Punaviini – alkoholiteollisuuden suuri(n) huijaus

Minua on jo pitkään huvittanut ja samaan aikaan kauhistuttanut se miten alkoholiteollisuus aivopesee ihmisiä punaviinin terveysvaikutuksilla. Nyt ollaankin tultu siihen pisteeseen, että ihmiset juovat punaviiniä sen terveysvaikutuksien takia. Onhan punkussa jotain hyvääkin kuten fenolisia yhdisteitä, mutta viinin haitat jyräävät sen hyödyt mennen tullen.

Moni sanoo tässä vaiheessa sen, että tutkimusten mukaan viinin terveyshyödyt ovat kiistattomat. Kyllä näin onkin. Tutkimukset, joissa on juotettu kaneille punaviiniä ja kaljaa, jonka jälkeen todettiin, että kaljakanit saivat todennäköisemmin sydäntaudin. Todella vakuuttavaa!

Toki alkoholiteollisuuden rahoittamia ihmistutkimuksiakin ollaan tehty. Kun ladotaan pöydälle riittävän iso pino seteleitä, saadaan tutkimustulokset helposti näyttämään oikein kivoilta.

Toki myös puolueettomia tutkimuksia on tehty. Ei ole ehkä yllättävää, että iloinen, terveelliset elämäntavat, hyvin toimeentuleva ja pullon punaviiniä viikossa nauttiva rouva sairastuu epätodennäköisemmin kuin kipeä, masentunut, köyhä ja epäterveelliset elämäntavat omistava raitis rouva. Että ne niistä ”tutkimuksista”.

Punaviinin terveydelle haitallisista ainesosista yhtenä vaarallisimpana pidetään rikkidioksidia, jota on jo vuosisatojen ajan käytetty viinitynnyreiden desinfiointiin ja hygienisointiin. Vaikka sen käyttö desinfiointiaineena on tunnettu jo kauan, sitä on vasta lähiaikoina alettu käyttämään viininvalmistuksessa säilöntäaineena.

Rikkidioksidia lisätään rypäleiden rusennusvaiheessa hapettumisen ehkäisemiseksi, ennen säilytystä tammitynnyreissä mikrobien kasvun ehkäisemiseksi ja ennen pullotusta viinin vakaannuttajaksi, jotta viiniin ei tulisi mitään muutoksia pullosäilytyksen aikana. Rikkidioksidin käyttö sallitaan ainoastaan sen takia, koska sille ei ole löydetty vielä korvaavaa ainesta. Kannattaa huomioida se, että myös itsehuijauksen huipentuma, eli luomuviini sisältää tätä rikkidioksidia.

Muita viinissä esiintyviä terveydelle epäedullisia ainesosia ovat esimerkiksi etyylikarbamaatti, biogeeniset amiinit, sekä mikrobit, kuten homeet ja hiivat. Näistä mm. etyylikarbamaatti voi aiheuttaa syöpää. Pahin kaikista on tietysti itse pääpiru. Etyylialkoholi.

Loppuun pieni selvennys, että kukaan ei pahoita mieltään ”raittiusintoilijan” saarnasta. Itse pidän todella paljon punaviinistä. Kuten myös oluesta ja viskistä. Ennen join melko paljon, nykyään paljon vähemmän. Hienoa olisi jos osaisin lopettaa kokonaan, mutta vielä ei tahdonvoima ole tähän riittänyt.

Lähteet: Kuluttajien mielikuvia punaviinin terveysvaikutuksista
Myös lukemisen arvoista: Lisä- ja vierasaineet alkoholijuomissa
Vinkki oluen ystävälle: Gluteeniton, quinoasta valmistettu olut.

16 KommenttiaKommentoi

 • Keittoo keittoo!
  Kuulemma luomukeitos.. siis punaviinissä on paljon vähemmän rikkiä.

  Mitenhän kilju? Siinä ei oo mitään vikaa ja se tulee oloskin nopeesti

  Karhunpeijaisia odotellessa

 • Tuo luomuviinin alhaisempi rikkipitoisuus oli ihan uutta minulle.

  Vaikka tuossa kirjoitin luomuviinistä arvostelevaan sävyyn, niin onhan se parempi vaihtoehto kuin tavallinen viini. Rypäleiden viljelyssä käytetään nimittäin aika surutta noita kasvinsuojeluaineita. Alhaisempi rikkipitoisuus tietysti lisää luomun paremmuutta entisestään.

  Mutta myrkkyä se luomupunkkukin on… Tai ehkä jopa vielä myrkyllisempää, koska monet saattavat juoda sitä väärillä mielikuvilla.

 • Mulla on ongelma lähinnä se, että millä saisi alkomaholipitoista kurkusta alas. Yök. En vaan ole 3 v kohta juurikaan ottanut mitään miestä vahvempaa.

  Känni on ”kivaa”, mutta alkoholi pahaa ja krapula sanonko mistä.

 • Nina: Miksi sen alkoholin pitäisi mennä suun kautta sisään? Jos tykkäät känneistä, mutta et juomisesta, niin vedä perskännit!
  Eli perse pystyyn ja vahvaa alkoholia (vähän!) suppilolla persaukosta sisään, imeytyy nopeasti ja tehokkaasti. Tai vaihtoehtoisesti kostutat tamponin viinaan.

  HOX! En ota mitään vastuuta näiden juttujen toimivuudesta 😀

 • Punaviiniä saisi juoda useita litroja, jos haluaisi saada päivätarpeen täytettyä sillä viinin terveellisellä ainesosalla, eli resveratrolilla. Löytyy toki orgaanisia tabletteja, joihin tätä vahvaa antioksidanttista suojaa antavaa ainesosaa on tiivistetty.

 • En ymmärrä miks kukaan kehtaa stressata tuommosista asiosta niin paljon, että ihan artikkelin nettiin kirjoittaa. Jos joku tykkää juoda punaviinia, se varmasti juo sitä terveys tai haittavaikutuksista huolimatta. Ei sitä kaikesta tartte terveysvouhtousta tehdä; joskus on vaan kiva, kun joku maistuu hyvältä.
  Noh, pitäähän sitä ihmisellä isminsä olla, mistä päästä pätemään. Kaikinpuolin turhanpäiväinen kirjoitus. Ota viiniä, ni rauhoitut.

 • Se nyt on ihan sama mitä tunkee kurkustansa alas kun nykypäivänä jokaisesta tuotteesta löytyy kaikkee paskaa. Kaikkeen pumpataan kaikkee voi hyvä luoja, elkää nyt ihmiset ressatko.
  Pitää ite ruveta kaikki kasvattamaan ni on terveellistä ja ottaa vähän rennommin ja tekee työtä ja muuta ja syö vähän epäterveellisemmin niinku ennenvanhaan ni johan säilytään täällä.

 • Toki nykyään hyllyt on täynnä toistaan turhempia tuotteita. Niitä ostamalla tuet kuitenkin uusien turhuuksien tuloa hyllyille, joten jätä ostamatta niin saadaaan hyllyille laadukkaampaa tavaraa.

  Sinänsä hauska, että porukat vetää herneet nenään kun joku kritisoi aineita joita kyseinen henkilö käyttää. Sen sijaan, että aletaan puolustelemaan ”no samahan se on mitä vedän / viini on hyvää jne” voisi ajatella ”olisikohan sitä hyvä ehkä itsekkin vähentää viinin juontia”.
  Sanoihan kirjoittajakin juovansa viiniä, joten ei tämä mikään raivoraittiin saarna ollut :p

 • Ihan hyvä kirjoitus. Suomalaisten alkoholisitinarkomaanien on vaan vaikea hyväksyä miten paska päihde etyylialkoholi on. Ja osalta jäi näköjään viimeinen selvennys lukematta.. Sellasia ne alkoholinistit ovat, kun puhutaan negatiivisesti heidän suosikki huumeestaan.

  Alkoholin vastineeksi on kehitetty jopa turvallisia vaihtoehtoja kuten oheisessa joskus Yleltäkin tulleessa dokumentissa (Prisma: Juonko liikaa?) kerrotaan:

  BBC Horizon 2009-2010 Do I Drink Too Much (Split1)
  http://www.youtube.com/watch?v=Ja3z-OqyAwQ

  Ja jos ei koko dokkaria jaksa katsoa, niin tässä kyseinen pätkä siitä turvallisemmasta vaihtoehdosta alkoholille:
  Alternative to alcohol part 1 – Horizon – BBC
  http://www.youtube.com/watch?v=EPW6jP-Mpao&feature=fvwrel

  Sitten nopeasti googlattuna pari hyvää artikkelia aiheesta:

  Alcohol ’more harmful than heroin’ says Prof David Nutt
  http://www.bbc.co.uk/news/uk-11660210

  Professor Nutt: ’If we want to reduce deaths, alcohol and heroin are the issues’
  http://www.telegraph.co.uk/news/politics/6502750/Professor-Nutt-If-we-want-to-reduce-deaths-alcohol-and-heroin-are-the-issues.html

  There is no such thing as a safe level of alcohol consumption
  http://www.guardian.co.uk/science/2011/mar/07/safe-level-alcohol-consumption

  Ei ole mikään ihme, että Proffessori Nutt erotettiin valtion tehtävistään kerrottuaan totuuden, joka soti pahasti vallalla olevaa politiikkaa vastaan. Onneksi sen jälkeen myös monet hänen kolleegansa erosivat tehtävistään, koska eivät voineet hyväksyä, että valtion tehtävissä ei saa kertoa asioita objektiivisesti.

  ps. Itse käytän myös päihteitä ja kannatan myös paljon liberaalimpaa päihdepolitiikkaa. Totuus ja oikeudenmukaisuus ovat mielestäni tärkeimpiä asioita maailmassa.

 • Sitä on biodynaamista viiniä myös. Ranskalaista jossa etiketissä on pistekirjoitusta mutta pullossa ei ole merkintää biodynaamisesta. Luin aiheesta kirjasta: Aitoa ruokaa. Biodynaaminen ei sisällä sulfiitteja

 • 6. Myytti: Alkoholinjuonti on aina pahasta

  Fakta: Saattaa kuulostaa ristiriitaiselta, mutta kohtuullisesta alkoholinjuonnista saattaa olla terveydellistä hyötyä. Yhdysvaltalainen tutkimus totesi, että maltillinen alkoholinkulutus saattaa ehkäistä painon nousua. Tutkimuksessa punaviiniä nauttineet naiset keräsivät 30 prosenttia vähemmän elopainoa kuin alkoholista kieltäytyneet. Myös Columbian yliopiston tutkimus totesi sydänveritulpan todennäköisyyden laskevan noin 50 prosenttia ihmisillä, jotka nauttivat kohtuullisen määrän viiniä. Työterveyslaitoksen mukaan alkoholinkäytön riskirajana pidetään naisilla kahta ja miehillä neljää päivittäistä alkoholiannosta.

 • Olipa heikkotasoinen teksti. Tutkimustulokset lytättiin yhden kaniesimerkin perusteella ja viinintuottajien rahoittamista tutkimuksista ei edes esimerkkiä ollut. Mistä löydät nämä lähteet. Ja mistä päättelet viinin terveysvaikutuksen johtuvan pääasiassa muista terveystekijöistä, esim. siitä että juoja on ”rikas”? Et muuten maininnut sanallakaan rikkidioksidin haitallisista terveysvaikutuksista…

 • Haista sinä sitä mitä kirjoitat! Jos et kestä sitä, että joku juo viiniä ni älä tule urputtaman julkisessa mediassa idioottimaisia näkemyksiäs. Ketään ei oikeesti kiinnosta ja ne, jotka tään on lukenu ja kommentoinu tekevät sitä joko säälistä tai siks, ku sun paskanjauhanta alkaa v1tuttaa.
  Jos sulla on ihan oikeesti noin paha ongelma kaikenmaailman salaliittoteorioiden kanssa ni älä hyvä ihminen kato telkkaria tai leffoja. Toivottavasit muistat, että ne on fiktiivisiä stooreja jotka ei ole totta? Uskotko jediritarien olevan oikeesti todellisia(uskonnollisia) hahmoja?
  Hyvä, ku tajusit: osta itelles elämä.

 • Älkää vaan syökö tai juoko mitään! Se on ainoa tapa säilyä hengissä! Kaikessa on vaaransa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista