Suolalla ja suolalla on eroa

Olen kirjoittanut suolasta melko paljon, mutta jälleen tähän aiheeseen on pakko palata. THL nimittäin kertoi taannoin siitä, että suolan käyttö tulisi puolittaa nykyisestä. Asiasta on tietysti tämän jälkeen puhuttu paljon eri medioissa, mutta missään yhteydessä ei ole mainittu sanallakaan suolan laadusta.

On tärkeää muistaa, että suolalla ja suolalla on valtava ero. Raffinoitu suola vie kohti sairauksia kun taas raffinoimaton suola on askel kohti terveyttä. Tätä asiaa eivät useimmat ”asiantuntijat” jostain syystä tunnu vieläkään hyväksyvän tai ymmärtävän. Sama jos kävisi vertailemaan lähdevettä ja Coca Colaa. Tai miksi nämä asiantuntijat tykkäävät puhuvat sitten esimerkiksi täysjyvävehnäjauhon ja valkoisen vehnäjauhon eroavaisuuksista, mutta raffinoidulla suolalla ja raffinoimattomalla suolalla ei ole heidän mielestä mitään käytännön eroa?

Todellisuudessa raffinoitu ja raffinoimaton suola vaikuttavat ja reagoivat eri tavoin kehossamme. Tämän on jokainen aitoa suolaa kokeillut varmasti havainnut. Olenkin saanut teiltä vuosien saatossa todella paljon iloista palautetta aidon suolan terveyttä edistävistä vaikutuksista.

Se tavallinen yliprosessoitu ruokasuola on teollisuuden sivutuote, josta on prosessoinnin myötä hävinnyt merkittävä osa mineraaleista ja johon esteettisistä syistä lisätään mm. erittäin haitallisia paakkuuntumisenestoaineita. Lopputuloksena on valkoista mössöä, jota kenenkään ei pitäisi syödä. Sitä vastoin aito raffinoimaton suola on todellinen terveystuote, jolla voi hoitaa mm. verenpaineongelmia. Tätä asiaa ei elintarviketeollisuus tai THL tule todennäköisesti meille koskaan kertomaan.

Vaihda siis se tavallinen ruokasuola aitoon raffinoimattomaan (meri)suolaan. Tämä on yksi parhaista, helpoimmista ja edullisimmista terveysteoista minkä voit itsellesi tehdä.

Voit lukea suolasta asiatietoa esimerkiksi täältä:
Merisuolattu vesi
Merisuola lääketieteessä
Merisuolaa vai vuorisuolaa

13 KommenttiaKommentoi

 • Jarkko hei, tavalliseen pöytäsuolaan on lisätty jodia, täytyykö olla huolissaan
  jodin saannista, jos siirtyy raffinoimattomaan suolaan esim. celtic salttiin?

 • Sitten nämä suolattomuuden uhrit eli vanhukset viedään ensiapuun. ja saamaan mitä? Isotoonista suolaliuosta joka on 0,9% kuten veren suolapitoisuus :)

  Kuvan suola on mun lempparia <3

 • Pari huomiota suolasta, David Favorin sivuilta poimittu:

  ”Gray Sea Salt is a quiet offender. We stopped selling this product when we discovered the gray color was petroleum residue. In fact, there have been several times over the past few years the French Salt Ministry has banned export of Gray Salt because petroleum concentrations were so high it was feared people would stop using Gray Salt and the French salt market might collapse.”

  ”Himalayan Salt is another quiet offender. We source our own Himalayan Salt now because most Himalayan Salt is ground with low grade, soft Nickel grinders. This outcome of this is most Himalayan Salt is full of atomized Nickel dust, which is far more toxic than Mercury.”

  http://radicalhealth.com/raw-food-diet/guides/product-sources.html

 • Kiitos kommenteista!

  Ande -> Tuo harmaa väri johtuu mineraaleista eikä suinkaan öljystä. Esimerkiksi tuo Celtic Sea Salt tutkii jokaisen myyntierän huolella, joten mitään riskejä ei asian suhteen ole.

  Rey-> Näitä käytössä olevia torjunta-aineita ei ole periaatteessa tutkittu ollenkaan. Siis toisin kuin meille uskotellaan. Esimerkiksi sitä ei ole tutkittu, että miten ne vaikuttavat lasten kehitykseen ja terveyteen. Myöskään mahdollisia yhteisvaikutuksia ei ole tutkittu. Eli me olemme eläviä koekaniineja.

  Kirjoituksessa mainitut raja-arvot (mrl ja adi) on monien tutkijoiden mielestä iso vitsi. Tämä tuli esiin viimeksi esimerkiksi YLE:n lähettämässä “Kemikaalitko meitä lihottavat” dokumentissa. Myös ”Terveys lautasella” dokumentissa asiaa muistaakseni käsiteltiin.

  Pakko on todeta myös sekin, että luomu ei ole mikään tae puhtaudesta tai laadusta. Esimerkiksi USDA-luomusertifikaatti on vähintään huonossa maineessa. Luomussa liikkuu nykyään niin isot rahat, että mukaan mahtuu vaikka minkälaista yrittäjää. Kannattaa lukea esimerkiksi tämä juttu aiheeseen liittyen: http://www.naturalnews.com/039195_organic_foods_China_pollution_nightmare.html

  Ei näiden asioiden kanssa kannata kuitenkaan liikaa stressata…

 • Olisiko sinulla vinkkejä matalan verenpaineen ruokavaliohoitoon? Lisää suolaa? Verenpaineeni humahtaa eritysesti pitkään seistessä tai rasituksessa välillä sen verran alas, että silmissä mustenee helposti.

 • Hei Hip,

  30-vuotta suolaa tutkinut Jacques De Langre on kertonut että raffinoimaton merisuola normalisoi verenpainetta oli kyseessä sitten korkea tai matala verenpaine.

  Yrttien puolelta kannattaa koittaa esimerkiksi lakritsinjuurta.

 • Muuta en osaa tähän kommentoida kuin sen, että kun otin käyttöön käsittelemättömän merisuolan, loppui nilkkaturvotus kuin seinään. En sen jälkeen ole muuta käyttänyt. En myöskään käytä valmisruokia, koska niissä käytetään vielä kaiken lisäksi jodioimatonta suolaa ja tuskinpa myöskään puhdistamatonta merisuolaa. Heti jos sorrun jotain leikkelettä leivälle laittamaan, on silmänalusturvotus aamulla taattu.

 • Voihan huokaus. Olemme mieheni kanssa perehtyneet viime aikoina hieman tarkemmin ravintoon ja sen vaikutuksiin. Olemme vasta vaihtaneet kevytmargariinit voihin, rasvattoman maidon rasvaiseen maitoon ja kaupan valkoisen suolan Kalaharin suolaan. Mieheni kävi tänään tervetstarkastuksessa, jossa oli kertonut näistä meidän ruoka-ainevaihdoksista. Th oli ollut kauhuissaan ja sanonut, että nuo suolajutut on pelkkää muotihömpötystä ja ovat oikeasti tyyliin samaa tavaraa kuin kaupan valkoinen suolakin. Ja että missään nimessä ei saa voita ja rasvaista maitoa käyttää, ainoastaan rasvattomia tuotteita. Ja kasvirasvaa tulisi käyttää paljon. Eihän tässä tiedä enää ketä uskoa.. Oma järki on noita th:n neuvoja vastaan. Mitä sinä sanoisit?

 • Jodia lisätään eläinteen rehuun joten kaiken järjen mukaan jokainen lihan ja maitotuotteiden käyttäjä saa jodia.
  Itse käytän himalajan vuorisuolaa ja koska harrastan kestävyysurheilua onaksi iloksi suolojen avulla pitkällä lenkillä tarvitsemani neste imeytyy kehooni

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista