Poimintoja S-marketista

On aika huikeaa huomata kuinka paljon ihan perusmarkettien valikoima on parantunut viime vuosina. Voidaan puhua jopa isoista harppauksista. Hyvänä esimerkkinä käy se, että muutama vuosi sitten hehkutin paikallisen S-marketin valikoimiin eksynyttä Juustoportin luomuvoita. Eilen laskeskelin saman kaupan hyllystä löytyvän 4 eri luomuvoita! Lisäksi sieltä löytyi kruununa La Motte merisuolattu voi, joka on maun puolesta paras voi mitä olen maistanut.

8701851739_ca3c4b0081_b

Ei ole pitkä aika siitä, kun HeVi-osastolta ei löytänyt luomuna kuin ehkä jotain porkkanoita ja tomaatteja. Nykyään jokaisen vakavasti otettavan ruokakaupan HeVi-osastolla on ainakin kohtalainen luomuvalikoima.

Luomu ei ole aina tae laadusta. Yllättävän usein se ”tavallisesti tuotettu” voi olla luomua laadukkaampi.

Laadun suhteen tämä järjestys pitää aika usein paikkaansa:
1. Kotimainen luomu
2. Kotimainen
3. Ulkomainen luomu
4. Ulkomainen
5. Kiinalainen

broileri
Suurimpien lihatalojen valikoimasta ainoastaan Saarioiselta löydät broileria, jota ei ole ruokittu gm-moskalla. Tosin nämäkin broilerit ovat syöneet kaikkea muuta kuin mitä niiden oikeasti pitäisi syödä.

jauheliha
Snellman (sika ja nauta) on vaatinut tuottajiltaan gm-vapaiden rehujen käyttöä. Pyri kuitenkin suosimaan lihatuotteissa aina niin laadukasta vaihtoehtoa kuin vain mahdollista. Esimerkiksi kunnon grass fed -liha on laadun suhteen ihan eri ulottuvuuksissa kuin vaikka tämä Snellmanin jauheliha.

kookoskerma
Erinomainen kookosmaito. Tätä tulee käytettyä paljon.

lahdevetta
Jos sinulla ei ole syystä tai toisesta mahdollisuutta hakea vettä suoraan lähteeltä ja haluat vaihtoehtoja hanavedelle, niin tässä on yksi varteenotettava vaihtoehto. Muovipullosta tietysti todella iso miinus.

loistavamaku
Maun suhteen todella asiallinen voi…

valiovoi
Valiolta ihan ok luomuvoi.

vataja
Mielestäni Vatajan lihatuotteet eivät ole nykyään läheskään yhtä laadukkaita kuin muutama vuosi sitten. Nyt huomasin heidän valikoimiinsa ilmestyneen ensimmäisiä luomutuotteita.

8701852751_855825d89a_b
Hienoa, että ihan perusmarketeistakin löytyy nykyään erilaisia raakajuustoja. Tässä yksi suosikeistani.

avokado
HeVi-osaston kuningas…

kurkku
Näitä kotimaisia luomukurkkuja tulee syötyä paljon…

8701700371_97e2750bd1_b
Tomaattisose ja tomaattimurska kannattaa ostaa aina mahdollisuuksien mukaan lasipurkissa.

            

18 KommenttiaKommentoi

 • Nuo luomukurkut ovat kyllä todella maukkaita, mutta valitettavan usein kooltaan melko pieniä ja kilohinta järkyttävä verrattuna ei-luomu kurkkuun :( Kiitos muuten Jarkko näistä blogikirjoituksistasi, näitä on todella mielenkiintoista lukea :) (ei ole itse pitkään aikaan tullut kommentoitua).

 • Hei Teme,

  Juu, aika arvokkaita ne tosiaan ovat tavallisiin kurkkuihin verrattuna. Kotimaisen kurkun sesonkiaikaan nuo tosin irtoavat kaupasta jo varsin kohtuuhintaan…

 • Juu, kyllä voilla ja voilla voi olla eroa. Vanha kansa vielä muistaa kuinka voita tehtiin separoidusta, raakamaidosta valmistetusta hapatetusta kermasta. Tälläinen kerman erotusvehjehän piti sitten hankkia. Täällä hieman ensi kokemuksia aidosta maalaiskermasta: http://www.munajahunaja.blogspot.fi/ tuolla vehkeellä kun pyöräyttää raakamaidosta kerman ja hapatuksen jälkeen siitä kirnuaa voin jonka suolaa makunsa mukaan taitaa jäädä kauppojen voit hyvin pitkälti tulevaisuudessa hyllyyn.

 • Kiitos Jarkko taas ihanasta blogauksesta. Kuvat on, niin herrrrkulliset :)

  Paikallisessa prismassa vaeltelin perjantaina, niin huomasin, että siellä oli aika monta metriä varattu luomu kosmetiikalle. Oli eri dödöjä, hammastahnoja, nestemmäisiä saippuolita, naaman rukkaus juttuja ja lie mitä mukavia. Menen tsiikaan tarkemmin huomenna. Samoja tuotteita saa myös oaikallisesta ruohiksesta pikkusen kallimmalla 😀

 • JG-> Kuulostaa loistavalle! On aivan varmaa, että itsetehty voi voittaa kaikki kauppojen hyllyiltä löytyvät voit.

  Mielenkiintoinen blogi teillä.

  Myy-> Kiitos kommentista. Tuo on todella upeaa, että myös kosmetiikkaosastolta löytyy niitä parempia vaihtoehtoja, eikä niitä tarvitse välttämättä etsiä sitten erikoisliikkeistä…

 • Atrialla on myös gmo vapaa broileri. Mutta onko se broileri silti hyvää syötävää, kun hybridejä ne ovat ei aitoja kanoja, joutuvat kasvamaan muutamassa viikossa teuraaksi pienissä tiloissa.
  En olekaan vielä törmännyt Vatajan luomu kinkkuun, hyvä tietää. Vatajalta olen kysynyt heidän suhtautumistaan gmo:hon mutta en ole saanut vastausta, on ainoa makkara mitä ollaan ostettu ja jos heillä käytetään gmo:ta niin sitten ei ole mitään makkaraa mitä voisi ostaa. Onko sinulla tietoa heidän kannastaan?

 • Meille tulee kaivovesi lähteestä, mutta melko hulppeasti siinä on rautaa, näkyy ja maistuu. Jos sitä haluaisi vähän suodattaa, niin millainen suodatin olisi tarkoitukseen paras?

 • Kyllä nuo makkarat ovat kanssa oma murheenkryyni nykyajan tuotannossa. Siispä mars Marttakerhon makkaran tekokursseille.
  Kävin ko. kurssin ja oli kyllä paras ja maittavin koulutustilaisuus ikinä. Nyt sitten tehdään makkarat itse, niistä raaka-aineista joista haluaa.

 • Sanna-> Soitin äsken Vatajalle ja kysyin tästä gm-asiasta. Sieltä sanottiin, etteivät he pysty 100-prosenttisesti takaamaan sitä ettei eläinten ruokinnassa olisi käytetty gm-rehua.

  Vatajalta on kuulemma tulossa lisääkin luomutuotteita.

  Jonna-> Itselläni on kovin vähän tietoa näistä vedensuodattimista, joten en uskalla lähteä suosittelemaan mitään. Varmaan jokin tälläinen ratkaisu saattaisi toimia? http://www.vedenpuhdistus.com/product/8/orwa-asl-ahsl-ja-ahlu-monitoimisuodattimet

  JG-> Täältäkin ääni itsetehdyille makkaroille! Valmistus on todella mukavaa ja palkitsevaa.

 • GMO-> Atrian oma rehutehdas (A-Rehu) ei käytä mitään geenimanipuloitua, mutta Atria ei vaadi lihantuottajiltaan gm-vapaan rehun käyttöä toisin kuin esimerkiksi Snellman (sika ja nauta).

  Tuossa linkissäsi mainitaan ”ettei Atria käytä geneettisesti muunneltuja raaka-aineita elintarvikkeissaan”. Tämä on eri asia kuin tuo eläinten ruokinta.

 • Ostatko ennemmin esim. kotimaisia tehotuotettuja sipuleita, kuin hollantilaisia luomusipuleita?

  Ja mikäs on kanta kiinalaiseen luomuinkivääriin? Inkivääri on useimmiten juuri kiinalaista – joskus harvoin ollut muutakin…

 • Likinäköinen-> Mielenkiintoinen aihe, mutta en tiedä tuosta sen enempää… Laitan kuitenkin asian korvan taakse.

  S-> Sipulien suhteen valitsisin mieluummin tavallisen kotimaisen kuin ulkomaisen luomun.

  Perulainen luomuinkivääri on suosikkini. Tätä löytää monesti esimerkiksi Citymarketin luomuhyllystä.

  Kannattaa muistaa, että inkivääriä voi myös pakastaa. Eli jos satut löytämään erän hyvälaatuista inkivääriä, niin säilöminen voi olla ihan järkevä ratkaisu.

  Jos luomua ei löydy, niin ei sitä inkivääriä kannata sen takia kuitenkaan jättää kokonaan syömättä.

 • Moi! Törmäsin blogiisi, tosi mielenkiintoinen! Luomukurkut kuuluu meidän taloudessa päivittäiseen ruokavalioon. Ikaalisten luomun itsepalvelumyymälästä saa niitä ostettua huomattavasti huokeempaan hintaan kuin kaupasta, samasta paikasta saa myös luomutomaattia 2€/kg hintaan. Jos sattuu liikkumaan Ikaalisissa päin niin kannattaa poiketa, hauska paikka nimittäin muutenkin. Siellä ei ole myyjää vaan rahat sujautetaan omakirjoittaman kuitin kanssa purkkiin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista