Pieniä ajatuksia suuresta C-vitamiinista

Vitamiinit ovat todellinen kestoaihe terveyttä käsittelevillä keskustelupalstoilla. Etenkin D-vitamiini on herättänyt viime vuosina paljon puhetta. Ja aivan aiheesta. Käyn tässä jutussa läpi jotain pientä simppelitietoa C-vitamiinista, joka kiehtoo minua vieläkin enemmän kuin D-vitamiini.

1. Aloitetaan juttu miettimällä hieman luonnollista ja synteettistä C-vitamiinia. Yleisellä tasolla synteettisen ja luonnollisen vitamiinin yksi keskeinen ero on se, että luonnossa vitamiinit eivät milloinkaan esiinny yksittäin. Eli ne ovat aina käytännössä vitamiiniyhdisteitä. Lisäksi luonnollisten vitamiinien eri aineosat toimivat yhdessä synergiassa ja tätä asiaa ei pidä väheksyä. Emme tiedä edes murto-osaa kasvien vaikuttavista aineista, joten voi vain arvailla kuinka merkittävää osaa ”toimiva kokonaisuus” näyttelee vitamiinien imeytymisessä ja toimivuudessa. On ilmeistä, että laboratoriossa valmistettu vitamiini toimii todennäköisesti aivan eri tavalla kuin luonnollinen C-vitamiini.

Synteettisilläkin vitamiineilla on paikkansa. Etenkin niissä tapaukissa kun tarvitaan suuria suonensisäisiä kerta-annoksia, kuten syövän hoidossa tai akuuteissa myrkytystapauksissa. Camu camun ruiskuttaminen suoneen aiheuttaa omat ongelmansa, joten kun haetaan merkittäviä terapeuttisia vaikutuksia, on synteettinen C-vitamiini todella hyvä vaihtoehto.

Eli jos C-vitamiinista haetaan apua esimerkiksi jonkun vakavan sairauden nujertamiseksi, on synteettinen – usein suonensisäisesti annettuna – se paras vaihtoehto. Normaalissa arkikäytössä en kuitenkaan suosittele muuta kuin luonnollista C-vitamiinia.

2. C-vitamiinin imeytymisestä on puhutta paljon. On tutkittu, että biologinen hyötyosuus määräytyy annoksesta: 200 mg:n vuorokausiannoksesta imeytyy 75%, 1 500 mg:n annoksesta 50% ja noin 3 000 mg:n annoksella saavutetaan vuorokautisen imeytymisen maksimi, 1 200 mg. Asia ei kuitenkaan ole läheskään näin yksiselitteinen. En tiedä onko tässä tutkimuksessa annokset annettu suonensisäisesti vai suun kautta. Lisäksi tässä tutkimuksessa on käytetty todennäköisesti synteettistä C-vitamiinia, joten herää väistämättä kysymys, että mitä tapahtuu jos syödään luonnollista C-vitamiinia?

Ortomolekulaarisessa lääketieteessä käytetään usein suolensietokykykokeita arvioitaessa potilaalle tehokkaimman C-vitamiiniannoksen suuruutta. Karrikoidusti tämä tarkoittaa sitä, että C-vitamiiniannoksia nostetaan niin pitkään 1000 milligrammaa päivässä, kunnes potilaalle tulee ripuli. Kun tästä ”ripuliannoksesta” vähennetään 1000 mg, on löydetty sopiva annos.

On havaittu, että potilas, joka saa terveenä ollessa ripulin 12:sta grammasta C-vitamiinia, voi sietää influenssassa jopa 150 gramman annoksia. Rauhaskuumeessa potilas sietää jopa yli 200 gramman annoksia, ennen kuin yliannostusoireita rupeaa ilmaantumaan. Aika mielenkiintoisia havaintoja!

3. C-vitamiinin puoliintumisaika elimistössä on vain muutama tunti, joten kannattaa nauttia C-vitamiinilisää vähintään 2 kertaa päivässä. Itse otan aamulla, iltapäivällä ja vielä ennen nukkumaanmenoa. Yhteensä noin 2-3 grammaa päivässä.

4. C-vitamiini on yllättävän tehokas lääke erilaisissa allergiareaktioissa. Monet tutkimukset ovat näyttäneet toteen, että C-vitamiini on tehokkaampi apukeino allergiaoireisiin kuin esimerkiksi antihistamiini tai keuhkoputkia laajentavat lääkkeet.

5. Urheilijoita saattaa kiinnostaa sellainen tieto, että C-vitamiini osallistuu hyvin moniin hapetus-pelkistysreaktioihin. Onkin todettu, että jo pieni puutos C-vitamiinia heikentää hapenottokykyä ja rajoittaa muutenkin optimaalista urheilusuoritusta.

12 KommenttiaKommentoi

 • Lisää ajatuksia….
  Joidenkin tutkimuksien mukaan perinteisen synteettisen C-Vitamiinipillerin hyötyosuus on vain alle 20% kun esimerkiksi Liposomal Vitamin-C:n (perustuu nanoteknologiaan ja imeytyy tietystä tarkkaan valitusta suolen osasta) hyötyosuus on jopa yli 90%. Joidenkin tutkimuksien mukaan LIposomal Vitamin-C kamppailee jopa i.v.-annostelun kanssa. Eli tällä saavutettaisiin pienemmillä annoksilla suurempi hyöty…
  Itse kannatan kanssa luonnollista muotoa eli ns. Vitamin-C Complexia. Mutta täytyy pitää mielessä että juuri Askorbiinihappo on se osa mikä merkitsee esim. hoidettaessa Keripukkia, eivät ns Vitamin-C Complexin muut luonnolliset ainesosat…

 • Kiitos taas kerran kattavasta tekstistä! Näitä on ilo lukea.

  Vitamiineihin liittyen haluaisin kysyä että onko sinulla mitään suositusta raskaudenajan lisävitamiineihin. Tämä on ensimmäinen odotukseni, ja vaikka ravintoasiat ja lisäravinteet olen saanut mielestäni hyvälle tolalle, on raskaus tehnyt ehkä hiukan ”epävarmemmaksi”.

  Syön säännöllisesti iHerbin vahvaa D-vitamiinia, mutta muiden lisäravinteiden kohdalla olen nyt vähän jarrutellut. Joku monivitamiini olisi kuitenkin mieluisaa ottaa lisäksi. Harkitsin jo Multi-tabsejakin (joita en kyllä ehkä normaalisti käyttäisi), sisältö näyttää tältä http://www.multitabs.fi/raskaus_monivitamiini . Suositteletko vai pitäisikö kääntyä mieluummin iHerbin valikoimien puoleen, esim. New Chapter (heidän prental omega-tuotteen olen jo tilannutkin). Olen vain kiinnittänyt huomiota, että monissa iHerbin raskausajan tuotteissa on A-vitamiinia, mitä Suomessa vältellään.

  Kiitos jos osaat jotenkin ohjeistaa. Raskauden ajan ”vaihtoehtoisista” valinnoista olen löytänyt kovin vähän tietoa.

 • Sivukommentti: Raskausaikana menetätä paljon DHA:ta (välttämätön pitkäketjuinen rasvahappo) sikiön sitä sinusta ottaessa omaan kehittymiseensä. Farmaseuttisen tason kalaöljyä suosittelisin sinulle niin raskaus- kuin raskauden jälkeiseksi ajaksi..

 • Hannu -> Kiitos loistavista lisäyksistä!

  Julia ->D-vitamiinin ja luonnollisen C-vitamiinin lisäksi nauttisin tuota Hannun mainitsemaa kalaöljyä. Muutenkin suuntaisin katseet tuonne laadukkaiden rasvojen suuntaan. Eläinrasvojen ja esimerkiksi kookosöljyn lisäksi Udo’s Oil DHA voisi olla aika kova sana.

  MultiTabsit ja muut synteettiset vitamiinit jättäisin suosiolla kaupan hyllylle ja sijoittaisin nämä rahat esimerkiksi laadukkaaseen spirulinaan, joka on todella kova juttu myös raskauden aikana. Hampunsiemet tuli myös mieleen, sillä niistä saa mm. rautaa, jota on raskauden aikana ymmärtääkseni hyvä nauttia normaalia enemmän…

  Eli mahdollisimman luonnollisella ja monipuolisella linjalla, niin ei tarvitse huolehtia. Ja kannattaa pitää huoli siitä, että vaihtaa kaikki myrkkysuolat aitoon raffinoimattomaan merisuolaan.

 • jos saa mainosta niin kaisa jaakkolalla oli fastin blogissa artikkel raskaudesta. Iherbissä ilmaislahjana hyvä vihko raskaudesta ja vitamiineista. Raskauden aikana saa ottaa isompia määriä ja sitä new chapteriä vaikka tuplat jos a vitamiini pysyy rajoissa. Megafoods taisi olla iherbin toinen luonnollinen vitamiini. Ja synteettisistä metagenicsillä on tutkitut pitoisuudet em. Kaisan mukaan. Se tieto löytyy sitten hänen uudesta blogista. Ihanaa odotusta!

 • Kiitoksia vastauksista!
  Tuota kalaöljyä on tosiaan tulossa, ennen raskautta sitä käytin mutta nyt ollut pieni katkos.

  Chlorellaa on käytössä, ja spirulinankin voisin ottaa. Suolat yms. on kunnossa. Tuolla epävarmuudella tarkoitin juurikin sitä, että ”fiksut vaihtoehdot” otettu käyttöön jo pari vuotta sitten, mutta nyt raskauden myötä sitä on jotenkin vaikeampi luottaa muuhun kuin neuvolan tarjoamaan virallis-terveelliseen linjaukseen. Nyt sain taas rohkeuttaa jatkaa valitsemallani linjalla, maalaisjärkeä käyttäen. Esimerkkinä neuvolan suosituksista on esimerkiksi pastöroimattomien maitotuotteiden välttäminen – itse kuitenkin käytän lähitilalta haettua kyytönmaitoa jne.

 • Kiitos kun muistutit tuosta Kaisa Jaakkolasta, olen hänen blogiaan lukenut mutta unohdin koko raskaustekstin!

  Kyllähän se taitaa olla tuo D2, mitä (lapsille) sieltä tarjotaan. Sinänsähän taitaa olla jo edistystä, että odottaville äideille mainostavat D-lisän tarpeellisuudesta, tuskin näin on kauaa ollut.. Muutoin ei mitään suurempaa mainostusta tullut, vaikka erikseen kysyin että onko jotain erityistä lisäravinteen tarvetta. Järkyttää vaan se, kuinka sponsoroituja ne kaikki esitteet ovat – mukamas tärkeää informaatiota, mutta mainoslehtisiähän ne ovat!

 • Itsekin elän siinä käsityksessä, että siellä neuvolassa ohjataan juuri tuon katastrofaalisen D2-vitamiinin pariin.

  Jotkut neropatit ovat muuten keksineet jotain niin älytöntä, että liiallinen D-vitamiinin saanti liittyisi diabetekseen. Siis nimenomaan lasten kohdalla. Uskomatonta. Muuta en voi sanoa: asiaa sivuava lehtileike.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista