Selätä flunssa

Näinä päivinä eletään taas todellista flunssa-aikaa. Tuntuu melkein siltä, että joka toinen vastaantulija pärskii ja köhii. Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovisen mukaan Suomessa sairastetaan vuosittain 20 miljoonaa flunssaa. Eli näin ollen jokainen kansalainen sairastaa noin 4 flunssaa vuodessa. Aika paljon.

Huonoin tilanne on pienten lasten kohdalla, sillä on laskettu, että päiväkotilapset kärsivät hengitystieinfektioista jopa sata päivää vuodessa. Tuo lukema saa jo todella havahtumaan. On siis täysin normaalia, että lähes kolmasosa vuodesta ollaan sairaana! Todella sairasta touhua ja vielä sairaampaa touhusta tekee sen, että tilannetta ei käytännössä yritetä millään tavalla korjata.

Tämän hurjan ilmiön syyllisinä pidetään päiväkotien liian suuria ryhmäkokoja ja heikkoa käsihygieniaa. Molemmat tekijät ovat todella merkittävässä roolissa ja etenkin tuota käsienpesun tärkeyttä ei voi kylliksi korostaa. Lapsilta käsihygienia tietysti aina välillä unohtuu, mutta aikuisten suhteen tilanne ei ole kovin paljoa parempi. Silmiini osui taannoin juttu, jossa kerrottiin, että yllättävän harva suomalainen pesee kätensä wc-käynnin yhteydessä. Lisäksi ei ole ollenkaan poikkeuksellista, ettei käsiä pestä esimerkiksi kauppareissun jälkeen ja ennen ruoanlaittoa. Ei ole ihme, että pöpöt leviävät.


Kuva klikkaamalla isommaksi

Jos vielä mietitään tuota päiväkotien surkeaa tilannetta, niin on myös syytä olla erityisen huolissaan antibioottien hurjista käyttömääristä. Ei ole ollenkaan tavatonta, että yhdessä päiväkodissa voi olla päällekkäin esimerkiksi 5 erilaista antibioottikuuria. Tämä voi aiheuttaa sen, että pöpöistä tulee entistä kovempia ja ovelampia taistelijoita, joka entisestään pahentaa vallitsevaa tilannetta.

Flunssaa torjuttaessa on käsihygienian lisäksi syytä kiinnittää erityishuomiota tietysti myös ravintoon. Pullalla ja jäävuorisalaatilla ei kovin kummoista suojausta pystytä rakentamaan. Nauti näiden sijasta vahvoja (aitoja) makuja ja monipuolisesti erivärisiä ruoka-aineita. Lisäksi näin flunssakauden huipulla on erittäin perusteltua ottaa hieman ylimääräistä D- ja C-vitamiinia ja vaikka nauttia joka aamu kuppi herkullista pakuriteetä.

Jos se flunssa kuitenkin iskee, on sen nujertamiseksi olemassa muutamia hyviä apukeinoja. Tärkeää on toimia jo siinä vaiheessa kun siellä kurkussa alkaa olla tuntemuksia ovella koputtavasta flunssasta tai nenä alkaa vuotamaan. Syö reilusti C- ja D-vitamiinia ja keitä vahvaa pakuriteetä, johon kannattaa sekoittaa esimerkiksi cayennepippuria ja inkivääriä. Myös valkosipuli tekee ihmeitä. Kun flunssa tekee rynnäkköään, nauti raakaa valkosipulia mieluiten useamman kerran päivässä. Myös salviasta valmistettu tee on tehokas apu flunssaa nujerrettaessa. Eikä tietysti pidä unohtaa propolista, jota voi käyttää sekä sisäisesti, että ulkoisesti. Monet lapset ovat päässeet eroon flunssakierteestä ja toistuvista korvatulehduksista, kun heille on laitettu säännöllisesti tippa propolista molempien korvalehtien taakse.

3 KommenttiaKommentoi

 • Ja mukavaahan se olisi jos lapset voisivat päivät pitkät olla homeettomissa tarhoissa ja kouluissa, niin siinäkin pääsisi vähemmällä kärsimyksellä.

  Lasten tarhassa (entinen asunto jossa 1 makkari, keittokomero jne) muutama lapsi oli koko ajan kipeä. Minä (meillä lapsi oli terve) ja yksi toinen äiti alettiin vaatimaan päitä vadille ja kaupungin terveystarkastaja kävi. Mitään siellä sisätiloissa ei kuulemma ollut. Varastossa joka oli samassa yhteydessä kyllä :) Sittemmin kuulin, että sauna ja pesuhuone oli suljettu. Ennen lapset leikki siellä ja kuuntelivat satuja. Tilaa oli semmosen ehkä 60 m2 ja 26 lasta yhteensä. Mikäänhän ei estä pitämästä tuollaista sakkia, kun puolet on puolipäivä tarhalaisia. Tuli terveystarkastajalle meinaan yllätyksenä, kun kysyin, että tiedätkö, että siellä on melkein 30 lasta. 12 tai 13 lapselle kokopvä tarhalaiselle oli paikka.

  Seinänaapurissa oli selvät kosteusvaurion jäljet katossa ja kosteusmittauksella saatiin lukemia. Näin myös ne vesitipat roikkumassa katosta. No asukas aikoi tehdä asialle jotain ja soitti kaupungin asianajajalle kaiken väännön jälkeen. Sanoi, että helpommalla pääsee, kun muuttaa pois. No asukkaat muuttivat ja kun uudet naapurit muuttivat kysyin onko sisäkatot vasta maalatun näköiset. Kysyivat mistä tiedän ja kun kerroin, että arvelin niin tapahtuneen, niin en kuullut hurraa huutoja.

 • Tosiaan on tämä Suomi kyllä homeen valloittama. Itse vietin tietääkseni ala-asteen homevapaassa koulussa, mutta sitten yläaste ja lukio homeisissa kouluissa ja plus neljä vuotta homeasunnossa.
  Jäin miettimään pitääkö tuo Halon blogissaan kertoma asia paikkansa, että homeitiöitä on suolistossakin jos on pitkään altistunut homeelle. Ja jos näin on niin kauankohan mahtaa mennä, että saa probiooteilla, ruokavaliolla ja ympäristön vaihdoksella suoliston taas balanssiin. Mikähän tuolle edes toimisi mittarina, että maha toimis yhtä hyvin ilman Ohira kuin Ohiran kassa(?).
  En tiedä kuinka moniko katsoi aikoinaan yleltä tulleen jonkun hometalo ohjelman, jossa oli monta perhettä mukana ja viranomaisten ja tasunnon myyjän asenteet on kyllä uskomattomia. Tulisipa joskus joku muutos siihen ettei maailamaa säätelisi enää kokonaan rahanhimo ja ”oma maine”.

  Hyvä kirjoitus, mutta ihmettelen jos suomalaiset tosiaan pesevät kätensä noin huonosti.

 • Olen kuullut, että monet hometalossa asuvat kärsivät erilaisista ”vatsavaivoista”, jotka ei helpotu moneen kuukauteen, vaikka homeesta päästäisiin eroon. Sen tarkemmin en tiedä asiasta.

  Juu, itse muistan nähneeni tuota samaa tv-sarjaa. Todella surullisia tarinoita…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista