Schisandra

Schisandra eli palsamiköynnös on ehdottomasti yksi suosikkiyrteistäni. Palsamiköynnöstä kutsutaan myös sitruunaköynnökseksi, koska sen marjat ovat hyvin happamia. Köynnöksen kiinankielinen nimi tarkoittaa ”viiden maun marjaa”, eli happaman lisäksi siitä voi löytää karvaan, makean, mausteisen ja suolaisen maun.

Oli Schisandra-marjan mausta sitten mitä mieltä tahansa, niin sen lääkinnällisiä ominaisuuksia ei voi ylistää riittävästi. Schisandra-marjan terveysvaikutuksia on tutkittu viime vuosina paljon ja tutkimustulokset ovat olleet vähintään mielenkiintoisia:

 1. Tukee maksan toimintaa.
 2. Tukee munuaisten toimintaa.
 3. Tukee keuhkojen toimintaa.
 4. Edesauttaa sydämen terveyttä.
 5. Auttaa stressinhallinnassa.
 6. Voi parantaa keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta.
 7. Tunnetusti todellinen kauneus-yrtti. Schisandraa löytyykin monista ihonhoitotuotteista.
 8. Voi parantaa suorituskykyä. Esimerkiksi monet kiinalaiset urheilijat käyttävät Schisandraa.

Itse olen huomannut Schisandran toimivuuden erityisesti stressinhallinnan osalta. Mielestäni Reishi ja Schisandra yhdessä tai erikseen on stressin nujertamista ajatellen mitä loistavin kaksikko. Schisandra tuntuu muutenkin toimivan loistavasti eri yrttien kanssa (synergiavaikutukset). Reishin lisäksi Schisandraa voi koittaa vaikka yhdessä Ginsengin tai Ashwagandhan kanssa.

Myös Schisandran maksan terveyttä tukevia vaikutuksia on pakko hehkuttaa. Tutkimuksien mukaan Schisandralla on joitain samanlaisia ominaisuuksia kuin maarianohdakkeella, joka on ehkäpä se kaikista tunnetuin ja tehokkain maksa-yrtti. Schisandran säännöllisellä käytöllä on mahdollista ehkäistä erilaisia maksaongelmia, jota esimerkiksi lääkkeet, alkoholi tai ympäristömyrkyt voivat aiheuttaa.

DSC_0005

Itse tykkään erityisesti Eclectic Instituten Schisandra tinktuurasta. Se on toimiva, tehokas ja kätevä käyttää vaikka reissussa. Toki muitakin hyviä vaihtoehtoja on. Näistä voin mainita esimerkiksi FSF Longevity ja FSF Endurance yrttisekoitukset, joissa on Schisandran lisäksi myös muita yrttejä.

Tietysti voit ostaa myös Schisandra-marjoja sellaisenaan ja valmistaa niistä omia tinktuuroita tai käyttää niitä vaikka teen tai pirtelöiden joukossa.

Kaarlo Impolan hampputuotteet
oljyhamppu
Haastattelin talvella Kaarlo Impolaa liittyen öljyhampun viljelyyn. Nyt Kaarlolta on saatavilla hampunsiemenien lisäksi myös hamppurouhetta ja huippulaadukasta hamppuöljyä. Voin suositella! Löydät Impolan hampputuotteita ekokaupoista tai voit kysyä niitä myös suoraan tilalta.

4 KommenttiaKommentoi

 • Onko sinulla kokemusta ruusujuuresta (rhodiola rosea)? Netistä löytyy paljon ihmisiä, jotka vannovat sen nimeen stressin, ahdistuksen ja masennuksen hoidossa, ja olenkin nyt itse laittanut purkin ruusujuuriuutetta tilaukseen.

 • Moi Nimetön,

  On paljonkin. Esimerkiksi jokin näistä voi toimia:

  Reishi
  Skullcap
  Mäkikuisma
  Valeriana
  Laventeli
  Kava

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista