Ruusujuuresta apua stressiin

ruusujuuri

Miten voin torjua stressiä ja sen aiheuttamia haittoja? Tämä on yksi yleisimmistä kysymyksistä, mitä sähköpostiini saan. Aihe on valtavan laaja. Olennaisinta on tietysti pyrkiä minimoimaan ne epäterveellistä stressivastetta aiheuttavat stressitekijät pois omasta elämästä. Monesti tämä on helpommin sanottu kuin tehty.

Kun puhumme kroonisen stressin haitoista, niin meidän tulee puhua tällöin HPA-akselista (hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaisakseli) ja sen toimintahäiriöstä. Kun kärsit kroonisesta stressistä, niin kärsit tällöin HPA-akselin toimintahäiriöstä. Ja kun kärsit HPA-akselin toimintahäiriöstä, niin sinulla on kohonnut riski törmätä lukuisiin erilaisiin terveysongelmiin.

Stressi aktivoi HPA-akselin hyvin monimutkaisen ketjun kautta. Aivoilla on tärkeä rooli HPA-akselin toiminnan säätelyssä, ja keskeisimpiä rakenteita tässä ovat hippokampus, etuaivokuori ja mantelitumake. Hippokampus ja etuaivokuori jarruttavat HPA-akselin toimintaa, kun taas mantelitumake kiihdyttää sitä.

Kroonistuneen stressin myötä kortisolin kyky jarruttaa HPA-akselin toimintaa on heikentynyt ja siksi syntyy negatiivinen kehä, jossa normaali HPA-akselin vaimennus ei toimi.

Stressinehkäisyn lisäksi HPA-akselin tervettä toimintaa voi tukea monin eri tavoin:

 • Säännöllinen riittävä liikunta
 • Terveellinen ruokavalio
 • Tupakoimattomuus
 • Kohtuullinen alkoholinkäyttö
 • Riittävä uni

Lisäksi voimme hyödyntää tiettyjä rohdoskasveja, joista omat ehdottomat suosikkini ovat reishi, schisandra ja ruusujuuri. Reishiä ja myös schisandraa olen hehkuttanut monessa yhteydessä, mutta erityisesti tutkimusten valossa ruusujuuri on vähintään yhtä loistava keino yrittää minimoida stressin haittoja ja tukea HPA-akselin toimintaa.

Olen testannut ison kasan erilaisia ruusujuurivalmisteita ja tällä perusteella voin suositella sinulle erityisesti Gaia Herbsin ruusujuurta. Gaia Herbs on mielestäni tällä hetkellä se ykkösmerkki näiden eri rohdosvalmisteiden osalta. Ne ovat toimivia ja laatu on viimeisen päälle kunnossa, joten heidän tuotteitaan voi syödä turvallisin mielin ilman pelkoa esimerkiksi korkeista raskasmetallijäämistä.

13 KommenttiaKommentoi

 • Ruusujuuri on valmiste, jonka vaikutuksen todellakin huomaa jo ensimmäisestä kapselista, mutta käyttöä kannattaa varoa silloin jos on lisämunuaisten vajaatoiminta/uupumus ja kortisoli on alhainen. Se saattaa stressata niitä lisää. Tämän olen oman kokemuksen mukaan huomannut.

  • Hei Eeva,

   En ole kyseiseen tuotteeseen tutustunut, joten en voi lähteä sitä sen tarkemmin arvioimaan.

 • oon käyttäny L-glutamiinia 2kukkura teelusikallista per pv vuotavaan suoleen onko hyvä määrä? kerralla se 1teelusikka noin 2dl vettä

 • Hei! Kun tilaa iherbistä airmail Premium kuljetuksella paketin niin näkyykö postin sivuilla seurantakoodilla kun paketti on suomessa?

 • Itse into pinkeänä hommasin ruusunjuurta oikein kaksi purkkia kerralla ja parin kokeilukerran jälkeen täytyy sanoa, että ei toimi tällä tädillä yhtään silleen ku pitäis. Yksi kapseli teettää aivan käsittämättömän aivosumun ja meinaan nukahtaa pystyyn. :/ Terve en ole millään mittarilla, hormonit on sekaisin kuin seinäkello (epäilen progesteronivajausta/estrogeenidominanssia), on kilpparin vajista ja adrenaliinitkin on varmasti piipussa. Jostain luin, että rhodiolalla olisin jonkinlaisia ”estrogeenisiä ominaisuuksia” kuten lakritsinjuurella ja schizandrallakin. Kaikki nämä kolme huonontavat oloani aivan huomattavasti. Tulsi, ashwagandha ja maca taas tuntuvat toimivan paremmin. Sienten kokeilu kiinnostaisi, mutten tiedä yhtään mistä aloittaa ja mitä hommata ensimmäisenä. Vinkkejä?

  Kiitos tästä blogista, tää on ihan huippu.

  • Juuri näin, on tärkeää kuunnella omia tuntemuksia.

   Lääkinnällisten sienten osalta kannattaa ensimmäiseksi tutustua pakuriin ja reishiin. Itse en voi kylliksi hehkuttaa erityisesti tuota reishiä…

 • Hei! Kasvatan ruusuja, luomuna tietty. Voinko käyttää niiden juuria? Ja miten? Nämä lajikkeet, mitä suositellaan teehen kasvattavat voimakastuoksuisia kukkia. Kiitos vastauksestasi jo etukäteen!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista