Suomalaisen ruokapöydän suurimmat ongelmat

Ei kiinnosta

Kun puhutaan suomalaisten ravitsemukseen liittyvistä ongelmista, niin huoletta 90% voidaan laittaa tämän ei kiinnosta ongelman piikkiin.

Julkisuudessa nousee pinnalle aina jokin tietty yksittäinen ravitsemukseen liittyvä aihe, kuten vaikkapa maito, rasvat, lisäaineet tai viljat. Näillä yksittäisillä asioilla ei ole kuitenkaan isossa kuvassa juurikaan merkitystä, kun puhutaan suomalaisten keskeisestä ravitsemukseen liittyvästä ongelmasta.

Merkittävää osaa meistä suomalaisista ei yksinkertaisesti juurikaan kiinnosta se, että mitä me syömme ja kuinka paljon. Vaikka kiinnostus on ihan eri luokkaa kuin vaikkapa 10-vuotta sitten, niin tästä huolimatta tilanne on edelleen erittäin huolestuttava.

Tämä on karu fakta. Jos syömme kokonaisvaltaisen huonosti ja kärsimme tästä johtuvista terveysongelmista, niin tästä on turha syyttää mitään yksittäistä asiaa.

Kiinnostaa, mutta ei tiedetä yhtään mitä tehdään

Eli ei oikein ymmärretä miten koostaa se terveellinen ja omaa hyvinvointia tukeva ruokavalio.

Ei ole ollenkaan tavatonta, että juodaan litra rasvatonta maitoa päivässä, koska kuvitellaan sen olevan terveellistä. Tai juodaan litra light-limsaa päivässä, koska eihän siitä ole mitään haittaa, kun se ei sisällä sokeria. Tai syödään viipaletolkulla täysjyvävehnäleipää, koska on opetettu sen olevan terveellistä, eikä ymmärretä sitä, että se vehnän puputtaminen voikin olla niiden iho-ongelmien ja suolistovaivojen yksi pääsyyllinen.

Ei tiedosteta laadun merkitystä

Jokainen hyvä kokki tietää sen, että annos on tasan yhtä hyvä kuin annoksessa käytetyt raaka-aineet. Jos raaka-aineet ovat heikkolaatuisia, niin peli on menetetty. Kun panostat mahdollisimman laadukkaisiin raaka-aineisiin, niin ruoka on maukkaampaa ja myös terveellisempää.

Yhteenveto

Kuten totesin, niin yleisellä tasolla ravitsemuksen suhteen meillä kotimaassa suurin ongelma on kiinnostuksen puute sen suhteen mitä syömme. Tärkeintä olisi siis saada meidät suomalaiset heräämään ja innostumaan hyvästä ruoasta.

Viime vuosina tässä on ollut havaittavissa selvää positiivista kehittymistä asian suhteen. Ihmiset ovat nykyisin ihan eri tavoin kiinnostuneita syömänsä ruoan laadusta ja ylipäänsä omasta hyvinvoinnistaan. Isossa roolissa tämän ilmiön taustalla ovat olleet julkkiskokit, Antti Heikkilä ja monet blogit.

Onkin kovin outoa, että tämä kyseinen trendi ei kelpaa sille kuuluisalle viralliselle taholle. Viime aikoina virallisen tahon edustajat ovat jostain syystä keskittynyt mustamaalaaman tätä ryhmää, joka on viime vuosina innostanut suomalaisia paremman hyvinvoinnin pariin. Mielestäni tämä on käsittämätöntä ja surullista toimintaa, jota ei voi kuin ihmetellä.

37 KommenttiaKommentoi

 • Näin juuri. Kaupassa kun katsoo niin aika moni nappaa sitä lisäaineilla terästettyä ”terveellistä” ruisleipää ostoskoriinsa. Maitoa ja prosessoituja maitotuotteita lapataan koreihin myös kasapäin. Niin ja kaikki missä lukee ”sisältää runsaasti proteiinia” on todellista ihmeruokaa, jolla lihakset saadaan vähintäänkin Arnoldin mittoihin. Tämä on silkkaa tietämättömyyttä. Tuttuni, joka bodaa melkeen päivittäin kertoo juovansa maitoa jopa litran päivässä ja on tästä hyvin ylpeä,sillä maitohan on oikea kalsiumin kuningas.Tämä sama kaveri myös käyttää yliprosessoituja proteiinilisiä ja kuvittelee niiden olevan hyvästä. Tämä kaveri on myös aika omapäinen ja olisi ihan tyhjää tyhjän kanssa alkaa häntä neuvomaan ”miten maito onkin pahasta blaa blaa blaa”. Haluaisin kysyä vielä tulisiko nuo pro bio probiootit säilyttää pakkasessa vai ihan kaapissa? siis nuo suosittelemasi.

 • Tosiasia on myös se,ettei ”normipetterillä” ole mitään syytä kiinnostua ravintoasioista,jos terveys ei mitenkään reistaile.itse olen käynyt läpi suolistoongelmat,psoriasiksen ja paniikkihäiriön.Nämä kaikki on vähintäänkin hallittavissa aika pienilläkin ruokavalio muutoksilla.Mulla oli maha kuralla varmaan 15 vuotta ja ajattelin vain että omalla kohdallani vain on nyt näin.Sittenkun tuli muut oireet ja iki-ihana paniikkihäiriö,niin aloin vähitellen heräämään.Lääkäreihin en luota nykyään yhtään.Kun eivät löytäneet syitä,niin kehotettiin syömään puuroa.”Saat tarpeeksi sitten kuitua”.Olo vain paheni.Itse olen opiskellut kantapään kautta ja vannonut ettei valkotakkisille mulla ole mitään asiaa.Suuri kiitos tiedon jakamisesta kuuluu myös tänne Raikaswebiin.Pidän sivustoasi jopa tavallaan elintärkeänä.Kiitos.

 • Jäi tuosta vielä se etten tarkoita sitä,etteikö olisi muitakin tapoja itseään hoitaa ja kai niitä hyviäkin lääkäreitä on ja varsinkin jos olet valmis hoidosta hyvin maksamaan.ihminen on nykyään niin hemmetin laiska,että kaikki pitäisi saada heti hoidettua ja melkeinpä yhdellä pillerillä,että saadaan taas tehdä samat mokat yhä uudestaan.ja taas voidaan syyttää muita siitä ettei tulla kuntoon.ymmärrän kyllä senkin ettei esim. kaikki paniikkihäiriöt johdu ruokavaliosta vaan joillain syy löytyy oikeasti ”pääkopasta”.Sympatiat teille.

 • Hyvä kirjoitus. Allekirjoitan myös tuon ei kiinnosta väitteen. Vaikka nykyään ravitsemus on pinnalla, niin oikeasti suurinta osaa ihmisistä ei kiinnosta pätkääkään koko asia. Tämän huomaa helposti kassajonossa, kun katsoo muiden ostoksia.

  Tuosta inkivääritinktuurasta vielä sen verran, että voiko sitä ottaa enemmän kuin 15-20 tippaa kerralla? Onko sekoitussuhteella väliä vai voiko veden määrää säädellä mieltymyksen mukaan?

 • Kiitos kommenteista!

  Pera-> Kyllä tuota inkivääritinktuuraa voi ottaa halutessaan myös isompia annoksia. Sekoitussuhteen osalta hyvä sääntö on tuo mainitsemasi ”oma mieltymys”. Joku tykkää laimeammasta ja joku sitten vahvemmasta.

 • tilasin astaksantiinin mutta huomasin sen sisältävän safloriöljyä….eikös se ole huono juttu?

 • Jed-> Tarkoittanet Nutrexin astaksantiinia. En näe tuota mitenkään kovin isona ongelmana, eli ei se kyseistä tuotetta pilaa tai mitään vastaavaa.

 • Mitä suosittelisit nivelrikosta ja ”kulumista” kärsivälle? Msm on käytössä ollut pitkään. Olisiko myös esim kissankynnestä apua…?

 • Edelliseen lisäys… Katsoin eilen ohjelman jossa eräs ruotsalainen nainen oli saanut maksa kirroosin chili burn nimisestä tuotteesta jota myy esimerkiksi life. Ohjelmassa vihreäteeuutteen ja ylipäätänsä vihreän teen kerrottiin aiheuttavan kirroosia… vastaavanlaisia tapauksia oli useita. Tiedän että luontaistuote alalla niinkuin kaikissa liikuu paljon myös huonoja tuotteita… mistä voi siis varmistua tuotteen turvallusuudesta? ja mikähän vihreän teen saa aiheuttamaan maksavaurioita? tuotteen kuvaus lupailee rasvan palamista ynnä muuta ”hienoa”

 • Nivelrikkoinen-> Tärkeässä asemassa on terapeuttinen harjoittelu ja liikunta. Ravintolisien puolelta kalaöljy/krilliöljy sekä astaksantiini ovat hyviä valintoja.

  Kysyit luotaistuotteiden turvallisuudesta. Tämän takana on tieysti paljon liikkuvia tekijöitä. Mistä luontaistuotteesta on kyse, laatu, annoksen koko, mahdolliset yhteisvaikutuykset lääkkeiden kanssa jne. Yleisellä tasolla luontaistuotteet ovat varsin turvallisia.

 • Onko esim now foodin l-theanine turvallsta käyttää päivittäin? Stressin lievitykseen ja uniongelmiin.

 • Gaia-> Nämä henkilökohtaiset ”turvallisuuskysymykset” ovat sellaisia, joihin en anna täällä blogissani vastauksia. Hyvin ratkaisevaa on annostus. Vedenjuontiinkin voi kuolla jos vettä juo liikaa.

 • Iherbissä on nyt tämmöinen airmail-Premium kuljetus vaihtoehto jossa on seurantakoodi.

  Mistä tuon paketin kulkua voi seurata?

 • Tiitu-> En ole tuota Airmail-Premium toimitusta vielä testannut, mutta ymmärtääkseni saat tilauksen jälkeen sähköpostiisi koodin ja linkin, josta voit paketin kulkua sitten seurata.

 • Kuulin juuri että mehiläisten tuottamasta pergasta(ns. mehiläisleipä), eli mehilästen maitohappokäyttämästä siitepölystä oli löytynyt pari uutta ennen tunnistamatonta maitohappobakteeria. Tiedä sitten näistä luonnon kaikessa monimuotoisuudessaan meille muokkaamistaan tuotteista, mutta kohta tuota taas saa ihan omista kotipihan työläisten tuottamista pesistä ja eipä taida tänäkään vuonna paljon flunssa iskeä.

 • Hei! Lääkäreillä ei ole tietoa joten kysyn josko olisi ajatusta tarjota. Minulla on keliakiageeni ja olen ollut gluteenittomalla kolme vuotta. Muutama kuukausi sitten tehty gastroskopia oli puhdas. Kuitenkin verikokeissa on juuri löydetty normaalia paljon alhaisempi proteiini (albumiini). Minulla ei ole ripulia tms merkkia suolistosairaudesta tai imeytymättömyydestä. Syön varmasti keskivertoa enemmän proteiinia. Onko sinulla mitään vinkkiä mistä mahtaisi johtua tai mihin testeihin kannattaa seuraavaksi mennä? Kolonoskopia on tehty 2011 ja silloin oli puhdas. Kiitos!

 • Madre Labs, CafeCeps, Instant Organic Coffee Beverage, 3.52 oz (100 g)

  Minkä verran päivässä saa tuota cordycepsiä ja reishiä jos käytä päivässä kolme annosta?

 • MunajaHunaja -> Mielekiintoista tietoa!

  Cici-> Mielestäni tilanteessasi on perusteltua hakeutua jatkotutkimuksiin. Hypoalbuminemia voi liittyä moniin eri terveysongelmiin. Se on yhdistetty mm. maksasairauksiin, krooniseen tulehdukseen, suolistosairauksiin, loisiin, syöpään jne. Tutkimuksissa on myös todettu, että matala albumiinitaso liittyy kohonneeseen sydäninfarktiriskiin.

  Ei kannata säikähtää asiaa, kyse ei todennäköisesti ole mistään vakavammasta, mutta tosiaan mielestäni lienee järkevää selvitellä asiaa asiantuntevan lääkärin kanssa. Kaikkea hyvää!

  Maria-> Madre Labs ei kerro kyseisen tuotteen Reishi ja Cordyceps pitoisuuksia. Vetoavat salaiseen reseptiin…

 • puhdistamon maitohappobakteereita syön tehokuurina, kun ohjeessa on neuvo, että tehokuuri: ota lisäksi 1kapseli ennen 30min ennen aamupalaa, niin onko pakko syyä?

 • Onko tulossa uusia kirjoituksia piakkoin?

  Jos pähkinäpussissa tulee vastaan yksi homeelta maistuva pähkinä, niin onko koko pussi syömäkelvoton vai voiko loput syödä hyvillä mielin? Muuten pähkinät joita syön ovat mielestäni laadukkaita ja hyvän makuisia.

 • Henna-> Syksyä kohden mentäessä päivitystahti tulee tiivistymään. Tällä viikolla on luvassa uusi postaus.

  En pysty antamaan tuohon pähkinäkysymykseen mitään varmaa vastausta. Jos pähkinäpussissa on selvästi homeisia pähkinöitä, niin toki tällöin koko pussin sisältö herättää epäilyksiä.

  Home sinällään ei välttämättä teoriassa ole vielä kovinkaan iso ongelma, mutta siinä vaiheessa kun kuvioon tulee aflatoksiinit, niin se ei ole enää kovin hyvä juttu. Aflatoksiinit ovat Aspergillus flavus -homesienen kehittämiä erittäin myrkyllisiä aineita.

  Markus-> Nopealla vilkaisulla vaikuttaa ihan ok-tuotteelle, tosin riippuen siitä, että mihin kyseistä tuotetta on tarkoitus käyttää?

 • käyttäisin hiivan tuhoamiseen. aattelin onko järkee selvästi kyllä sammas suusta alkanu paranemaan, kun tohtori ohhirat ym säännöllisessä käytös esim. greippiöljytipat

 • Moi Jarkko,

  Saako udella, että minkälaiset patjat, peitot ja tyynyt omistat? Moni suosii vain luonnonmateriaaleja, toiset taas sanoi, että keinokuituiset ovat parempia. Pidätkö keinokuituisia aina huonompana vaihtoehtona?

  Esimerkiksi Familonilla on keinlkuituisia peittoja, joiden täytteenä on mm. polyesteriä ja lyocelliä. Familonin tuotteilla on allergia ja astmaliiton sekä Ökötex-100:n standartit. Ne ovat myös valmistettu Suomessa. Pidätkö niitä tästä huolimatta huonona vaihtoehtona? Nuo untuvapeitot yms. maksaa niin törkeän paljon, että tekisi mielu suosia jotakin muuta.

 • Tämä on OT, mutta sattuisitko tietämään – tai joku lukijoistasi -, että onko kukaan joutunut tullin haaviin tilatessaan progesteronivoidetta iHerbistä? Kuulemma vähän riskipeliä, luokitteleeko Fimea voiteen lääkeaineeksi vai ei. Suomestahan tällaisia rasvoja ei saa ja tuo olisi niin hyvä ja helppo ja ennen kaikkea turvallinen+luonnollinen hoito estrogeenidominanssiin.

  Kiitos enikeis hyvästä blogistasi!! :-)

 • RV-> En pidä huonona vaihtoehtona. Tärkeintä on löytää ne itselleen sopivat ja toimivat vuodevaatteet, joissa on hyvä nukkua.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista