Rasvaton maito lihottaa ja aiheuttaa iho-ongelmia

maito

Jostain syystä ravitsemussuositukset toitottavat vuosi toisensa perään rasvattoman maidon käytön puolesta. Rasvattomalle maidolle on varattu aina merkittävä rooli virallisessa lautasmallissa ja suomalaiset on aivopesty uskomaan rasvattoman maidon maagiset terveyttä edistävät vaikutukset.

Tälle viralliselle suositukselle ei ole mitään perusteita. Todellisuudessa rasvattoman maidon juominen on terveyden suhteen monella tapaa hyvin ongelmallinen juttu.

Meille väitetään, että rasvaton maito olisi tutkimusten valossa terveellisempää kuin aito täysrasvainen maito. Mielenkiintoista on se, ettei ole olemassa ensimmäistäkään tutkimusta, joka puhuisi tämän väitteen puolesta. Ilmeisesti kyseessä on jokin salainen tutkimus, joka on lukittu Valion kassakaappiin?

Sitä vastoin meillä on yhä enemmän tietoa siitä, kuinka rasvattoman maidon juonti aiheuttaa erilaisia terveysongelmia, kuten aknea.

Maitorasvat ehkäisevät painonnousua – Tutkimuksissa on todettu, että rasvatonta maitoa juovat lapset ovat lihavampia kuin rasvaa sisältävää maitoa juovat lapset. Eli myytti maitorasvojen lihottavasta vaikutuksesta ei pidä alkuunkaan paikkaansa.

Virginian lääketieteellisen yliopiston tutkijoiden mukaan rasvatonta maitoa juovat lapset olivat jopa 57 prosenttia todennäköisemmin ylipainoisia neljänteen ikävuoteen mennessä kuin täysrasvaista maitoa juovat.

Aiheuttaa aknea – Maito on yllättävän iso tekijä iho-ongelmien taustalla. Tästä on runsaasti tutkimusnäyttöä (1,2,3,4). Tutkimuksien mukaan aknea esiintyy sitä enemmän, mitä runsaammin maitoa juodaan.

Jopa maailman suurin maidontuottaja Nestlé on tutkinut asiaa ja myöntänyt sen, että maito aiheuttaa aknea. Muualla maailmassa näistä tutkimuksista on kohistu, mutta Suomessa asiasta ollaan vaiettu tiukasti.

Tutkimuksia peratessa huomaa sen, että rasvaton maito on erityisen paha juttu, kun puhutaan aknesta. Voidaankin siis sanoa, että rasvattoman maidon tuputtaminen on hyvin merkittävä tekijä Suomessa vallitsevan akne-epidemian taustalla.

Miksi meille sitten suositellaan rasvatonta maitoa jos sille ei ole mitään perusteita terveytemme näkökulmasta? Yksi syy tähän on todennäköisesti raha.

Rasvatonta maitoa myymällä meijeriteollisuuden käyttöön jää enemmän arvokasta ja terveellistä maitorasvaa, jota voi hyödyntää esimerkiksi juustojen valmistuksessa. Eli rasvattoman maidon myyminen on meijeriteollisuudelle valtavan paljon kannattavampaa kuin aidon maidon myyminen.

Antti Heikkilä on tiivistänyt rasvattoman maidon ongelmat mainioon videoon, jonka voit katsoa tästä linkistä.

144 KommenttiaKommentoi

 • Mita mielta olet kefirista? Olen alkanut tekemaan kefiria luomumaidosta (missa asun ei ole raakamaitoa mutta on homogenoitua ja pastoroitua luomumaitoa) pitkan maidottoman kauden jalkeen.

   • Miksi juoda maitoa ylipäänsä, kun elimistö ei kuitenkaan hyödynnä maidon kalsiumia. Järkevämpi valinta ovat esim. erilaiset kaalet.

   • Riippuu mihin on totuttautunut. Omaan suuhun rasvatonmaito maistuu vedellä jatketulta = pahalta kun taas ”tumman sininen” kevytmaito maistuu hyvältä ja sitten taas punainen maistuu vähän turhankin ”täyteläiseltä” mutta juotavissa silti.

   • makuun tottuu aika pian.Voi aloitaa ensin puolet rasvaton ja puolet kevyt ja pikkuhiljaa sirtyä punaisen maitoon. Mulla esintyi enne ripuli ja tehtiin laktoosiitelorassitesti ei ollut ja lääkäri sanoi että on allerginen maitoproteiinille. En oikein uskonnut kun pystyin syödä juusto ja voi ja kermaa ja kokeilin punaista maito, Vältä myöskin valion maito jonka mun mielestä ei voi kutsua maidoksi vaan värjätty vettä

   • Maistuu ne juu, mutta vain siksi , että olet tottunut rasvattomaan maitoon. Tavalliseen maitoon totuttelu kestää noin pari viikkoa ja sen jälkeen et eroa huomaa, paitsi että rasvaton maito maistuu aivan hirveälle

 • Hyvä juttu!

  ”Miksi meille sitten suositellaan rasvatonta maitoa jos sille ei ole mitään perusteita terveytemme näkökulmasta? Yksi syy tähän on todennäköisesti raha.”

  Voisikohan rahaa liikkua meijeriteollisuuden lisäksi myös lääketeollisuudessa? Aknelääkkeet ja ihonhoitotuotteet yms. ovat varmasti isoa bisnestä.

 • Oisko ihan kaiken sen kovan rasvan takia se täysmaito huonompi ihmiselle ku se tukkii ne suonet.
  Eikä tässä muuten kerrottu että niillä lapsilla se maito olisi se lihavuuden syy. Varmaan ne ny syö jotain muutakin. Oikeastaan tuossa ”tutkimuksessa” sanottiin myös että ei ole tietoa heidän sukujen geneettisistä ominaisuuksista tai muusta syömisestä.

  • No jaa,äidinmaidossa rasvaa on melkein puolet,olisikohan ollut jotain 46% luokkaa,eikä takuulla yksikään äidinmaidolla elävä lapsukainen ole lihava :) rasvatonta maitoa ollut keksittykkään kun olin pieni,hulluna joku olisi pitänyt jos sellaisesta joku olisi edes puhunut,ja hoikka olen ollut koko ikäni kuten sisarukseni,ja kaikki muutkin tuntemani lapset,poikkeuksiakin oli,mutta lihavuuskin kulkeutuu geeneissä :( Kyllä nämä nykylapset/aikuisetkin lihotetaan hampurilaisila,ranskalaisilla,karkeilla yms kaikenmaailman sokeria älyttömät määrät sisältävällä sotkulla :( its se juon edelleen ihan täysmaitoa,ja lapseni sitä ovat juoneet,olematta lihavia, juovathan vasikatkin sitä,oletteko nähneet yli-lihvia vasikoita 😀

  • Olisko nörtti semmnonen homma et yleensä ton linjastonpesuveten juojat luulee elävänsä jollain terveellisellä elämäntavalla

 • Ainoa terveellinen asia koko maidossa on nimenomaan nuo rasvat.Käsittääkseni edes laktoosia ei ole raakamaidossa vaan laktaasia joka prosessoinnin myötä muuttuu huonommin ihmiselle imeytyväksi laktoosiksi.Mutta mitäs mielipiteistä jokainen syököön rasvansa miten haluaa.Ottakaa terveelliset rypsiöljynne ja laittakaa vaikka sitä rasvattomaan maitoonne.Miksi ihmeessä ihmisen edes tarvitsee juoda kyseistä litkua.

  • Ikävä kyllä rypsi- ja rapsiöljy on kaukana terveellisestä.sekä auringonkukka.
   Terveellisiä on oliiviöljy sekä kookosöljy.

   • Sitähän minä rivien välissä tarkoitinkin.Rypsi on mielestäni yhtä hyvää ihmiselle kuin rasvaton maito.Eli ei ollenkaan.Mutta muistetaan sekin,että jos joku toimii toisella niin ei se tarkoita sitä että se toimii samoin kaikilla.

  • Ilmeisesti et ole Samppa koulunpenkillä istuessa kummemmin kuunnellut biologian opetusta, tai jaksanut myöhemmin tarkistaa asioita. Lähdetäänpä korjaamaan käsitystäsi:

   1) Laktaasi on laktoosia pilkkova suolistoentsyymi ja molekyylirakenteensa vuoksi proteiini.
   http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ltt01855

   Laktoosi-intoleranssi johtuu häiriöstä tämän entsyymin normaalissa muodostamisessa.

   2) Laktoosi eli ”maitosokeri” on glukoosista ja galaktoosista koostuva disakkaridi. Löydät laktoosia takuuvarmasti maitotuotteesta, ellei sitä ole hydrolysoitu täysin glukoosiksi ja galaktoosiksi käyttäen, yllätys yllätys, laktaasia.

   (Pienenä valistuksena vielä, että Valion rekisteröimä tavaramerkki HYLA, tulee nimen omaan sanoista ”hydrolysoity laktoosi” ja HYLA-tuotteissa vähintään 80% laktoosista on pilkottu em. monosakkarideiksi. Koska glukoosi ja galaktoosi ovat makeampia kuin laktoosi, maistuu laktoosittomat ja vähälaktoosiset tuotteet makeammilta kuin hydrolysoimattomat vastikkeensa.)

   • Tarkastapa ite: Hylatuotteet ovat tosiaan makeampia, laktoositon maistuu tavalliselta koska siitä on poistettu laktoosi. Eli poika suostuu juoman laktoositonta muttei hylaa kun on tavalliseen tottunut.

   • Olet aivan oikeassa.Hyvä että korjasit.Päässyt unohtumaan nämä kun en oo näitä tuotteita enää käyttänyt vuosiin.Jotain muutoksia maidossa kuitenkin tapahtuu,joka tekee siitä huonommin sopeutuvaksi kun se pastöroidaan mm. hyvien bakteerien tuhoutuminen.

 • Oma ravitsemusterapeutti kylläkin sanoi että rasvaton on kevyt maitoa parempi juuri SUOMALAISILLE koska meidän elimistömme on muusta maailman ihmisistä jotenkin poikkeava eikä rasvojen sulatus ole niin helppoa tai jotain tähän suuntaan. Esim ranskalaiset voivat päivittäin juoda viiniä ja syödä patonkia lihoamatta koska heidän ruuansulatus järjestelmä ja kroppa polttaa rasvaa aivan eri tavalla kuin meidän. Vertaillessa näitä kahta maitoa,hän myös sanoi että kun ruokailutavat ja ruokamäärät ovat oikeat on lihavan mahdollista laihtua puoli kiloa viikossa jos valitsee rasvattoman maidon.

  • Hakisin syitä ennemminkin ruokakulttuurista, kuin kansallisista rasvansulatusominaisuuksista. Uskaltaisin ihan väittää, että Ranskassa ylipäätään käytetään vähemmän prosessoituja (maito)tuotteita. Useat ruoka-aineet tulevat läheltä, ja niitä arvostetaan. Maitoa eivät aikuiset juo (juustoista kyllä nautitaan), ruoka on laadukasta (sisältää myös runsaasti kasviksia), ja sitä syödään säännöllisiin aikoihin ja kohtuudella (pätee myös patonkiin ja viiniin). Välipaloja ei napsita.

  • Saattaa toki olla, että ranskalaisilla on jokin ylivoimainen rasvanpolttogeeni, mutta suurin syy lienee ruokakulttuurissa. Ruoka tulee usein läheltä, ja paikallisuutta arvostetaan. Nämä tuottet ovat vähemmän prosessoituja, myös maitotuotteiden osalta. Maitoa eivät aikuiset juo. Ruokaa syödään kohtuudella – myös niitä herkkuja – viinillä ei lotrara. Ylipäätään ruoka on laadukasta (sisältäen paljon kasviksia) ja sitä syödään säännöllisiin aikoihin. Välipaloja ei napsita.

 • Ravitsemussuosituksissa rasvaton maito on sen vuoksi, että suomalaisten yleisimpiä kansansairauksia ovat ylivoimaisesti sydän- ja verisuonitaudit. (Joihin kuolee suomessa vuosittain merkittävä määrä ihmisiä). Maito sisältää ns. kovaa rasvaa, joka on osatekijä näiden sairauksien synnyssä ja etenemisessä. Näin ravitsemussuosituksiin on aseteltu rasvaton maito, joka pitkällä tähtäimellä mahdollisesti ehkäisisi näiden sairauksien syntyä.

  Itse olen maitotilalta kotoisin ja juon punaista maitoa, mutta ymmärrän kansanterveydellisistä syistä rasvattoman maidon käytön ravitsemussuosituksissa.

  • Luveppas uusia tutkimuksia, joissa on sanottu, että tyydyttyneitä rasvat eivät aiheuta sydän- ja verisuonisairauksien vaan nimenomaan kasvirasvapohjainen ruokavalio ja kevyt tuotteet.

   • Ja jos aivan uusimpia tutkimuksia lukee niin kalsiumi on se joka tukkii verisuonet.

   • Silloin kun suomalaiset kuoli nuorempana sydän – ja verisuonisairaksiin, ei ollut kasvisrasva, light tms rasvattomia tuotteita vielä keksittykään!,, se on varma.

 • Noh, sanon vain sen, että jos juon kaupan maidoista jotain muuta kuin rasvatonta, SILLOIN mulla iskee akne. Näin on ollut teini-iästä saakka, ja painoni lopetti räjähdysmäisen nousun kun siirryin rasvattomaan maitoon, so there. Ennen kuin joku syö pääni, myönnän etten lukenut noita tutkimuksia joihin tekstissä viitattiin, tämä on puhtaasti oma kokemus.

  Uteliaisuuttani kysyn, tarkoitetaanko tässä ”aidolla maidolla” nyt siis punaista maitoa (which is not it) vai ihan tankkimaitoa suoraan lypsytilalta, kermat kuorittuna pinnalta? Tätä luomuihanuutta juon aina anoppilassa, ai että kun on hyvää mutta viikon jälkeen näkyy naamassa että on tullut sitä joka ruoalla juotua.

  • Mitä vähemmän prosessoitua, niin sitä parempi.

   Jos aknesta kärsii, niin maidon juonti kannattaa unohtaa ainakin paranemisprosessin ajaksi kokonaan.

 • Viinissä lihottava energia on lähinnä alkoholi ja sokeri eli hiilari ja patongissa myöskin hiilari eikä rasva…

  • Mikään ei lihota, jos se on suhteessa omaan energiantarpeeseen. Eri asia sitten kannattaako energiavarastonsa täyttää höttöisillä, vai elimistölle hyödyllisillä ravintoaineilla.

 • Kyllä se vaan niin on että Esim Kylmäpuristettu rypsiöljy on rasvahappokoostumukseltaan parempi kuin vastaava Oliiviöljy,Omega 3\6suhde on tasapainoisempi,tutkittu juttu.

 • Mielenkiintoinen kirjoitus. Otan melko harvoin itse osaa nettikeskusteluihin, mutta nyt tuntuu että on pakko.
  Itse lapsena en juonut ollenkaan maitoa, koska en siitä tykännyt. Nykyään harrastan tavoitteellista kuntosalitreeniä ja olen paremmassa kunnossa kuin koskaan. Ja kyllä, juon rasvatonta maitoa. En ole koskaan kärsinyt iho-ongelmista joten siitä en tiedä mitään, mutta haluaisin kuitenkin tuoda esille pari faktaa. Ihminen lihoo, jos kalorinsaanti on suhteessa suurempi kalorinkulutukseen. Kaloreihin taas vaikuttaa kylläisyydentunne, johon puolestaan vaikuttaa makroravinnejakauma. Minä en jaksa uskoa, että kukaan olisi itseään parilla 50kcal maitolasillisella saanut lihotettua. Asia on tietenkin eri, jos sitä maitoa vetelee litratolkulla päivittäin. Ja tällöin rasvainen maito on ainakin energiapitoisuudeltaan huonompi vaihtoehto.
  IMO

  • Tähän sanon että tää kirjoitus on täyttä soopaa. Perhe on juonut rasvatonta maitoa jo kolmekymmentä vuotta eikä kenelläkään ole mitään yllämainittuja ongelmia, eikä siis ole aikomustakaan muuttaa ruokajuomaa. Kaikkeen ja kaikkien julkaisuihin ei ole pakko uskoa. Kyllä nuo iho ja paino-ongelmat johtuvat ihan jostain muista syistä, jotkaa sieltä ruokakaapista löytyvät..

  • Ihan samaa ajattelin kuin sinäkin; miten ne muutama sata extrakaloria, jotka parista maitolasista tulee, voisivat lihottaa? Itsellä ihan sama tilanne kuin sullakin eli treenaan paljon ja maitoakin kuluu suhteellisen paljon, mutta ei kyllä ole kumpaakaan, lihomista tai aknea, esiintynyt. En sitten tiedä minkä perusteella rasvattoman maidon ajateltaisiin lihottavan, täytyy olla jotain molekyylitasolla tapahtuvaa kun itse kaloreita ei ole paljoa.

 • Näin se menee. Rasvaton maito ei aiheuta vastaavaa kylläisyyden tunnetta kuin täysmaito. Tämä lienee syy miksi se ei ole hyvä valinta painonhallintaan. Varmaan myös erilaiset vailutukset hormonitoimintaan on syypäänä. Briteissä lapsille suositellaan vain täysmaitoa.

 • Kyse ei ole mistään rasvattomasta maidosta vaan kyse on kokonaisuudesta mitä naamaas tunget koko päivän aikana.
  Kevyt ja sokerittomat tuotteet yhdistettynä huonoon ruokavalioon muutenkin on se ongelma. Ei rasvaton maito. Eikä todellakaan rypsiöljy mitä joku väittää.
  Suomalaiset harrastaa muutenkn trendiruokavammoja ja allergioita ihan riittämin joten nämä jutut vaan provosoi meitä väärään suuntaan.
  Pelko hiilareita kohti sai aikaan gluteenikammon ja nyt suomessa on valekeliaakioita vaikka kuinka.

  • Kiitos kommenteista. Toki ruokavalion suhteen kokonaisuus on se ratkaisevin tekijä, muuta en ole missään vaiheessa edes väittänyt. Yksittäisistä jutuista puhuttaessa mainitsemasi sokeri on ehdottomasti se nykyajan suurin vitsaus.

   (Rasvattoman) maidon ylenpalttinen litkiminen ei missään tapauksessa ole yleisellä tasolla ongelmaton juttu. Etenkin siinä tapauksessa jos sitä maitoa juodaan runsaita määriä, niin erilaisia ongelmia voi jopa hyvin todennäköisesti tulla. Toki olemme kaikki yksilöitä, jota ei pidä unohtaa.

   Maito on Suomessa lähes pyhässä asemassa, joten on ymmärrettävää, että maidon kritisoiminen herättää voimakkaita tunteita. Kirjoitukseni tarkoitus ei ollut pahoittaa kenenkään mieltä. Jos kuitenkin näin on käynyt, niin pahoittelut siitä.

  • Ainakin näin pikaisesti katsomalla kyseessä vaikuttaisi olevan ihan kunnon tutkimus, mutta oletko lukenut läpi koko tekstin? Usein lukemalla koko tutkimus paljastuu monia asioita, jotka sitten lopputiivistelmästä on jätetty pois, yleensä antamaan vaikutus siitä että tutkimustulos on täysin virheetön. Ainakaan tuosta katkelmastahan ei käy ilmi mitkään muut ruokavalio- tai terveystekijät tai miten tutkimus ylipäätänsä on toteutettu. Lisäksi yksi tutkimus itsessään ei vielä todista mitään vaan kunnon tuloksia varten vaaditaan useampi vastaavanlainen ja riittävän kattava tutkimus.

 • Täällä näkyy kommentteja, että siksi rasvatonta, koska ”rasvallisessa” maidossa on sitä pahaa kovaa rasvaa. Ette ole ilmeisesti kuullut mitä maailmalla on asiasta tutkittu ja todettu. Mm Amerikassa on jo myönnetty ettei eläinrasva eli kova rasva ole se joka tukkii suonia ja näin ollen ei ole epäterveellistä. Päin vastoin, ihmisen solut tarvitsee uudistuakseen sitä rasvaa. Suomi on täällä takapajulassa, jossa ”teollisuuden maksama” THL koittaa pimittää tämän kaiken suomalaisilta. THLn Mikael Fogelholm sentään kesän aikana jo myönsi ettei kova rasva olekaan vaarallista. Jospa se tieto pikkuhiljaa leviäisi tännekin virallisiin ravitsemussuosituksiin, mitkä tällä hetkellä ovat hyvin vinksallaan.

  • Päin vastoin. Eli Amerikassakin on vasta nyt myönnetty, että pitäisi keskittyä rasvojen laatuun ( = kovan ja pehmeän rasvan suhteeseen) eikä rasvan absoluuttiseen määrään. Yllä mainittu ravitsemusterapeutti viittasi apoE4-alleeliin, joka on Suomessa yleisempi kuin Ranskassa. ApoE4:n kantajat reagoivat herkemmin ravinnon rasvahappokoostumuksen muutoksiin kuin muut.

 • rasvattomalla maidollahan ne sikafarmaritkin lihottavat sikoja. tämänkin tiennyt yli kymmenen vuotta.

  • Ei ainakaan meidän possut ole koskaan rasvatonta maitoa saanut? Mitä skitiä täällä kirjotellaan….? Kun Heikkilä on tästä paasannut, on moni kaveri ( ei terv.alan koulutusta) sanonut että tiesitkö ettei se ole ollenkaan lehmänmaitoa…?! Siis whaaaaat???? Onhan siellä lehmien utareista lypsetty maito pohjalla, se on vissiin varma, mutta rasva poistettu… Lapsena kotona ämpäristä kuorittiin kerma kissoille kun oli lehmät lypsetty, ei se jäävä osa silti muuksi muuttunu, maitoa se oli. Tosin siihen jäi vieläkin melkoisesti rasvaa….

 • Aknen lisäksi rasvaton maito aiheuttaa hedelmättömyyttä ja diabetesta. Että tällaistako me haluamme lapsillemme ? Minunkin on tätä annettava hoitolapsille, koska 1.8 2015 suosituksista tuli LAKI ! !

 • Onko kukaan jaksanut lukea noita alkuperäisiä tutkimuksia niin pitkälle, että tietäisi puhutaanko niissä iskukuumennetusta maidosta vai pastoroidusta maidosta? Muualla kuin pohjoismaissahan iskukuumennettu maito on suositumpaa – ja käsittääkseni se eroaa aikalailla meidän maitohyllyn rasvattomasta

 • Jos tutkimuksessa lihavat joivat rasvatonta maitoa siksi, että ajattelivat laihtuvansa sen avulla. Sisältäähän rasvaton maito vähemmän energiaa kuin rasvaa sisältävä maito. Maidon rasvapitoisuus ei näin olisi aiheuttanut heidän lihavuuttaan. Vastaava ilmiö näkyy esim. sokeroimattomien virvoitusjuomien käytössä. Sokerittoman kokiksen juojat ovat lihavampia kuin normikokiksen juojat. Kokis ei ole heitä lihottanut, vaan he ovat lihavuutensa takia valinneet kevytversion. Keltasormiset ihmiset kuolevat keuhkosyöpään useammin kuin muut, mutta ei sormien värjääminen muuta riskiä sairastua syöpään. Sen sijaan keltasormisuutta aiheuttava tupakointi lisää. Epidemiologisessa tutkimuksessa on paljon tällaisia sudenkuoppia, joita harvat ajattelevat iltapäivälehtiä lukiessaan.

  • Tää on just niin totta. On helppo vedota tutkimuksiin ja referoida niitä haluamalla tavalla joka muuntelee totuutta melkoisesti. Sitäpaitsi tollanen fanaattisuus on kyllä kaikessa syvältä. Juo Heikkilä kermaa purkista, juo poika 😄

 • Alkuperäistutkimuksessa vuorokaudessa maidosta saatavan rasvan määrällä on BMI:hin olematon vaikutus (1 gramma lisää rasvaa maidosta lisää BMI:tä 0.009 keskipoikkeamaa, katsokaa supplement 2). Eli tulkinta on siis, että maitotyypin valintaan liittyy jokin muu tutkimuksessa mittaamaton sekoittava tekijä, joka selittää suurimman osan maitotyypin ja BMI:n välisestä yhteydestä.

  Eli Suomeksi: Maitotyyppi ei juuri vaikuta BMI:hin.

 • Juu! On vaikee ymmärtää miten rasvaton maito tai mikä muu rasvaton ruoka ylipäätään lisää kehon rasvaa. Maito taas sinällään ei ole aikuisen ihmisen juoma, lapsille sitä on juotettu kalsiumin puutteen estämisen toivossa. Maito ( rasvalla tai ilman) muodostaa vatsaan kalvon , joka estää ravintoaineiden imeytymisen. Ihminen todellakin lihoo jos kaloreita kertyy kroppaan enempi kuin mitä se kuluttaa. Jos äitini syö terveellisesti se ei laihduta minua , tai toisinpäin! Mitä ovat nämä lihavuusgeenit? Opittuja malleja! Pulleilla mammoilla pulleita lapsia, koska mussutetaan pizzaa ja muita eineksiä. Ranskassa ihmiset syövät vähän tai kohtuudella ’kaikkea’ ja syöminen on muutakin kuin mättöä masennuksen poistoon tai lohdutukseen. Syödä = manger ei ole sama kuin déjeuner tai dîner! Eiköhän laiteta pullat, sipsit, kokikset, pastat, karkit ja ymssät ensin syntilistalle. Otetaan käyttöön yhteiset ruoka-ajat ilman kännyköitä ja jätetään turhat välipalat! Maito kylläkin yliteollisena on kauhistus. Ylös, ulos ja liikkumaan ja mussutus seis! Johan alkaa porukka laihtuun. Vanha viisaus taitaa kuitenkin pitää paikkansa: olet sitä mitä syöt!

  • Aknen taustalla ovat hormonaaliset tekijät ja tulehdus. Näiden takana voi taas olla lukemattomia eri asioita, kuten vääränlainen ravitsemus, suolisto-ongelmat, stressi ja jotkin sairaudet (esim. PCOS).

   Eli kun puhumme aknesta ja sen hoidosta, niin oikeanlainen ruokavalio on vain yksi hyvin tärkeä lenkki ketjussa. Ja kun käymme miettimään aknesta kärsivän ruokavaliota, niin tässä maito on vain yksi tekijä. Tosin ei ollenkaan vähäinen sellainen. Tämän jo tutkimukset osoittavat.

 • Minä kärsin kohonneesta kolesterolista ja verensokerista. Terveydenhoitaja käski keventää ruokavaliota, mutta minä tein toisinpäin. Vaihdoin kaikki rasvattomat tuotteet rasvallisiin. Ensin kevytmaito tuntui rasvaiselta mutta nyt maistuu hyvälle. En syö mitään kevytjuustojakaan. Menin sitten kontrolliin reilun puolenvuoden päästä ja kolesteroliarvoni olivat hyvät samoin muutkin arvot. Painoni ei ole noussut yhtään. Terv.hoitaja ihmetteli mitä olen tehnyt. Sopertelin jotain, en uskaltanut sanoa totuutta kun se on niin rasvattoman kannattaja. Ensikerralla aion kertoa salaisuuteni.

 • Niitä tutkimuksia vähärasvaisten maitotuotteiden terveellisyydestä vrt. rasvaisiin maitotuotteisiin kyllä löytyy. Ravitsemussuositukset perustuvat ihan oikeisiin tutkimuksiin, vaikka myönnän kyllä, että on siellä myös päivittämisen varaa esimerkiksi D-vitamiinin osalta.

  Moni ymmärtää tämän tyydyttyneen rasvan haitallisuuden nyt ihan väärin. Se ei ole itsenäinen tekijä sydän- ja verisuonitautien taustalla, mutta kokonaisuus paranee, kun tyydyttynyttä rasvaa korvataan tyydyttymättömillä rasvoilla. Eli tyydyttynyttä rasvaa voidaan pitää neutraalina, kun taas tyydyttymätön on selvästi hyvä. On selvää, että tällöin täytyy suosia tyydyttymätöntä tyydyttyneen sijaan, jolloin kokonaisuus on parempi.

  Maidon juontiin en sinäänsä ota kantaa. Itse suosittelisin ehkä käyttämään muita maitotuotteita, kuten jogurttia/piimää ja tiettyjä juustoja maidon juomisen sijaan. Maitotuotteet ovat joka tapauksessa varsin terveellisiä elintarvikkeita ja niitä kannataa kohtuudella käyttää, jos ne eivät ongelmia aiheuta. Maidon rasva sinäänsä on melko neutraalia terveysvaikutusten suhteen. Kohtuus kuitenkin senkin kanssa.

 • No tyo onkin juuri se minkä Mikael Fogelholm onjoutunut jo myöntämään pitääkseen kasvonsa muualta maailmasta tulevan ristiriitaisn tiedon edessä. On se nyt kumma kun maailmalla saatu paljon tutkimustuloksia aivan päinvastaisesta, mutta täällä Suomenmaassa meidän suomalaisten ravitsemussuositukset perustuvat ”ihan oikeisiin tutkimuksiin”, vaikka ne olisivat täysin ristiriidassa muun maailman kanssa. Eikai Thl halua myöntää tätä, sehän tarkottaisi että he ovat johtaneet kansaa harhaan useankymmenen vuotta. Odotan vaan kauanko tätä tarinaa pystytään pitämään yllä. Kyllä se tieto ja tutkimustulokset saavuttavat tämänkin maan, vaikka jäljessä tulevatkin.

 • Meinaatko, että THL pimittää meiltä tietoa? Ajatellaan, että meillä on esimerkiksi 100 tutkimusta siitä, että kovat rasvat aiheuttavat sydän- ja verisuonitauteja. Yksi, tai edes kaksi tutkimusta eivät todellakaan kumoa näitä edellisiä tutkimuksia, vaan asiaa pitää tutkia lisää, että saadaan riittävä varmuus asialle. Vasta sitten, kun tutkimuksia on riittävästi ja ne ovat riittävän hyvänlaatuisia niin voidaan sanoa, että asia onkin näin. Nyt on siis selvinnyt, että tyydyttyneet rasvat ovat neutraaleja, kun taas tyydyttymättömät ovat hyviä. Eikö ole selvää, että kovia rasvoja ei edelleenkään pidä ainakaan lisätä ruokavalioon? Ne eivät siis ole ”saatanasta”, mutta ei se niistä terveellisiä tee.

  Suosittelen ostamaan vaikka lukion terveystiedon kirjan, jolla pääsee alkuun ja osaa ehkä sen jälkeen tulkita tutkimuksia itsekin. Muistan olleeni aika hämilläni, kun sitä aikoinaan luin.

 • Miksi ylipäätänsä maitoa pitää juoda? Mikä tekee siitä ylivertaisen veteen verrattuna? Ainoastaan treenaavat hyötyvät siitä palautusjuomana.

  • Jaa no se vaan voi olla hyvä ruokajuoma. Kuten italiassa juovat viiniä lasin ruoan kanssa enempi haistelematta, purskuttamatta, kurlaamatta, kippistelemättä, jääkaappikylmänä punaviiniäkin!

 • Olen lukenut lukion terveystietoa, siellä lukee juuri se mitä THL sanoo. Luuletko että esim Amerikka on muuttanut suosituksensa parin hassun tutkimuksen tähden? Tämänhän THL haluaa suomalaisille uskotella. Samalla sanovat että kovan rasvan haitoista on tuhansia tutkimuksia ja kun kysytään tutkimusten nimiä, ei kuulu mitään vastausta. Ainoa tutkimus johon vedotaan, on pohjoiskarjalaprojekti, joka ei rasvan kohdalta todista mitään. Uskokoon kukin mitä tykkää, meillä ei syödä kasvirasva- ym kevyttuotteita.

  • Ihmeellistä että Suomessa on niinkin paljon ihmisiä jotka epäilee tiedettä niin paljon. Suomi on sivistysvaltio jossa tiedettä velvoittaa niin korkea moraali, ja eettiset peraatteet ja säännöt. Tiede on jo tutkittua ja todistettavissa siten. Ei mitään kansantiedettä tai olettamusta, ei huuhaata.
   Toki saatte olla käyttämättä kevyttuotteita, en minäkään käytä muita kuin juon joskus Pepsi Maxia jos harvoin colajuomaa haluan, ja rasvatonta maitoa pari kertaa viikossa. Kasviöljyjä kyllä, mutta eihän ne ole kevyttuotteita, öljyjä vain.
   Totuus vaan on että valtaosan mielestä kunnon kermat ja juustot maistuu hyvältä ja siksi on mukava niitä syödä, hahaa. Tupakoitsijatkin polttavat koska pitävät tupakkaa hyvän makuisena ja miellyttävänä tuotteena, ei niillä terveysriskeillä paukutella kun sätkä sauhuaa huulessa! Sellainen nautinnon- ja mukavuudenhaluinen on ihminen.

 • Kertaamisesta saattaisi olla sinulle kuitenkin hyötyä.

  THL ei sano, että kova rasva olisi haitallista. Se on neutraalia, mutta suhteessa tyydyttymättömään rasvaan se on huonoa. Ei Amerikassakaan suositella kovan rasvan käyttöä. Mistä olet moisen kuullut? Kyllä maailmalla ihan yleisesti asiantuntijat suosittelevat ensisijaisesti tyyddyneiden rasvojen korvaamista tyydyttymättömillä rasvoilla. Pohjoiskarjalaprojektiin vetoaminen on turhaa. Se oli ja meni, eikä tutkijat enää siihen viittaa. Joka tapauksessa useat tutkimukset osoittavat, että tyydyttyneen rasvan korvaamien tyydyttämättömällä rasvalla on yhteydessä pienempään sydän- ja verisuonitautiriskiin. Sydän- ja verisuonitaudit eivät tietenkään ole ainut tarkasteltava tekijä, vaan usein tyydyttyneiden rasvojen lähteet ovat esimerkiksi punainen liha ja voi, jotka ovat tulehdusta lisääviä ruoka-aineita.

  Maitotuotteet ovat hyvä kalsiumin ja proteiinin lähde. Lisäksi ne sisältävät hyvin mm. jodia ja seleeniä, joiden saanti on hyvä turvata. Luuletko, että suomalaiset osaavat turvata jodin saannin merilevällä, jos he jättävät jodioidun suolan ja maitotuotteet pois? Tuskin. Miksi yksipuolistaa ruokavaliota jättämällä maitotuotteet pois, jos ne eivät eivät aiheuta ongelmia? Kalsiumia tarvitaan muuten muuhunkin kuin luuston hyvinvointiin, kuten hermoston toimintaan. Kalsiumia saa toki muualtakin, mutta moni ei osaa koostaa ruokavaliota tarpeeksi hyvin itse niin, että tarve olisi turvattu.

  Kevyttuotteita ei suosittele kukaan. Kasvirasvoja kylläkin, ja ihan syystä.

 • Hieman postauksen aiheesta poiketen..Mikä on mielipiteesi makeuttamattomasta soijamaidosta? Sisältää varmasti jotain turhia aineita, mutta kuinka ”huonona” näet soijamaidon käytön?:) Esim.verraten normaalin maitoon ja muutenkin. Entä kun kotimaisista viljoista voi koitua monenlaista haittaa, niin mitä mieltä olet täysin gluteenittomasta luomu kaurasta?

  • En kyllä innostu soijamaidosta yhtään. ”Kasvimaidoista” mielestäni paras vaihtoehto on kotimaisista öljyhampunsiemenistä tehty maito. Tuota on helppo tehdä itse.

   Se, että miten kaura sopii, on hyvin yksilöllistä.

 • Kiva kun viimein uskalletaan sanoa ääneen jalustalle nostetun rasvattoman maidon haitat. Itse lueskelin aiheesta vuosia sitten kun tytär oireili päiväkodissa rasvattomasta. Kevyt maitoa ei saanut päiväkodin puolelta ja kannoin itse lapselle maidon päiväkotiin. Nyt tyttö jo koulussa ja juo vettä. Lääkäri väitti minun valehtelevan omien mieltymysten vuoksi, eihän tuo pyhä rasvaton mitään ongelmia aiheuta, päinvastoin. Myös neuvolassa kerrottiin minun tappavan lapseni kun kevyt maitoa juotan… En silti lapsilleni rasvatonta tarjoa. Hoikkia ja hyvinvoivia lapset kuitenkin on.

 • Sinulle ja muillekin suosittelisin taas mm. Parantavat rasvat -kirjaa, jossa asiaa kasvirasvojen (rypsi- ja rapsiöljyn) vaarallisuudesta, ja siitä mikä verisuonia todellisuudessa tukkii.

 • Mulla on sitten poikkeustapaukset täällä, kaksospojat 8v <3
  Toinen juo rasvatonta maitoa, kuten minäkin, toinen taas kevytmaitoa, kuten isä. Rasvatonta juova on aina ollut alipainoinen, toisinaan jopa merkittävän alipainoinen, kevytmaidon litkijä taas jämäkkä jäpikkä, ei ihan ylipainossa ole. 135 cm noin molemmat, toinen painaa 26 kg ja toinen 34 kg…
  Ylipainoa ei myöskään mulla ole, eikä näppylöitäkään. Onnellinen olen, koska olemme poikkeavia 😀

 • Tiedän tuon kirjan ja olen lukenut sitä jonkin verran. Kirjahan oli täynnä virheitä ja suoraksi vedettyjä mutkia. Oletko tutustunut kirjassa käytettyihin lähteisiin? Joko et ole, tai sitten et osaa tulkita tutkimuksia riittävän hyvin.

 • Edelleenkin, uskokoon kukin mitä haluaa. Itse olen vakuuttunut rypsien ja rapsien ja kaikenmaailman kevyttuotteiden haitallisuudesta, en pelkästään tämän kirjan johdosta, vaan useiden maailmalla tehtyjen uusien tutkimusten myötä, jotka ovat ristiriidassa vanhan tiedon kanssa. Äläkä kysy mitä tutkimuksia, sillä en talleta koneelle uutis-/tutkimuslinkkejä. Googlettamalla löytyy varmasti aiheesta siitä kiinnostuneille.

  • Rypsiöljy on kasvisrasva, ei sen kummemmin. Kookosöljy kova tyydyttynyt rasva, eipä muuta tällä kertaa

 • Saa toki uskoa. Uskoa ei vaan saa sekoittaa tieteeseen.

  Seuraan aktiivisesti uusia tutkimuksia ja alan julkaisuja. Uudet tutkimukset eivät ole ristiriidassa nykyisen tieden kanssa. Ihmiset vain ymmärtävät ne väärin. Rypsiöljyn haitallisuudesta en tiedä yhtäkään vakuuttavaa tutkimusta.

 • Itse käytän mahdollisimman alkuperäisessä muodossaan olevia elintarvikkeita. Teen itse alusta asti ruokani ja vältän valmisruokia ja puolivalmisteita sekä prosessoituja ruoka-aineita. Olen kolmekymmentä vuotta taistellut painon kertymistä vastaan, välillä onnistuen, välillä epäonnistuen, ja päätynyt nykyiseen ruokavaliooni. Olen tutkinut asiaa paljon ja tullut vuosien varrella vakuuttuneeksi siitä, että nykyinen ruuan prosessoiminen on se, joka meidät lihottaa ja sairastuttaa, sekä myös se, että syömme liikaa viljoja ja sokeria. Joidenkin ruokavalio suorastaan perustuu noihin kahteen mainittuun ainekseen, joka monella näkyy lihavuutena, iho-ongelmina ja muina terveysongelmina. Ne ovat vaarattomia pieninä määrinä, mutta suurina määrinä suorastaan vaarallisia. Ne aiheuttavat elimistössämme tulehdustiloja, joka näkyy mm. aknena nuoremmilla, sydäntauteina ja nivelongelmina vanhemmilla.

  Maito ei ole ihmiselle välttämätön ruoka-aine, mutta ei pahaksikaan, mutta prosessoituna sen suuri määrä voi aiheuttaa paljon ongelmia. Rasva kuuluu maitoon sen luonnollisena osana, joten rasvainen maito on käsittääkseni parempi terveyden kannalta kuin rasvaton. Parasta olisi käsittelemätön maito. Toisaalta yksittäisistä aineksista kiisteleminen on tyhmää, koska vain kokonaisuus ratkaisee.

  Niille, jotka yhä uskovat tyydyttyneen rasvan olevan vaarallista: ihmisen elimistö valmistaa kaikesta ylimääräisestä energiasta, etenkin hiilihydraateista, tyydyttynyttä rasvaa, jota se käyttää energiakseen aterioiden välillä. Joten ko. rasva on elimistössä luonnollista. Ainoastaan pieni määrä omega-rasvoja täytyy saada ravinnosta, koska elimistö ei pysty niitä valmistamaan itse, mutta kaiken rasvan vaihtaminen monityydyttymättömiin öljyihin voi olla huono vaihtoehto. Ko. öljyt hapettuvat helposti, eli toisin sanoen härskiintyvät ja saattavat myös silloin aiheuttaa tulehdustiloja, jotka aiheuttavat siis aikaisemmin mainittuja sairauksia.

 • Tuo on kyllä tuttu minulle. Valitettavasti tuokin tutkimus on havainnoiva tutkimus eli sen luotettavuus ei ole kovin hyvä. Tämä johtuu siitä, että havainnoivissa tutkimuksissa on enemmän epävarmuutta aiheuttavia tekijöitä, kuin satunnaistetuissa tutkimuksissa. Toki sanoohan tuo tutkimus samaa mitä muutama aikaisempikin meta-analyysi: kovat rasvat eivät ole vaarallisia. Mutta eihän se silti tee niistä terveellisiä. Pehmeät eli tyydyttymättömät rasvat sen sijaan ovat terveellisiä useiden tutkimusten mukaan. Ei siis tarvitse pelätä kovia rasvoja, muttei niitä kannata erityisesti suosiakkaan. Ne nimittäin vievät tilaa pehmeiltä rasvoilta.

  Rasvoillakaan ei kannata läträtä ylenmäärin. Hiilihydraatit tuottavat paremman vasteen monessakin asiassa. Varsinkin, jos liilkuu paljon, niin kuin meistä jokaisen (siihen pystyvän) pitäisi.

  • BMJ:n meta-analyysi on tuttu kaikille vähänkään ravitsemustiedettä seuraaville. Tässä tutkimuksessa poistettiin LDL-kolesterolin vaikutus kuolleisuuteen adjustoimalla. Rasvan laatu vaikuttaa kuolleisuuteen juuri LDL-kolesterolin kautta, joten kun sen vaikutus poistetaan, ei rasvan laadun efektiä odotetakaan näkyvän.
   Kun ravinnosta korvataan tyydyttynyttä rasvaa tyydyttymättömällä, niin sepelvaltimotautikuolleisuus ja LDL-kolesteroli laskevat. Jos joku löytää tutkimuksen, joka väittää muuta, niin olkoon hyvä ja linkatkoon tähän. Tyydyttyneellä rasvalla ei aina yksinään ole yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksiin vaan riippuu siitä, mitä otetaan tilalle. Tyydyttyneen rasvan korvaaminen hiilihydraatilla näyttää olevan aika neutraali vaihtoehto.

   • Supplementissa on kuvia, joissa LDL-koelsterolin vaikutusta ei ole poistettu ja efekti esimerkiksi sepelvaltimotautiin näkyy.

    Nimetön: Kannattaisi katsoa tutkimukset huolella läpi ennen kuin käyttää niitä tukemaan omia harhaisia uskomuksiaan.

   • Tämä saakoon olla se viimeinen viestini.

    Aamen. Juuri näin Sakke. En vain itse eritellyt tuon tutkimuksen ongelmia, kun täälä ei niistä ymmärretä. Olen myös edelleen kiinnostunut niistä tutkimuksista, jotka päätyvät kovan rasvan eduksi. Valitettavasti niitä ei ole.

   • Ainiin ja selvennyksenä vielä:

    Mainitsin, että rasvalla läträämisen sijaan kannattaisi suosia hiilihydraatteja. Tämä siis lähinnä mm. aineenvaihdunnallisista syistä, ei sydän-ja verisuonitautien riskin kannalta.

 • Lybia:

  Se, että elimistö valmistaa tyydyttynyttä rasvaa itse, ei todista yhtään mitään. Eikä pidä paikkaansa, että kaikista hiilihydraateista valmistetaan rasvoja. Hiilihydraatit pilkotaan ruuansulatuselimistössä glukoosiksi, josta soluhengityksessä saadaan ATP:tä, jota solut voivat käyttää energianlähteenään. Osa ylimääräisestä glukoosista varastoidaan insuliinin avulla maksaan ja lihaksiin glykogeenivarastoiksi. Ylimääräisestä energiasta tulee rasvaa, joka ei yleensä ole toivottu juttu. Rasvoista sen sijaan voidaan valmistaa maksassa ketoaineita energianlähteeksi tarvittaessa.

  Luonnollisuudella perustelu taas on huteraa, eikä sekään todista mitään. Tietyissä rasvoissa on tietysti aina hapettumisen vaara, mutta sen kyllä huomaa pitkälti mausta, joten ei sitä kannata liiaksi pelätä.

  Jätän keskutelun omalta osin tähän. Tarkoitukseni oli vain saada ihmiset ajattelemaan, mitä kannattaa uskoa ja mitä ei. Netissä on paljon humpuukia, joka ei perustu mihinkään ja ne ovat usein tieteellisiä julkaisuja vastaan. Loppujen lopuksi jokainen päättää omasta ruokavaliostaan itse, mutta minä uskon tutkittua tiedettä, en huuhaata.

 • Tutkimusten mukaan, ihminen ei tarvitse mitään maitotuotteita rintamaidon jälkeen.
  Toki siinä on ravinto-aineita (Mitkä saa myös muusta ruuasta). Ihminen on kesyttänyt ensimmäiset vuohet n.20 000 vuotta sitten. Jep, juustot on hyviä yms. tuotteet missä maitoa on. Mutta rintamaidon jälkeen ei ole mikään ”must juttu” sitä käyttää.

  • Jos on iho-ongelmia,olkoon mitä tahansa,niin yksi parantumista nopeuttava tekijä on jättää kaikki MAITOtuotteet pois ruokavaliosta.Ei nyt oo mitään tieteellisiä tutkimuksia näyttää alle,mutta kuitenkin oma kokemus.

 • Sekin täytyy tässä todeta nyt sitten ääneen,että kyllä huomaa sen ettei suurimmalla osalla täällä olevista ole omakohtaista kokemusta siitä mitä se on kun terveytensä menettää eikä normi lääketiede tai itse luettu terveystiedon kirja sua parannakkaan.Helppo on huudella sitä ja tätä ja vedota siihen ja tuohon,mutta kun se terveys menee alta ja saatkin itse itseäsi hoitamalla parhaan hoidon niin kyllä se usko lääketieteeseen tai virallisiin tutkimustuloksiin aika hyvin murenee.Tervetuloa kokeilemaan pitkän tien kautta.Mullekkin on ihan sama kaataako joku maitoa litrakaupalla suuhunsa vai ei.Ihan hyvä jos voi.On se sitten rasvatonta tai ei.Rasva tuo täydenolon tunteen kuitenkin nopeammin kuin jotkut hiilarit…Ja kyllä mä pidän jatkossakin siitä kiinni,että raakamaito sisältää laktaasia vaikka kuka perustelisi mulle mitä tahansa.Hyvää syksyä vaan kaikille maitoon katsomatta! :)

  • Heh, puutun peliin aina vaan. Itsekin olen ollut ”sairas”. Tunnen myös monia muitakin, joilla on ollut vatsavaivoja, iho-ongelmia ja muita probleemia. Nämä henkilöt, minä mukaan lukien olemme ovat/olemme saaneet avun lääketieteestä ja ihan tutkittujen hoitojen avulla.

   Tarkoitus ei tietenkään ole sanoa, että älkää parantuko huuhaalla. Jos joku saa avun niin se on kai ihan sama mistä sen saa. On kuitenkin väärin levittää perätöntä/väärää tietoa faktoina ja samalla murjoa kaikki oikeat asiantuntijat omien mielipiteiden perusteella. Ongelmana nykyään ovat mm. rokotevastaisuuden yleistyminen ja eriliaset uskomushoidot, kuten homeopatia, jotka saattavat viedä tilan oikeilta lääketieteellisiltä hoitokeinoilta, jolloin tietämättömälle (hyvää tarkoittavalle) henkilölle saattaa käydä huonosti oikean hoidon puuttuessa.

   Monet nyt ihan unohtavat, että lääkärit ja ravitsemusterapeutit käyvät useita vuosia kestävän koulutuksen yliopistoissa, joten he kyllä tietävät esimerkiksi ihmisen anatomista ja fysiologiasta todennäköisesti enemmän, kuin yksikään itseopiskellut ”asiantuntija”.

   • Mistä sinä tiedät kenenkin koulutuksen?Väitätkö ettei terveydenhoitoalan ihmiset voi suositella hoidoksi muuta kuin pelkkää lääketiedettä?Silloin ollaan kyllä aika suossa.Parantuuko ihminen huuhaalla,jos siihen ei liity lääketiede?Syöt puheiltasi aika hyvin pohjan.En minä täällä vaahtoakkaan sitä,että älkää vaan menkö lääkäriin,mutta mitäs teet jos hoidot ei auta?Siihen et pysty vastaamaan kun jää tyhjän päälle.Faktaa ei ole olemassakaan koskaan täydellisenä,koska yksilö on yksilö.Muutenhan kaikki parantuisi samalla tavalla samoista sairauksista.Miksi toinen parantuu samasta syövästä mihin toinen kuolee?jnejne…

 • …Ja kaikkein tärkein jää aina sanomatta.Kiitokset täydestä sydämestä Jarkko siitä että jaksat pitää näitä sivuja vuodesta toiseen.Älä vaan lopeta.Olin vuosia sitten aika pirun huonossa kunnossa ja yksi syy miksi olen nykyään ”terve” on nämä sivut.

   • Ole hyvä vaan.Syy misi en ole tänne pahemmin kommentoinut on just tämä loputon oravanpyörä. 😀

  • En ymmärtänyt ollenkaan mitän kommentillasi yritit sanoa. Yleensä hoitoalan ihmiset eivät suosittele uskomushoitoja, koska näyttö ei puolla niiden käyttöä hoitomuotoina. Jos yksilö saa niistä apua niin se on hyvä. Ongelmana on, että nykyään datanomit, teatterialan ihmiset ym. levittävät väärää tietoa oman kokemuksen ja kiinalaisenlääketieteen opiskelujen perusteella. Tämä johtaa mm. jo mainitsemaani rokotevastaisuuteen, josta seuraa ongelmia.

   • Itse olen kylläkin terveydenhuoltoalalla.Työskennellyt lasten,vanhusten ja nykyään halvaantuneiden kanssa.Koulutuksia alalta löytyy useampi.Ei se silti tarkoita,etten puoltaisi omalla kohdallani tätä tietä.Koulun penkillä en ole hetkeen istunut kun töitä olen tällä alalla tehnyt nyt neljäsosan elämästäni.Ja mitä vikaa kiinalaisessa lääketieteessä,se on vanhempi kuin länsimaalainen sivilisaatio.

 • En tietenkään tuomitse sinua sen perusteella, että suosit toisenlaisia hoitomuotoja. Ymmärrät silti varmaan hoitoalan ihmisenä, että on olemassa myös paljon huonoja ja jopa (ainakin välillisesti) vaarallisia hoitoja. Oletetaan, että esimerkiksi sinä hoitaisit jotain vanhusta tai lasta. Hänelle nousisi korkea kuume, joka voisi olla vaikka hengenvaarallinen. Tässä kohtaa sinun pitäisi päättää, ”potilaasi” lääkärille vai homeopatiaa harjoittavalle luontaisterapeutille. Epäilen, että myös sinä valitsisit ensimmäisen. Valitettavasti kaikki eivät niin tekisi ja niistä tapauksista saa lukea lähes viikottain.

  Kiinalaisen lääketieteen ”vika” on siinä, että se perustuu uskomuksiin, joilla ei ole tieteellistä pohjaa. Tutkimuksissa hoitojen ei siis ole osoitettu olevan hyödyllisiä, joten ei niillä tule korvata hoitomuotoja, jotka on osoitettu toimivan.

  Lähtee keskustelu nyt vähän väärille urille. Tämä ei siis liity Jarkkoon millään tavalla. Pysytään vaikka maidossa. :)

 • Itse juonut punaista maitoa 46 vuotta. Ei ole aknea enkä ole lihava vaikken liiku juuri ollenkan. (170/62)

 • Olisihan noita tarinoita puolin jos toisin.Olet siinä kyllä oikeassa että lähtee nyt vähän pöpelikköön koko aihe.Hyvää syksyä sinulle ja minä palaan vanhaan hyväksi havaittuun sivustaseuraajan rooliin. 😉

 • Hei Jarkko, kiitos tärkeistä tiedoista joita meille jaat. Laitan nyt kommenttini tähän postaukseen, vaikka ei aiheeseen liitykään.

  Onko sinulla tietoa, mistä saa hyvän d-vitamiinivalmisteen gmo- vapaana ja ilman gelatiinia, mielellään d3- muodossa. Iherbistä tai jostain muualta? Taitaa olla aika mahdotonta? Kun vitamiinien eristysprosesseissa kait aina käytetään gmo:ta jossain kohtaa..

  Mut kiva jos vastaat!

 • Ite syntyny-68 ja juonu syntymästö lähtien maitoa punasesta rasvattomaan ja nyt jälkipolvi juo rasvatonta eikä niistä kenelläkään ole agnea eikä liika lihavuutta joten huuhaa tietoa!

 • Kuinka paha on jos syö n. 6krt viikossa 170g rahkaa marjojen kera välipalana? muuten vain satunnaisesti vähän juustoa tai raejuustoa menee salaatissa tai guacamole dipissä. sitten poikkeus n. 2krt kuussa käyn ulkona syömässä esim. kotipizzassa tai ravintolassa ja annos sisältää juustoa tai maitoa. muuten käytän kahviiin,puuroon,leivontaan, leivälle: kookosöljyy, mantelimaitoo, kookoskermaa, luomuvoita. kotiin en siis tuon rahka purkin lisäksi osta mitään muita maitotaloustuotteita kuin tuon luomu voin. finnejä satunnaisesti pieniä otsassa ja joskus rintakehässä, ”stressi” finnejä muutama leuassa ja aina vähintään yksi sellainen kipeä ilkeä, hikoilei kyllä treenatessa. (?) auttaisiko minun kohdalla maitotuotteiden kokonaan eliminointi enään mtn?

 • Moikka!

  Tämä ei nyt liity maitoon, mutta hyvinvointiin ja terveyteen kuitenkin. Olen ruvennut kiinnostumaan luonnontuotteista ja lisäravinteista sitä mukaa, kun ympärillä olevat ihmiset sairastuvat syöpiin ja milloin mihinkin. Jotain parannuksia olen saanutkin jo tehtyä, mutta kaipaisin kuitenkin lisäjeesiä joltain kokeneemmalta =). Mietityttää nimittäin se, että jos jokaisen lisäravinteen ottaa eri purkista, niin purkkejahan tulee kymmeniä (vitamiinit, kalaöljy, MSM, viherjauheet, spirulina, astaksantiini, lääkinnälliset sienet, magnesium, sinkki yms.)! Vaikka tuo vielä kotona onnistuisi, niin lähditpä mihin tahansa reissuun, noita kaikkia ei voi kyllä roudata mukana… Pystytkö suosittelemaan mitään, missä olisi useampi aine samassa? Mitä mieltä olet esim. noista

  http://eu.m.iherb.com/Madre-Labs-Immune-Punch-An-Immune-Support-Blend-6-35-oz-180-grams/8951

  http://eu.m.iherb.com/Dr-Mercola-Premium-Supplements-Whole-Food-Mushroom-Complex-90-Capsules/40549

  Joku suositeltava monivitamiini?

  Toinen juttu on se, että mieheni pitää näitä juttuja vähän hölynpölynä, eikä varmasti suostu napsimaan kymmeniä pillereitä. Muutaman pillerin käyttöön voisin saadakin houkuteltua =)! Olisi kuitenkin kiva pitää myös hänet terveenä…

  Vielä yksi askarruttava juttu on iHerbiltä tilattujen tuotteiden puhtaus/laatu. Sinä taidat kuitenkin olla vakuuttunut näistä? Eräs terveydenhoitoalalla työskentelevä kaverini osti ihan suomalaisesta luontaistuotekaupasta D-vitamiinia, jotka sitten lensivät roskiin kun maksa-arvot alkoivat nousta. Jotain skeidaa niissä siis oli mukana. Tämäkin siis arveluttaa!

  Mutta tuossapa taitaa olla nyt muutama päällimmäisenä mielessä oleva asia. Kiitos jos kerkeät vastailla!

 • Kiitos sinulle! Täytyy laittaa tilaus vetämään, ja tuo lääkinnällisten sienten sekoitus ehdottomasti mukaan.

 • Itse olen kärsinyt jo useamman vuoden aknesta etenkin otsaseudulla ja vielä siitä pahimmasta versiosta eli kystisestä aknesta. Rupesin viime kesänä miettimään ruoan merkitystä akneen, sillä ruoka-allergiat ovat tieteellisesti todettu asia. 3kk myöhemmin ja lopputulos oli Valion kannalta musertava:
  -kaikki maitotuotteet ja maitosuklaa aiheuttivat minulla aknea. Pelkästään muutaman päivän syönti maitotuotteita aiheutti oireita muutaman päivän päästä ja oireet kestivät noin viikon alkamisesta
  -myös kananmuna aiheutti iho-oireita

  Mielenkiitoista on kuitenkin se, että olen syönyt maitotuotteita myös ollessani jenkeissä, mutta siellä minulla ei tullut mitään iho-oireita. Mitä tästä voidaan sitten päätellä? Sen, että Valion tuotteet ovat täyttä prosessoitua moskaa.

 • Hei, olen selaillut näitä sivujasi ja tuotevinkkejä. Niistä ei kuitenkaan B-vitamiinejä löydy, mitä mieltä olet B vitamiinien ottamisesta ravintolisänä?
  Olin syönyt jotain vahvaa NOW-50 b-vitamiiniä Iherbistä ja sain siitä aknea, sekä hiustenlähtöä.

 • Hei,
  ihan alustavasti olisin halunnut kysellä, että miltä pohjalta jaat näitä vinkkejä? Onko jotain alan koulutusta vai vaan ihan itseopittua ja muuten vaan luettua tietoa? Meillä oli juuri lääkiksessä luentoja ”vaihtoehtolääketieteestä” ja kaikesta siihen liittyvästä ja sen perusteella monet kirjoituksistasi kauhistuttavat alan opiskelijaa. Mielenkiinnolla kuitenkin ajattelin vähän enemmänkin lueskella mitä olet kirjoittanut, toki en ehkä ole kaikista optimaalisin lukija, kun omat näkökannat ovat valmiiksi hieman jyrkät ja juuri lääketiedepohjaiset. Olisi myös kiva, jos ensi kerralla kun viittaat johonkin tutkimukseen olisi tarjolla linkki ihan alkuperäiseen tutkimukseen, sillä eri lehtien, vaikka olisi kuinka hyvä ja laadukas, tekemät artikkelit erilaisista tutkimuksista ovat usein hyvin vajanaisia ja antavat vain tietynlaisen ja tutkijan väitettä tukevan kuvan ilman että sitä käsitellään kriittisesti, toimittajat kun eivät ole alan ammattilaisia useimmiten millään tasolla.

  • Kun täällä on tämän haaran edustaja paikalla, kysynkin mielipidettäsi: Miksi ihminen luulee olevansa viisaampi kuin luonto? :)

   • Luonto on viisas muttei ihminen pysty sitä viisaasti käyttämään. Nimim.luontaistotteet tuhosi maksan

 • Hei! Iherbissä on tarjouksessa now foodsin mustaherukansiemenöljykspseleita joissa viimeinen käyttöaika helmikuu 2016. Montako kuukautta voi viedä käyttää viimeisen käyttökuukauden jälkeen?

 • Hei anna nyt vähän tarkentavaa tietoa miten, mitkä luontaistotteet tuhosi maksan, millä aikavälillä ja millä annoksilla? Mielenkiintoista tietoa.

 • tuo muute ei pidä paikkaansa että rasva säästetään teollisuudessa juustohin… Miksi sitten juustoja dumppausmyydään 4 e kilohinnalla kaupanhyllyssä ja juustolat pyrkii hankkimaan tuottoa myymällä erikoisjuustoja yli kympin kilo. Tosin kaupan kate on ttakoin varjeltu salaisuus, että tiä sitte kuinka paljon siitä rahasta valuu ketjussa alaspäin. Rasvaisemmalle maidolle lisähintaa, kuluttajan pitäisi käsittää se että tuotteesta pitää maksaa…

  • Hei Dona ja kiitos kysymästä. Omassa elämässäni on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana aika isoja juttuja, joten blogi on tuon takia ollut kirjoitustauolla.

   Tarkoitus olisi nyt tässä kevättalvella jälleen herätellä blogia henkiin uusien kirjoitusten myötä.

   • Elämä ja perhe on ykkönen. Kiva kuitenkin kuulla, että blogikirjoituksia on jatkossakin luvassa.

    Huikeeta alkanutta vuotta!

  • Parasta maitoa on punainen maito ja on terveellisempää kuin värjätty kurri eli nyky termillä rasvaton maito Rehelliset tutkimustulokset osoittaa että värjätty maito aiheuttaa sydän ja verisuoni sairauksia, lihottaa, naisille kohdunkaulan syöpää, miehille eturauhas syöpää, aknea ja muita pieniä oireita. Rasvainen maito estää sydän tautia ja ei lihota . Suomalaiset aikoinaan aivopessyt huuhaa puheillaan Pekka Puska ei ole enää missään johtavassa asemassa niin rehellisiä tutkimustuloksia on paremmin saatavilla, mutta aivopesu on juurtunut syvälle suomalaisiin. Jotain tietoa on matkan varrella itsellekin joskus meijerin työntekijänä , sillä eläinrasva on terveellistä

 • Missä on Jarkko? Todella ikävä uusia postauksia! Toivottavasti kaikki on hyvin ja palailet blogin ääreen pian. :)

  PS. Akne on pysyvästi poissa Nujerra akne-oppaasi avulla (Nyt jo yli vuoden ajan!). Olen jopa onnistunut käyttämään pannassa olleita ruoka-aineita saamatta aknea takaisin. Jihuu!

  • Veikkaus, että tullut aiheesta pelko, että käy kuten Pentti Kossilalle. Toivottavasti olen kuitenkin väärässä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista