Poimintoja lehdistä

Karjalan Heili on Joensuun ja sen lähialueiden ilmaisjakelulehti. Kyseisessä lehdessä oli varsin pirteä juttu Ollista.

Saat pikkukuvat suuremmaksi klikkaamalla niitä. Kun kuva on latautunut, niin klikkaa hiirellä vielä kerran kuvan päälle ja se suurenee luettavampaan muotoon.

Karjalaisessa oli juttu villikasvien hyödyntämisestä. Tämänkaltaisiin artikkeleihin toivoisi törmäävän useammin. Jos ne vaikka innostaisivat ihmiset metsään keräämään luontomme tarjoamia helmiä.

On muuten aika valitettavaa, että nykyään peruskoulussa ei opeteta villivihannesten tunnistamista ja niiden hyödyntämistä ravinnoksi. Mielestäni tämä on sellainen perustaito, joka kuuluisi opettaa jo lapsille.

6 KommenttiaKommentoi

 • Tai kyllähän siellä koulussa on jonkinlaista opetusta noiden villikasvien suhteen, mutta enimmäkseen nämä tapahtuvat kai ainoastaan luokassa ja kirjojen avulla.

  Miksi lapsia ei viedä metsään? Ensin korit täyteen erillaisia villivihanneksia ja muita luonnon herkkuja, jonka jälkeen voitaisiin opettaa käytännön kautta se, että mitä kaikkea niillä voi tehdä. Kävin kouluja pitkälti toistakymmentä vuotta, eikä minulle mainittu sanaakaan esimerkiksi tinktuuroista.

  Kai asia on ajateltu niin, että tämänkaltainen valistus kuuluu lasten vanhemmille. Mutta mitäs sitten kun tietoa ei löydy edes lasten vanhemmilta? Tai edes kiinnostusta koko asian suhteen.

  Onneksi on olemassa linkin takaa löytyvää toimintaa: http://luontokerho.blogspot.com/

 • Itseasiassa mun kouluaikoinani (yläasteella) käytiin keräämässä villikasveja, joista piti lopulta tehdä ”kasvikirja”. Siihen aikaanhan se tuntui lähinnä kidutukselta. Etenkin, kun tuo työ oli kesäloman aikana suoritettavia tehtäviä. :)

 • Olet ollut onnekas! Tai sitten minä olen ollut epäonnekas…Tuo kasvien keruu taitaa olla kuitenkin nykyään aika harvinainen kotitehtävä kesäksi?

 • Itse olen käynyt ala-asteen joka oli metsän vieressä ja siellä metsässä myös usein pyörittiin. Kerättiin metsästä kasveja, sieniä ja marjoja. Koululla oli oma komposti, kasvimaa ja omenatkin koulun puista ja marjapensaista kerättiin. Myönnettäköön että koulu oli ympäristö suuntautunut ja saimme nautti mm. luomumaidosta ja mielettömän hyvästä luomu näkkäristä ja muutenkin hyvästä ruoasta. Koulu ei ollut steiner koulu, jos joku sitää nyt ajatteli.
  Mutta ei silti jäänyt opit pahemmin päähän, hyvin oli lukioon mennessä mm.villikasvien hyödyntäminen unohtunut. Meillä yläasteella kahdeksannella luokalla kasvion kerääminen kesällä oli yleensä kaikille vuosiluokille pakollista, mutta jotenkin siinä kävi niin että meidän vuosiluokka siitä armahdettiin. Jälkikäteen ajatellen vähän harmittaa, mutta ei taatusti silloin 15v. olisi kiinnostanut paljon kesälomalla kasveja keräillä. :)

  Et lehdessä, joka kai on lähinnä eläkeläisille suunnattu näytti olevan villikasveista juttua ja reseptejä.

 • No, joo. Eipä olisi kyllä itseänikään voinut nuo kasvien keräämiset kouluaikoina varmasti vähempää kiinnostaa. :)

  Tietääkö muuten kukaan, että miten tuota luomua on nykyään tarjolla kouluissa? Keskimäärin ei varmaan juuri yhtään, mutta ainakin muistelen lukeneeni jostain koulusta, jossa pyritään käyttämään aina mahdollisuuksien mukaan luomua.

 • Eipä taida olla luomun suosiminen yleistä, tulisi aika kalliiksi päättäjien mielestä. Steiner kouluissa käsittääkseni on kasvis? luomuruokaa, mutta steiner koulun statuksella ei ehkä ruoka ole tarpeeksi suuri syy laittaa lapsiaan sinne.
  Yritin googlettaa jos olisin löytänät samantapaisia kouluja kuin missä itse ala-asteeni kävin, mutta ilmeisesti ns. tavalliseksi ala-asteeksi harvinainen ellei uniikki tapaus Suomessa. Mahdollisesti ehkä vihreälippu kouluissa pyrittäisiin suosimaan lähi-ja ehkä luomuruokaakin? Jotain ”luomupäiviksiä” taitaa löytyä helpommin.
  En tiedä pitääkö tämä paikkansa vai oliko vain vitsi, että perhepäivähoitajankin pitäisi ostaa mielummin pullat kaupasta kuin tehdä itse että on joku sitten vastuussa jos jotain sattuu. Toivottavasti oli vain liioittelua. :) Toivottovasti noita kyläkouluja löytyy vielä silloinkin, kun itsellä on muksuja.

  Voisivat yläasteella vaikka yhdellä köksän tunnilla perehtyä luonnon ilmaisiin antimiin. Opettaja voisi hoitaa tunnin alustuksen samalla kun keräävät nokkosia pusikosta. Kaupungissa toteuttaminen toki hieman vaikeaa. :)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista