tärkeiden juttujen suhteen…

Mikä suola sitten on sitä oikeaa suolaa ja mitä rasvoja sieltä kaupasta kannattaa ostaa? Listaan tämän jutun yhteydessä omat suosikkini, joita on helppo suositella vaativammallekin kulinaristille. Maku on muuten se ylivoimaisesti tärkein juttu, kun arvioit minkä tahansa ruoan laatua. Tämä on ihan itsestään selvä asia, mutta aika monesti se tuntuu unohtuvan meiltä. Tosin aina tämä sääntö ei pidä, sillä eihän tavallinen arominvahventeita tankkaava ihminen pysty erottamaan edes luonnollisia perusmakuja. Tästä vaivasta pääsee onneksi helposti eroon. Riittää, kun on 1-2 kuukautta ilman pahimpia lisäaineita…

Suolat
1. Celtic Sea Salt. Jo sillä, että korvaa tavallisen myrkkysuolan aidolla raffinoimattomalla merisuolalla, voi saada aikaiseksi hämmästyttäviä terveysvaikutuksia. Kannattaa katsoa Päivin ja Mikon kirjoittama opas merisuolasta.

Mielestäni Celtic Sea Salt on ehdottomasti paras suola, mitä itse olen maistanut. Aivan ainutlaatuinen tapaus. Kannatta ostaa ehdottomasti karkeaa versiota, vaikka kuvassa nyt onkin tuota hienoa suolaa. Periaatteessa tuolla karkealla ja hienolla suolalla ei pitäisi olla mitään eroa, mutta käytännössä ero on valtava. Tuo karkea suola on kosteaa ja maku on mielestäni ihan eri ulottuvuudessa verrattuna tuohon hienoon suolaa. No, jokainen voi tätä vertailla omakohtaisesti.

2. Urtekramin suola hakkaa 100-0 tavalliset suolat ja on sen puolesta todella hyvä ostos. Itse kuitenkin suosittelen sinua ostamaan suoraan sitä parasta, eli Celtic Sean suolaa, sillä rahallisesti tuo ei ole kovin merkittävä lisäpanostus, mutta laatu nousee ihan eri sfääreihin.


Kuva ei tässä tapauksessa anna arvoa todellisuudelle, mutta jokainen voi huomata kuvasta eron tavallisen merisuolan ja raffinoimattoman merisuolan välillä. Luonnossa katsottuna tuo ero kyllä vieläkin selvempi…

Rasvat
Itse puljasin ja stressasin pitkään näiden rasvajuttujen kanssa, kunnes löysin sopivimman kokonaisuuden. Ehkäpä se monipuolisuus on tässäkin jutussa se avainasia. Itselleni pääasiallisina rasvalähteinä toimivat kookosöljy, voi, oliiviöljy, hampunsiemenet, muikku, kananmunat, pähkinät, mantelit, avokado, luomunauta ja pastöroimattomat juustot. Ajoittain tulee käytettyä myös kermaa, raakamaitoa tai ternimaitoa. Myös krilliöljyä tulee syötyä. Joku saattoi kiinnittää huomiota siihen, että listasta puuttui chia-siemenet, mutta itse en niistä oikein välitä. Ne eivät vain tunnu sopivan minulle… Kunnon luomupossun perään haikailen, mutta sen löytäminen on kovin vaikeaa. Täytyy varmaan ruveta kasvattamaan itse.

Hyviä oliiviöljyjä on kaupat pullollaan, mutta kannattaa suosia aina mahdollisuuksien mukaan luomulaatuista öljyä. Ass-Marketista löytää edullista Rainbown luomu-oliiviöljyä, joka on ihan hyvänmakuista. Oma suosikkini on Bio Planeten oliiviöljy. Samalta valmistajalta löytyy myös markkinoiden maukkain kookosöljy.

Voin suhteen ei ole Juustoportin luomukirnuvoin voittanutta. Tosin jos puhutaan luomuvoista, en ole maistanut Juustoportin luomuvoin lisäksi kuin erästä toista luomulaatuista voita. Se oli italialaista kirkastettua voita. Maku oli hirveä.

Otin muuten taannoin yhteyttä Juustoporttiin, kun suunnittelin sellaista ”voita-kouluihin” projektia. Siellä ajatukseen suhtauduttiin varsin positiivisesti, mutta varauksella, koska luomumaitotuotteiden raaka-aineiden saanti on kuulemma erittäin haasteellista… Nyt kun monopoli Valio on päättänyt olla myymättä maitoaan esimerkiksi Juvan luomulle, niin tilanne tulee entistä vaikeammaksi. Mikäköhän tätä maata oikein riivaa, kun kaikki pientuottajat on pakko saada nujerrettua? Sairasta touhua…

                  

6 KommenttiaKommentoi

 • Kannattaa edelleen boikotoida valioa.

  Ihmettelen myös sitä, että suomen lidlissä on vuodesta toiseen samat tavarat myynnissä vaikka ulkomailla on vaikka mitä myynnissä.

 • Maaseudun tulevaisuudesta 21.1 lainattua: ”Atria panostaa tänä vuonna vahvasti luomutuotevalikoimansa laajentamiseen. Tähän mennessä luomuna on ollut saatavilla naudanjauhelihaa. Sen rinnalle tuodaan ensin muita luomunautatuotteita, luomusianliha tulee perässä.” ”Sikapuolella tuottajien kiinnostusta luomuun on kartoitettu ja innostusta on tiedossa. Ketjun rakentaminen tuotteiksi asti vie kuitenkin aikaa, ja luomusian markkinoille tulon ajankohta on vielä avoinna.”
  Eikös tuo kuitenkin kuulosta ihan hyvältä..

 • Myy -> Tuota olen itsekin ihmetellyt. Olen kuullut, että ainakin Saksassa on Lidlissä varsin upeat luomuvalikoimat.

  Puutarhuri -> Vau, tuo kuulostaa tosi mahtavalle!

  Tuosta Atrian luomu naudan jauhelihasta on kyllä pakko sanoa, että se on mielestäni melko luokaton tuote. Siis mitä tulee makuun ja rakenteeseen. Mielummin ostan tavallista naudan jauhelihaa kuin sitä. Toivottavasti Atria panostaa tulevaisuudessa luomun lisäksi myös enemmän laatuun.

  Atrialle kuitenkin valtava peukku tuosta luomujutusta. Ilmeisesti se on näistä isoimmista lihataloista ainoa tapaus, jota tämä gm-ja luomuasia kiinnostaa.

 • Joo oon iteki kyllä kerran vaan ostanut tuota luomujauhelihaa, tosin toiselta paikkakunnalta, enkä voi kehua. Oma possu maistuu paremmalle, mulla kun on oma lihamylly, jauhan sillä jauhelihat ite, silloin kun omaa lihaa saadaan pakkaseen. Ehkä tässä joutuu pyrkimään omavaraistalouteen, jos meinaa luomua saada..täältä ei saa juuri mitään. Maakellari hankintalistalle! :)

 • Hyvä kirjoitus! Yhtä asiaa ihmettelen usein lukiessani suomessa asuvien ihmisten terveys- ja ravintoasioita käsitteleviä blogeja: Miksei siellä hehkuteta kotimaista kylmäpuristettuä luomurypsiöljyä kun puhutaan öljyistä ja rasvoista? Olen huomannut toistuvasti tämän öljyn puuttumisen hyvien öljyjen listalta, vaikka siinä on aika lailla sama sisältö, ja kaiken lisäksi sitä saa ilmastoystävällisesti oman maan rajojen sisältä. Onkohan tähän rypsiöljyn unohdukseen joku syy, vai onko se vaan ”epämuodikasta” välimeren ruokavalion hehkutuksen keskellä? 😉

  Terveisiä Ranskasta, täältäkin saa muuten kotimaista luomurypsiöljyä ja se on vieläpä edullisempaa kuin oliiviöljy! :)

 • Iloinen tervehdys sinne Ranskaan!

  Unohdukseen on selkeä syy. Omasta mielestäni rypsiöljy ei ole ihmisravintoa. Rypsiöljyssä on paljon ongelmia, mutta keskeisin juttu liittyy sen suureen omega-6 pitoisuuteen. Emme pysty juurikaan hyödyntämään rypsiöljyn omega kolmosia, joten tuo rypsiöljy vain pahentaa ”omega-epätasapainoa”, vaikka meille toisin uskotellaan.

  Oikeastaan maku kertoo jo kaiken. Kylmäpuristettu rypsiöljy ilman deodorisointia maistuu aivan kamalalle…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista