Psoriasis on kukistettavissa oleva autoimmuunisairaus

Yleistietoa psoriasiksesta

Psoriasis tai psoriaasi tai psori on hyvin yleinen iholla ja nivelissä esiintyvä autoimmuunisairaus ja autoimmuunisairauksille tyypillisesti siihen liittyy voimakas systeeminen tulehdusreaktio. Joillakin psoriaatikoilla on sekä iho- että niveloireita, mutta ihopsoriasista esiintyy myös yksin, samoin kuin nivelpsoriasista.

Psoriasisliiton arvion mukaan Suomessa tautia sairastavia on noin 150 000 ihmistä eli jopa 2–3 prosenttia väestöstä. Alttiuden sairauteen on perinyt vielä useampi suomalainen, mutta tauti ei välttämättä puhkea kaikilla alttiuden perineillä. Alttius sairastua psoriasikseen on monitekijäisesti periytyvää ja noin joka kymmenes alttiusgeenin kantajista sairastuu.

Psoriasis tunnetaan yleisellä tasolla parantumattomana sairautena, jossa on välillä hyviä ja huonoja jaksoja. Tämä on osittain totta, sillä autoimmuunisairauksien, kuten psoriasiksen tai keliakian täydellinen parantaminen vaatisi joko autoantigeenien poistamista elimistöstä, mikä ei yleensä ole mahdollista, tai autoreaktiivisten lymfosyyttien eliminointia ja kantasolusiirtoa, joka voi olla potilaalle autoimmuunisairautta vaarallisempaa.

Vaikka psoriasiksen täydellinen parantaminen onkin nykytiedon valossa lähes mahdotonta, niin on tärkeää ymmärtää ja sisäistää se tosiasia, että psoriasis on mahdollista nujertaa oireettomaksi. Tällä tarkoitan sitä, että vaikka psoriasis tavallaan seuraisikin sinua loppuelämäsi ajan, niin se tekee tämän täysin huomaamattomasti ja ilman oireita.

Autoimmuunisairaus

Autoimmuunisairaus tarkoittaa sairautta, jonka aiheuttaja on elimistön immuunijärjestelmän hyökkäys elimistön omia soluja vastaan. Immuunijärjestelmä on elimistön puolustusjärjestelmä, joka tuhoaa elimistöön tunkeutuvia vieraita taudinaiheuttajia, kuten bakteereita ja viruksia.

Autoimmuunisairaudessa immuunijärjestelmä poikkeuksellisesti tunnistaa vieraiksi myös elimistön omia kudoksia ja reagoi niitä vastaan kuin ne olisivat haitallisia. Asiaa voidaan havainnollistaa niin, että vahtikoira hyökkää oman isäntänsä kimppuun.

Erilaiset autoimmuunisairaudet ovat nousseet viime vuosina länsimaissa yleisimpien sairauksien joukkoon. Esimerkiksi Yhdysvalloissa peräti 25 miljoonaa ihmistä kärsii autoimmuunisairauksista. Naisilla autoimmuunisairauksia tavataan kolme kertaa enemmän kuin miehillä. Kaiken kaikkiaan erilaisia autoimmuunisairauksia tunnetaan yli sata erilaista ja näistä voi psoriasiksen lisäksi mainita esimerkiksi MS-taudin, keliakian ja nivelreuman.

Autoimmuunisairauksien määrä on lisääntynyt viime vuosien aikana merkittävästi. Tätä kehitystä voidaan selittää huonontuneiden elintapojen lisäksi parantuneella diagnostiikalla, väestön ikääntymisen ja muuttuneen elinympäristön myötä.

Autoimmuunisairaudet voidaan jakaa kahteen eri luokkaan. Osa autoimmuunisairauksista on soluvälitteisiä ja toinen osa vasta-ainevälitteisiä.

Psoriasis on T-soluvälitteisten tulehduksellisten sairauksien prototyyppi, jolle on luonteenomaista antigeenia esittelevien solujen ja Th-solujen aktivoituminen. Inflammatoriset sytokiinit ovat lisääntyneet ihon lisäksi verenkierrossa, ja siten psoriasikseen liittyvä krooninen tulehdus edesauttaa metabolisen oireyhtymän sairauksien kehittymistä.

Autoimmuunisairauden synty on useimmiten kuukausia, vuosia tai jopa vuosikymmeniä kestävä immunologinen prosessi. Eli autoimmuunisairaus ei puhkea yhdessä yössä. Jo pitkään ollaan oltu yleisesti sitä mieltä, että autoimmuunisairauksien taustalla on usein kaksi merkittävää tekijää.

 1. Geneettinen alttius
 2. Elintapa- ja ympäristötekijät.

Nyt viime vuosina on tehty asian suhteen mielenkiintoinen läpimurto tutkimusten saralla. Tutkijoiden mukaan vuotava suoli liittyy hyvin olennaisesti autoimmuunisairauden puhkeamiseen. Nyt on esimerkiksi varmistunut tutkimuksissa se, että tyypin 1 diabeetikkojen ohutsuoli niin sanotusti vuotaa.

Asiasta tarvitaan vielä runsaasti lisää tutkimustietoa, mutta jo tässä vaiheessa kuitenkin uskallan sanoa, että merkittävä osa psoriasispotilaista kärsii vuotavasta suolesta.

Psoriasiksen hoito

Väitän, että tulevaisuudessa yleinen käsitys psoriasiksen ja muiden autoimmuunisairauksien hoidosta tulee mullistumaan. Autoimmuunisairauksia on vuosikymmeniä hoidettu väärällä tavalla ja nyt on toivoa paremmasta.

Psoriasiksen hoidossa tulee keskittyä mahdollisten suolisto-ongelmien korjaamiseen ja matala-asteisen tulehduksen ja hapetusstressin nujertamiseen. Lisäksi stressinhallinnan tärkeyttä ei voi kylliksi korostaa. Monet psoriasiksesta kärsivät ovat varmasti käytännössä huomanneet sen, kuinka stressin myötä oireet saattavat pahentua.

Jos psoriasispotilas kärsii vuotavasta suolesta, niin usein tarvitaan paranemisprosessin ajaksi välttämisruokavaliota, jossa ruokavaliosta on karsittu ongelmia aiheuttavat ruoat pois. Toisille riittää melko kevyt välttämisruokavalio, kun taas joillekin potilaille on tarve tiukemmalle ruokavaliolle.

Sanomattakin on selvää, että jokaisen psoriasispotilaan tulee karsia ruokavaliosta minimiin ainakin ne pahimmat karikot, kuten puhdistettu sokeri ja muut pitkälle prosessoidut elintarvikkeet.

Mahdollisia ongelmia aiheuttavien ruokien karsimisen lisäksi on äärimmäisen tärkeää ymmärtää lisätä ruokavalioonsa terveellisiä ruokia:

 • Kotimaiset marjat
 • Kasvikset monipuolisesti
 • Mahdollisimman laadukas liha
 • Kalat ja merenelävät
 • Merilevät
 • Mausteet monipuolisesti
 • Laadukkaat rasvat
 • Kurkuma
 • Inkivääri

Joistain lääkinnällisistä sienistä voi saada huomattavaa apua paranemista ajatellen:

 • Pakuri
 • Reishi
 • Cordyceps

Eikä pidä unohtaa ravintolisiä, joista psoriasispotilaalle tärkeimmät ovat:

 • D-vitamiini
 • Astaksantiini
 • Sinkki
 • C-vitamiini
 • Kalaöljy tai krilliöljy
 • Seleeni
 • Probiootit
 • K2-vitamiini
 • Magnesium
 • Berberiini
 • B12-vitamiini
Nujerra Psoriasis e-kirja
Olen kirjoittanut Nujerra Psoriasis e-kirjan, johon olen tiivistänyt tietoni psoriasiksesta ja sen hoidosta. Lue lisää osoitteesta nujerrapsoriasis.fi/

18 KommenttiaKommentoi

 • Hyvä postaus Jarkolta. Toivottavasti tulee tekstiä asian tiimoilta. Itse ”ihovammaisena” tartun täkyyn. Alkoholin olisin lisänyt kieltolistaan.

 • Markus-> Suurempia käyttömääriä en pellavansiementen osalta suosittele. Mielestäni niiden tilalle löytyy parempiakin vaihtoehtoja.

  Nimetön-> Hyvä lisäys ja kohtalaisen laaja aihe. Mitä alkoholijuomia nautitaan ja ennen kaikkea kuinka paljon alkoholia nautitaan. Tässä kaksi hyvin oleellista kysymystä. Jos joka ilta vetää sen 4 isoa kaljaa, niin on aivan varma juttu, että se ei ainakaan auta paranemista. Jos taas puhutaan hyvin maltillisesta alkoholinkulutuksesta, niin tästä tuskin on kovin suurta haittaa paranemista ajatellen. Toki myös tässä asiassa on yksilöllisiä eroja. Jos haluaa pelata varman päälle, niin minimoi tai lopeta alkoholinkäyttö kokonaan paranemisprosessin ajaksi.

  En tuossa postauksessa sen tarkemmin ruvennut listaamaan niitä vältettäviä ruokia ja juomia, koska yksilölliset erot voivat olla niin suuria. Toisille voi riittää esimerkiksi se, että vähentää sokerin ja vehnän käyttöä. Joku toinen taas saattaa joutua karsimaan paranemisprosessin ajaksi näiden lisäksi maitotuotteet, kaikki gluteeniviljat, palkokasvit, koisokasvit jne…

 • Kiitos vaan taas hyvästä kirjoituksesta.Itselläni kyseinen sairaus on. olen kyllä sen verran kyyninen lääketeollisuutta kohtaan,etten usko heidän haluavan ”kroonisesti” sairaiden ihmisten parantuvan kokonaan koskaan,koska mikä on parempaa teollisuudelle kuin jatkuvasti tuottava eli kroonisesti sairas asiakas.Onneksi on kuitenkin valinnanvapaus miten itseään haluaa hoitaa.Heidän tie ja meidän tie.Ruokavalio uusiksi ja on myös eräs reseptivapaa voide joka parantaa läiskät nopeasti,mutta tiedä sitten onko mineraaliöljyjen hierominen läiskään niinkään kovinkaan järkevää.ihon kanssa pärjää,mutta kun se tuhoaa myös esim.kynnet pahimmillaan ja nivelet jnejne.

 • Mites tota, kun suosittelet vuotavaan suoleen noita valmisteita niin voiko ne kaikki astaksantiinit c-vitamiinit sinkit berberiinit ym vetää samaan aikaan esim. päivän ekan aterian yhteydessä?

 • Hei,

  Mielenkiintoinen kirjoitus. Itselläni ei kyseistä sairautta ole, mutta tämän innoittamana taidan paneutua tähän vähän tarkemmin!

  Osaatko antaa jotain suuntaa anatavaa neuvoa kalaöljykapseleiden säilyvyysajasta? Ostin kesäkuun alussa tuollaisen Nordic Naturalsin 180 kapselin purkin ja niitä on edelleen jäjellä muutama kymmen. Vieläköhän ovat hyviä?

 • Kiitos kommenteista!

  Markus-> C-vitamiinilisä kannattaa jaotella kahteen annokseen ja nauttia se esimerkiksi aamulla ja illalla. Probiootti tyhjään vatsaan, eli käytännössä se kannattaa nauttia aamulla ennen aamupalaa. Magnesium voi parantaa yöunen laatua, joten tällä perusteella se voi olla järkevää nauttia ennen nukkumaanmenoa.

 • Mites L-glutamiini kuulemma hyvä tyhjään mahaan? Eli kun aamulla herättyäni vedän maitohappobakteerit odotan 30min ja syön, niin onko hyvä olla parin tunnin tauko ennen glutamiinin ottamista?

 • Markus-> L-glutamiini kannattaa nauttia mahdollisuuksien mukaan ruokailujen välissä. Ei tämän asian kanssa kuitenkaan kannata ruveta stressailemaan tai minuutteja laskemaan.

 • Samppa: mikähän mahtaa olla mainitsemasi reseptivapaa voide? Eri vahvuiset kortisonit kyllä auttaa.

 • Kortisoni auttaa joo,mutta ne palaa aina takasin.Ulkomailta pystyy tilaamaan Kartalin nimistä mineraaliöjy pohjaista voidetta joka parantaa kyllä läiskät kohtuu pysyvästi.Kyllähän ne takasin palaa jos syö edelleen surkeaa sapuskaa.En laittanut voiteen nimeä ekaksi kun en tullu tänne mainostelemaan.Haisee muuten ihan moottoriöljyltä ja sotkee joka paikan.

 • Siitä en muuten sitten tiedä mihin se teho perustuu.Sanoihan tohtori Paganonin kirjassaan että läiskän pystyy parantamaan vaikka laastarilla,kunhan tukkii ihohuokoset.Ongelma on kuitenkin aina ensisijaisesti muualla kuin ihossa.iho ei ole syy vaan seuraus.Tiedän muuten psoriaatikkoja joita ei noi kortisonivoiteet auta yhtään.Enkä minäkään sitä myrkkyä vapaaehtoisesti ihooni suostu hieromaan.Onhan tollasen ”moottoriöljynkin” hierominen hieman kyseenalaista,mutta kyllä minä mieluummin sitä käytin kuin kortisonia.Ja jos haluaa kunnolla parantua niin syö terveellisesti ja käyttää kosteuttamiseen vaikka kookosöljyä.Antakaa myös aikaa itsellenne vaikka pari kuukautta puhdistumiseen ja parantumiseen ja syökää vaikka pari lusikallista kurkumaa joka päivä.sekottakaa vaikka veteen aamuin illoin teelusikallinen jos ei muuten maistu.ja pikkusen sitä mustapippuria mukaan.Anteeksi Jarkko kun rupean tontillasi häsläämään.

 • Ok. Enpä ole koskaan moista hieronu nahkaani. Omalla kohdalla sokeri ja alkoholi on ne pahimmat pirut. Pirullinen on tauti.

 • Tässä olen miettinyt muutaman päivän,että kysynkö vai enkö kysy.No kysytään nyt sitten kuitenkin:Oletteko seuranneet mitä Amerikassa on tehty viime aikoina näille aidosti ihmisistä välittäville lääkäreille?On se kumma,ettei humanismi ole enää sallittua missään muodossa jos ei bisnes pääse siihen mukaan.Pyyhkästään sitten häiriötekijät pois maan päältä kuleksimasta.En tahdo lietsoa mitään salaliittoteorioita,mutta pistää se vähän miettimään,että 30 päivän sisällä murhataan 6 holistista lääkäriä ja 2 saa ”sydänkohtauksen”.Asuivatkin käsittääkseni samoilla seuduilla.

 • Moi Jarkko,

  Homehan saattaa tuottaa haitallisia toksiineja, jonka takia homeista ruokaa ei kannata syödä. Söin kuitenkin puolikkaan leivän, jonka huomasin lopuksi olevan homeessa. Samoin kuin muutkin pussissa olleet leivät. Kuinkahan haitallista tälläinen kertaluonteinen altistus on?

 • Samppa-> Kyllä nuo tapahtumat paljon kysymyksiä herättää…

  Home-> Ei syytä paniikkiin. Todennäköisesti ”vatsanpuruja” pahempaa tuosta ei seuraa…

 • Terve.kaikille .olen etsi olen sairastunut psoriasi noin 10 vuotta .ja yritin kaikki konstilla .en käytä kortizonit .yrittin aina käyttä naturaalia rasva ja ölyä .ja viime vuode yrittin terva ja onnistu saaman pois ihottamat kaikki .mutta ruoka myös olen syönyt hyviin .tarkoitus on että haluan näyttä tän terva olen ostanut saoudia arabia .ja on samanlainen englanti mutta on kallis .jos joku on kiinostaa olen varma haluan auta ,koska tiedän mitä tuntuu .t.musse

 • Kaksi läheistäni, toisella iho- ja toisella nivel/ihopso. on saanut avun vain ja ainoastaan koisokasvittomasta rv, mausteet hyvin harkitusti, lähinnä mustapippuri,valkosipuki, kurkuma, yrtit, ja lisäksi tarkasti lihatuotteet, punaista lihaa hyvin vähän, myös mm mansikka voi nostaa oireet pintaan, kuten myös monet juurekset esim.porkkana, punajuuri..Vilja -ja maitotuotteet pois kokonaan. En nyt muista kaikkia ihan tarkkaan, mutta ole huomannut että toimii. Rv.n voi joutua koostamaan hyvinkin yksilöllisesti. Niin ja se stressi, se on vihollinen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista