Ruokakriisi voi räjähtää silmille

Jo kolme miljardia ihmistä kärsii aliravitsemuksesta ja näistä yksi miljardi näkee suoranaista nälkää. YK lupasi 7 vuotta sitten, että vuoteen 2015 mennessä nälkää näkevien määrä tullaan puolittamaan. Nyt tuo määrä on kuitenkin kaksinkertaistunut. Yksi tärkeimmistä tekijöistä ruokakriisin taustalla on rikkaiden maiden maataloustukiasten järjestelmä, joka käytännössä tuhoaa köyhien maiden maatalouden. Myös biopolttoaineiden tuotanto ja GMO-viljely pahentavat ongelmaa velkaannuttamalla pienviljelijöitä, joilta viedään maat ja vesivarat. Jos nykyinen ryöstöviljely jatkuu, on edessä vääjäämättä ruuan loppuminen. Elämme nyt ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa maailma ei edes yritä ruokkia nälkää näkeviä.

Afrikkalaisia on 800 miljoonaa, mutta vuonna 2050 heitä on jopa 1,6 miljardia. Tämä herättää väistämättä kysymyksen, että mistä näille kaikille riittää syötävää, kun Afrikassa on jo nyt nälkää näkeviä ihmisiä 300 miljoonaa. Jos halutaan, että jokainen afrikkalainen saisi tulevaisuudessa riittävästi ruokaa, tulisi nykyinen ruuantuotanto viisinkertaistaa. Vastaavanlaisia ongelmia väestönkasvun ja tuotannon kasvattamisen välillä käydään muuallakin maailmassa. Hyvä esimerkki tästä on Kiina, jonka täytyy ruokkia lähes neljännes maailman ihmisistä, mutta sillä on käytössä vain 7% maailman viljelysalasta ja 9% sen vesivaroista.

Biopolttoaineen tuotannossa hyödynnetään ihmis- tai eläinravinnoksi kelpaavia tuotteita. Tämä toiminta on muuttanut merkittävällä tavalla maataloutta. Yhdysvallat on ollut pitkään maatalouden nettoviejä, mutta jo nyt maa käyttää yli kolmanneksen tuotetusta maissista etanolin valmistukseen. Tämän seurauksena maissin rehuvarannot hupenevat ja maissin maailmanmarkkinahinta nousee. Köyhissä maissa maissista käytetään merkittävä osa ihmisravinnoksi, ja maissin hinnan kohotessa on tuloksena ollut vakava ruokakriisi. Meksikossa ilmiö on saanut nimen etanoli-inflaatio.

Biopolttoaineiden tuotantoa on markkinoitu ihmisille aseena ilmastonmuutosta ja öljyvarojen vähenemistä vastaan. Tämä ylistyslaulu on kuitenkin syytä kyseenalaistaa, sillä biopolttoainehuuma heikentää miljoonien ihmisten ruokaturvaa. On vähintään arvelluttavaa, että nälänhädän pahentuessa, tekevät ihmiset samaan aikaan ruuasta polttoainetta autoihin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista