Pharmageddon

Markku Myllykangas ja Tomi-Pekka Tuomainen ovat kirjoittaneet varsin puhuttelevan kirjan, joka on nimetty Pharmageddoniksi. Kirja pureutuu terävästi nykymaailmaa riivaavaan medikalisointiin, eli käytännössä siihen kuinka terveistä ihmisistä tehdään sairaita. Lääkeyhtiöt vetelevät naruista ja lääkärit sekä ”potilaat” tottelevat kiltisti. Kyseessä on eittämättä yksi ihmishistorian pahimmista vedätyksistä, jonka härskiyttä ei voi kuin ihmetellä.

Mikä onkaan tehokkaampaa pelottelua kuin sairauksilla tai kuolemalla uhkailu? Ihmisen luontaiset vaistot heräävät ja tässä tilassa todellisuuden taju häviää. Lääkeyhtiöiden mainosbudjetit ovat tarkoin varjeltuja salaisuuksia, mutta on arvioitu mainontaan käytettettävien rahamäärien olevan ainakin kaksinkertaisia verrattuna lääkkeiden tuotekehittelyyn uppoavaan rahasummaan.

Lääkeyhtiöiden mainonnan seurauksena monet meistä huomaavat olevansa normaalista poikkeavia. Lukuiset mielivaltaiset raja-arvot ja esimerkiksi normaaliin ikääntymiseen kuuluvat oireet tekevät meistä hetkessä sairaita. Yksi parhaimmista esimerkeistä on tietysti tämä kolesterolihype, jolle en jaksa enää edes nauraa. Vielä parikymmentä vuotta sitten normaaliksi kokonaiskolesteroliarvoksi katsottiin 6.5 millimoolia litrassa. Vuonna 1989 raja-arvo laskettiin yhtäkkiä 5 millimooliin litrassa siitä huolimatta, että suomalaisten keskimääräinen seerumin kokonaiskolesteroli on noin 5.5. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä, sillä nyt puuhataan tuon maagisen raja-arvon pudottamista 4.5 tienoille. Näin varmistetaan se, että käytännössä jokainen meistä pystytään luokittelemaan sairaaksi, josta onneksi paranee Benecolia ja statiineja syömällä.

Toinen osuva muotisairaus on masennus. Jos ihminen on oikeasti psyykkisesti sairas ja masentunut, niin siihen lääkehoito on ehdottomasti paikallaan. Olen nähnyt omassa lähipiirissäni sen kuinka rankka sairaus todellinen masennus on, joten tiedän mistä puhun. Nyt masennuksesta ollaan kuitenkin tehty valtava bisnes, jossa käytetään hyväksi terveitä ihmisiä. Jos tyttöystävä jättää on selvää, että se harmittaa. Samoin monet muut normaaliin elämään kuuluvat tapahtumat voivat tuntua rankoilta tai jopa musertavilta. Et sinä kuitenkaan ole psyykkisesti sairas vaikka täyttämäsi lääkärin antaman kyselylomakkeen tulokset antavat aihetta uskoa jotain muuta. Ihmisen normaalit luonteenpiirteet ja tunteet ovatkin yhtäkkiä sairaus, joka vaatii välitöntä lääkehoitoa. Asian mielettömyyttä kuvaa hyvin Orionin taannoinen mainos, jossa vanha nainen katsoi ulos ikkunasta. Alapuolella oli teksti: Yksinäisyyttä emme voi poistaa, alakuloa kyllä. Seronil 10 mg haittavaikutusherkän vanhuksen masennuslääke.

Myllykankaan ja Tuomaisen Pharmageddon-kirjassa on kasa epäkohtia, joita en voi allekirjoittaa, mutta kokonaisuus on kuitenkin ehdottomasti lukemisen arvoinen. Varsin mainio lahjaidea läheisellesi, joka syö kolesterolilääkkeitä, Benecol-rasvaa tai muita nykyajan muotituotteita.

6 KommenttiaKommentoi

 • Itse luin tuon kyseisen kirjan viikonloppuna ja voin yhtyä suositteluusi. Silmät avaavaa tekstiä. Tosin sisältö on aika samanlainen kuin Jörg Blechin kirjassa. Muistaakseni sen kirjan nimi oli miten meistä tuli sairaita tai joku vastaava.

 • Kävin keväällä työhöntulotarkastuksessa, jossa mitattiin kokonaiskolesteroli. Arvo oli 5,7. Asian tiimoilta varattiin aika lääkärille, joka ei paljoa kysellyt vaan määräsi minulle lääkityksen. Tunsin itseni tuolloin terveeksi. Olin omasta mielestäni huippukunnossa. En kärsinyt mistään näkyvästä sairaudesta, nukuin hyvin ja yleiskuntoni oli erinomainen.

  Pian lääkekuurin aloittamisen jälkeen sain voimakkaita vatsakipuja. Näitä jatkui noin viikon verran kunnes vatsakipujen rinnalle tuli todella voimakkaita lihaskipuja. Kärsin aikani näistä kivuista, mutta kun oireet vain pahenivat menin lääkärin pakeille. Arvoisa tohtori ei ihmetellyt oireitani vaan kirjoitti toisen lääkeyhtiön kolesterolilääkkeet. Niillä ei kuulemma pitäisi esiintyyä mitään ongelmia. Tajusin onneksi kuitenkin etsiä netistä lisätietoa ja voitte arvata hainko nämä uudet lääkkeet apteekista. Olen varmasti hyvä esimerkki siitä kuinka terveestä ihmisestä tehdään sairas.

 • Markus -> Juu, Blechin kirja on hyvin samansuuntainen. Lukemisen arvoinen teos sekin.

  Nimetön -> Hyvin tyypillinen tarina, joihin törmää netissä melkein joka päivä. Muussa mediassa näistä jutuista ei sitten juuri puhuta. Tosin tässä kuussa on tulossa MOT-ohjelma jossa tätä statiini asiaa käsitellään.

 • Kolesterolikysymykseen en osaa sen kummemmin ottaa kantaa, mutta itse pääsin ihan helposti lukemaan 4,4 mmol/l aloittamalla kalaöljyn käyttämisen. Sitä suosittelen muillekin, kalaöljyllä kun on paljon muitakin todettuja hyötyjä.

  Lääkemainonnasta. Ei kai reseptilääkkeitä saa markkinoida kuin ammattilaisille, siis lääkäreille? Sen sijaan internet on nykyihmisille varsin oiva paikka etsiä tietoa ja käyttäjäkokemuksia myös reseptilääkkeistä. Sitten he tulevat lääkärin vastaanotolle ja vaativat näitä mielestään itselleen hyvin sopivia lääkkeitä. Eli lääkekustannusten nousun yksi keskeinen selittäjä on se, että ihmiset itse haluavat lääkkeitä. Monta kertaa lääkäri yrittää toppuutella potilasta eikä suinkaan ole tyrkyttämässä tälle lääkkeitä.

  Myös itsehoitolääkkeiden käyttö lisääntyy koko ajan. Monet ihmiset hakevat pienimpiinkin ongelmiinsa nopeasti lääkettä. Pienikin päänsärky -> ibuprofeenia! Vähän kuumetta -> ibuprofeenia! Lievä yskä -> Yskänlääkettä! Kevät tulee -> antihistamiinia ottamaan vaikka ihan varmuuden vuoksi! Kurkku kipeä -> Heti lääkäriin antibioottia vaatimaan! Läheinen kuolee -> aika psykiatrille ja pameja kinuamaan! Kun ihmisten halu käyttää lääkkeitä kasvaa, on selvää että lääketeollisuus vastaa tähän kysyntään. Niin toimii jokainen teollisuudenala.

  Se mitä Suomessa tarvittaisiin kipeästi on ravitsemuslääketieteellinen koulutus ja alan erikoislääkärit. Parhaat hoitotulokset vähimmillä sivuvaikutuksilla saavutetaan lääkkeiden ja ravinnon (ravintolisien) oikealla kombinaatiolla. Monet lääketehtaat valmistavatkin lääkkeiden ohella ravintolisiä. Ravintolisät pitäisi ottaa tehokkaaseen käyttöön lääkehoidon rinnalle, mutta lääkärikoulutuksessa toistaiseksi asian tärkeyttä ei ole ymmärretty ja asenteetkin ravitsemushoitoa kohtaan ovat tällä hetkellä vähän mitä sattuu.

 • Erinomaisia pointteja Jarilta.

  Lääkkeiden markkinointi on hyvin monisyistä: sairauskeskeistä mainontaa, diagnoosimenetelmien mainontaa ja erilaisten yleisötilausuuksien järjestämistä. Oma lukunsa on sitten lehdistölle ja muulle mediaväelle järjestetyt tilaisuudet, jossa esitellään uusia ja mullistavia tutkimustuloksia. Eli tehokasta ja monipuolista aivopesua.

  Nykyään aletaan olla siinä tilanteessa, että lääkkeiden päivittäinen syöminen on täysin normaalia. Eli medikalisointi on tehnyt tehtävänsä.

  Nykylääketieteessä yksi keskeisistä ongelmista on ehdottomasti se, että hoidetaan oiretta eikä pureuduta oireen aiheuttajaan. Ei homeinen talokaan muutu asumiskelpoiseksi jos vain sen seinät maalataan.

  Olen ehdottomasti samaa mieltä, että tuollaisia ”vaihtoehtolääkäreitä” tarvitaan todella kipeästi. Tosin olen varsin skeptinen sen suhteen, että tuleeko niin koskaan tapahtumaan.

 • Ennen kuin puhutaan ravintolisistä, puhuttaisiinko ensin mieluiten ravinnosta…? Lääkärit ja terveydenhuolto eivät tiedä siitä eivätkö osaa antaa siihen liittyviä ohjeita. Siis ei ole osaamista eikä näköjään kiinnostustakaan, vaan todellakin lääke on ratkaisu kaikkeen. Ei tarvitse kuin katsoa mitä tv:ssä eniten mainostetaan: lääkkeitä, karkkia, pikaruokaa ja ”terveystuotteita” (activiat ym.). On se kumma, että jos kuntopyörää polkiessa kivistää, niin pitää laittaa jotain lääkevoidetta, miten olisi lepo ja oikean tekniikan ja rasitustason opettelu? Jos närästää, olisi syytä tarkistaa ja korjata ruokavalio. Jos masentaa, ehkä erilainen ruokavalio, EPA/omega-3, D-vitamiini ja liikunta auttaisivat, ainakin jonkin verran ensin alkuun. Ja jos ei auta riittävästi, niin mäkikuisma peliin, se auttaa.

  Sairastahan tuo on. Jari Niemen kanssa olen vähän eri linjoilla siitä, että potilaat väkisin mankuisivat lääkkeiden perään. Kyllä lääkärit niitä oikein mielellään määräävät, jopa vastoin potilaan tahtoa.

  Katsopa uusinta bloggaustani. En edes jaksanut kirjoittaa mitään tekstiä kuvan oheen… On elintarviketeollisuudella otsaa, huh huh.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista