Ravintoaineita, hunajaa ja mahlaa

Pakastaminen tai kuumennus ei uusimpien tutkimusten mukaan tuhoa niin paljon ravintoaineita kun aiemmin on luultu. Ihan hienoa, että tämmöisiä asioita tutkitaan, niin ei tarvitse luulla. Väistämättä herää kysymys, että kuinka vähän tiedämmekään ravintoaineista ja niiden vaikutuksista meihin.

Klikkaamalla suuremmaksi:

Mielenkiintoinen tutkimus liittyen samaan aiheeseen (pdf-tiedosto)

Hunaja

Kuulin tällä viikolla, että hunaja sisältää 12 eri maitohappobakteeria. Näistä 10 on ihan ”uusia lajeja”, eli sellaisia joihin ei ole muualla törmätty. Tämä oli ihan uusi tieto minulle.

Muistakaa käyttää vain pastoröimatonta hunajaa! Näin varmistat, että maitohappobakteerit ja muut aarteet ovat tallella.

Mahla

Alamme elää parasta mahla-aikaa. Normaalisti paras juoksutusaika ajoittuu huhtikuun viimeiselle viikolle. Mahlan terveysvaikutuksista ei käsittääkseni paljoa tiedetä, mutta uskallan väittää kyseessä olevan todellinen terveysjuoma.

Mahlan juoksutuksesta löytyy tietoa esimerkiksi täältä.

Jos et omista koivuja, kannattaa mennä rohkeasti kysymään joltain lähimetsän omistajalta lupaa mahlan keräämiseen. Uskallan luvata, että lupa tähän heltiää.

2 KommenttiaKommentoi

 • Ruuan käsittelyn vaikutuksia ravintoaineisiin:
  http://www.nutritiondata.com/topics/processing

  Talven yli säilytettyjen vihanneksien sijaan lienee parempi syödä pakasteita (ravintoainehävikki alkaa sadonkorjuusta).

  .. mm. lykopeeni (tomaatti) ja monet lääkinnälliset yrtit hyötyvät hauduttelusta/ kuumennuksesta, riippuen tietenkin siitä mitä vaikutuksia syömästään hakee.

  Huonon ruoansulatuksen omaaville on ehdottomasti parempi nauttia vähän kypsennettyä ruokaa, ettei ravinto vaan rynni läpi tai jää junnaamaan suolistoon (ravintoaineet ei imeydy). Suolisto-onkelmilla on btw yhteyksiä mm. masennukseen (imeytymisongelmat-> puutokset->…). Toki esimerkiksi soseutus/ keittoruoat/ smoothiet auttavat ruoansulatusta. Ja se, ettei hotki.
  Kypsennettyjä kasviksia on myös helpompi popsia enemmän kuin raakoja (tilavuus pienenee; kastikkeet, soseet, keitot). Entsyymien kannalta joka aterialle kannattanee kuitenkin sisällyttää jotakin raaempaa.

  Vähän sitä, tuota ja tätä; parhaat päältä :) Mahlanjuoksutus alkaa täällä huomenna.

 • Kiitos mielenkiintoisesta linkistä!

  Hyviä näkemyksiä tuon ruuansulatuksen suhteen. Samaan aiheeseen liittyen on syytä muistuttaa kaikkia raakaravintoon siirtyviä maltista. Eli raakaravintoon kannattaa siirtyä vähän kerrallaan. Myös säännölliset verikokeet, joissa etsitään mahdollisia puutostiloja ovat erittäin tärkeitä jokaiselle raakaravintoon siirtyvälle.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista