Siunaa jokapäiväinen leipämme

Korvatulehdus, akne, atooppinen ihottuma, syöpä, astma, likinäköisyys, diabetes, nivelreuma, MS-tauti, epilepsia, dementia, skitsofrenia, masennus, nokkosrokko, osteoporoosi… Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Tuossa listassa on vain pieni osa niistä sairauksista, joita gluteeniviljat aiheuttavat.

Gluteeniviljojen sisältämät erinäiset proteiinit voivat saada immuunijärjestelmämme reagoimaan sairaalloisesti. Näitä proteiineja on yleisimmistä viljoista vehnässä, ohrassa ja rukiissa. Kyseisiä proteiineja kutsutaan kansankielellä gluteeniksi.

Näistä pahisproteiineista on eniten tutkittu gliadiini-nimistä myrkkyä, joka saa keskivertoihmisen immuunijärjestelmän täysin sekaisin. Eli käytännössä kehomme pitää sitä ruisleipää myrkkynä eikä ravitsevana ruokana.

Amerikassa epäillään peräti 100 miljoonan kansalaisen kärsivän lähinnä vehnän aiheuttamista ongelmista. Suomessa vastaava luku on varovaisesti arvioiden 2-3 miljoonaa. Kun näitä lukuja katsoo, tulee väistämättä mieleen vain yksi kysymys. Miten tämä on mahdollista?

Lähes kaikki ravinto-oppaat ylistävät viljoja ja etenkin täysjyväviljoja. Virallisten suositusten mukaan meidän pitäisi syödä joka päivä vähintään 5-8 leipäpalan edestä erilaisia viljoja. On tärkeää huomioida se, että joillekin ihmisille viljat voivat sopia, mutta todennäköisesti suurimmalle osalle meistä ne eivät sovi. Viimeisten vuosikymmenten kuluessa ovat tutkijat havainneet, että gluteeniviljojen vahingolliset proteiinit voivat aiheuttaa sairauksia lähes mihin kehon osaan tahansa ilman minkäänlaista suolistoperäisyyttä. Tätä oireyhtymää kutsutaan yleisesti gluteeniherkkyydeksi.

Entistä ikävämmäksi tilanteen tekee se, että lähes jokaisella gluteenille herkistyneellä on myös muita herkistymisiä ruoka-aineiden suhteen, jotka sitten johtavat monien muiden allergioiden ja herkkyyksien kehittymiseen. Esimerkiksi itselläni ovat allergiat hävinneet lähes tyystin viljojen syönnin lopettamisen jälkeen.

Maanviljelyä ja viljankasvatusta on ollut olemassa korkeintaan 15 000 vuotta, kun taas nykyihmiset kehittyivät Afrikan savanneilla jo noin 200 000–250 000 vuotta sitten. Kaukaisimmat esi-isämme eivät ole koskeneetkaan viljoihin yli kahteen miljoonaan vuoteen. Vielä tänä päivänäkään monet maapallon ihmisistä eivät ole omaksuneet gluteeniviljojen syöntiä. Toki myös esimerkiksi maissi ja riisi aiheuttavat omat ongelmansa, mutta sen on jo kokonaan toinen juttu.

Suomessa viljoja ollaan syöty moneen muuhun maahan verrattuna vasta kohtalaisen vähän aikaa, joten voi olla hyvin mahdollista, että me olemme erityisen herkkiä gluteenille. Tätä puoltaa ainakin monet tautitilastot. Suomi on erittäin sairas maa.

Voi olla, että menen seuraavassa arviossani pahasti metsään, mutta tuon sen kuitenkin julki. Jos ajatellaan tilannetta noin 20 000 – 30 0000 vuoden päähän, on täysin mahdollista, että ihminen sopeutuu gluteeniviljojen kulutukselle. Odottavan aika voi tosin muodostua turhan pitkäksi. Edessä olisi runsaasti sairauksia ja kuolemaa, jotka voitaisiin estää yksinkertaisella ruokavalionmuutoksella.

Mistä sitten tietää, että kärsiikö gluteeniviljojen aiheuttamista ongelmista? Hyvä kysymys, sillä gluteeniviljojen aiheuttamien sairauksien määrä on niin suuri, että on vaikeaa sanoa johtuuko joku tietty sairaus viljoista vai jostain muusta. Nykyään on olemassa hyviä laboratoriokokeita, joista voi olla apua asian selvittämiseksi. Huominarvoista on kuitenkin se, että nämä kokeet eivät anna välttämättä todellista vastausta. Itse reagoin gluteeniviljoihin erittäin voimakkaasti, mutta laboratoriokokeiden mukaan minulla ei pitäisi olla mitään ongelmia gluteeniviljojen suhteen. En itse asiassa pysty syömään edes kauraa (luontaisesti gluteeniton), koska sitä on usein käsitelty samoissa tuotantotiloissa kuin gluteeniviljoja.

Helpoimmin asia selviää vain kokeilemalla. Kukaan ei häviä jos koittaa elää muutaman viikon ilman gluteeniviljoja. Jos siitä ei ole apua oireisiin, niin syy on varmaankin sitten jossain muussa jutussa. Ihminen selviää hyvin myös ilman leipää ja puuroa…

Olen käyttänyt lähdemateriaalina Vaaralliset Viljat nimistä kirjaa, jota voin suositella jokaiselle. Kirjan ovat kirjoittaneet James Braly ja Ron Hoggan

            

20 KommenttiaKommentoi

 • Mikä yhteys likinäköisyydellä ja viljoilla on, osaatko yhtään avata tätä? Kiinnostaa vaan, kun on kaukonäkö on huonontunut viime vuosina aika tasaista tahtia. Syön kylläkin aika vähän viljoja, oikeastaan vain kauraa ja ruista muutaman kerran vkossa. Tietenkin tietokoneen ruudun tapittamisella voi olla omat vaikutuksensa..

 • Hei Manna,

  Ja kiitos hyvästä kysymyksestä.

  Tätä asiaa on ymmärtääkseni tutkittu todella vähän, mutta aika selvä syy-yhteys on olemassa. Keliakiaa sairastavilla on keskimäärin huomattavasti enemmän ongelmia silmiensä kanssa kuin terveillä ihmisillä. Taittovirheet ja erilaiset tulehdukset ovat niitä tyypillisimpiä tapauksia.

  Olen lukenut myös siitä, että kun potilaalla on todettu keliakia ja hän aloittaa gluteenittoman ruokavalion, niin hänen näkönsä saattaa muuttua huomattavalla tavalla hyvinkin lyhyellä aikajaksolla.

  Itselläni on ollut lasit noin 10-vuotta, mutta näön suhteen en ole havainnut mitään muutoksia sen jälkeen kun lopetin gluteeniviljojen syönnin.

 • Tämä on asia, mitä monen on vaikea uskoa. Itse kun tätä ”valistustyötä” teen (kyllästytän siis ystäviäni ja työtovereita terveellisestä ruuasta jankkaamalla) niin pikku hiljaa ihmiset ovat alkaneet uskoa, että luonnolliset rasvat eivät ehkä niin vaarallisia olekaan, mutta ruisleipä ja kaurapuuro tuntuvat suomalaisille olevan todella pyhä asia.

  Itse kuitenkin olen omassa olossani huomannut merkittävän eron, kun jätin viljat; vasomotorinen nuha on tiessään, vatsaa ei enää turvota jne.

  Viljat ovat myös hyvin koukuttavia, riippuvuutta aiheuttavia. Itse huomaan oman lapsen kohdalla, eli heiltä en suoraan ole kieltänyt leivän syöntiä. Puurot vaihdettiin hirssiin, tattariin tai Quinnoaan, sekä itse tehdyt myslit ja murot myös gluteenittomiin sekä leivonnassa käytän edellämainittuja tai lisäksi kookosjauhoja jne.

  Kuitenkin varsinkin esikoinen joka monta vuotta söi leipää ennen kuin silmämme viljoihin avautuivat ja nykyään hän sitten välillä saa ”herkutella” leivän kanssa (tosin toki luomulaatuisen) niin näkee oikein miten poika söisi sitä yli omien rajojensa. Mutta olikohan se juuri Heikkilä, joka sanoi viljojen vaikuttavan aivoihin morfiinin lailla (voin toki olla väärässäkin).

 • Moi,

  Muistat aivan oikein tuon morfiinijutun. Viljat aiheuttavat pahemman luokan riippuvuutta. Kovimmat viljojen vastustajat ovat vaatineet niitä jopa huumausainelistalle…

  Olen saanut jopa suoranaista vihaa niskoilleni kun olen kertonut näiden gluteeniviljojen haitoista. Ne ovat todella pyhä asia suomalaisille ja se on täysin ymmärrettävää. Onhan esimerkiksi ruisleipä tietyssä mielessä osa suomalaisuutta.

  Toki myös positiivista palautetta on tullut kun ihmisiltä on hävinnyt monet krooniset sairaudet muutamassa viikossa viljojen syönnin lopettamisesta.

 • Hei

  Löysin blogisi nyt ja kuullostaa tosi mielenkiintoiselta. Vastaan nimenomaan tähän viestiin, koska olen huomannut omalla kohdallani ongelmia gluteiinin suhteen. Kokeilin tammikuussa viikon verran hiilihydraatitonta laihdutusta. Yllätyksekseni oikeastaan kaikki ruoansulatusvaivat katosivat jo parissa päivässä, Leipää kuitenkin teki mieli ja palasin vanhoihin tapoihin. Myöhemmin keväällä lääkärillä käydessäni ehdotin lääkärille keliakiatestiä. Sain sen ja tulos oli negatiivinen. Muut lääkärin sanomiset kuitenkin johti siihen, etten luota kyseiseen lääkäriin. Verikoe on toki verikoe, mutta tiesin etukäteen, että negatiivinen tulos saatta olla myös väärä. Olen erittäin ylipainoinen ja sokeriarvot huitelee ylärajoilla. Minulla alkaa siis olla viimeiset hetket tehdä se tärkeä elämänmuutos. Ehkä sinun blogisi auttaa minuakin.

 • Hei,

  Ja kiitos kommentistasi! Myöskään itselläni ei verikokeista näkynyt mitään viitteitä keliakiasta. Täytyy kuitenkin huomata se, että gluteenille herkistyminen ja keliakia on 2 eri asiaa. Tätä eivät monet lääkäritkään tunnu ymmärtävän.

  Ainoa varmasti toimiva diagnoosi on itsensä kuuntelu. Eli jättää kaikki gluteeniviljat pois ruokavaliosta (myös kaura) pariksi viikoksi ja fiilistelee samalla tuntemuksiaan. Uskallan väittää, että lähes poikkeuksetta monet selittämättömät vaivat paranevat kuin itsestään.

  Leivästä ei tarvitse suinkaan luopua kokonaan. Esimerkiksi tattarijauhoista saa leivottua varsin maukasta leipää tai limppua, jota itse suosin sen helppouden vuoksi.

 • Hei! Löysin sattumalta sivusi googlettelemalla gluteiinista ja iho-ongelmista. Itse olen ollut vhh ruokavaliolla jo vuodesta 2008 ja olen sillä parantunut mm. aknesta. Nyt jostain kumman syystä?! Aloin syömään ruisleipää yms riisiä, tummaa makaronia. Olin sairas, enkä voinut sen vuoksi syödä 2viikkoon juuri mitään ja se kasvatti niin kovan nälän, että kun parannuin en muuta tehnyt kuin söin. Söin kaikkea haitallista, pitsoista lähtien. Sitten aloin syömään sitä leipääkin jo.

  Lopputuloksena sairastuin uudestaan akneen. Kasvojen iho on huonona, mutta muualta iho on kuiva ja kutiseva. Sain atooppisen ihottumankin takaisin. Maha on ollut kipeä ja olen joutunut ottamaan päiväunia. On uskomatonta kuinka ihmistä väsyttääkin nämä viljat!

  Olen nyt tullut taas järkiini ja kadun suuresti tätä ahmintaa. Viikko on takana ilman viljoja yms lisaineita ja eineksiä. Ihon kunto on alkanut parantumaan. Näpyt laskevat päiväpäivältä ja ihon kuivuus helpottaa.

  Olen huomannut henkilökohtaisesti, että itselläni viljat kuivattavat silmätkin niin kuiviksi, että joutuu käyttämään silmätippoja. Yhtään ei sovi viljat ihmisille.

  Kiitos hyvästä blogista!

 • Hei,

  Ja kiitos kommentistasi!

  Tarinasi on todella tuttu. Olen saanut useita samankaltaisia viestejä, joissa kerrotaan kuinka laaja kirjo erillaisia sairaksia on parantunut jo pelkästään viljojen syömisen lopettamisen myötä… Eli olen täysin samaa mieltä kanssasi. Viljat eivät todellakaan sovi meille. Tai ainakaan suurimmalle osalle meistä.

 • Hei taas,

  Sillä pistin jo tuosta Chlorellasta sinulle viestiä. Olen tätä leipäasiaa miettinyt jo jonkin aikaa, sillä huolimatta varsin terveellisestä (siis tavallisen suomalaisen mittapuun mukaan) ruokavaliostani ovat erilaiset vatsa-ja suolistovaivat painaneet mieltäni vähintään kuluneen vuoden verran. Aknesta olen myös kärsinyt jo 90-luvun alusta, mutta eihän kaikkien vaivojen tarvitse korjaantua yhdellä kertaa.

  Pitkälti kirjoituksesi pohjalta olen nyt päättänyt kokeilla ns. leivätöntä pöytää, tai tietenkin olisi kiva jossain vaiheessa löytää sopiva gluteiiniton leipä, ja nähdä minkälaisia muutoksia se saisi aikaan. 4-viljan luomupuurostani en hennoisi luopua, mutta ollakseen johdonmukainen olisi kai sillekin syytä löytää jokin toinen vaihtoehto vai miten näet itse asian? Olen kuitenkin melko isolihaksinen kaveri, joten hieman mietityttää, saanko täytettyä energiatarpeeni päivän mittaan ilman viljatuotteita. Sitä on niin tottunut rauhoittamaan nälän viljalla.

 • Alkuun tuo gluteeniton elämä vaatii totuttelua, mutta kun siihen pääsee kunnolla kiinni, niin se on helppoa. Hyviä korvaavia vaihtoehtoja on paljon, joten et joudu periaatteessa luopumaan juuri mistään. Tattari, kvinoa, amarantti, pähkinät, mantelit, hampunsiemenet jne. Siinä vain muutama mainitakseni.

  Oma leivänkorvikkeeni syntyy tattarijauhoista, vedestä ja suolasta. Pari desiä jauhoja ja 0,5-1 tl suolaa sekä vettä sen verran, että koostumus on kohtalaisen löysä, mutta ei kuitenkaan vetinen. Sen jälkeen taikina pellille leivinpaperin päälle ja uuniin 200-asteeseen noin 20-minuutiksi. Nautitaan runsaan voin kera. Helppoa ja mielettömän hyvää.

 • Ihanaa,että löysin nämä sivut! En olekaan yksin ajatusteni kanssa. Monien kokeilujeni jälkeen olen tullut tulokseen,että olen jollain lailla viljoille-myös kaura mukaanlukien- allerginen. Suurinta haittaa niistä aiheutuu suolistolle,joka on viljoja käyttäessäni täydessä käymistilassa.Siitä johtuva mahan mölinä on aiheuttanut monia noloja tilanteita. Toinen juttu,minkä hokasin tässä aivan viikon sisällä on silmien ärsytys ja jumalaton kuivuminen. Olen taas ollut viljattomalla ruualla, ja yhtäkkiä tajusin,etten ole käyttänyt kostutussilmätippojani viikkoon. Siis ihan huomaamattani.Laskin yksi plus yksi ja tajusin,että sinä aikana kun en käyttänyt viljoja,en tarvinut silmätippojakaan.Mahtava tunne,kun jo pelkäsin sairastavani Sjögrenin syndroomaa tai ties mitä,mutta silmieni tulehdusmainen tila johtuikin viljoista!

 • Itse olen huomannut myös kuivasimäisyyden lievittyvän gluteiinittomalla ruokavaliolla. Akne myös rauhoittuu kun jaksaa n.3 viikkoa olla erittäin huolellinen välttäen maitotuotteita ja gluteiinia sekä sokeria. Nyt 3 päivää sitten söin ison palan kakkua ja naama täynnä punaisia ja valkoisia näppylöitä eikä tilanne tunnu rauhoittuvan. Hitsi kun aina sortuu syömään väärin kun muutkin syövät. Kun riittävän pitkään on syömättä vehnää (3vko), sitä ei enää tee mieli.

 • Voikohan tätä asiaa kysyä tässä, no kokeillaan… Kuinkahan merkittävä ongelma on ns. piilogluteeni, eli esimerkiksi sellaisten kanojen kananmunien syöminen jotka syövät viljaa? Tai viljalla kasvatetun broilerin? Tai viljaa syövien lehmien raakamaidon juominen? Joistakin lähteistä olen saanut käsityksen että jo ”pisara” gluteenia riittää aiheuttamaan haitallisen reaktion kehossa ja sairastumisen.

 • Hei Vesa,

  Olet oikeassa, että jo pisara gluteenia voi aiheuttaa ongelmia. Tämä on tietysti tapauskohtaista.

  Nuo mainitsemasi tapaukset pitäisi kuitenkin olla ymmärrykseni mukaan gluteenittomia.

 • Oletko varma? Mites esim. rypsiporsas? Siinähän juuri niiden ruokavaliolla pyritään vaikuttamaan lihan rasvanlaatuun? Luulisi luettelemissani tapauksissanikin viljojen käytön eläinten ruokinnassa heijastuvan tuotteisiin?

 • Mites muut viljojen sisältämät haitalliset aineet kuten esim. fytiinihappo, onko sinulla tietoa onko niitä esim. sellaisen kanan kananmunissa, joka syö kauraa? Ja esim. nujerra akne- oppaassasi kerrot broilereiden kasvatukseen käytettävän paljon viljaa, jonka takia se ei ole optimaalista ihmisravintoa?

 • Ymmärsin kysymyksesi koskevan sitä, että onko mainitsemasi tuotteet gluteenittomia.

  Toki tuolla ruokinnalla on valtavasti merkitystä lihan laatuun. Harva kasvatettu eläin syö sitä ruokaa mitä niiden kuuluu syödä. Tästä esimerkkinä tuo rypsiporsas.

 • Olen kuunnellut viime aikoina Helsinki Paleon podcasteja (https://soundcloud.com/helsinki-paleo)

  Olli Sovijärvi suosittelee paleoruokavaliota, johon ei sisälly gluteeniviljojen lisäksi mitkään muutkaan viljat (tattari, hirssi, kvinoa, riisi…) koska nämä sisältävät gluteeniviljojen tavoin muita antiravinteita. Perustelut kuulostavat aika vakuuttavilta.

  Mitä mieltä olet tästä? Jos gluteeniviljojen jättäminen ei tuntunut luopumiselta, niin kaikkien viljojen jättäminen kyllä tuntuisi.

 • Hei, minulla on keliakia ja lisäksi todettu viljaherkkyys kaikille viljoille, myös gluteeniton. Osaatko kertoa missä kaikessa on ns piilogluteenia…
  Olen kuullut, että glukoosissa, maltodekstriinissa ja etikassa. Osaatko neuvoa muita ? Edelleen vatsaoireita vaikka tarkalla ruokavaliolla …kiitos !!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista