Poskiontelotulehdus

Minulla taitaa jyrätä jälleen jokavuotinen poskiontelotulehdus, vaikka olenkin mielestäni syönyt melko terveellisesti. Onko sinulla heittää mitään vinkkejä tähän tilanteeseen vai pitäisikö suosiolla mennä lääkäriin ja hakea se perinteinen antibioottiresepti?

Itsekin olen aikoinani kärsinyt noista nenän sivuontelotulehduksista, joten sikäli aihe on valitettavan tuttu.

Kannattaa aina miettiä vähintään neljä kertaa, ennen kuin lähtee leikkimään noiden antibioottien kanssa. Tämä jo sen takia, että antibioottikuurien vaste sivuontelotulehduksien suhteen on yllättävän heikko. Lisäksi nämä nenän sivuontelotulehdukset paranevat usein ihan itsestään ja pienellä kotihoidolla paranemisen todennäköisyyttä voidaan entisestään parantaa. Henkilökohtaisesti harkitsisin ainoastaan pahan otsaontelotulehduksen suhteen tuota antibioottikuuria, mutta vasta siinä vaiheessa kun muut keinot on koitettu. Jokainen tekee tietysti näiden asioiden suhteen omat päätöksensä…

Tässä muutama toimiva vinkki kotihoitoon:

1. Hiero nenän sivuonteloita useamman kerran päivässä.
2. Hanki nenäkannu (löytyy täältä tai täältä) ja suorita sillä suolavesihuuhteluita.
3. Syö luonnon omia tulehduslääkkeitä ja antibiootteja, joista parhaimmat ovat valkosipuli, kurkuma ja inkivääri. Yksi hyvä keino on laittaa lasipurkkiin muutama ruokalusikallinen vodkaa (vesikin käy, mutta alkoholi auttaa ainakin jonkin verran imeytymistä) ja sekoita joukkoon 1 tl kurkumaa, 1 tl inkivääriä, ripaus mustapippuria ja vaikka hieman chiliä. Nauti sitten tätä seosta vaikkapa 2-3 tunnin välein 1-2 tl kerralla. Ei ole välttämättä kovin herkullisen makuista, mutta toimii. Voit käyttää pohjana myös laadukasta currya, jossa on ”synergiat kohdallaan”. Lisää sitten vielä joukkoon hieman kurkumaa ja inkivääriä.
4. Höyryhengitä eteerisiä öljyjä, kuten esimerkiksi eukapyptusta ja laventelia.
5. Jos röörit on ihan tukossa, niin ota asento, joka muistuttaa ”muslimien rukousasentoa” ja tiputa tässä asennossa nenääsi Nasolin tippoja. Tällä tavalla tuo Nasolin painuu syvälle poskionteloihin. Sitten noin puolen tunnin päästä suolavesihuuhtelu. Noin yleisesti ottaen Nasolinia ja muita vastaavia tuotteita kannattaa välttää viimeiseen asti, mutta tähän tarkoitukseen se on aika toimiva juttu…

Jos muilla on hyviä vinkkejä, niin kertokaa ihmeessä!

16 KommenttiaKommentoi

 • Yksi kokeilemisen arvoinen apu päänalueen tulehduksiin on joogan ylösalaisinasennot eli suomeksi hartiaseisonta (suosittelen kuitenkin perehtymään myös hiukan joogaan ennen tätä asentoa). Painovoima aiheuttaa runsaan veren virtaamisen pään alueelle, jonka myötä kehon omat puolustusjärjestelmät pääsevät toimimaan paremmin ja tehokkaammin kyseisellä alueella.

  Olipa kerran itselläni korvatulehdus joka ei lähtenyt antibioteilla mutta hartiaseisonnalla kyllä.

 • Suolahaude: kostean, lämpimän (ei kuitenkaan liian kuuman) sideharson tms. sisään runsaasti merisuolaa ja haude poskionteloiden päälle, kunnes se ei enää tunnu lämpimältä. Kannattaa toistaa pari krt/pv.

  Höyryhengitykseen voi käyttää myös merisuolaa, Carmolis-tippoja, omenaviinietikkaakin…

 • 10 vuotta poskiontelovaivoista ja allergioista kärsineenä paras apu on se kannu millä voi nenää huuhdella. Minulla kun on ahtaat kanavat nenässä ne herkästi turpoavat jolloin lima yms. ei pääse ulos. Mieto suolaliuos on auttanut niin että n.2vuotta on menty ilman vaivoja…tukkoisena huuhtelen aina nenäni. Parhaimmillaan kun kierre oli päällä huuhdoin nenäni 6-7 krt. päivässä..vaatii säännöllistä käyttöä. Eräs tuttuni sanoi että aina saunassa käytyään huuhtelee nenänsä. Itse en huuhdo enää viikottain, mutta siitepöly kauden alkaessa aloitan kyllä kun sen nenässäni tunnen. Pieni, halpa ja toimiva teko!

 • MInulla vuotaa nenä ympäri vuoden, ja flunssan iskiessä on nuha yleensä pitkittynyt ja poski/otsaontelotkin usein tulehtuneet.
  Muutaman talvena söin pahimpaan nuha-aikaan ”duact”-lääkettä, joka vähentää nenän limakalvojen turvotusta, reseptilääke. Huuhtelin myös nenäkannulla nenää ( sen jälkeen menivät nuhasuihkeetkin paremmin nenään., jos oli sellaiselle tarvista).

  Syksyllä aloitin vähähiilihydraattisen ruokavalion ja jostain syystä nenäni ei ole ollut läheskään niin tukkoinen kuin aikaisemmin. Ulkona ei tarvitse enää niistää koko ajan. En ole tarvinnut tänä talvena ollenkaan nuha-lääkkeitä, enkä ole edes käyttänyt nenän huuhtelukannua.

 • Näihin aikoihin vuodesta ihmisten D-vitamiinitasot alkavat olla alhaisimmillaan. D on varmaan olennaisin vitamiini flunssien ja kaikenlaisten hengitystietulehdusten ehkäisemiseksi, joten sen saamisesta kannattaa pitää huolta etenkin talvella – käytännössä siis popsia lisäravinteena tarpeeksi paljon. Jos mietityttää, onko taso kohdillaan vai ei, niin sen voi käydä mittauttamassa. Siitä joutuu maksamaan jonkin verran, mutta se voi osoittautua hyvinkin hyödylliseksi tiedoksi.

 • ek -> Olet varmaankin jättänyt vhh:n myötä viljat? Monet saavat apua useimpiin vaivoihin pelkästään sillä, että jättää viljat pois ruokavaliosta.

  Samuli -> Erittäin hyvä lisäys! Riittävän D-vitamiinin saantia ei voi koskaan korostaa liikaa…

 • Joo. Viljat olen jättänyt lähes kokonaan pois. Ja syönyt d-vitamiiniakin enemmän.
  En tiedä mikä vaikuttaa eniten, mutta ainakin tällä hetkellä toimii ja siitä olen iloinen.

 • Heip

  Olen itse painiskellut poskiontelovaivojen kanssa koko talven, ja olen nyt päätynyt teoriaan, että vaivani johtui sinkin puutteesta. En syö lihaa, joten sinkistä tulee helposti uupelo. Nyt vastikään oli otsikoissa uudet tutkimustulokset, joiden mukaan sinkin puutos aiheuttaa kroonisia hengitystietulehduksia. Minulla on ollut aiemminkin sinkin puutokseen viittaavia iho-oireita, joten nyt havahduin ja aloin vetää 30 milligrammaa vuorokaudessa imeskellen (imeytyy suoraan kudoksiin?). Maidon ja viljan olen myös jättänyt minimiin. Olo on jo kohentunut niin huomattavasti, että voin jo urheilla miettimättä poskionteloita/nenän takaosaa koko ajan. Jos ongelmat tästä kuitenkin jatkuu, mitä en tosin oikein usko, niin sitten minulla on luultavasti joku allergia tai joku muu diagnosoimaton ongelma.

 • Viime kesänä sain kolmannen korvatulehduksen aikuisiällä (lapsena jokakesäinen riesa) ja vaikka se oli pahin tähän astisista, selvisin ensimmäisen kerran ilman antibiootteja. Korvani puhkaistiin omasta pyynnöstäni, sillä lääkäri sanoi, että tulehdus kyllä paranee itsekseen, mutta tärykalvo voi puhjeta huonosta kohdasta ja kuulo huonontua pysyvästi. Pyysin siis puhkaisemaan sen oikeasta paikasta ja lääkäri totesi sen sattuvan aivan helvetisti. Olihan se epämiellyttävää, muttei juurikaan sattunut, vaikka ronkittiin kahteen kertaan ennen kuin onnistui. Seuraavan yön yritin nukkua korvan puoleisella kyljellä ja osa möhnästä valuikin ulos. Korvan soiminen jatkui vielä jonkin aikaa, mutta paranin lopulta. Join jotain yrttiteetä myös, kannattaa katsoa Luontoäidin kotiapteekki-kirjasta.

 • Hei, mitenkähän toimia angiinan kanssa? Pitkiin aioihin en ole enää sairastanut, kiitos ruokaremontin. Nyt kuitenkin kävi kuitenkin niin että sain kuumeen ja, pahoin pelkään, myös angiinan. Lopullinen tulos tulee vasta parin paivän päästä, mutta lääkäri luonnollisesti kirjoitti jo antibioottikuurin ja sanoi hyvinkin angiinalta näyttävän. Itse olen nyt käyttänyt entistä enemmän tulisia mausteita, paljon salviaa ja kuumia inkivääri-sitruuna-hunaja-juomia. Olisin niin ilonen jos voisin välttyä antibiooteilta.

 • Olen kärsinyt poskiontelontulehduksista nyt 3 vuotta. Kaksi ensinmäistä vuotta söin antibioottia joka kuukausi ainakin yhden kuurin. Kunnes lääkäri kurkkasi nenääni ja löysi sieltä polyyppejä. Vuosi sitten minulta hirtettiin ekan kerran polyypit pois ja se helpotti puoleksi vuodeksi tulehduksiin, mutta kaikki tuli takaisin kahta kauhiampana. Sen jälkeen minulta on poistettu polyyppejä joka 6kk. Kaikki tämä helpotti vasta muutama kk sitten kun pääsin leikkaukseen ja minulta ”kaavittiin” poskiontelot, nenäontelo ja kitaontelo tyhjiksi kaikesta. Kaiken tämän aikana kokeilin nenäkannua,antibiootteja , kortisooneja, erinlaisia tippoja ja suihkeita nenään, mutta vain akupunktio auttoi. Se sai verenkiertämään ja tasoitti samalla naamani ihon. Joten ei kannata vältelle lääkärille menoa liian kaian sillä ette todellakaan halua polyyppeja ja ikuista leikkaus kiertoa.

 • Tervehdys!
  Kiitos hyvistä vinkeistä. Olen tässä pari-kolme päivää testaillut mitkä keinot auttavat poskionteloiden tukkoisuuteen. Ylläolevista neuvoista on ollut apua. Kokeilin Maharishi ayuervedan Aller tabsia, ja kiitos kyllä! Toimii… Siinähän on mm kurkumaa ja muita rohdoksia. Erittäin toimiva, ainakin tässä tapauksessa.
  Ei sovi unohtaa tilojen taustalla vaikuttavia mentaalisia kuvioita… Poskiontelontulehduksesta sanotaan että voisi olla yhteydessä ärtymiseen jotakuta läheistä kohtaan.

  Kiitos informatiivisesta sivustosta!

 • Paras konstini on valkosipulikynsien pitäminen sieraimissa. Lohkon valkosipulinkynnen sen verran pieneksi, että se mahtuu sieraimeen. Sitten käärin sen elmukelmun mutkaan. Toisinaan teen vielä päähän pienen viillon, että aromit pääsevät paremmin haihtumaan nenäonteloihin. Lopuksi työnnän kelmun sisällä olevan kynnen niin syvälle sieraimeen kuin vain saan.
  Todella toimiva konsti! Aiheuttaa toki aivastuksia ja silmien vuotamista, mutta yleensä tepsii heti.
  Viimeksi kokeilin päälläseisontaa lisänä, ja tuntui, että hoito sen kuin tehostui.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista