Propolis – Luonnon oma antibiootti

Propolis eli mehiläiskittivaha on mehiläisten lehti- ja havupuiden silmuista keräämä ja sitten jalostama pihkamainen aine. Mehiläiset käyttävät propolista pesän rakentamisen lisäksi myös mehiläisyhdyskunnan terveyden ylläpitämiseen.

Ihmiset ovat tienneet propoliksen maagiset vaikutukset pitkään. Esimerkiksi Egyptissä propolista on käytetty jo vuosituhansia sitten. Venäjällä mehiläiskittivahan avulla on parannettu monenlaisia sairauksia, jopa turberkuloosia. Propoliksen onkin sanottu olevan vähintään yhtä vahva lääke kuin penisiliinin.

Ulkoisesti propolista käytetään useimmiten ihosairauksien, haavojen ja palovammojen hoitoon sekä känsien ja syylien poistoon. Suomen propolisguru Irma Poutiainen on kertonut siitä kuinka propoliksen avulla voi parantaa myös iskiasta sekä erilaisia nivel- ja lihassärkyjä.

Sisäisesti probolis on ilmeisen tehokas apu lukemattomiin sairauksiin. Tanskalainen propolistutkija Lund Aagaard sanookin rohkeasti propoliksen auttavan liki kaikissa sairauksissa. Todistetusti propoliksella on parannettu ainakin hengitysteiden katarria, influenssaa, kurkunpääntulehduksia, keuhkoastmaa,
keuhkoputkentulehdusta, kroonista keuhkokuumetta ja keuhkotuberkuloosia.

Toki on hyvä muistaa myös se, että ei tarvitse olla sairas syödäkseen propolista. Sitä voi käyttää osana jokapäiväistä ravintoa vahvistaakseen omaa vastustuskykyä.

Propoliksen tarkkaa kemiallista koostumusta ei voida määrittää, koska se vaihtelee hyvinkin voimakkaasti mehiläispesän sijaintipaikan ja valmistustavan mukaan. Venäläisten tutkijoiden mukaan propolis sisältää hartsi- ja balsamiaineita noin 55 %, vahaa 30 %, eteerisiä öljyjä 10 % ja siitepölyä 5%. Lisäksi siinä on hivenaineita ja vitamiineja.

Itselleni propolis on vielä kohtalaisen uusi tuttavuus, joten omakohtaisia kokemuksia tästä asiasta ei juurikaan ole. Kuitenkin on pakko todeta se, että mitä enemmän etsin tietoa tästä luonnon ihmeaineesta, niin sitä vakuuttuneempi olen sen lähes maagisesta voimasta.

iHerbin tuotevalikoimasta olen testannut tätä valmistetta ja se vaikuttaa varsin laadukkaalta tuotteelta. Olli suosittelee tätä propolishunajaa ja se lähteekin seuraavaksi testattavaksi. Jos mahdollista, niin kannattaa tietysti suosia lähialueen mehiläistarhaajien tuotteita.

6 KommenttiaKommentoi

  • Olipa hyvä ja avartava kirjoitus. Itse hipelöin viimeksi Ruohonjuuressa asioidessa Propolis-tippoja, mutta ne jäivät vielä ostamatta. Tämän jutun luettuani taidan kuitenkin myös testata tuotetta =)

  • Hei,

    Minkälaisia tippoja tuolla Ruohonjuuressa on myynnissä? Ja onko kenelläkään kokemusta kotimaisista propolis-tuotteista?

    Itse elän siinä käsityksessä, että monet näistä kotimaisista propolis tipoista on aika laimeata tavaraa. Propolista vain muutama prosentti…

  • Moikkelis Jarkko , voiko Propolisuutetta suihkuttaa keuhkoahtaumaa sairastavan suuhun ettei tule komplikaatioita. Entä sopiiko Propolisuute käytettäväksi sydämenvajaatoimintaa sairastavalle. Ja vielä nostaako Propolisuute 2 tyypin diabeetikon verensokereita. Onko sinulla joku hyvä konsti 2 tyypin diabeetikon verensokerin alentamiseen. VHH-ruokavalion lisäksi mikä kuitu esim. hyvä. suur kiitos jos viitsit vastata köyhän kysymykseen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista