Ruoki aivosi huippukuntoon!

Kuten tiedämme, niin aivojemme toimintakykyyn vaikuttaa moni eri tekijä. Yksi keskeisistä seikoista on tietysti syömämme ruoka. Heitän tässä yhteydessä muutaman näkemyksen siitä, että miten voimme parantaa aivojemme toimintaa helposti yrteillä ja muilla luonnon tarjoamilla ihmeillä.

Omega-3-rasvahapot lienee ehkäpä se tunnetuin yksittäinen juttu tuolta ruokamaailman puolelta, joka linkitetään vahvasti aivojen hyvinvointiin. Omega-3-rasvahapot edistävät mm. BDNF:n synteesiä aivoissa.

Ternimaidolla on laajakirjoinen koostumus kuin äidinmaidolla. Todelliset rakennuspuut aivoille!

Lesitiini parantaa muistia, oppimis- ja keskittymiskykyä. Soija ei missään tapauksessa ole se oma suosikkiruokani, mutta soijalesitiinin lisääminen ruokavalioon on monen mielestä perusteltua. Toinen hyvä ja joidenkin mielestäni se parempi lesitiinin lähde on kananmunankeltuainen.

Gotu Kola on neuroneja ja aivojen sähköisiä toimintoja aktivoiva yrtti, joka lisää keskittymiskykyä.

Ashwagandha on perinteinen ”aivoyrtti”, jota voi suositella erityisesti Alzheimer-potilaille.

Cayenne-pippuri lisää verenkiertoa ja tätä kautta hapenkuljetusta aivoille.

B12-vitamiini on tärkeä vitamiini aivoja ajatellen. Olen törmännyt tutkimuksiin, joissa todettiin aivojen jopa kutistuneen B-12 vitamiinipuutoksen myötä. On myös mielenkiintoista, että Suomessa ainakin 15 % yli 70-vuotiaista potee piilevää B12-vitamiinin puutetta. Sama määrä (15 %) näistä yli 70-vuotiaista syö mielialalääkkeitä…

D-vitamiini vaikuttaa ydinreseptorien toimintaan aivojen gliasoluissa ja neuroneissa, osallistuu neurotrooppisten faktorien biosynteesiin, aivojen hermokasvutekijän eli BDNF:n toimintaan, serotoniinin ja melatoniinin aineenvaihduntaan sekä typpioksidisynteesiin. Riittävä D-vitamiinin saanti lisää antioksidantti glutationia aivoissa, joka kuljettaa haitallisia raskasmetalleja pois aivoista.

C-vitamiini! Aivoissa on hyvin runsaasti C-vitamiinia, enemmän kuin missään muussa elimessä lukuu nottamatta lisämunuaista. Se osallistuu mm. välittäjäaineiden toimintaan ja sitä tarvitaan dopamiinin muuttamisessa noradrenaliiniksi. Ei siis ole ihme, että C-vitamiini vaikuttaa vahvasti psyykkisiin toimintoihimme.

On tutkittu, että kun terveille ihmisille ja skitsofreenikoille annetaan isohko annos C-vitamiinia, skitsofreenikot erittävät siitä keskimäärin huomattavasti pienemmän osan virtsassa kuin terveet ihmiset. Tällaisten ns. kuormituskokeiden perusteella voi arvella, että useilla skitsofreniapotilailla on epätavallisen suuri C-vitamiinin tarve. C-vitamiinia onkin käytetty skitsofrenian hoidossa eräiden muiden vitamiinien ja hivenaineiden ohella.

Kaakao on aika huikea juttu aivotoimintaamme ajatellen, sillä raaka kaakao sisältää runsaasti mielialaamme kohottavia välittäjä-aineita tai niiden rakennusaineita mm. serotoniinia, tryptofaania, anandamidia ja fenyylietyyliamiinia.

Ginkgo Biloba parantaa aivojen verenkiertoa, suojelee hermosoluja, kohentaa aivojen vireystilaa ja parantaa lyhytaikaista muistia. Todella loistava yrtti esimerkiksi opiskelijoille tai Alzheimer-potilaille!

Ginseng parantaa muistia ja henkistä vireyttä.

Kamomilla, laventeli ja rosmariini ovat todella loistavaa aivoruokaa. Kamomilla rauhoittaa (toimii hyvin myös lapsille), laventeli auttaa hallitsemaan ahdistusta ja rosmariini lievittää stressiä.

Lion’s Mane ja myös monet muut lääkinnälliset sienet on ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista ja vaikuttavimmista jutuista aivotoimintaamme ajatellen. Buddhalaismunkit ovat käyttäneet Kiinassa Lion’s Manea jo vuosisatoja tehostaakseen aivotoimintaansa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että Lion’s Mane edistää ja suojaa aivojen ja muun hermoston toimintaa muun muassa stimuloimalla hermokasvutekijää.

Kaikille ”puhujille” tai ääntään esimerkiksi työssä tarvitsevien kannattaa huomioida se, että lääkinnälliset sienet voivat vaikuttaa erittäin positiivisesti kielen tuottamiseen ja retoriikkaan.

On myös tärkeää muistaa se, että maksamme kunto näyttelee hyvin suurta roolia aivojemme suhteen, sillä maksa valmistaa mm. välittäjäaineita aivoille. Eli maksa kannattaa pitää huippukunnossa jos haluat optimoida aivojesi kunnon…

27 KommenttiaKommentoi

 • Tuli kuin tilauksesta tää juttu 😉 Osaatko suositella mitään c-vitamiinivalmistetta, mitä saisi ihan Suomesta (ei tarvis tilata iherbistä) vai onko kaikki c-vitamiinivalmisteet ihan ”turhia”?
  Oisko tuohon listaan hyvä viel b-vitamiinit?

 • Moi Olivia!

  Suosittelen lämpimästi camu camua, jota saa nykyään melkein jokaisesta kotimaisesta ekokaupasta…

 • ok, se onkin tuttu jo ennestään. osaatko sanoa päivittäisestä annostuksesta mikä ois hyvä, et saa oikeesti siitä vaikutuksia?

 • Moi,

  Kiitos hyvästä postauksesta!
  Haluaisin lisätä tuohon B12 kohtaan, että suositeltavinta olisi käyttää Metyylicobalmiinia, joka on luonnollinen ja aktiivinen B12. Usein B12 valmisteet ovat cyanocobalmiinia, joka ei aja samaa asiaa elimistössä. TOINEN nostettava pointti on se, että harvoilla B12 imeytyy kunnolla, tai jos imeytyykin niin kuljetuspuoli ei ole kunnossa. Ratkaisu: tabletti kielen alle sulamaan ja sitä kautta suoraan verenkiertoon.

  / Jere

 • ”Gotu Kola on neutroneja ja aivojen sähköisiä toimintoja aktivoiva yrtti, joka lisää keskittymiskykyä.”


  Aika mahtava fysiikan löytö tässä. Että oikein neutroneja, kas kun ei protoneja. Olisko oikea termi kuitenkin neuroni?

  Maintitakoon, että neutronien ja aivojen sähköisten toimintojen aktivointi ei käytännössä tarkoita yhtään sen enempää, kuin että ajattelee. Itse asiassa hallitsematon aktivaatio todennäköisimmin vain johtaa transientteihin psykoositiloihin.

  Ymmärrän listauksen idean, mutta tällaiset neurotieteiden perseraiskaukset karkottavat kyllä asiasta vähänkään ymmärtävät.

  No, menee vitsinä :) tosiaan neuropsykologiaa lukemaan hophop!

 • Kiitos hyvästä lisäyksestä Jere!

  Ja Artsille kiitos tarkkaavaisuudesta :) Pitää olla kirjoitusvirheiden kanssa tarkempi. Hermosoluistahan tässä puhuttiin…

  Sanni-> Kirjoittelen tuosta maksan hoidosta myöhemmin laajemman artikkelin.

  Nina-> Voin yrittää kaivaa tuon tutkimuksen jostain…

 • Olivia-> No varmasti jo hyvin pienestä määrästä saa terveydellisiä hyötyjä, mutta kyllä tuota kannattaa nauttia vähintään se pari teelusikallista päivässä.

 • Muistattehan keväällä ja kesällä kerätä villiyrttejä kuivattavaksi asti. C-vitamiinia saa ainakin nokkosesta, voikukasta, puhaherukanlehdistä ja ahomansikanlehdistä. Nyt äkkiseltään ei heti tule enempää mieleen. Lisäksi niissä on paljon muita tärkeitä aineita.

  Kaikenlaisia marjoja tietysti myös on erittäin tärkeä käyttää. Ei pidä unohtaa ruusunmarjaa, pihlajanmarjaa ja kaarnikkaa.

  Kannattaa ottaa selvää. Ilmaista ja ravintorikasta ruokaa on Suomen luonto pullollaan.

 • Hyvä Kukkanen! Hyvä kommentti…Ihmisillä tuntuu olevan nykyään sellainen käsitys että vitamiineja saisi vain pillereistä ja ihmejauheista…

 • Kukkanen-> Juuri näin. Malttamattomana tässä jo odottaa, että tuo kevät alkaisi voittamaan. Ensin mahlakausi, sitten villivihannekset ja kruununa marjat. Ei sitä enempää voi toivoa…

 • Lisäisin listalle ruusujuuri, eleuthero, reishi. cordyceps, brahmi, alpha-CPC, AFA-levä, luomukahvi, ja aivan huippu vihreä matcha -tee (teaniini+kofaktorit)!

 • Syötkö Jarkko kaikkia näitä yrttejä päivittäin? Oletko huomannut pidemmällä aikavälillä, että olisi ruvennut tulemaan älliä päähän? 😀 Sun juttuja on kyllä aina mukavaa lukea, onko sinulla tuohon listaan tullut mitään lisättävää tässä puolen toista vuoden aikana?

 • Moi Jape,

  En suinkaan näitä kaikkia joka päivä syö. Vähän fiiliksen mukaan näitä tulee nautittua. Jos siis puhutaan listassa olleista rohdoksista.

  Keskittymiskyky on tässä vuosien saatossa parantunut paljon. Onko syynä hyvät ruokavalinnat vai jotkin muut tekijät, niin sitä voi vain arvailla.

  Listaan en näin äkkiseltään osaa lisätä mitään uusia juttuja.

 • Mites sulla on muuten jäänyt tästä mainitsematta suoliston kunto? Eikös sitä sanota, että suolisto on ihmisen toiset aivot.

 • Jape-> Tutkimukset osoittavat, että ruokavaliolla on vaikutusta ihmisen älykkyyden kehittymiseen.

  Nimetön-> Juu, hyvä lisäys! Suoliston terveyttä ei voi korostaa riittävästi. Niin moneen asiaan se vaikuttaa…

 • Moikka Jarkko! Osaisitko suositella iHerbistä hyviä valmisteita nimenomaan Alzheimirin hoitoon eli Ginkgo Bilobaa, Ashwagandha ja Kurkumaa (siitä sinulla taisikin olla jo joku suositus.) ? Löytyi tosi paljon tuotteita ja on hirveän vaikea tietää mikä on hyvä. Kiitos tosi paljon!

 • Hei Paula,

  Ginkgo Biloban osalta suosittelen Gaia Herbsin tuotteista joko kapseleita (http://www.iherb.com/Gaia-Herbs-Ginkgo-Leaf-60-Veggie-Liquid-Phyto-Caps/12877) tai tinktuuraa (http://www.iherb.com/Gaia-Herbs-Certified-Organic-Ginkgo-Leaf-1-fl-oz-30-ml/13598)

  Myös Ashwagandhan suhteen Gaia Herbsin tuotteet on mielestäni paras valinta: http://www.iherb.com/Gaia-Herbs-Single-Herbs-Ashwagandha-Root-60-Vegetarian-Liquid-Phyto-Caps/23832

  Kurkuman suhteen voi käyttää joko laadukasta kurkumajauhetta (http://www.iherb.com/eclectic-institute-raw-turmeric-pow-der-2-1-oz-60-g/42098) tai kurkumauutekapseleita (http://www.iherb.com/Gaia-Herbs-Turmeric-Supreme-120-Veggie-Liquid-Phyto-Caps/40783).

 • Hei, Gotu kolasta olisin kysynyt, että minkä valmistajan olisit suositellut? Tiedän, että daburin on huippulaatuista, mutta olisiko muita.

 • selvä, kiitoksia! Olen käyttänyt Gotu kolaa lähinnä lisämunuaisuupumukseen ja saanut siitä tosi hyvän avun. Onko tuo nestemäinen tosiaan yhtä tehokasta kuin jauhemuodossa oleva? Siis että voisiko tuota jälkimmäistä vaihtoehtoa käyttää esim. Sen daburin gotu kolan sijasta? En ole heti vaihtamassa kuitenkaan. Pitää vain miettiä vaihtoehtoa, kun en oikein tiedä koska saan lisää tuota mainitsemaani.

 • Anna-> Jos haluat optimoida Gotu Kolan vaikutukset, niin suosittelen tuota tinktuuraa ja lisäksi sitten myös jotain jauhemuodossa olevaa valmistetta. Jos minun pitäisi valita jompikumpi, niin itse ottaisin tinktuuran.

 • selvä, kiitos vastauksesta. Eli paras vaikutus tulisi käyttämällä molempia, pitääkin harkita.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista