Psoriasis

Psoriasis tai psoriaasi eli hilsetystauti on yksi tavallisimpia ihosairauksia. Psoriasisliiton arvion mukaan Suomessa tautia sairastavia on noin 150 000 eli 2–3 prosenttia väestöstä. Psoriasis on tulehduksellinen sairaus, joka aiheuttaa oireita iholla ja nivelissä. Joillakin psoriaatikoilla on sekä iho- että niveloireita, mutta ihopsoriasista esiintyy myös yksin, samoin kuin nivelpsoriasista.

Psoriasis on yksi monista sairauksista, joiden edessä virallinen lääketiede on aivan voimaton. Näin sairausteollisuuden toimesta psoriasis onkin julistettu parantumattomaksi sairaudeksi. Totuus on kuitenkin ihan jotain muuta, sillä psoriasis on ainakin useimmissa tapauksissa täysin parannettavissa oleva ongelma. Itse asiassa jo hyvin pienillä teoilla voi saada aikaiseksi dramaattista apua tähän ikävään vaivaan. Jos itselläni olisi psoriasis, niin toimisin seuraavasti:

1. Huolehtisin riittävästä D-vitamiinin saannista. Itselleni tuo riittävä tarkoittaa noin 100 mikrogramman päiväannoksia.

2. Psoriasis voi liittyä maksan vajaatoimintaan ja entsyymien puutokseen (etenkin lipaasi). Suosisin mahdollisimman paljon raakaruokaa ja rasvoista erityisesti kookosöljyä ja avokadoa. Maksaa voi hoitaa myös vähentämällä myrkkyjen käyttöä, ulkoilemalla enemmän ja myös maarianohdakkeen sekä voikukanjuuren avulla.

3. Gluteeniviljat pois! Tämän neuvon voi antaa melkein minkä sairauden kohdalla tahansa ja se toimii myös psoriasiksen suhteen. Koita ja hämmästy.

4. Kaikki käsitellyt ja pitkälle jalostetut maitotuotteet pois ruokavaliosta.

5. Ihmisille uskotellaan, ettei psoriasis johdu millään tapaa kivennäisaine- tai vitamiinivajareista. On kuitenkin erittäin tyypillistä, että psoriasista sairastavilla on tosi ankara vitaaliaineiden puute. Eli kannattaa harkita perusteellista tankkausta, jossa käyttää apuna esimerkiksi laadukasta viherjauhetta, hampunsiemeniä, parapähkinöitä, fulvic acidia, macaa, runsaasti hyvää C-vitamiinia jne…

6. Valkoinen sokeri kokonaan pois ja tavallisen pöytäsuolan tilalle raffinoimaton merisuola.

7. Inkivääri ja kurkuma osaksi jokapäiväistä elämää. Ovat sen verran tehokkaita tulehdusten hillitsijöitä.

8. MSM!

Jos unohdin listasta jotain oleellista, niin heitä kommenttia…

Psoriasispotilaat saavat lähes poikkeuksetta apua sairauteensa, kun he käyvät talven aikana hoitamassa vaivaansa etelän lämmössä. Tässä keskeistä osaa näyttelee tietysti tuo ihmeellinen aurinko, mutta ei kannata unohtaa myöskään muita tekijöitä:

1. Parempi ruoka. Lähes poikkeuksetta ulkomaanmatkoilla syödään paremmin, kuin kotimaassa. Hotelliaamiainen on paljon muuta kuin kahvi ja ruisleipäviipale… Ja mikroaterian sijasta saatetaan syödä esimerkiksi thaimaalaisia herkkuja, jotka valmistetaan tuoreista raaka-aineista.

2. Stressin sulaminen. Stressittömyys on yksi tärkeistä avaintekijöistä paranemisen suhteen. Myös tämän sairauden osalta.

3. Paljon raitista ilmaa. Harva viettää aurinkolomaa sisällä möllöttäen. Normaalin puolen tunnin sijasta ulkona voi vierähtää päivässä helposti 8 tuntia.

4. Merivesi on tosi loistava juttu psoriasispotilaille. Etenkin merivesi + aurinko on erinomainen yhdistelmä!

Vuokraa lehmä
Christer heitti ilmoille todella hauskan ja toteuttamisen arvoisen idean. Nyt kun tuo tilamaidon myyminen tullaan kieltämään, niin eikö maitotilat voisi myydä tai vuokrata lehmiä. Myydäänhän hevosistakin osuuksia. Lehmä lypsää viikossa keskimäärin 135 litraa maitoa, joten siitä riittää jaettavaksi useammallekin maidon ystävälle. Siinä on minkään viranomaisen turha urputtaa, kun käy hakemassa oman lehmän maitoa ämpäriin…

PS. Viime viikolle lupaamani kalsium-haastattelu tulee ulos todennäköisesti vasta ensi viikon alkupuolella. Hyvää kannattaa odottaa. Uskallan luvata, että tuosta jutusta tulee tärkein blogipostaus, mitä tästä blogista tulee koskaan löytymään…

21 KommenttiaKommentoi

 • Nyt pitää ihan asiasta tehen tulla kehumaan meidän pienen kyläpahasen mahtavaa kauppaa!! Ajatelkaa, että vajaan 3000 asukkaan kunnan s-marketista saa tällä hetkellä luomuna kanamunia, kirnuvoita, maitoa, viiliä, perunoita, sipulia, herneitä, ketsuppia, oliiviöljyä, erilaisia hiutaleita, leipää, tomaattia, ja myös sitä avokadoa!! Ja minä oon niin mielissäni! Meillä on nyt melkein paremmat valikoimat mitä monessa muussa suuremmassa kaupassa! :)
  Ja paljolti siksi, kun oon kyselly ja ollu vailla…ja mitä nyt oon kulutusta seurannu niin kyllä tuo luomu liikkuu..yllättävänki hyvin ne sieltä hyllystä lähtee. Minä kun käyn melkein joka päivä tuolla kaupassa, niin tulee katsottua 😉
  Mita tuosta avokadosta voi tehdä? En oikein ite oo vielä oppinu sitä käyttämään, jos jollakulla olis jotai reseptiä niin ottasin vastaan, kiitos!

 • Vau! Teidän sokkarissa on kyllä yllättävän hyvä valikoima! Tässä taas huomaa sen, että kannattaa antaa palautetta ja toiveita sinne henkilökunnan suuntaan. Yllättävän usein niihin vastataan.

  Avokado sopii tosi moneen tarkoitukseen. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana. Itse tykkään syödä sitä usein tylsästi ihan sellaisenaan suolan kanssa ja lisäksi se on ihan ehdoton juttu salaatin pohjaksi. Eli 1 muussattu avokado, siihen reilusti oliiviöljyä, suolaa, spirulinaa, chlorellaa, chiliä ja hapatettua sipulia. Sitten vain sekoittaa ja lisää joukkoon haluamansa salaattiainekset…

 • Tohon sun listaan voisi vielä lisätä hyvänlaatuisien kalaöljyn tai krilliöljyn. Mulla helpottaa kemikaaliyliherkkyys kuin lekalla löisi kun otan mun päivittäisen kalaöljyannoksen. Ihan ihme juttu, enkä pysty sanomaan onko se Omega-3-puutosta, vai onko siinä kalaöljyssä jokin muu ravinne joka vähentää tulehdusta kehossa. Pari teelusikallista ja 15 minsaa myöhemmin olo on ihan eri. Kuitenkin on tiedossa että omegat hillitsee tulehdusta, joten jotain niillä varmasti on sen kanssa tekemistä.

  Tohon hommaan ei kelpaa Udon DHA tai muut lyhytketjuiset kasvisöljypohjaiset O3-boostaajat, vaan tuntuu että ainakin omalla kohdallani tarvitsen juuri niitä pitkäketjuisia Omega-rasvoja.

  Ja vielä lisäisin että kalaöljyjen laaduissa on huimia eroja, joten kannattaa olla tarkkana. Ei mitään soijalesitiinejä ainakaan sekaan. Pitäisi olla ultrapuhdasta eikä edes maistua kovin pahalle.

  Toinen joka toimii myös vähän samansuuntaisesti on HealthForcen Elixir of The Lake.

 • Tärkeä lisäys Casper! Mikä on muuten suosikkisi krilliöljyn ja kalaöljyn suhteen? Mercolan krilliöljy ja New Chapterin kalaöljy vai jotkut muut merkit? Harmin paikka, että iHerbistä ei löydä laadukasta krilliöljyä. Tai ainakaan vielä ei ole sellaista sattunut kohdalleni…

 • Voisiko joku antaa vinkkiä…en voi syödä kalaa. Joten kalaöljyt on pois laskuista. Kokeilin kerran öljyä minkä luvattiin sopivan kalaallergisille. Muuten ei tullut muita oireita kuin tautinen närästys ja pahoinvointi!! Voiko kalaöljyt korvata avocadolla/ hampunsiemenillä. Entäs helokkiöljy?? 20v. sitten serkkuni pahaan ihottumaan löytyi erikoislääkäriltä apu..serkulla oli vakava hiven- ja kivennäisaineiden puutos. Reiluilla annoksilla helokki ja muita öljyjä serkkuni elämänlaatu huimasti kasvoi. Vesijohtovesi ja kaupan lehmän maito pahensivat ihottumaa. Meillä maalla kaivovesi ja aito lehmänmaito kuurilla ihottuma melkein hävisi viikossa. Ihmetelkää ihmiset miten sokeiksi me olemme tulleet (minä itse mukaan luettuna) omalle hyvinvointi yhteiskunnalle!! Ei jaksa muuta kuin kestää päivästä toiseen arkea, kun ei elämisen aakkoset ole kunnossa. Raitis ilma, rakkaus ja hyvä ruoka. Kun jaksettaisiin näiden eteen ”taistella”, ne kun pitäisi olla jokaisen perusoikeus. Eikä erikois ruokavalio/elämäntapa!!

 • Kärsin aikoinaan todella tuskallisesti kutiavasta ja elämää rajoittavasta päänahkapsorista lähes kymmenen vuotta. Tuo teksti summaakin aika hyvin sen mitä itsekin olen tehnyt vuosien varrella terveyteni parantamiseksi (pois maidot, viljat ja sokerit sekä d-vitamiinia ja omega3:sta purkista, paljon tuoretta ja vihreää). Nyt olen viettänyt psoritonta elämää jo useita vuosia enkä usko, että minun tarvitsee koskaan enää pelätä sen paluuta. Terveys on toki muutenkin parantunut suunnattomasti!

  Vielä vinkkinä psoriaatikoille Nuvisal-koivuntisleöljy (http://www.nuvisal.com/), joka voimakkaasta hajustaan huolimatta (siihen kyllä tottuu vaikkei aluksi uskoisi!) vei kaiken kutinan kuin taikaiskusta heti ensimmäisestä käyttökerrasta ja uskoakseni vaikutti nopeuttavasti ihottuman lopulliseen parantumiseen.

 • Janni -> Useimmat kala-allergikot voivat syödä noita kalaöljyvalmisteita, mutta sitten taas toiset ovat niin herkkiä, että jo pelkkä kosketus kalaöljyyn voi aiheuttaa ongelmia…

  Kalaöljyn korvaajaa ei kasvimaailmasta valitettavasti löydy, mutta omegoiden suhteen esimerkiksi nuo mainitsemasi hampunsiemenet on hyvä vaihtoehto. Kannattaa myös koittaa ja kuulostella sitä, että miten chia-siemenet sopivat sinulle…

  ”Raitis ilma, rakkaus ja hyvä ruoka.” Siinä ne ovat. Hyvän elämän avaimet…

  Asta-> Kiitos kommentista ja tuosta vinkistä!

 • Olen käyttänyt Mercolan krilliöljyä, sekä tätä kalaöljyä testasin viimeksi ja on toiminut hyvin:
  http://www.iherb.com/Nordic-Naturals-Arctic-Cod-Liver-Oil-No-Added-Flavor-8-fl-oz-237-ml/4202?at=0

  Ja ei haise eikä maistu ainakaan minusta mitenkän erityisen kalamaiselle. Luulen että siinä vaiheessa kun kalaöljy on niin pahaa että yököttää niin silloin laatu ei ole paras mahdollinen enää.

  Seuraavaksi menee testiin Quantum Nutrition Labs:n öljy:
  http://www.iherb.com/Quantum-Nutrition-Labs-Quantum-Nutrition-Labs-Cod-Liver-Oil-Liquid-8-fl-oz-237-ml/23333?at=0

  QN onkin tunnettu lähes fanaattisesta laadustaan, joten luulen että tuon pitäisi mennä Nordic:n öljyn ohi (not molecularly distilled, kun Nordic on sitä).

 • Iso kiitos Andelle vinkeistä! Tuolla peikkojen maailma-blogissahan näytti olevan vaikka ja mitä! Nyt vaan testaamaan. :)

 • Kiitos Ande herkullisista resepteistä ja hyvistä vinkeistä liittyen tuohon kalaöljykeskusteluun.

  Kalaöljyn suhteen on runsaasti ”paikkaavia tuotteita”, mutta kalan / kalaöljyn / kalanmaksaöljyn tai vaikka krilliöljyn korvaajaa ei ole olemassa. Tilanne on hieman sama, kun yrittäisi korvata esimerkiksi porkkanaa perunalla…

 • Kiitos Jarkko hyvästä jutusta! :) Mitä mieltä olet probioottien merkityksestä psorin hoidossa. Itsellä niiden käyttö vasta alussa, mutta olen huomannut joitain positiivisa merkkijä jo lyhyen käytön jälkeen.

 • Moi Janne,

  Erittäin hyvä lisäys. Laadukas probiootti voi tehdä ihmeitä monelle sairaudelle, kuten psorille…

 • Jarkko: ”Kalaöljyn suhteen on runsaasti ’paikkaavia tuotteita’, mutta kalan / kalaöljyn / kalanmaksaöljyn tai vaikka krilliöljyn korvaajaa ei ole olemassa.”

  Jep, pitää paikkansa. Mutta ajattelin, että jos haluaa ottaa EPA- ja DHA-rasvahappoja lisäravinteena, eikä pysty käyttämään kalaöljyä, niin tällöin kasviperäiset kapselit ovat ihan hyvä vaihtoehto. Toki kalaöljyssä on paljon muita ominaisuuksia, mitä esim. levätuotteissa ei ole.

 • Kasvissyöjälle kalaöljyn korvaajaksi marine phytoplankton! On kyllä kaikkeen muuhunkin hyvä, mutta paras kasvipohjainen lähde pitkäketjuisille omega3 rasvahapoille! Siinä sivussa lähtee allergiat, astmat, jne. jopa skitsofrenian ja kaks suuntasen mieliala häiriön pitäs lähtee Wolfen mukaan (lisänä myös Maca). Valitettavasti iherbistä ei saa laadukasta. Esim sunfoodin(puhdistamo) tai ultimate superfoodsin on toimivia! Auttavat myös muita ravinteita elimistöön. Ja Jarkko mun mielestä phyto korvaa erittäin hyvin krilli/kala öljyt, tosin vetelen itse new chapterin kalaöljyä lisäksi.

 • Minulla on Psoriasis jaloissa käsivarsissa ja kailon kösien ja kyljen puolella, joten ensiksi kuvittelin sitä liian auringon saanniksi, mutta kun se on kainalon alla ja polvien nivel taipeissa, mutt se paranee kun pesee paikat 3 kertaa viikossa yli 9 BH olevalla tukanesu aineella, eukä mene etelään auringoa ottamaan, vaan minunkin hilseilyni alkaa loppua kun minulla oli tammikuussa päivälämmöt 35-45 astetta ja kun olin ilman ilmastointia, ne alkoivat parantua ja syy oli että minulla on valtava kalium vajaus, aivan kuin äidilläni 1945. suolan vaihdoin mineraali suolaan ja ruokailuni on parhaat kalium tuotteet, perunalastut, maito, kahvi ja banaanit, y.m, ja otin 3 mangnesiun vitamiinia ja heti alkoi krampit, en ole 10 vuoteen syönyt sitä
  Eilen otin 125g., sardiinia, kalkiia ja D vitamiinia, kalaöljy kapselin, jotka pahensivat ja punaisia läikkiä tuli käsiini vaaleisiin kohtiin, joten nyt otan vain kalium ruokaa ja lesitiiniä että saan saan Koliinia (Choline, ja inotisilia, jota ihminen valmistaa itse ja pitää huolen että rasvaliukoiset aineet juoksevat verisuonissamme.
  Olen tutkinut vitam. ja mineraaleja yli 45 vutta, ja suurin Psoriasisksen aiheuttaja on kala, esm. siiassa 100g. on kahden päiväinen D vitaminin saanti, ja säärihaavat ja Psoriasis ovat kaliumin ja suolan puute ja se purkautuu hilseena pois, kun on liikaa syönyt merisuolaa, hilse on öljymäistä suolaa joka kuivaa iholle jos olet lämpimässä, etä sauna parantaa taudin paljon paremmin kuin Espanjan aurinko

 • Hei Jarkko.Olet varmasti oikeilla jäljillä noiden suositustesi kanssa.Mutta erityisesti tuo seuraava kohta sai minut kommentoimaan.
  ”5. Ihmisille uskotellaan, ettei psoriasis johdu millään tapaa kivennäisaine- tai vitamiinivajareista. On kuitenkin erittäin tyypillistä, että psoriasista sairastavilla on tosi ankara vitaaliaineiden puute. ”
  Asia on nimenomaan näin kuten kirjoitit tuossa kohdassa.Nähdäkseni siihen taasen on syynä suoliston bakteerikannan epätasapaino eli kun huonot bakteerit/hiivat ovat syrjäyttäneet ihmiselle hyödyllisen bakteerikannan niin se altistaa erilaisille terveysongelmille,psoriasis yhtenä oireena.Silloin eivät ravinteetkaan imeydy oikealla tavalla ja voi olla pahojakin vajeita eri vitamiineilla ja kivennäisaineissa.Mitä tehdä jos niin on käynyt?
  1.Hiivantappokuuri,esim.Candida forte,Antiwir tai vastaavat luontaistuotteet.
  2.Maitohappobakteerikuuri.Samalla hapatettua kasvisruokaa,hapankaali on erinomainen maitohappobakteerien lähde.
  3.Paasto.Jos et pysty usean päivän paastoon niin pyri puolen päivän paastoon/kasvisruoka/runsas nestemäärä yhdistelmään.
  Puhdistuksen aloitukseen merisuolaa ruokalusikallinen litraan puhdasta vettä,juo se mielellään muutaman tunnin sisään jos mahdollista.Voi olla että siinä on isojakin eroja kuinka se toimii,itsellä ensimmäinen päivä ei mitään vaikutusta mutta toisena päivänä alkoi vaikuttamaan vahvasti.
  4.Happoemästasapaino. Kehossa tulisi olla lievästi emäksinen tila mutta yleensä ruokavaliot tuottavat happamuutta joka tulee korjata.Valmarin on siihen kehitetty valmiste mutta ruokasoodakin käy.Maku ei hivele mutta terveys edellä kun mennään se ei haitanne.
  Sitruunan mehu myös on kehoa alkalisoiva vaikka itsessään maistuukin happamelta.
  Olennaisin juttu on että et lopeta kuuria jos tai itseasiassa kun alata huomata erilaisia oireita,esim.hien hajun voimistuminen tai ilmavaivat.Ne ovat merkkejä puhdistuskuurin toimimisesta,aikaa kannattaa varata usea viikko tai jos olet todella huonosssa kunnossa usea kuukausi.
  5.Positiivinen asenne.Välitä itsestäsi,välitä muista,ole kiitollinen ja anna anteeksi jos sinua on kohdeltu huonosti,se kannattaa.
  Toivottavasti jaksat yrittää kun haet paranemista terveyteesi,kannattaa olla sitkeä.
  Voikaa hyvin &tsemppiä,kyllä se siitä.

 • Psoriasis on Suolan vajavaisuus hehossa, potilas syö liikaa happomaista ruokaa ja kehossa on liia vähän suolaa, ihmiskehossa pitää olla 200 g, + suolaa, että psoriasis tulee hilseenä pois, ja syödä enemmän emäksistä kasvis ruokaa, luoja parantaa itsestään taudin, on vain itse tutkittava lisä suolan tarve, ei jodi suolaa, se vahingoittaa, mutta 3-25 g. vuorokaudessa, on valhetta että suola lisää verenpainetta jos liikku ja tekee työtä, sokeri sulattaa suolan ja suola sulattaa sokerin

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista