Raakaa ravintoa

Törmään todella usein kysymyksiin, missä tiedustellaan raakaravinnosta: Olisiko syytä siirtyä pelkkään raakaravintoon tai onko raakaravinto se optimaalisin juttu?

Nämä ovat hyviä kysymyksiä, mutta näihin kysymyksiin ei voi antaa kuin huonoja vastauksia. Oikeastaan paras vastaus on se, että lopettaa näiden vastausten etsimisen. Ruoasta ja sen vaikutuksista puhuttaessa on olemassa mielestäni yksi ylivoimainen ohje: Me emme tiedä, mutta me tunnemme. Eli tässä palataan jälleen siihen itsensä kuuntelemiseen. On ihan sama mitä joku tutkimus tai auktoriteetti sanoo. Jos laajojen tutkimusten mukaan pieniä kiviä syömällä edistät hyvinvointiasi, mutta sinulle niistä kivistä tulee vatsa kipeäksi, niin ketä sinun olisi syytä uskoa?

Muistan kuinka itse taannoin etsin tietoa ja näkökulmia liittyen raakaravintoon. Mitä enemmän tuota tietoa etsin, sitä vähemmän minulla oli vastauksia. Löydät nimittäin jokaiseen kysymykseen vähintään 2 pätevää ja toisensa kumoavaa vastausta. Hulluksi siinä tulee, kun näitä asioita rupeaa kaivamaan. Lopulta onneksi ymmärsin sen, että pitää vain syödä sitä mitä haluaa, mistä saa nautintoa ja mikä suo hyvän olon. Millään muulla ei ole väliä.

Jos jotain kiinnostaa, niin tuo 100% raakaravinto ei sovi itselleni. Se ei vain yksinkertaisesti toimi kohdallani. Kesällä saattaa tulla elettyä pitkiäkin aikoja ilman kuumennusta, paistamista ja hauduttamista, mutta näin talvella lihapadat porisevat aika tiheään. Jo ajatuksen tasolla elämä ilman kalakeittoa, pitkään haudutettua paistia, kaalilaatikkoa tai muita vastaavia herkkuja tuntuu ihan mahdottomalta…

3 KommenttiaKommentoi

  • Mielestäni meille pohjoisille kansoile kuuluu luonnollisena asiana lämmin ruoka. Erityisesti talvella.

    Kirjoittamasi kalsiumiin liittyvä teksti oli mielenkiintoinen. Kirjoitatko milloin siihen jatkoa? Henkilökohtaisesti olen kärsinyt kalkkeumien aiheuttamista ongelmista joten tehokkaat hoitokeinot olisi tervetulleita. Vai onko niitä edes olemassa?

  • Moi,

    Ensi viikon alkupuolella julkaisen toisen osan tuosta kalsiumpommista… Siinä jutussa annan myös vinkkejä, millä ongelmaa voi torjua ja helpottaa.

  • ”Kesällä saattaa tulla elettyä pitkiäkin aikoja ilman kuumennusta, paistamista ja hauduttamista, mutta näin talvella lihapadat porisevat aika tiheään. Jo ajatuksen tasolla elämä ilman kalakeittoa, pitkään haudutettua paistia, kaalilaatikkoa tai muita vastaavia herkkuja tuntuu ihan mahdottomalta…”

    Nämä ajatukset ja tapa syödä käy ihan yksiin kiinalaisen ravintoterapian kanssa :-). Kesällä viilentäviä ja talvella lämmittäviä ruokia. Se ei aina tarkoita välttämättä ruuan syömistä kylmänä tai kuumana, mutta kylmänä vuodenaikana kylmän ruuan kevyt lämmitys (esim. 40-asteiseksi) voi tehdä siitä jo lämmittävän. Oman kokemukseni mukaan tuossa ravintoterapiassa on paljon viisautta, jota voisi hyödyntää täällä paljon enemmän.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista