Puolueiden GMO-kannat

Tuleva eduskunta on todella tiukkojen päätösten edessä. Yksi näistä päätöksistä liittyy gm-viljelyyn ja siihen, että minkälaisen kannan Suomi tulee ottamaan asian suhteen. Luomulehti kysyi viimeisimmässä numerossaan suurimmilta puolueilta heidän näkemyksiään liittyen gm-viljelyyn. Samassa artikkelissa kysyttiin puolueilta myös luomuun liittyviä asioita, joten kannattaa tutustua kyseiseen artikkeliin.

Gm-viljely on aiheena niin tärkeä, että ajattelin jakaa kanssanne nämä puolueiden näkemykset asiasta. Nämä vastaukset on siis poimittu tuoreimmasta Luomulehdestä.

Mikä on puolueen kanta geenimuunneltujen tuotantokasvien viljelyyn koskevaan lakiin?

KD – Peter Östman – Puoluesihteeri
Haluamme säilyttää Suomen geenimanipulaatiosta vapaana ja puhtaan ruoan tuotantoalueena.

Kokoomus – Taru Tujunen – Puoluesihteeri
Kuluttajalla on aina oltava saatavilla GMO-vapaita elintarvikkeita ja GMO-tuotteet tulee merkitä selvästi. Tutkimustietoa alalta tarvitaan lisää. Jos muuntogeenisten kasvien viljely sallitaan, tulee ehdottomasti huolehtia suojaetäisyyksistä ja pitää elintarvikeketjut erillään.

Perussuomalaiset – Ossi Sandvik – Puoluesihteeri
Perussuomalaiset kannattavat geenimuuntelusta vapaata Suomea. GMO-vapaa tuotanto tulee olemaan koko yhteiskuntamme aarre myös vientimarkkinoilla. GMO-merkinnät on otettava viipymättä käyttöön. GMO-kokeet on lopetettava ja geenitekniikan lautakunnalta koelupien myöntövaltuudet valtioneuvostolle.

RKP – Magnus Öster – Poliittinen sihteeri
Suomalaisilla viljelijöillä on mahdollisuus viljellä geenimuunneltuja lajikkeita, jotka ovat EU:n hyväksymiä. Olisi tärkeää saada viljelyä koskeva laki, jossa olisi vaatimuksia, ehtoja ja turvaetäisyyksiä, niin nopeasti kuin mahdollista.

SDP – Esa Suominen – Poliittisen osaston päällikkö
SDP tukee geenimuuntelun vaikutusten arviointia suorittavaa tutkimusta ja suhtautuu geenimanipuloituun ruoantuotantoon kriittisen varovaisesti. GMO-elintarvikkeita ei tule kieltää tai muuten syrjiä markkinoilla, elleivät ne todennäköisesti aiheuta vaaraa ihmiselle tai ympäristölle. SDP tulee gm-tuotantoa koskevissa kannanotoissa kiinnittämään aikaisempaa selkeämmin huomioita sen taloudellisiin ja sosiaalisiin vaikutuksiin. Suomalaisen maatalouden vahvuudet liittyvät kuitenkin laatutekijöihin.

Vasemmistoliitto – Jussi Saramo – Poliittinen sihteeri
Suomesta on tehtävä GMO-vapaa maa.

Keskusta – Timo Lankinen – Puoluesihteeri
GMO-vapaus on Suomelle mahdollisuus, jota ei kannata jättää käyttämättä. Se voisi olla maallemme selkeä kilpailuetu tulevaisuudessa ja tuoda lisäarvoa elintarvikkeille. GMO-viljelystä pitää päättää kansallisesti. Kuluttajalla pitää olla oikeus syödä GMO-vapaita tuotteita ja viljelijälle pitää olla oikeus valita GMO-vapaa tuotanto.

Vihreät – Panu Laturi – Puoluesihteeri
Gm-viljelyn ja tavanomaisen rinnakkaiselon olisi oltava mahdollista vain mikäli suojavyöhykkeistä, vahingonkorvauksista jne. on selkeästi säädetty laissa. Pelisääntöjen on oltavat tiukat ja selkeät. EU-tasolla pitäisi olla mahdollista sopia siitä, että maat tai alueet voivat ilmoittautua gm-vapaiksi.

            

12 KommenttiaKommentoi

 • Kiitos! Tämä oli tärkeää saada tietää! Joten ainakaan sdp:tä en äänestä, enkä keskustaakaan…

 • Erinomainen ja ajankohtainen aihe! Kävi tässä yks päivä mielessäkin, että mikähän on puolueiden yleinen kanta viljelyasioihin, lisä- ja torjunta-aineisiin. Nyt ainakin selvisi puolueiden GMO-kanta. Hallitsevat suurimmat puolueet eivät näytä olevan kovinkaan GMO-viljelyä vastaan, mikä ei kyllä jotenkin yllätä minua; toisin sanoen, eivät tyrmää suoraan GMO-viljelyä.

  KD:lle, Vasemmistoliitolle ja Perussuomalaisille peukku ylös suorapuheisuudesta GMO-viljelyä vastaan!

 • Itse hieman yllätyin vihreiden kannasta. Tai ainakin tuosta Laturin kommentista voi rivien välistä lukea sen, että vihreille gm-viljely on ok, jos lakipykälät ovat vain kohdillaan…

 • Geenimuunnellun ruuan jälkeen keskusteluihin tulee kloonattujen eläinten salliminen ruokana… Keskiviikon 23.3.2011 Maaseudun Tulevaisuudessa oli siitä juttua s. 8.

  Nykyinen maa- ja metsätalousministeri vastustaa asiaa. ”Suomi on kuitenkin muiden EU-maiden mukana tukemassa komission linjausta, jonka mukaan kloonieläinten jälkeläisiä voidaan käyttää elintarvikkeina.”

  ”Asiaa käsiteltiin viime syksynä eduskunnassa. Maa- ja metsätalousvaliokunta tuki hallituksen linjaa, eikä toivonut täyskieltoa.” Eriävän mielipiteen jätti muutama yksittäinen poliitikko (1 persu, 2 sdp:läistä). He siis kannattavat täyskieltoa.

 • Vihreiden vihreydestä on paljon viime aikoina käyty keskustelua eri blogeissa ja olen kanssa sitä mieltä, että vihreää ei loppujen lopuksi ole kuin nimi.
  En missään nimessä tule vihreitä äänestämään vaaleissa vaan jotain ihan muuta. Joskus olisin ääneni vihreille antanut, mutta tarkemmin kuin asioita katsoo, niin ei. Vielä ”huorasivat” itsensä tuossa ydinpäätös asiassa, niin se oli todellinen niitti arkkuun sen hys hyssyttelyn lisäksi mitä Andersson harrasti päästöttömimpiin polttoaineisiin nähden.

 • P.P -> Erittäin huolestuttava kehityssuunta myös tällä saralla. Tästä asiasta ei ole muuten paljoa julkisuudessa puhuttu…

  Nimetön-> Olen kanssasi hyvin pitkälti samaa mieltä. Parempia vaihtoehtoja on tarjolla jos etsii sitä ”vihreää” puoluetta.

 • Oli kyllä ihmeen laimea tuo Vihreiden kannanotto, luullakseni useimmat vastustavat gemoja. Ja onhan ehdokkaissa muutama hassu ydinvoiman kannattajakin. Rinnakkaiselolakiehdotus raukeaa ja seuraavalla kaudella tehdään uusi ehdotus. Toivottavasti parempi sellainen, esim. nyt perunalle ehdotettiin vain 18 m suojavyöhykettä (sen ei pitäisi kukkia, mutta silti). Parhaassa tapauksessa gm-viljely kielletään kokonaan tai lakiin laitetaan niin tiukat korvausehdot ja suojavyöhykkeet, ettei kukaan halua viljellä. Onneksi laki raukesi, sillä siinä valtio eli me olisi maksanut geenisaastunnan. Ja tästäkin voi jo päätellä, että gm- ja tavanomainen eivät pysy erillään…

 • Maalaispunkki-> Vihreiden kanta on tosiaan varsin yllättävä. Heidän poliittisessa ohjelmassa lukee, että: “geenimanipulaatioon perustuvaa tuotantoa ei tule Suomessa sallia ilman perusteellisia tutkimuksia ja ympäristövaikutusarvioita”.

  Eli jos joku Monsanton jyräämä tutkimustulos sanoo gm-viljelyn olevan ok, niin se on myös vihreiden mielestä sitä?

 • En käsitä vihreiden mielipidettä, onneksi rupesin tutkimaan asiaa ja tajusin. Puoltavat luomua, mutta hyväksyvät gm:n?! Eikö siinä olla eri mieltä samassa asiassa? Politiikka on käsittämätöntä. Kelle annan ääneni, kun olen ydinvoimaa ja gm tuotteita vastaan, mutta itämeren ja saimaannorpan puolella? Vihreisiin ei kai voi luottaa.

 • vihreiden sivuilla on ”kysy vihreiltä” – osio, joten lähetin sähköpostia kysyäkseni tarkennusta gmo kantaan ja vastaus oli seuraava:

  Ruokapoliittisissa linjauksissamme (http://www.vihreat.fi/node/5366)
  sanotaan geenimuuntelusta seuraavaa:
  Tavoitteena on luomutuotannon huomattava lisääminen. Siksi on entistä
  tärkeämpää, että luomutuotannon edellytyksiä parannetaan. Muuntogeeninen
  ruoantuotanto on uhka luomulle, koska näiden kahden tuotantomuodon
  sekoittumista jossain valmistusketjun vaiheessa on erittäin vaikea
  estää. Tämän takia emme kannata geenimuunneltua ruokatuotantoa Suomessa.
  Viljelyskasvien patentointi (sekä tavanomaisten että muuntogeenisten)
  heikentää viljelijöiden itsenäisyyttä, vaikeuttaa kehitysmaiden
  ruokatuotantoa ja suosii suurimittaista tehotuotantoa. Geenimuuntelun
  hyödyllisyys on ratkaistava eettiseltä pohjalta, eikä yritysten
  voitontavoitteluun perustuen. Siksi kaikkien — mukaan lukien
  geenimuunneltujen — viljelyskasvien patentoinnista pitää luopua. Vasta
  sen jälkeen voidaan varovaisuusperiaatteen mukaisesti arvioida (ml.
  sosioekonomiset vaikutukset) geenimuunneltujen viljelykasvien
  turvallisuutta. GM-lajikkeille on säädettävä lajikekohtaiset,
  tutkimukseen perustuvat suojarajat muuhun tuotantoon. GM-materiaalien
  pitäminen erillään muusta tuotannosta on tuottajan vastuulla, ja
  tuottajalla on oltava korvausvelvollisuus mikäli tämä erottelu epäonnistuu.

  Emme siis kannata gmo-viljelyä Suomessa.

 • Suhtaudun Erittäin kriittisesti Geenimuunteluun ja voitte lukea lisää myös blogistani. Tuohon kirjoitukseen olisi tietty kiva, jos lisäisitte myös pienpuolueiden kannat.

  Ystävällisin terveisin,

  Susan Virkkala
  Itsenäisyyspuolue
  Helsinki

  susanvirkkala.wordpress.com

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista