Refluksitauti

Epäilen vahvasti sitä, että minulla on refluksitauti. Onko sinulla heittää mitään vinkkejä tämän ongelman nujertamiseksi?

Hyvä kysymys! Kyseessä on varsin mielenkiintoinen tauti, josta ei yleisesti ottaen tiedetä kovinkaan paljoa. Tähän sairauteen suhtaudutaan usein lääkärien keskuudessa hieman vähättelevästi ja ylimielisesti, joka on ongelman kanssa painivalle varsin ikävä asia.

Refluksitaudissa mahan hapan sisältö pääsee virtaamaan ylöspäin takaisin ruokatorveen, kurkkuun, nieluun ja jopa suuhun asti. Väkevä neste, joka koostuu suolahaposta ja ruoansulatusentsyymeistä, aiheuttaa limakalvoärsytystä ja vaurioita, jotka johtavat mitä erilaisempiin oireisiin. Monilla lievää takaisinvirtausta tapahtuu silloin tällöin ilman, että kyseessä on varsinainen tauti. Refluksitaudista on kysymys silloin, kun takaisinvirtaus haittaa elämää tai voi aiheuttaa lisäsairauksia.

Refluksitauti on suomalaisilla yllättävän yleinen vaiva. Usein oireita voi hoitaa hyvin yksinkertaisilla ruokavalioon liittyvillä nikseillä. Muunlaista hoitoa kannattaa etsiä siinä vaiheessa, kun kotikonstit eivät auta ja oireilu on jatkuvaa tai aiheuttaa esimerkiksi ruokatorvitulehduksen.

Tässä muutamia vinkkejä, joista voi olla apua ainakin joillekin ongelmasta kärsiville.

1. Vältä gluteeniviljoja ja sokeria. Auttaa hämmästyttävän usein (myös) tämän ongelman suhteen. Siellä missä viljat, niin siellä myös ongelma…

2. Vältä ruokatorven alasulkijan painetta vähentäviä ruokia, kuten esimerkiksi kaakaota tai piparminttua.

3. Pureskele ruokasi hyvin. Syö ajan kanssa ja nautiskellen. Vältä viimeiseen asti syömistä stressaantuneena tai kiireisenä.

4. Inkivääri, fenkolinsiemenet ja lakritsijuuri ovat luonnon oman lääkekaapin puolelta erittäin kokeilemisen arvoisia välineitä. Inkivääri on tunnetusti mitä mainioin juttu ruoansulatusta ja erilaisia vatsavaivoja ajatellen. Fenkoli taas rauhoittaa / rentouttaa meidän ruoansulatuskanavan sileää lihaskudosta ja voi tätä kautta auttaa tähän ikävään vaivaan. Lakritsinjuurella on todettu olevan antasidien kaltaisia ominaisuuksia, joten myös sitä kannattaa nauttia oman harkinnan mukaan.

Löysin muuten taannoin aika mielenkiintoisen teen, jota jokaisen refluksitaudista kärsivän kannattaa koittaa! Kyseisestä teestä löytyy mm. näitä mainitsemiani inkivääriä, fenkolinsiemeniä ja myös lakritsijuurta.

5. Kannattaa myös harkita laadukkaiden ruoansulatusentsyymivalmisteiden käyttöä.

6. Ruokavalio kokonaisuudessaan kuntoon. Eli ota lisää ja korvaa menetelmä käyttöön. Lisää ruokavalioosi paljon hyviä komponentteja (aitoa ruokaa) ja korvaa niitä huonoimpia juttuja paremmilla vaihtoehdoilla.

7. Omenaviinietikka on tuonut tuhansille ja taas tuhansille ihmisille lähes uskomatonta apua tähän vaivaan. Kannattaa tutustua vaikka tämän kirjoituksen kommentteihin.

9 KommenttiaKommentoi

 • Kiitos jälleen kerran loistavan aiheen nostamisesta esille ja sen osoittamisesta kuinka oireita voidaan hoitaa muutoinkin kuin pilleripurkeilla.

  Itse olen juuri päässyt vuosikymmenen kärsimieni vatsaoireiden jäljille, joissa isona tekijä näyttää olevan vähähappoisuus, josta joidenkin tuoreiden arvioiden mukaan jopa suurin osa ihmisistä kärsii jollakin asteella. Samojen lähteiden mukaan oireita myös usein virheellisesti tulkitaan liikahappoisuuden aiheuttamaksi, kuten silloin kun vatsakalvot ovat herkät ja huonossa kunnossa (esim. gluteeinin tms. vuoksi) tai kun suolahappoa alkaa erittyä liian myöhään ja se jatkuu vielä kun vatsa on jo tyhjä. Tällöin happojen salpaamisyritykset vain pahentavat ongelmaa.

  Lisätietoa asiasta:
  http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/27/Maksimoi_suorituskykysi_suolahapon_avulla_.aspx?lang=FI&fb_source=message
  http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/433/The_HCL_Acid_Test.aspx

  Itse olen näin parin viikon kokeilun perusteella saanut välitöntä ja suunnatonta apua suolahappotableteista. Tavoitteena tietysti on, että vatsan tasapainon palautuessa myös suolahapon eritys normalisoituu ja pillereistä pääsee eroon. Olisikin kiva saada myös vinkkejä millä luontaismenetelmillä suolahapon eritystä voisi tehostaa. Itse olen jättänyt jo taakseni viljat, maidot ja sokerit sekä prosessoidut tuotteet, mikä onkin jonkin verran auttanut.

 • Pitkästä aikaa kommentoin, mutta nytpä sattu kohalle aihe, josta on kokemusta.
  Kärsin pitkään kummallisista ylävatsa- ja rintakivuista, tutkittiin sydäntä, kuvattiin keuhkot mutta sieltä ei löytynyt selitystä. Viimein lääkäri sanoi, että taitaapa olla refluksitautia. Minähän en edes koskaan ollut kuullu mokomasta, olin ihan ihmeissäni että mikäs se..
  No mahan tutkimuksiin ei huvittanu lähteä, taisin tosin olla silloin myös raskaana, joten ei olis voitu tähystyksiä tehdäkään.
  Omien päätelmien mukaan sitten jätin kahvin kokonaan pois, aloin vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle, joka on jatkunut osittain jo yli vuoden ja se tauti jäi siihen!
  En sen kummepia konsteja etsinyt tai mitään lääkkeitä hankkinu…ruokavaliolla hoitu mun kohdalla. :)
  Ihan oikeessa oot, mitä tuossa kirjotat!

 • Refluksitauti voi olla tulehdustauti:
  http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1537

  Refluksitaudin synnystä voi päätellä jotakin tästä:
  239 keskosella (ikä alle 35 viikkoa) tehtiin tutkimus, jossa selvitettiin rokotteisiin liittyviä sydän- ja hengitystieoireita sekä tulehdusarvojen (CRP) nousua. Kohonneita tulehdusarvoja esiintyi 70 % vauvoista, jotka saivat yhden rokotteen ja 85 % vauvoista, jotka saivat useampia rokotteita. 43 % vauvoista tulehdusarvot olivat epätavallisen korkeita. 16 % vauvoista oli hengenvaarallisia sydän- ja hengitystieoireita (hengityskatkoksia ja epänormaalia hidasta pulssia). Intraventrikulaarista vuotoa (aivoverenvuoto) oli 17 % niistä vauvoista, jotka saivat yhden rokotteen ja 24 % niistä vauvoista, jotka saivat useita rokotteita. Useat rokotteet olivat yhteydessä refluksitautiin.
  The Pourcyrous Study: a Major Landmark in Medical History, Journal of Pediatrics, 2009; 151: 167-172.

  http://www.vaccinationcouncil.org/2012/01/23/considered-innocent-until-proven-guilty-how-does-this-apply-to-shaken-baby-syndrome-and-non-accidental-injury/

 • Kiitos arvokkaista kommenteista!

  Asira-> Tuo suolahapon vähyys voi johtua monesta eri tekijästä, kuten esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

  Puolukka on tunnetusti hyvä juttu ajatellen suolahappoa ja pepsiiniä…

 • Mitä multaa käytätte idättämisessä? Kaupoissa on hirveästi merkkejä ja laatuja, mutta en vieläkään tiedä mikä merkki olisi kunnollinen.

  Suolahaposta puheen ollen onko joku törmännyt ajatukseen, että punajuurimehu buustaisi suolahappoa?

 • Hei Myy,

  Itse olen käyttänyt yhdeltä luomuviljelijältä saamaani multaa ja myös Kekkilän ”luomu” yrttimultaa on tullut käytettyä…

  Juu, olen törmännyt joskus tuohon, että punajuuresta voisi olla jotain apua asian suhteen.

 • Inkiväärimehuhan on tosiaan vanha konsti tähän tautiin.

  Idättämiseen kannattaa käyttää juuri tuota mainittua taimimultaa, jossa ei ole niin tujusti ravinteita. Luomulannoitettuja multia on tullut hyvin markkinoille joten niitä kannattaa suosia.

 • Säilyykö omenaviinietikka avattuna huoneenlämmössä?
  Onko mitään syytä laittaa sitä jääkaappiin?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista